Eső, köd, csúszós, sáros utak Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2011/07/22
Hirdetés
A Swinica a Gáspár-csúcsról
A meteorológusok előrejelzése szerint továbbra is kedvezőtlen, esős, hűvös időre kell számítani a Tátrában. Az utóbbi napok, hetek nagy mennyiségű csapadéka hátrányosan érintette a tátrai turistautakat is, amelyek az elmúlt éjszakai esők után csúszósak, az erdei szakaszok sárosak. A Tátrai Nemzeti Park (TPN) munkatársai figyelmeztetik a turistákat, hogy a felduzzadt folyók és patakok több helyen akadályozhatják a turisták mozgását a hegyekben, így pl. a Halastavat megkerülő turistaúton is. Azokon a turistautakon, amelyek vízfolyásokat kereszteznek, szinte lehetetlen száraz lábbal átkelni.

Aki a közeljövőben tátrai túrára indul, mindenképpen jó, ha megfelelő lábbeliről gondoskodik. A túrázás feltételei jelenleg nem a legjobbak, a sűrű köd nagymértékben akadályozza a kilátást, így a tájékozódást is a hegyen.
Ha a hegyekbe indulunk, ne feledjük, hogy ott az időjárás nagyon gyorsan megváltozhat, és mindig késznek kell lenni változtatni az útvonalon, amennyiben a továbbhaladást és a biztonságos visszatérést az időjárási körülmények, főképpen az eső, a szél és a hideg bizonytalanná teszik. A napsütéses napokon a Tengerszem-csúcs és a Giewont csúcsa alatt dél körül általában már a csúcsra igyekvő turisták egymásra várakozva sorban állnak. A hegyimentők figyelmeztetnek, hogy ezeken a nehéz és erősen kitett területeken fokozott óvatossággal mozogjunk. Abban az esetben, ha vihar közeledik, a lehető leggyorsabban hagyjuk el a csúcsok, gerincek környezetét, a nyitott területeket és a vízmosások környékét. A hegyimentők arra is emlékeztetnek, hogy amennyiben medvével találkozunk, lassan és nyugodtan hagyjuk el a helyszínt.
Ezekben a napokban az időjárási jelenségek mintha csak összeesküdtek volna a turisták ellen, nap mint nap esik az eső, és emellett az évszakhoz képest szokatlanul hideg van. A Lomnici-csúcson ma reggel a hőmérők 0 fokot mutattak. A meteorológusok szerint holnap délelőtt némi javulás, akár még napsütés is várható, hogy aztán délutántól ismét a felhők és az eső legyenek a főszereplők.

Hirdetés
Hirdetés