85 évvel ezelőtt hunyt el Hajts Béla Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2011/09/11
Hirdetés
85 évvel ezelőtt, 1926. szeptember 11-én hunyt el Hajts Béla (1872-1926), az iglói fiúiskola tanára. 1918-tól volt az Magyarországi Kárpátegyesület Iglói Osztályának elnöke, s úgy e szervezet, mint a szepesi turista élet irányítása alatt élte fénykorát. Igló környékét illetően ő honosította meg a "Paradicsom" nevet, akkor még "Felső-Magyarország Paradicsoma" néven (mai nevén "Slovenský raj").
Feltárta a Kyseľ-szurdok szépségeit azáltal, hogy a Kápolna-, a Meszléri- és Karoliny-vízeséseknél az Iglói Osztály tagjainak közreműködésével előbb fa-, később vaslétrákat és átjárókat készített. A Menedékkő-fennsíkon az osztály vezetése alatt felépítették a róla elnevezett, 1922. szeptember 23-án átadott Hajts Béla-menedékházat.
Hajts Béla emléktáblája
A hegység több barlangját is az ő vezetése alatt tárták fel, egész életét „Felső-Magyarország Paradicsoma”, ezzel együtt a turistaság népszerűsítésének szentelte. Újságokban megjelent cikkei, fényképei, kirándulásai mind-mind ennek a nemes ügynek a szolgálatában álltak. Jártában-keltében értékes leletekre lelt – például a barlangok és keltakori teraszépítkezések prehisztorikus maradványaira –, melyeket módszeresen gyűjtött össze. Tette mindezt akkor is, amikor az államfordulat után elvesztette tanári állását, mivel nem tette le a hűségesküt az új csehszlovák államra.
Hirdetés
Hirdetés