125 évvel ezelőtt született ifj. Pocsuvaj János Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2011/10/08
Hirdetés
125 évvel ezelőtt, 1886. október 9-én született Alsóerdőfalván ifj. Pocsuvaj János (1886-1969), a legendás tátrai hegyivezető. A hegyek szeretetét és a vezetői képességeket apjától és nagyapjától örökölte. Hegyivezetői vizsgáját 1908-ban tette le, és 1962-ig hegyivezetőként dolgozott, emellett 1950-től, idős kora ellenére egészen 1964-ig a Tátrai Mentőszolgálat ügyeletén teljesített szolgálatot. Az egyik legaktívabb szepesi hegyivezető volt, a II. világháború után a régi gárda egyedüli aktív hegyivezetője Szlovákiában.

A II. világháborúban együttműködött a partizánokkal, és csak német nemzetiségének köszönhette, hogy a németek nem végezték ki. A háború után, a szepesi németek nyugatra telepítésének idején csak egyik hegymászó barátjának köszönhetően kerülte el a kitelepítést.
A Gerlachfalvi-csúcsot akkoriban rekordnak számító 625 alkalommal járta meg, pályafutása során számos hegyimentésben vett részt. 1914. március 8-án több hegyivezető (Csizák P., ifj. Franz J., id. Hunsdorfer J., Kirner P., Pocsuvaj J., Schmidt P. és Strompf J.) társaságában részt vett Hefty Gy. Andor által tartott téli hegyivezető továbbképzésen. 1935-ben résztvevője volt a Nagy-Tarpataki-völgyben a hegyivezetők számára tartott sítanfolyamnak, többek között Nitsch Mátyás, ifj. Spitzkopf Pál és Zamkovszky István, valamint az akkor és ott lavinabalesetben elhunyt Tomáš Budzák társaságában.
Hirdetés
Hirdetés