110 éves a Giewont keresztje Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2011/12/06
Hirdetés
1901. augusztus 19-én szentelték fel a Giewont (1895 m) ormán felállított 15 méter magas fém keresztet. A kereszt felállításának kezdeményezője Zakopane akkori lelkésze, Kazimierz Kaszelewski volt. Először, mintegy próbaként egy 10,5 méter magas, fából készült keresztet állítottak fel a csúcson, annak érdekében, hogy meg tudják állapítani, látható-e Zakopanéból.

A későbbi fém keresztet Krakkóban gyártották le, majd vasúton szállították Zakopanéba. Az alkatrészeket a vasútállomásról lovas szekerek vitték fel a Konrád-tisztásra, ahonnan hegymászók a hátukon vitték fel végleges helyére. A szállítás és az összeszerelés július 3-tól 9-ig tartott, a kereszt felszentelésére ünnepélyes szentmise keretében augusztus 19-én került sor, melyen mintegy 300 ember vett részt.
A híres kereszt 400 fém-elemből áll, ezek összsúlya 1819 kg. A sziklából 15 méter magasba emelkedik, alapjánál 2,5 méter szélességű, a kereszt karjai 5,5 méter hosszúak. A karok metszéspontjában az alábbi felirat olvasható: „Jesu Christo Deo, restitutae per ipsum salutis MCM”
A kereszt első átalakítására 1975-ben került sor, majd 2009-ben teljes felújításon esett át. Ekkor többek között megerősítették az alapjait, a fémből készült részeket pedig új, korróziónak ellenálló védőbevonattal látták el. A Giewont keresztjét műemlékké nyilvánították, 1997-től, II. János Pál pápa látogatásának emlékére, a pápai hatalom jelképeként Zakopane címerébe is bekerült. A csúcsot minden évben több százezer turista keresi fel. nyáron gyakran több órás várakozás is kialakul a csúcsra vezető jelzett turistaúton.
Hirdetés