3. fokozatú lavinaveszély, mentés a Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/01/09
Hirdetés
Szlovákia: Szlovákia hegységeiben az ötfokozatú nemzetközi skála szerinti hármas fokozatú lavinaveszély van érvényben. A Magas-Tátrában egyelőre még csak a kettes fokozat érvényes, a Tátra lengyel oldalán viszont szintén hármas fokozatúra emelték a lavinaveszélyt az illetékes hatóságok. A Hegyi Mentőszolgálat (HZS) Lavinamegelőzési Központjának munkatársa figyelmeztet, hogy már kisebb mértékű többletterhelés hatására is lavinák indulhatnak el, akár 30 fok lejtésű, a szél által összefújt nagy mennyiségű új hóval borított hegyoldalakon is.
Ezen kívül ebben a fokozatban nagyobb a valószínűsége kis és közepes spontán lavinák elindulásának. Ma reggel (január 9.) a hegyekben felhős, helyenként ködös idő volt, szórványos havazással. A levegő hőmérséklete -13 és -3 Celsius fok között alakult. Élénk északi szél fújt, melynek sebessége elérte a 30 km/órát, az Alacsony-Tátra gerincén 60 km/órás széllökések is előfordultak. Az elmúlt 24 órában kb. 20 cm friss porhó hullott, amely a szélfútta lejtőkön nagyon egyenlőtlenül oszlik el, a hóréteg vastagsága egyes helyeken a 2 métert is elérheti.

Lengyelország:Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) munkatársai hétfőn délután a Nyugati-Tátra főgerincén rekedt turisták mentésére indultak. A három bajba került turista a Vastag-hegy (2137 m) közelében bivakolt. A mentőakció nehéz körülmények között, hármas fokozatú lavinaveszély idején indult. A TOPR ügyeletes elmondta, hogy az egyébként megfelelő felszereléssel (sátor, hálózsák, gázfőző) rendelkező turisták a Vastag-hegy közelében kerültek bajba, ahonnan a romló időjárási körülmények miatt nem tudtak lejönni. Ez nem az első ilyen jellegű mentőakció a Lengyel-Tátrában, az elmúlt napokban hasonló okok miatt mentettek a Pańszczyca-völgyben és a Konrád-púp közelében. A TOPR munkatársa emlékeztet mindenkit, hogy a Tátra teljes területén tilos a bivakolás.
A Lengyel-Tátrában hármas fokozatú lavinaveszély van érvényben, a hótakaró vastagsága a Gáspár-csúcson 80 cm. A Hegyi Mentőszolgálat ebben az időszakban nem javasolja az erdőhatár fölé vezető túrákat, mivel ilyen fokozatú lavinaveszély idején spontán kialakuló közepes, vagy akár egybefüggő nagyobb lavinák is lefuthatnak.
Az utóbbi napokban meglehetősen sok turista mozgott a hegyen, főleg a völgyekben. A szakember emlékeztet arra, hogy a nagyobb lavinák akár a népszerű útvonalakat, pl. a Halastóhoz vezető népszerű turistautat is elérhetik. A Tátrában jelenleg nem megfelelőek a túrázás feltételei. A turistautakat friss hóréteg borítja, helyenként jelentős hóátfúvásokkal. További nehézséget jelent a köd, amely nagymértékben csökkenti a látótávolságot, és akadályozza a tájékozódást, ami könnyen eltévedéshez vezethet.

Hirdetés
Hirdetés