10 éve történt: Két hegyimentő tragédiája Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2011/12/30
Hirdetés

2001. december 30.-án, vasárnap két hegyimentő halt meg egy lavinában, két lengyel turista mentése közben a Lengyel-Tátrában, a Liptói-határhegy közelében. Marek Łabunowicz 29 éves volt, 1992-ben tette le az esküt, és lett a Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) munkatársa. Fiatal élete során több mint 40 mentőexpedícióban vett részt a hegyekben, emellett természetvédelmi őrként is dolgozott a Tátrai Nemzeti Parkban (TPN). Barátja, Bartek Olszański 5 évvel volt fiatalabb tőle. 1999-ben tette le az esküt, rövid pályafutása alatt is több mint 50 alkalommal indult a hegyekben segítségre szoruló turisták megmentésére.

2001. december 30-án, szeles, hófúvásos időben három lengyel turista indult a Lengyel-Öt-tó völgyében a Miedziane-hágó felé. Dél körül az egyik magasan fekvő katlanból lavina indult el, amely mindhármukat elsodorta. Egyikük a felszínen tudott maradni, és azonnal a menedékházba indult segítségért. Néhány perccel 13 óra után a mentőszolgálat ügyeletese a Lengyel-Öt-tavi menedékházban állomásozó munkatársait küldte a baleset helyszínére. A rossz idő miatt csak minimális volt az esély annak, hogy helikopter segítségét vegyék igénybe, a TOPR helikoptere aznap különben is működésképtelen volt, bár csak néhány nappal korábban érkezett vissza a szokásos felülvizsgálatról. A két csoportban a helyszínre érkező hegyimentők lavinaszondákkal kezdték meg a hó által eltemetettek keresését. 14:45-kor találták meg az egyik, majd 15:30-kor a másik eltűntet. Az intenzív újjáélesztési kísérletek sajnos nem vezettek eredményre, mindketten életüket vesztették a balesetben.
A mentés befejezése után a hegyimentők 7 fős csoportja elindult vissza a menedékházhoz, a köd, a nagy szél és a hóvihar azonban alaposan próbára tették őket. Már majdnem elérték a Miedziane-hágó alatti katlan küszöbét, amikor hirtelen újabb lavina indult el felettük. Néhányuknak szerencsére sikerült a felszínen maradni, ők azonnal bajba jutott társaik segítségére siettek. A lábukon lévő sílécek horgonyként tartották fogva őket, ötüknek mégis viszonylag gyorsan sikerült egymást segítve a felszínre vergődniük. Két társukat azonban sehol sem találták. A Pips jelei alapján azonnal ásni kezdtek, és a hó alatt 2 méter mélyen eltemetve találták meg elsőként Marek, majd nem sokkal később Bartek testét. Mivel életjelet nem adtak, mindkettőjüknél azonnal hozzáláttak az újjáélesztéshez. Bartek Olszański már a baleset helyszínén belehalt a lavina során szerzett sérüléseibe, Marek Łabunowicz életéért még a menedékházban is küzdöttek az orvosok, sajnos mindhiába, fiatal és erős szervezetük sem tudott ellenállni a lavina mindent elsöprő erejének.
Tragikus véget ért tehát egy mentőakció, amely feltehetően felelőtlen, az időjárási körülményeket figyelmen kívül hagyó, majd szinte törvényszerűen bajba került turisták megmentésére irányult. A fiatal hegyimentők halála a legsúlyosabb baleset volt a TOPR történetében a Mentőszolgálat helikopterének 1994-ben történt lezuhanása óta.
Hirdetés