90 éve hunyt el Majunke Gedeon Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2011/04/11
Hirdetés

90 évvel ezelőtt, 1921. április 10-én hunyt el Majunke Gedeon szepesszombati építész, több magas-tátrai menedékház, valamint a Tátra-körút településein több középület, szálloda építője, tervezője. Napjaink turistái  leginkább mint a Téry menedékház építőjére emlékezhetnek rá, amelyet 1898 júniusa és 1899 augusztusa kö­zött épített fel. Érdekesség, hogy a ház építése során 37-szer járt fenn az Öt-tavi-katlanban. 1914-ben egy másik, a mai napig fel nem épült menedékházat is tervezett a Magas-Tátrában, mégpedig a Batizfalvi-tó partjára. Az I. világháború előtt már a helyét is kitűzték, de a háborús években maga Majunke javasolta az MKE választmányának, hogy tekintsen el a menedékház felépítésétől.

Számtalan köz- és lakóépület, szálloda tervei készültek Majunke Gedeon tervezőasztalán. A még ma is álló épületek közül említést érdemel az egykor szebb napokat látott, jelenleg megújhodását váró Lomnic szálloda Tátralomnicon. Tevékeny szerepet vállalt Alsótátrafüred felvirágoztatásában, még ma is megcsodálhatjuk egyik legszebb itteni épületét, az 1884-ben épült Aesculap villát (ma Kalinčiak néven lakóház). Kuriózumnak számított az 1889-1895 között felépült alsótátrafüredi neogótikus római-katolikus templom, melynek oldalhajóit "lebegtette", ezeket azonban mára alátámasztással látták el. Ugyancsak akkoriban nem mindennapos megoldást alkalmazott az 1889/90-ben felépített ótátrafüredi kávéháznál, melynek lapos tetejét korát jóval meghaladó módon füvesítette.
Majunke-torony
Majunke Gedeon emlékét báró Dőry Gyula örökítette meg, aki 1900-ban megmászta a Vörös-toronytól délkeletre eső, akkor még névtelen tornyot, amit javaslatára Majunke-toronynak neveztek el. Ezt a nevet 1922-ben átvette a szlovák névhasználat is (Majunkeho veža), de ma már a közeli Vörös-torony-hágóhoz (Priečne sedlo) idomulva Priečna veža néven ismerik.

Kapcsolódó bejegyzés: Majunke Gedeon, a Tátra épitésze
Hirdetés
Hirdetés