Fokozott lavinaveszély, a Zsári-völgy lezárva! Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/01/14
Hirdetés
Szombatra virradó éjszaka a hegyekben szinte mindenhol ismét havazott, a levegő hőmérséklete -18 és -5 °C között mozgott. Élénk északi és nyugati szél fújt, melynek átlagsebessége 50 km/óra volt, de a legerősebb széllökések sebessége elérte a 90 km/órát. Az elmúlt 24 órában 10-35 cm friss hó hullott, a legutóbbi havazásos időszakban (utóbbi 2 nap) pedig 50 cm porhó hullott, amely nem tudott megtapadni a kemény felszínen. Az új havat az erős szél a szélvédett lejtőkre és vályúkba fújta, ahol így kevésbé stabil hórétegek keletkeztek.
A szél felőli oldalon kemény táblák keletkeztek, amelyeket újonnan hullott porhó borít. A szél munkájának következtében a hótakaró megoszlása nagyon egyenetlen, az árkokban és vályúkban akár a 2,5 méter vastagságot is elérheti.
A HZS Szlovákia valamennyi hegységében fenntartja a fokozott lavinaveszélyt, ami az ötfokozatú nemzetközi skálán 3-as fokozatot jelent. A várható havazás és az erős szél miatt a lavinaveszély emelkedése várható. Ebben a fokozatban a hóréteg kisebb terhelése (maga a hegymászó és a turista a hótalppal, illetve a síelők dinamikus vonalvezetésű siklás során) is lavinát okozhat. Szintén nagy az esély kis és közepes spontán lavinák elindulásának. Rendszeresen frissülő részletes információk a HZS honlapján és a www.laviny.sk oldalon olvashatók. Utóbbi oldalon a január 15-re, vasárnapra előre jelzett lavinaveszély 4-es fokozatú!
Azok számára, akik mégis lavinaveszélyes területen mozognak, ajánlott felszerelés a hólapát, a lavinaszonda, feltöltött mobiltelefon, valamint a területre lépés előtt a helyi hótakaró stabilitásának megvizsgálása (pl. csúszótömbös módszer, norvég módszer, terheléses vizsgálat). A jelzett és megnyitott sípályák teljesen biztonságosak.

A Hegyi Mentőszolgálat (HZS) Lavinamegelőzési Központja, valamint a HZS Liptói-Tátra műveleti központja biztonsági okokból lezárta a látogatók előtt a Zsári-völgyet. A völgy rendkívül népszerű a túrázók, síelők, sítúrázók körében, akikre nézve egyre nagyobb fenyegetést jelent a növekvő lavinaveszély. Az egész Liptói-Tátrában hasonló a lavinahelyzet, ahol főleg a déli és keleti fekvésű lejtőkön és völgyekben indulhatnak el nagy kiterjedésű spontán lavinák. Minden látogató arra kérnek, hogy a hegyvidéki területen ne vállaljanak felesleges kockázatot, és kerüljék el azokat a területeket, ahol nagy a lavina kockázata. A lavinaveszély az egyre növekvő hómennyiség miatt egész Szlovákiában emelkedő tendenciát mutat.

Támad a tél a Lengyel-Tátrában is. A hegyekben egyre vastagabb a hóréteg, és erős szél fúj. A hegyekben a hótakaró vastagsága helyenként eléri a másfél métert. A Gáspár-csúcsra közlekedő kabinos felvonó közlekedik, de nagyon kedvezőtlenek a síelési feltételek. A Gąsienica-völgyben és a Goryczka-völgyben működő ülőszékes sífelvonókat ellepte a vastag hótakaró, ezek jelenleg nem is üzemelnek. Erős szél fúj, ami hófúvásokat okoz, hótorlaszokat épít. A síelők azonban már előre örülhetnek, mert néhány nap múlva, ha az időjárás megnyugszik, és megszűnik a havazás, a Gáspár-csúcson igazi síparadicsomot találhatnak. A Lengyel-Tátrában pillanatnyilag nem megfelelőek a túrázási feltételek, a túrákat kizárólag a völgyekre kell korlátozni. A Lengyel-Tátrában is 3-as fokozatú lavinaveszély van érvényben, a következő napokban pedig további havazás várható.
Forrás: http://www.hzs.sk, http://24tp.pl

Hirdetés
Hirdetés