Havazott a Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2011/09/09
Hirdetés
Lomnici-nyereg - holidayinfo.sk
Csütörtökről péntekre virradó éjszaka a Tátra 1800 méternél magasabban fekvő területein leesett az első hó. A magashegyi turistautakat vékony hóréteg borítja, ez azonban még nem jelenti azt, hogy megérkezett a tél a hegyekbe. „A szeptemberi havazás még nem a tél előjele a hegyekben. Még előttünk áll az indián nyár, ami felmelegedést hoz a Tátrába” – mondta Mirosław Furmanek, a zakopanei meteorológiai állomás vezetője.

Péntek reggel a Gáspár-csúcson a hőmérő 0 C°-t mutatott, a csúcs sűrű ködbe burkolózott, amely korlátozza a látótávolságot és megnehezíti a tájékozódást. A magashegyi ösvényeken megjelent a jegesedés. A Tátrában ma kedvezőtlenek voltak a turizmus feltételei, az utak nedvesek, csúszósak, az erdei szakaszokon sárosak.
Az előrejelzések szerint azonban a hét végére napos idő és felmelegedés várható, vasárnap Zakopanéban a hőmérők akár 23 °C-t is jelezhetnek. Ennek ellenére ne feledjük, hogy a legutóbbi esőzések és a magasabban fekvő területeken lehullott hó miatt a turistautak nedvesek, csúszósak lehetnek. A szeptember tökéletes hónap azoknak a turistáknak, akik nem szeretik a nagy tömeget. A tátrai ősz különleges csemege az őszi túrák kedvelőinek.
Forrás: http://polskalokalna.pl, http://z-ne.pl
Hirdetés
Hirdetés