Joachim meghozza a havat a Tátrába? Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2011/12/17
Hirdetés

Fotó: AgencjaGazeta.pl
Az Európában pusztító, Joachim névre keresztelt orkán a Tátra szlovák és lengyel oldalán is heves szélviharokat okozott. Az erős szélviharnak köszönhetően, amely a tátrai gerinceket is hevesen ostromolta (Chopokon pl. 125-145 km/órás széllökéseket mértek), a Szlovák Hidrometeorológia Intézet (SHMÚ) a legmagasabb. 3. fokozatú riasztást adott ki pénteken. Ez különösen érvényes a hegygerinceken, és annak ellenére, hogy péntek estére a szél fokozatosan csökkent, a hét végén további heves széllökések várhatóak a hegyek lábánál is.

A széllökések átlagsebessége a Magas- és az Alacsony-Tátrában 35-40 m/s volt, ami orkánerejű széllökéseket jelent. Liptóban, Túrócban és a Szepességben 18-23 m/s közötti szélsebességet mértek, ami viharos szelet jelent. Az ilyen erős viharok nagy veszélyt jelentenek az emberi életre. Az évnek ebben a szakaszában ez a szélerősség átlagon felülinek számít, és valószínűleg nagy károkozással párosul.
A Tátra lengyel oldalát sem kímélte Joachim, itt a széllökések sebessége pénteken elérte a 140 km/órát, átlagos sebessége pedig 75 km/óra volt a Gáspár-csúcson. A heves szél a hegyekben hóviharokat és hófúvást okozhat. Ilyen időben a turistáknak le kell mondani a hegyi túrákról, sőt, még a völgyekben sem ajánlott a túrázás, ahol az erős szél által kidöntött fák, lehulló ágak veszélyeztetik a szabadban járók testi épségét. Az erős viharok általában jelentős időjárásváltozást jeleznek, az előrejelzések szerint már a hét végén jelentős havazás várható a Tátrában. Az ilyen viharok jellegzetes kísérőjelensége a hegyek fölött képződő sötét felhőréteg.
Vasárnap reggelre a hótakaró vastagsága a Lengyel-Öt-tó völgyében 58 cm, a Halastónál 50 cm, a Gáspár-csúcson 27 cm volt, ahol a hőmérséklet -11 Celsius fok alá csökkent.
Hirdetés
Hirdetés