95 évvel ezelőtt hunyt el Posewitz Tivadar Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/01/14
Hirdetés

95 évvel ezelőtt, 1917. január 14-én hunyt el Posewitz Tivadar (1851-1917) geológus, orvos, aki 1879-1884 között orvosként szolgált Borneó szigetén, ahol jelentős földtani-geológiai kutatásokat végzett. Hazatérése után a Magyarországi Kárpátegyesület aktív tagjaként nagymértékben hozzájárult a Tátra megismerteté­séhez. Ezt elsősorban az 1898-ban kiadott „A Szepesség, Magas-Tátra és Szepesi Középhegy­ség” c. utazási kézikönyvével segítette, amelynek első, A Magas-Tátra c. része írta le a hegy­séget.

Ennek a kalauznak a második kiadása 1904-ben „A magas Tátra és a szepesi középhegység” címmel, majd harmadik, immár két kötetre bontott kiadása 1909-ben jelent meg, utóbbinak I. kötete mutatja be a Magas-Tátrát. Ezek a kalauzok Szontagh Miklós könyvei mellett a Vigyázó-Hefty féle kalauz megjelenéséig a leg­használhatóbb ma­gyar nyelvű turistakalauzok voltak.
Posewitz Tivadar jelentős érdemeket szerzett a Tátra magyar és lengyel oldalának kutatásával, figyelemmel kísérte a turistaforgalmat, valamint statisztikai adatokat közölt a menedékházak és csúcsok látogatottságáról. Kutatta a tátrai földrajzi neveket, a zergéket, valamint a régi kincskeresőkről fennmaradt legendákat.
Forrás: Tátrai túrák, http://hu.wikipedia.org
Hirdetés
Hirdetés