A Hegyi Mentőszolgálat figyelmeztetése! Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/01/04
Hirdetés

A meteorológiai előrejelzések szerint csütörtökről péntekre virradó éjszaka, valamint pénteken egész nap északnyugati irányból időjárási frontok érkezése várható, amely jelentősen befolyásolja Szlovákia időjárását. A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) ezért csütörtökre 3. fokú viharriasztást adott ki. A Hegyi Mentőszolgálatnál az időjárás miatt kora reggeltől készültségi állapot van érvényben.

A várható heves széllökések miatt fokozott veszélyt jelenthetnek az utakra dőlő fák, a lehulló ágak, fokozott kockázattal kell számolni mindenkinek, aki a hegységekben bármilyen tevékenységet folytat. Anyagi károk keletkezhetnek és időszakos áramkimaradás várható a hegyi településeken. A Hegyi Mentőszolgálat ezért azt javasolja mindenkinek, aki a hegyvidéki területeken mozog, hogy ezt a figyelmeztetést szem előtt tartva tervezze programját, ezeken a területeken csak képességeinek és az időjárási viszonyoknak megfelelő tevékenységet végezzen.

Lengyel-Tátra: Az előrejelzések egyértelműek. Csütörtökön Zakopanéban és a Tátrában havazás és erős szél várható – akár 120 km/óra erősségű is lehetséges. Ezen kívül a szakemberek katasztrofális légnyomásesést ígérnek, amely akár 20 hPa is lehet, több órán keresztül. Régen volt ilyen előrejelzés. A Giewonton holnap 15-20 cm friss hó várható. Növekszik a szél sebessége, a széllökések sebessége elérheti a 60-80 km/órát. Pénteken további havazás várható, a hőmérséklet továbbra is –5° környékén marad. Ennél is erősebb széllökések várhatóak a Tátrában, a csúcsokon akár 120 km/órás széllökések is előfordulhatnak. Ilyen körülmények között jobb, ha egyáltalán nem indulunk a hegyekbe.
Hirdetés
Hirdetés