85 éve hunyt el Christian Hohenlohe herceg Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2011/05/13
Hirdetés

A családi címer
85 évvel ezelőtt hunyt el Christian Hohenlohe herceg (teljes nevén: Christian Kraft, Fürst zu Hohenlohe-Öhringen, Herzog von Ujest; 1848-1926), felső-sziléziai gyáros, diplomata, földbirtokos. Hatalmas birtokaihoz tartozott többek között a javorinai uradalom, valamint Felsőhági és a Poprádi-tó környéke.
A XX. század elején Hohenlohe herceg egy minta vadasker­tet létesített Javorina környéki birtokán, tíz vadászházzal, kiválóan gondo­zott utakkal. A her­ceg közel 50 éves birtokossága alatt a turistákat fe­leslegesnek tartotta, és nem is engedte őket birtokaira. Csupán né­hány átjáró (Len­gyel-nyereg, Kopa-hágó, Kis-Nyereg-hágó) használatát engedé­lyezte, s csak a főúri vadászok léphettek be a roppant méretű vadaskertbe.

A javorinai vadaskertben megpróbálkoztak a kőszáli kecske és a bölény meghonosításával, egy 1906-ban megjelent becs­lés szerint többek között 20 db amerikai bölény és 27 db kőszáli kecske élt az er­dőkben. Az állatok alkalmazkodtak új élőhelyükhöz, az első világháború során azonban az éhező katonák egyszerűen lelőtték és megették őket, így ezek az állatok nem honosodhattak meg a Tátrában.
Hohenlohe egykori vadászkastélya Javorinán
A jómódú herceg ismert volt fényűző életmódjáról, híres vadászatainak vendége volt többek között II. Vilmos német császár, valamint II. Miklós orosz cár is. Hohenlohe gyermektelenül hunyt el, a javorinai temetőben, az általa építtetett templom közelében temették el. Az örököseitől 1936-ban megvásárolt 10.000 hold területű javorinai uradalom lett az alapja később a Tátra Nemzeti Parknak.
Hirdetés
Hirdetés