Egy 20 évvel ezelőtti baleset emlékére Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/01/07
Hirdetés

Fotó: vysoke-tatry.travel
20 évvel ezelőtt, 1992. január 8-án történt a Magas-Tátra eddigi legsúlyosabb felvonóbalesete. Azon a téli napon elszakadt a Tátralomnic – Kő-pataki-tó között közlekedő drótkötélpálya kötele. Ennek következtében 2 kabin lezuhant. A balesetben három, 14-16 év közötti fiatal fiú azonnal, egy negyedik társuk pedig három héttel később, a kórházban életét vesztette. A baleset miatt a lanovka közlekedését átmenetileg megszüntették, a szerkezetet az alapoktól kezdve újabbra, korszerűbbre és biztonságosabbra cserélték. A mai is ismert lanovkát 1995-től használhatjuk.

Baleset sajnos ezen a felújított felvonón is történt, ez azonban szerencsére nem követelt emberéletet.
2000. február 16-án az erős szél miatt lezuhant a felvonó 15. számú kabinja. A balesetet a vizsgálatok szerint az erős széllökések által a kabinokat a drótkötélhez rögzítő zárszerkezet meghibásodása okozta. A lezuhant kabin a baleset idején üres volt, így ez a baleset nem követelt áldozatot. A szakemberek szerint amennyiben utasok lettek volna benne, akkor a szél nem tudta volna annyira kilengetni, hogy kioldódjon a zárszerkezet. A baleset után a TLD újabb biztonsági intézkedéseket vezetett be annak érdekében, hogy ehhez hasonló balesetek a jövőben ne fordulhassanak elő.
A balesetet feldolgozó 30 perces, szlovák nyelvű dokumentumfilm itt nézhető meg: A felvonó lezuhanása (Kő-pataki-tó, 1992)
Forrás: http://mesto.sk
Hirdetés
Hirdetés