Fórum

Ezen az oldalon van lehetőséged Kedves Látogató, hogy hozzászólj az oldal tartalmához, közzétedd az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat. Ugyancsak alkalmas ez a felület arra, hogy megosszuk egymással a Tátrához fűződő élményeinket, tapasztalatainkat, gondolatainkat.
Minden hozzászólást örömmel fogadok, és amennyiben kérdést tartalmaz, a lehető legrövidebb időn belül válaszolok rá, a "Holnap indulok..." kezdetű kérdésekre azonban nem minden esetben tudok azonnal válaszolni!
A hozzászólások, megjegyzések minden esetben moderálást követően válnak láthatóvá, emiatt alkalmanként hosszabb idő is eltelhet a hozzászólás elküldése és annak megjelenése között!
Üdvözlettel: Nagy Árpád, a www.magas-tatra.info szerkesztője

191 megjegyzés:

 1. Kedves Árpád!

  Április 3-án utazunk a Magas-Tátrába. A lengyel részen szeretnénk túrázni, úti célunk a Mickiewicz-vízesések,a Halastó és a Tengerszem lenne, valamint a Gáspár-csúcsra és a Giewontra szeretnénk feljutni. Járhatóak ebben az időszakban a turistautak? Illetve abban szeretném még a segítségét kérni,hogy van-e Zakopane környékén akár a lengyel,akár a szlovák oldalon olyan hegycsúcs, amelyet téli körülmények között is viszonylag könnyebben meg lehet közelíteni és érdemes megnézni?

  Válaszát előre is köszönöm!

  Üdvözlettel: Csilla

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Csilla!
   Ezek a turistautak járhatóak, de április elején ott még erősen tél van, ami azt jelenti, hogy a Giewont és a Tengerszem pl. biztos, hogy csak hágóvasban érhető el, de adott esetben kötélre is szükség lehet. Vagyis csak megfelelő téli felszereléssel szabad elindulni, téli időszakban valamennyi csúcshoz téli felszerelés szükséges.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
 2. Kedves Árpád!
  Április 8-tól szeretnék túrázni a Magas-Tátrában,a Magistrale útvonalon a Poprádi-tó és a Zamkovszky ház között.
  Kérdésem hogy van járható ez a rész esetleg zárlat van ezen az útvonalon valahol?
  A válaszát előre is köszönöm.


  Tisztelettel:Zoltán  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Zoltán!
   A kérdéses útvonal a mai állapot szerint és elvileg járható, de egyes (az Oszterva pl. biztosan) részei csak megfelelő téli felszereléssel.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
 3. Kedves Árpád,

  tudnál segíteni abban, hogy nyáron a Hosszútavi menedékháztól a Svistovy stít-re(Középhegység?) fel lehet e menni, van e jelzett turistaút vagy csak hegyi vezetővel járható?

  köszönettel:

  Bianka

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Bianka!
   A Közép-hegységre nem vezet jelzett turistaút, az valóban csak hegyi vezetővel látogatható.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
  2. Köszönöm szépen!

   Bianka

   Törlés
 4. Budavári László2018. április 25. 18:01

  Kedves Árpád!

  Május közepén tervezünk egy hosszú hétvégét autóval, Kakaslomnici szállással eltölteni. Két teljes napunk lesz, szeretnénk feljutni a Lomnici csúcsra és túrázni, kirándulni. Közepes állóképességgel, 50 év felett, mit javasolsz? Milyen körülményekre számíthatunk és milyen uticélokat érdemes megfontolnunk?

  Köszönöm a segítségedet, szép napokat kívánok: Budavári László

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves László!
   Május közepén még téli zárlat van, vagyis csak a menedékházakig lehet felmenni. A körülmények az akkori időjárástól függően elég széles skálán mozoghatnak, ennek megtippelésére nem vállalkoznék. Ami túraként szóba jöhget, az a Zöld-tó, a Sziléziai-ház és a Poprádi-tó, vagy a Tarajkáról a Kő-pataki-tó.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
 5. Budavári László2018. április 27. 15:23

  Köszönöm az infót! A csúcsra felvonóval szeretnénk feljutni, az vajon járni fog, vagy a téli zárlatban az sem használható?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. http://www.magas-tatra.info/2018/04/tavaszi-karbantartas-tatrai-felvonokon.html

   Törlés
 6. Kedves Árpád!
  Pünkösdkor mennénk a Magas - Tátrába. (május 18-21) Érdeklődöm, hogy a lengyel oldalon ekkor még zárlat van? Szívesen felmennénk a Rysy-re. Köszönöm. József

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A Lengyel oldalon 1-2 út kivételével nincs téli zárlat, a Rysyre lehet menni télen és tavasszal is, ha megfelelőek a körülmények. Nem veszélytelen az út, havas részek még szinte biztos, hogy lesznek. Én nem ajánlom csak olyannak aki már megtette az utat legalább nyáron illetve van talaszalata és megfelelő felszerelése hasonló (meredek, kitett, láncos, havas) terepen.

   üdv. O

   Törlés
  2. Köszönöm a segítséget!

   Törlés
 7. Kedves Árpád, június 2-án tervezünk egy 6fős baráti társasággal felmenni a Krivánra, több helyen is olvastam a téli zárlatról viszont sajnos nem teljesen egyértelmű számomra , hogy melyik útvonalakra érvényes ez.
  Kiinduló pont a Három-forrás parkoló lenne a zöld túraútvonalon egészen a Kis-Krivánig majd onnan már kék útvonalon a csúcsig.
  A kérdésen az lenne, hogy a zöld útvonal és a kis és nagy Krivánt összekötő kék útvonal is lezárás alatt lesz?
  Ahol eddig olvastam ott nem győződtem meg teljesen.
  Nagyon szépen köszönöm válaszát!
  Üdvözlettel: Dávid

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Dávid!
   Úgy tűnik, csak a magas-tatra.info oldalt nem olvastad ezzel kapcsolatban, ahol egyértelműen fel vannak sorolva azok az uatk, melyeket érint a téli zárlat. A Krivánre veztő útvonalak csak június 15-től használhatók.
   http://www.magas-tatra.info/2017/11/tanap-latogatasi-rend-meg-nincs-megis.html
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
  2. Igen igaza van ez a rész elkerülte a figyelmúnket.
   Köszönöm!
   Esetleg tudna valami jó egynapos túrát ajánlani a lengyel oldalon?
   Üdv.: Dávid

   Törlés
  3. Bár Árpádot kérdezted, belekotyogunk, a vebkamerák szerint a hó nagy része eltakarodott a gerincen, szóval a Sas (Orla Perc) egy príma választás a lengyel oldalon. Egynapos, sőt könnyíthető a felvonóval (előre foglaljatok hetekkel - mi egy nappal előtte akartunk felvonójegyet, mászás is lett a vége), de meg is felezhető, ha semmi becsvágyatok és önbecsülésetek nincs :) Millió leírást találsz róla mindenhol, itt a tátrainfón is sokat. Érdemes minél hamarább menni, mert aztán főszezonban az emberek nem bírnak otthon ülni s mindenhol kerülgetni kell őket, ami a láncos szakaszokon kifejezetten bosszantó. Nem egy kezdőpálya, egy része viaferrátásítva van, viszont a nehézsége túl van lihegve rendesen.

   Törlés
  4. Grimpix, nem tudom, mikor voltatok a Sas-úton, de szerintem nem eldönthető (pl a Gáspár-csúcson lévő) webkamerák alapján, hogy mennyire járható. Én tavaly voltam június első felében és több helyen voltak hófoltok a Swinica és a Zawrat között és a Sas-úton is. Néhol a lánc és a létra is a hó alatt volt. Vannak részek ahol ilyenkor hágóvas nélkül veszélyes, én nem ajánlanám ismeretlen embereknek, hogy oda menjenek mert nem tudhatom, hogy milyen tapasztalattal rendelkeznek.

   üdv.O.

   Törlés
  5. A Sas út egyes szakaszai, így a láncok egy rész is még mindig hó alatt van. Mivel az útvonal egy része északi tájolású, így ott még nem olvadt el a hó, és június elejéig nem is nagyon szokott, így azt június elején csak gyakorlott magashegyi turistáknak javasolnám. Grimpixet pontosítva a Sa út nem vai ferrata, rengeteg lánc van, de sehol sincs drótkötél, így a szett sem igazán használható, leginkább csak akadályoz.

   Törlés
  6. Jogos, idéző jelben is akartam írni a ferrátásítást, csak elkapkodtam és már nem engedte módosítani :) Valóban az Y használata balesetveszélyes lehet, bár valamiért rengetegen azzal csinálják, gondolom ezzel nehezítik :) Mi csak egy rövid hevedert vittünk karabinerrel.
   Nálunk már elment a hó, Dávid, gyertek akkor inkább a Fogarasba, nálunk minden csúcsot összevissza szabad mászni, nincsenek vágólag lerakott járólapok a hegyen, igazi vadkelet :)

   Törlés
 8. Tisztelettel kérdezem valaki tud olyanról akit megbüntettek már a hegyen? Ez a téli zárlat egy vicc!!! Mi a Fehér tavi csúcsra készülünk május végén...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Lehet, hogy viccnek tűnik, de ettől még érvényes jogi rendelkezés, és ha valakit megbírságol a nemzeti park őre, nem hivatkozhat arra, hogy mások is ezt csinálják.

   Törlés
 9. A Biela Voda parkolóban aki nem autóval érkezik ( tehát gyalogosan ) annak is kell fizetnie amikor elindul fel a zöld tóhoz?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A Magas-Tátrában nem kell fizetni a túrázásért.

   Törlés
  2. Köszönöm! Tehát a fehér tavi parkolóban csak akkor kell fizetni ha autóval érkezünk? Mert tudtommal 6 euróval kell kedveskedni a parkolóőrnek. Ha meg Matlárházán hagyjuk az autót az ingyen van és onnan is van becsatlakozó út a sárga jelzésbe nem?

   Törlés
 10. A vicc szót nem úgy értettem, hogy kamu. Hanem, hogy ez nonszensz! Biztosan vannak veszélyes szakaszok még ilyenkor is - elhiszem. De azért java részt ilyenkor már ideálisnak mondhatóak nagyrészt a túristautak. De biztos könnyebb mindenre kiterjedően "lezárni" a hegyet. Nekem még egy ismerősömet sem büntették meg, ezért kérdeztem valaki hallott e már ilyenről.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Gondolom, hogy nem kamuként értette a vicc szót, de a téli zárlat nem a túrázás veszélyei miatt van kitalálva, hanem elsősorban az állatvilág védelme miatt, és ha kicsit utánaolvas itt az oldalon, pontosan érthető, hogy miért. Elhiheti nekem, hogy a TANAP őrei nem egy, és nem két embert büntettek már meg a téli zárlat megsértéséért.

   Törlés
 11. Tisztelt Nagy Árpád!

  A segítségét/véleményét szeretném kérni amennyiben ideje engedi. Május végén tervezünk a Fehér tavi csúcshoz kirándulni. Sajnos csak péntek este tudunk kiérni így Tátralomnicon aludnánk és a "klasszikus" 537-es út mellett lévő Biela voda parkolóból mennénk fel. A zöld tavi menedékházon "keresztül".

  A kérdés: Van-e ennél izgalmasabb/vadregényesebb útvonal. Igazából minket - képek - alapján a Zöld tavi menedékház ( a tó és környéke a csipkés hegyek ) látványa fogott meg nagyon. De több helyen olvastam már, hogy a menedékházig vezető út nem igazán látványos, sőt nem is igazán erdei túra út stb. Emiatt kicsit elbizonytalanodtam. Esetleg a Lomnici csúcsra menjünk fel felvonóval és onnan már vadregényesebb átmenni?

  U.i.: én a fiúkat egyébként is arra kapacitáltam volna, hogy a Menedékházban aludjunk és onnan induljanak túrák akár két napra és vasárnap este haza. De a parkolóban nem merik otthagyni a magyar rendszámos autót 2 éjszakára.

  U.u.i.: 3 negyvenes, rendszeresen sportoló de HOBBI túrázó férfi társaság vagyunk akik szeretik a kihívásokat. Aludtunk már -10 fokban 50 cm hó mellett idén a Jenő kunyhóban a Pilisben... :-) "hülyeségért" nem kell a szomszédba menni... Van aki spártázik, van aki félmaratont fut - tehát az állóképességünkkel elméletileg nem lesz gond. De természetesen tisztelettel viseltetünk a Hegy iránt.

  U.u.ui.: Vasárnapra ha még maradt erőnk :-) délelőttre tudna javasolni valami kellemes kirándulást a közelben akár a Lengyel-Tátrában? Zár közelében van egy lombkorona tanösvény - ezt nézték ki a többiek de ez inkább kikapcsolódás mint kirándulás :-)

  Köszönettel,
  Ráczkevy András

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves András!
   A Fehér-tavi csúcs június 15-ig nem látogatható, mivel a téli zárlat hatálya alá tartozik. A csúcsra egyébként egyetlen útvonal vezet, a Zöld-tavi menedékház felé, higgye el, a menedékháztól éppen eléggé izgalmas az is, odáig pedig fel ekll menni, aki fel akar jutni a csúcsra. Ez ilyen egyszerű, a Tátrában ugyanis csak a jelzett turistautakon lehet közlekedni. Az állóképességgel ezek szerint valóban nem lehet gond, de ha valóban tisztelik a hegyet, és még inkább a természetet, akkor ezt a túrát (a Fehér-tavi-csúcsot a zergék miatt különösen) június 15 utáni időpontra kellene halasztani.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
 12. A nem izgalmasat a parkolóból a Menedékházig értettem!! Az egy "sima" erdei kirándulás, nem? AZ Izgalmas rész az "csak" a Menedékháztól a Fehér tavi csúcsig van, nem? Mi csak ebben az időpontban tudunk kiutazni idén. Egyébként a zárlat okáról ezen az oldalon is igen eltérő indokok és vélemények alakultak ki. Tehát nem hiszem, hogy az aki most megy fel az nem tisztelné a természetet. Ilyen alapon bárki aki felmegy NEM tiszteli a természetet. De az egyszerű turistát persze rögtön megbélyegzik a bürokraták! Ez kissé álszent. DE, köszönöm a figyelmeztetést és a sok hasznos információt!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A Lengyel oldal szinte bármelyik útvonala járható májusban is.
   Ott nincs téli korlátozás. Mehettek a Rysy-re (Lengyel oldalról) vagy a Sas-úra ha a megfelelő állóképesség mellé megfelelő magashegyi tapasztalattal és felszereléssel is rendelkeztek.
   Lehet, hogy tévedek, de írásodból arra merek következtetni, hogy még nem jártatok a Magas-Tátrában. Ha ez tényleg igaz, akkor viszont nem ajánlatos a fentebb említett útvonalakkal próbálkozni. A jó állóképesség, félmaraton, spárta stb. oda kevés.


   A Biela Voda - Zöld-tavi menedékház útvonal tényleg nem a legizgalmasabb, de jó tempóban másfél óráról van szó, az útvonalak első fele általában ilyen.
   A Lomnicky-csúcsról hegyivezető nélkül nem szabad, sziklamászó tapasztalat nélkül pedig nem lehet menni sehova.
   Ha jó az állóképességetek akkor fel lehet menni Tátralomnicról a Kőpataki-tóhoz, onnan a Nagy-Morgás-hágón keresztül le a Zöld-Tavi menedékházhoz a piros jelzésen.


   üdv. O.

   Törlés
  2. Kedves Tatramanus! A téli zárlat okáról úgy gondolom nem az ezen az oldalon, vagy bárhol máshol olvasható vélemények a mérvadóak, hanem a jogszabályi rendelkezések. A Tátrában történő túrázást ha tetszik nekünk, ha nem, korlátozások szabályozzák. Most is vannak olyan területek, ahol lehet túrázni, és van, ahol nem. Nem tisztem sem védeni, sem támadni a téli zárlatot, mindenesetre ez egy szabály, amelyet nekünk, egyszerű turistáknak be kell tartani. Az, hogy jók-e, kellenek-e ezek a szabályok, az egy másik téma, amelyről ugyancsak lehetne vitázni, de attól még azok úgy maradnak, amíg a nemzeti park meg nem változtatja azokat. Erre a jelenlegi ismereteim szerint a közeljövőben vajmi kevés esély van.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
  3. O. hozzászólását azzal egészíteném ki, hogy a Kő-pataki-tó - Nagy-Morgás - Zöld-tó útvonal is a téli zárlat hatálya alá tartozik.

   Törlés
 13. Jól gondoltad, hogy nem vagyunk járatosak! :-) Illetve 17 éves koromban jártam már ott de ez mára természetesen semmit nem számít :-) Ezért is próbálok innen mindent össze szedni. A Lomnici csúcsot rosszul írtam én is arra gondoltam, amit TE említettél útvonalat. De arra vonatkozóan még senki nem nyilatkozott hány km, milyen erőnlét kell hozzá. Mert gyanítom, hogy ezzel együtt még felérni a Fehér tavi csúcsra is és visszajönni elérni az utolsó felvonót azért nem séta galopp. A zöld tavi mendeékház környékét nagyon szépnek találjuk csak az oda vezető úttól nem vagyok elájulva. Ezért is próbálkoznék más alternatívákat keresni. Szeretem a kihívásokat de a Sas út elsőre valóban kicsit necces lehet - nem is gondolkodtunk rajta. De ha van még javaslatotok napi kb. 20 km-es távban Tátralomnic közelében, szivesen veszem. Köszönöm!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Jó vicc a kihívás, a Sassal a hátunk mögött még nem mertünk elmenni egy spártára. Pedig mi se vagyunk papundekliből. Mindenki attól fél, amit nem ismer :) Az önbizalomhiány mondjon le! :)

   Törlés
  2. Grimpix, ne keverjük a dolgokat. Én is voltam a Sas úton, nekem sem jelent kihívást erőnlét szempontjából és technikailag sem, ha megfelelőek a körülmények. Májusban viszont a hófoltok miatt még veszélyes. Én Júniusban voltam és több helyen a láncok és a létra is hó alatt volt, hágóvas nélkül a kicsúszás esélye elég nagy és azokkal történik meg akik rosszul mérik fel a veszély mértékét. Meggyőződésem, hogy Spártán kevesebben vesztették életüket az elmúlt években mint a Sas úton.

   üdv. O.

   Törlés
 14. Kedves Árpád! Köszönöm, értem. Ön nagyon diplomatikus - maradjunk ennyiben ;-)

  VálaszTörlés
 15. Érdeklődéssel figyelem a TANAP-szigorral kapcsolatos diskurzust. Mondjuk a Tátrában csak kétszer jártam, viszont több mint 20 év alatt büntettek meg már nemzeti parkban (máshol), kergettek el sátrazás közben, csináltam többször olyat tudatlanságból, ami nem éppen merítené ki a "természet tiszteletét" bármit is jelentsen ez a fent említett homályos toposz, amit mandinerből adogattatok egymásnak.
  De volt, hogy pont azok engedtek, vagy biztattak szabálytalankodni, akik a szabályok betartásáért felelősek. És sokszor tudatosan követtem el szabálytalanságokat (nemcsak) a hegyen, mérlegelve és vállalva a kockázatot, felelősséget. A szabály sohasem egyéneken értelmezett, hanem tömegeken, nagy számokon, statisztikán. A közlegelő problémáját biztos ismeritek, MINDIG megéri az egyénnek dezertálni. Pláne ha a többség nem dezertál. Erre lenne példa, hogy tiszta egyedül kirándulhatsz a Tátrában, mert mindenki ügyesen betartja a téli zárlatot.
  Tagadom, hogy lenne az egyén fölött (legalábbis) ezen a világon bármi hatalmasabb, aki megmondhatja, hogy mi a tészta. Az Állam, a TANAP senki nem az apám. Jogilag lehetnek rám vonatkozó szabályaik, de morálisan nem vagyok köteles alávetni magam, mert vagyok annyira autonóm, hogy el bírom dönteni, mekkora kárt okozok egy bivakolással, egy áfonyabokor lelegelésével, egy tiltott csúcs megmászásával, stb. és hogy ez nekem morálisan belefér e, vagy nem. Ugyanígy hozunk döntéseket a húsevéssel, autóhasználattal stb. kapcsolatban is, amelyek szintén terhelést jelentenek. Mindenkinek más fér bele. És mindenkinek van egy önző része, mert az élet egyszeri és most kell élni.
  Persze tiszta, ha mindenki azt tenné ami jólesik, azt nem bírná el a Tátra. Szerintem így sem bírja el, nem lopta be magát a szívembe az a rengeteg tébláboló ember. Okkal vannak a szigorítások, én nem gyűjtenék aláírást, hogy lazítsanak rajta, fele annyi ember is sok az én ízlésemnek.
  A szabályok természetükből fakadóan eleve blokkolják a konformistákat. Eltántorítják a bizonytalanokat, viszont nem képesek visszatartani a tényleg eltökélteket. Szerintem ez egy jó szűrő. Nézheted úgy is, hogy azoknak kedvez, akik szabályszegők. Te döntöd el, hogy átbújsz a lukon, vagy nem. Nem kizárt, hogy akik a szabályt betartatják szintén úgy gondolkoznak mint te. Lehet ha méltányolják a szabályszegést, ha meg tudod indokolni. De ha átbújsz, ott magadra vagy, olykor a dezertálásért szükségszerűen megbüntet a többség, ez ott van a lehetőségek között. Ez olyan, mint egy kártyajáték, 66 eurós tétben kell játszani :) Tartod, vagy passzolsz, senki nem döntheti el helyetted. És akkor mi van ha véletlenül megbüntetnek? Attól még ízleni fog a rántotta és csinosak maradnak a lányok (Popper) - nem igaz? :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Grimpix, a szabályok betartása vagy benemtartása magánügy.
   Ha szeretsz egyedül kirándulni a Tátrában (vagy bárhol máshol), akkor nem kéne kritizálni a jelenlegi szabályzatot és nyilvánosan buzdítani a tömeget, hogy hülyeség azt betartani.

   üdv. O

   Törlés
  2. Hát én nagyon sajnálom, ha ezt buzdításnak olvassa bárki. De megértem a normakövetők frusztrációját, amikor látják, hogy a másik két tehenet készül hajtani a közlegelőre, hogy a példánál maradjak :))) Mindenesetre én nem kritizálom a TANAP szigorát (tavaly még nem így gondoltam), mindannyiunknak vannak normák, amiket követünk, mert tartunk a retorziótól, vagy mert erkölcsi tabu számunkra, és mind áthágunk olykor szabályokat, társadalmit, közlekedésit stb. És azért gondolom, h ez jó így, mert ha valakinek nem ér annyit egy Lomnic-mászás, akkor nem kockáztat, de akinek annyira fontos, és hajlandó is megfizetni az árát (büntetésben, vagy mittudom ültet három fát, h megnyugodjon a zöld lelke), az megtehesse. A szabályzat meg szerintem pont azért van, hogy csak az igazán elszántaknak érje meg áthágni, a többségnek meg ne. Písz.

   Törlés
 16. Köszönöm az észrevételeket. Egyéb túrajavaslat Tátralomnic környékén? Vagy menjünk át a Lengyel Tátrába ha már úgy sincs onnan nagyon messze? Ott legalább szabad az ember JOGILAG is... :-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Tátralomnicról vagy Ótátrafüredről el lehet jutni a Hosszú-tavi menedékházhoz (1960m) (kék jelzés) vagy a Téry menedékházhoz (2012m).

   üdv. O

   Törlés
 17. Köszönöm! És azok izgalmasabb útvonalak mint a Biela Voda parkolótól a Zöld tavi menedékházig?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ezek a menedékházak jóval magasabban vannak mint a Zöld-tavi, ezért az útvonalak második fele mindenképpen.

   Törlés
 18. Értem, köszi! De a Hosszú-tavi menedékházhoz vezető út illetve a Téry menedékházhoz vezető nincsen lezárva?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ezek egész évben járható útvonalak. A Téry menedékházhoz vezető út talán valamivel nehezebb, érdekesebb. Voltam már nyáron, ősszel és télen is, minden évszakban érdemes elmenni oda. Nyáron jó lehetőségek vannak a folytatásra is a Kis-Nyereg-hágó vagy a Vörös-torony-hágó felé, de oda csak Jun.15 után...

   O.

   Törlés
 19. Szuper! Köszönöm szépen a válaszokat. Akkor gyakorlatilag HA csak nincs valami omlás/lavina egyebek akkor a Menedékházakig a turista utakon mindig lehet túrázni? Tehát egész évben?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Tudtommal az egyetlen kivétel ez alól a Tengerszem-csúcs alatt, 2250 méter magasan fekvő Hunfalvy-völgyi menedékház (Chata pod Rysmi).

   O.

   Törlés
 20. Köszönöm! Egyetlen utolsó kérdés ez a két menedékház amit említettél, pontosan honnan és milyen turista úton érhető el? Mekkora távolság kb. egyenként?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Van ez az app. Kb. mindent (is) tud, ami csak kellhet tervezéshez:
   https://play.google.com/store/apps/details?id=pl.mgaczkowski.tatry&hl=hu

   Törlés
  2. Ótátrafüredről durván 18km és 1000m szintkülönbség a Téry menedékház. A Hosszú-tavi hasonló, talán picivel kevesebb. Mindkettő megközelíthető Tátralomnicról is, onnan valamivel hosszabb az út.

   Én ezt az olnine térképet szoktam használni:

   https://mapy.hiking.sk/


   O.

   Törlés
 21. Kedves Árpád!
  Július 7-8-án szeretnénk felmenni a Poprádi tótól a Tengerszem-csúcsra. A Békás tavakig már egyszer jártunk Önnel, most szeretnénk feljutni egészen a csúcsig. Viszont nem szeretnénk túlságosan rohanni, ezért két napra tervezzük a túrát, és a Hunfalvy hágó alatti menedékházban megszállni. Mi a véleménye a menedékházról? Érdemes így két napba elnyújtva megtenni az utat? Hogy tudjuk megállapítani, ha vihar közeledik? Mit tegyünk ilyenkor? Hol tudok pontos információkat szerezni az időjárással kapcsolatban, mielőtt indulunk? Mire kell még figyelni, ami fontos lehet?
  Nagyon szépen köszönöm a válaszokat előre is!
  Üdvözlettel:

  Pintér Katalin

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Katalin!
   Szerintem átlagos állóképességgel felesleges két napra nyújtani a túrát, de ha mégis, a menedékházban már most szállást kell foglalni, ha van még egyáltalán arra az időpontra.
   Az időjárással kapcsolatos linkek ennek a weboldalnak az oldalmenüjében vannak összegyűjtve, a tátrai viharokról, arról, hogy vihar esetén mi a teendő, a "Címkék" oldalmenü "Viharok" címkéjében találnak hasznos információkat.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
 22. Kedves Árpád!
  Fel tudna sorolni néhány könnyebben teljesíthető, de kapaszkodós, mászós, láncos utat. Köszönöm

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Egy kis kereséssel ezen az oldalon valamennyi láncos út, és azok nehézsége is megtalálható.

   Törlés
 23. Üdv!

  Két hét múlva egy lengyelországi kirándulást tervezünk, a hazaútra gondoltam a Lomnici csúcsot, lanovkával. Melyik a legfelső állomása? (Név) 3-4 állomásnevet találtam, nem tudom mi a kezdő, és mi a legfelső állomás... Illetve melyik oldalon tudok ide jegyet venni? Ott konkrét napra kell a jegyet megvenni, vagy bármikor felhasználható?
  Köszönettel:

  Cs.Kata

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A legfelső állomása a Lomnici-csúcs :)

   Tátralomnicról a Kőpataki-tóig szerintem bármikor lehet menni.
   A Kőpataki-tótól a Lomnici-csúcsig jó előre megvenni a jegyet, mert könnyen kerülhet az ember olyan helyzetbe, hogy nincs hely. Ezzel viszont az a gond, hogy nem biztos, hogy szép idő lesz akkor amikorra a jegy szól. A jegy nemcsak napra, hanem időpontra is szól (talán 30 percenként indul a Kőpataki-tótól a 14 személyes felvonó).

   Ha nincs hely, a Kőpataki-tótól van egy másik lehetőség, felmenni a Lomnici-nyeregbe, oda sem kell előre megvenni előre a jegyet.

   üdv. O.

   Törlés
  2. A Kőpataki-tóig is gyakorlatilag két felvonóval kell menni, át kell szállni a Start-háznál, de ezt egy jegyben számolják (ez picit megtévesztő lehet). Tapasztalat szerint, voltak akik reggel érdeklődtek a helyszínen nagy ártatlanul a pénztárnál és aznap délutánra kaptak jegyet a csúcsra, főszezonban, persze erre azért én nem terveznék. A tóig elég reggel odaállni a pénztárhoz.

   !!! Nem mondják el, de a pénztár mellett van egy automata, mikor lejöttetek, a jegyet/jegyeket beledobjátok, visszakaptok egy csomó pénzt (kártyánként 2 eurót).

   Törlés
  3. Ja és ingyenes a felvonó melletti nagy parkoló (legalábbis tavaly az volt). Nem sok ilyet találtok a környéken.

   Törlés
  4. Annyiban javítanám Grimpix hozzászólását, hogy a jegyvásárlásnál minden esetben szólnak, hogy a jegy árában 2 euro letét is benne van, amit az utazás végén lehet visszaváltani. A felvonó alatti parkoló parkoló valóban ingyenes.

   Törlés
 24. Kedves Árpád,
  szeretném kérni segítségét-véleményét abban, hogy a Sedlo Sedielko hágó a Téry ház felett mennyire járható, megközelíthető-e innen a ház átlagos erőnléttel, mire kell figyelni? Egyik térképemen ez a hágó különösen veszélyesként jelzett (más helyek a térképen nem), ami elbizonytalanít. Viszont innen szeretnénk megközelíteni majd a házat július végén. Köszönöm szépen a választ előre is, Edit

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Edit!
   A Téry menedékház és a Kisé-Nyereg-hágó között jelzett turistaút vezet, ami július végén általában már tejesen hómentes. ha jól értelmezem a kérdést, akkor Javorináról szerték megközelíteni a Téry menedékházat a hágón keresztül. Nos, ez véleményem szerint átlagos erőnléttel csak akkor vállalható, ha van már némi tátrai tapasztalat. A veszélre történő figyelmeztetés egyébként lánvokat jelent a hágó déli odalán.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
  2. Kedves Arpad, koszonom a segitseget! :) reggel irtam egy hosszabb reakciot, de nem kuldte el ezek szt a rendszer, mert nem lelem :( hosszu lenne ujra bepotyogni, ezert csak 1et kerdeznek: mi az a lànv pontosan? Koszonet, Edit

   Törlés
  3. Bocsánat, elütöttem egy betűt, láncot szerettem volna írni! :-)

   Törlés
 25. Kedves Árpád!

  Kezdő túrázóként a Csorba-tótól tervezünk egynapos túrát. A Nagy-Hincó-tavat, vagy a Békás-tavakat néztem célpontként. Látvány, illetve nehézség szempontjából van-e különbség a kettő között, melyik irányt javasolná?

  Köszönettel: Ádám

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A Nagy-Hincó-tó nagyobb és szerintem szebb is mint a Békás-tavak, az útvonal nehézsége hasonló. Megfelelő kondi esetében tovább lehet menni a Felső-Kapor-hágóig ahonnan már remek kilátás van jópár csúcsra, és a Nagy-Hincó-tóra is. Ezért én (bár nem vagyok Árpád) inkább ezt az útvonalat javasolnám olyannak aki először jár a környéken.

   üdv. O.

   Törlés
  2. Csatlakozom az előttem szólóhoz! :-)

   Törlés
 26. Köszönöm a tanácsot, megfogadjuk ;)

  Ádám

  VálaszTörlés
 27. Kedves Árpád!

  Azt szeretném megkérdezni, hogy a Tátrába lehet vinni kutyát?

  köszönettel Gábor

  VálaszTörlés
 28. A kutyás kérdéshez:
  http://www.magas-tatra.info/2012/08/negylabu-kedvenceink-tatraban_31.html

  VálaszTörlés
 29. Kedves Árpád !
  Július 9-12 között túráznánk a Magas-Tátrában. Az elmúlt időszak esőzései után vannak még lezárt utak? Főleg a Tarajka és környéke a vízesések a Téry ház Vörös Torony hágó érdekelne.Stara Lesnan lesz a szállás ott rendeződött már a helyzet? Hol találok naprakész információt az aktuális helyzetről ? A választ előre is köszönöm . Györgyi

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Györgyi!
   Már csak egy két lezárt út van, de a Jávor-völgy kivételével valamennyi jelenleg még lezárt útnál van alternatív lehetőség. Naprakészen a hegyimentők honlapján (hzs.sk) lehet tájékozódni az aktuális helyzetről.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
 30. Kedves Árpád!

  A Kőpataki tó és a Zöld tó közötti piros jelzésű út (a Morgás nyergen át) melyik irányban könnyebb?
  Illetve mennyire ajánlható egy 7 éves gyereknek?

  Tamás

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Tamás!
   Ha a Kő-pataki-tóhoz felvonóval mennek fel, akkor abból az irányból határozottan könnyebb, főleg egy 7 éves gyerekkel, mert így felfelé jóval kevesebb szintet kell gyalogolnia.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
 31. Kedves Árpád!

  Az augusztus 20-ai hosszú hétvégére tervezünk a barátokkal egy túrát a Magas-Tátrába.
  A cél a Tengerzsem-csúcs vagy a Nagy-Hincó-tó(esetleg Felső-Kapor-hágóval kiegészítve) lenne, úgy hogy a kiindulási pontunk a Csorba-tónál lenne.
  A kérdésem az lenne, hogy Ön melyiket ajánláná inkább egy olyan csapatnak, akik eddig inkább kevésbé magas hegyekben túráztak(pl: Alacsony-Tátra(Gyömbér, Chopok), Hagymás-hegység, Hargita illetve a magyar hegyek)?

  Előre is köszönöm a válaszát!

  Üdvözlettel:
  Balázs

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Balázs!
   Kevesebb magashegyi tapasztalattal, első tátrai csúcsként én inkább a Kapor-csúcsot ajánlanám, nem kis részben azért, mert ott jóval kisebb a tömeg, mint a Tengerszem-csúcson
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
  2. Kedves Árpád!
   Köszönöm a válaszát!
   Üdvözlettel:
   Balázs

   Törlés
 32. Szia! A kerdesem az lenne, hogy a felvono mukodik e a kilatonal? Bachledova dolinan. Augusztus 14.-en megyunk. Koszonom szepen#

  VálaszTörlés
 33. Nem működik a felvonó most voltunk a hétvégén. Nagy felújítás korszerűsítés folyik. Ha kész lesz kabinos lesz. Kb fel órás séta fel és le is. Nem nehéz terep esőben mentünk fel. Mire oda értünk gyönyörű időnk lett.

  VálaszTörlés
 34. Kedves Árpád!

  Most hétvégén mennénk túrázni, viszont a Magas-Tátrát (Felső Kapor-hágó, Halastó, Alvó-Lovag) most vennénk először célba. Eddig az Alpokban kirándultunk és ott nem volt ilyen jellegű tapasztalatunk, viszont úgy hallottuk, hogy a Magas-Tátrában nagyobb az esélye, hogy az ember medvével találkozik. Afelől érdeklődnék, hogy mik a tapasztalatok ezzel kapcsolatban, valóban odamerészkednek a népszerűbb túraútvonalakhoz is? Mivel ketten megyünk nem pedig nagyobb csoporttal érdemes-e csengővel vagy riasztóval készülnünk?

  Válaszát előre is köszönöm szépen!

  Üdvözlettel, Dukay Brigitta

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ha nappal mentek akkor biztos, hogy nem fogtok medvével találkozni ezen az útvonalon. A hatalmas embertömeg mellett jobb esetben zergék jelenlétére számíthattok.

   üdv. O

   Törlés
 35. Üdvözlöm Árpád ,az lenne a kérdésem ,ha korán érkezem /5 körül/a Bialkai -szénégető parkolóba ,meg tudom e vásárolni a belépő +parkoló jegyemet.
  Válaszát köszönöm

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ez engem is érdekelne, hogy ha aznap amikor megyek tudok-e a felvonóra jegyet venni. Illetve olvastam fentebb, hogy augusztusban nem működött a felvonó, van valakinek valami infója róla, hogy azóta működik-e?

   Törlés
  2. A Bialkai-szénégető parkolóban hajnali 5-kor parkolóőrök már vannak, belépőt viszont olyankor talán még nem lehet venni. A kérdéshez hozzászóló kérdését a felvonóról viszont nem igazán értem.

   Törlés
 36. Köszönöm a válaszát

  VálaszTörlés
 37. Kedves Árpád, s aki esetleg tudja a választ,
  A hét végén voltunk a Tengerszem-csúcson, s a Hunfalvi menedékház alatt egy kicsivel az úton(ki se lehet kerülni) ki van téve egy kapu, amin színes zászlócskák vannak, talán indiai írással tele.Tudja valaki, hogy mi ez, s miért van ott?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Dóra!
   Ez a ház bérlóje, Viktor Beránek saját ötlete, van ott egy faragott tábla is, amelyen szlovákul az olvasható, hogy "Rysy Szabad Királyság", vagyis ez a tibeti zászlócskákkal díszített kapu vélemnyem szerint a királyságba vezető kaput szimbolizálja.

   Törlés
  2. Köszönöm a gyors választ.
   (Személyes véleményem az, hogy jó lenne, ha majd ez nem válna ált. szokássá a Tátrában-mondjuk messze vagyunk tőle- elvégre is nem Nepálban vagyunk)

   u.i.:egy praktikum: biztosan sokan tisztában vannak vele, de aki 1800m fölé tervez menni mostanában, mindenképp vigyen hágóvasat, a hágókra pedig a jégcsákány is elkél.(vasárnap tanui voltunk-pedig minimális + volt-, kicsúszott egy gyerek 2400 m magasságba, szerencsére sokan voltak,
   s utána nyúltak)

   Törlés
 38. Minden Magas-Tátrába látogató figyelmébe ajánlom a következő (sajnos rossz) tapasztalatot: a Booking.com-on foglaltam szállást minap Nagyszalókra. A foglalás adatait tartalmazó oldalon várható érkezési időpontnak megjelöltem a 18:00-19:00 óra közötti intervallumot, de emailben is megírtam a szállásadónak, hogy aznap túrán leszünk 3 gyerekkel és várhatóan csak 7 körül érünk a szállásra. Miután elküldtem a foglalást, másnap kaptam egy emailt, miszerint az általam kiválasztott szobák foglaltak akkor, amikor jönni szeretnénk. Ez kissé furcsa fejlemény, amikor a Booking oldalán a foglaláskor még szabad volt, mindenesetre gyorsan foglaltam egy másik szállást máshol, a szállásadónak pedig visszaírtam, hogy hát ez esetben kérném a foglalás törlését. Erre azt a választ kaptam, hogy ha visszamondom a foglalást, akkor is ki kell fizetnem a szállás teljes költségét. A válaszom egyszerű volt: de ha nincs mégsem szabad szobájuk, akkor miért kéne. És ekkor derült ki a lényeg: szerintük én reggel 7-re foglaltam, és akkor még nem üres az a két szoba. Persze visszaírtam, hogy 1. úgy tűnik elmulasztották végignézni a foglalás többi részét, melyben világosan szerepel (ráadásul 1. helyen a foglalást igazoló papíron) a 18:00-19:00 óra közötti érkezési idő, 2. normális esetben egy nagycsaládos túra nem reggel 7-kor ér véget, 3. irreleváns a reggel 7 órás érkezés, ha a szállást így is úgy is csak délután 2-től lehet elfoglalni (akármikor érkezhetsz, legfeljebb nem a szobában teszed le a csomagodat), 4. az a levél, amelyik úgy kezdődik, hogy "we are sorry, the studios are occupied..." nem igazán vet fel további kérdéseket. A szállásadó továbbra is tántoríthatatlan volt, annak ellenére, hogy a Booking.com elmondása szerint az ő döntésük, hogy milyen feltételekhez kötik a lemondást (tehát meglett volna a lehetőségük az elengedésre), és ténylegesen le is vonták a pénzt a bankszámlámról (CVC kód nem szükséges hozzá!!!). Írtam persze a Booking.com-nak is, akik azt javasolták, hogy mondjam le a másik szállást, ezt pedig mégis csak fogadjuk el. De hát ezek után ki akar oda menni, ahol a saját figyelmetlenségük ellenére is a vendéget büntetik, nem mondanám, hogy túl jó és hosszú távú vendégmegtartásban gondolkodó marketing. Többször is leírtam az érveimet egymás után, amelyek tényszerűek, hiszen mindenki látja a bejelölt időintervallumot, ezzel szemben a szállásadó érve csak az volt, hogy a kollégájuk azt gondolta hogy... és hát az ő levelük további részéből kiderülhetett volna számomra mindez. Hát nem derült ki, sőt, másoknak sem, akiket megkérdeztem. Ráadásul rettenetes angolsággal írták. 2 napi huzakodás után megírtam a Booking-nak és a szállásnak is, hogy így kénytelen vagyok jogi útra terelni a dolgot, illetve közzétenni minden lehetséges helyen, fórumon a velük kapcsolatos tapasztalataimat (csak azt sajnálom, hogy a Booking.com-ra nem tudok értékelést írni). Nem ragozom tovább, a vége az lett, hogy vagy a jogi úttól, vagy a rosszhír keltéstől megijedtek és hirtelen pálfordulással nekem adtak igazat, majd villámgyorsan elintézték a pénz visszautalását (persze nem hiánytalanul jött vissza, de ez már mellékes). Mindezt azért osztom meg, mert talán óvatosságra int mindenkit: érdemes eleve olyan szállást keresni, ahol adnak 2-3 nap ingyenes visszamondási lehetőséget (ez nem olyan szállás volt). Ez alatt a 2-3 nap alatt kiderülhetnek a félreértések. Érdemes nagyon figyelni, mert a rossz nyelvhasználatból is sok félreértés adódhat. És ezek szerint nem minden esetben kezelik körültekintően a foglalásokat, elsikkadhatnak fontos információk. De nyilván nekünk magunknak is kürültekintőnek kell lenni: ha nem 7, hanem 19 órát írok az emailben, akkor lehet, hogy mindez nem történik meg. De talán nem baj, hogy megtörtént, mert ennyi tapasztalattal több lett és így legalább kiderült, hogy hová ne menjünk. Akit érdekel a szállás neve: APLEND Villas Tatry

  VálaszTörlés
 39. Érdekelne, hogy milyen szabályok vonatkoznak a Tátrai Nemzeti park területén házi kutyákkal való turázásra. Ugyan is a hosszú hétvégén kutya támadás ért egy magyar túristát, aki könnyebb sérülésekkel úszta meg a kalandot. Lehetett volna tragédia is az esetből ha az illető túrista a kutyához képest nem a hegy, ha nam a völgy oldalon tartózkodik. Ugyan is a kutya agresszív mozdulatára hátra lépő illető a mélybe zuhanhatott volna a kaskeny ösvényről. Jó lenne ha az eset eljutna a TANAP illetékeseihez is!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ezzel kapcsolatban több bejegyzés is megjelent ezen a felületen, ezekre az "Állatvilág" címszó alatt lehet rákeresni. A főszabály, hogy a szlovák oldalon csakis pórázon tartott kutyával lehet túrázni, a lengyel oldalra még pórázon sem vihető be kutya. Megkérdezhetem, hogy ebben az esetben mit jelent konkrétan, hogy kutyatámadás ért egy turistát?

   Törlés
 40. Kedves Árpád!
  A közelmúltban még volt egy weboldal ahol A Magas-Tátra hegyvilága címmel sok hasznos információt lehetett kapni különböző útvonalakról a Tátrában. Az ön oldalán is van link ami oda vezet(ne), de az oldal egy ideje nem elérhető. Tud-e valamit ennek okáról, ideiglenes dologról van szó, megváltozott a cím, vagy véglegesen törölték az egész oldalt?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Szilárd!
   Köszönöm a jelzést, javítottam a linkeket, a szótárak szerkesztője időközben más szerverre költöztette az anyagot, ezért a régi linkeken már nem elérhető.

   Törlés
 41. Kedves Árpád!
  Barátaimmal December 22.-én szeretnénk Tátralomnicra utazni kirándulni. A libegővel tervezzük, hogy felmegyünk a lomnici csúcsra. A www.vt.sk weboldal elnavigált a www.gopass.sk honlapra a libegő jegyfoglalással kapcsolatban. A gopass weboldalon csak a Tatranska Lomnica - Skalnaté Pleso (return) jegyet tudom megvásárolni. Én szeretném a Skalnaté Pleso - Lomnicky Stít jegyet is elektronikusan lefoglalni/megvásárolni de ezt a jegyet nem találtam a honlapon. A kérdésem az lenne, hogy hol tudom a Lomnici csúcsra e jegyet lefoglani/megvásárolni elektronikusan. Többször jártam már Tátralomnicon de mindeig elfogyott már a jegy a Lomnici csúcsra így nem jártam még ott és ezért szeretném elővételben ezt megvenni.
  Segítőkész válaszodat előre is köszönöm!
  Üdvözlettel
  Gábor

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Gábor és András!
   Először is elnézést, ez a hozzászólás sajnos elkerülte a figyelmemet. Az elővételes jegyvásárlásra használható gopass.sk weboldalon jó ideje valóban cask a Kő-pataki-tóig van lehetőség jegyet foglalni, minden másra azt az üzenetet küldik, hogy a szolgáltatás hamarosan elérhető lesz. Ettől többet sajnos én sem tudok az okokról.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
 42. Kedves Gábor, látom nem volt még itt válasz, mi az ünnepek után készülünk oda, és érdekelne, végül sikerült-e feljutni.
  Üdvözlettel
  András

  VálaszTörlés
 43. Április 29-én mennénk a Tarajkára siklóval, majd gyalog leereszkednénk a Tarpataki vízeséshez. Zavarja-e még akkor hó ezt a sétát?

  VálaszTörlés
 44. Erdeklodnek hogy milyenek most az utak a Tátra környékén? Holnap mennénk a csorba tóhoz és fogalmam sincs hogy milyenek az utak, mennyire vannak takarítva. Fél fullelhalottam, hogy vannak szakaszok amelyeket lezártak mert nem tudják megfelelően takarítani,de fogalmam sincs hogy hol,milyen szakaszok ezek. Vagy egyáltalán van valahol lezárva útszakasz? Esetleg hol tudnék ennek utána nezni?

  Udv, Gergő.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. http://www.boon.hu/iteletido-europaban-lavinaveszely-es-hovihar-a-tatraban/4098496?fbclid=IwAR30p-1INxXnrFVudbs_8UfVu714W71ZMC7Y21AquI_-N92WURRlC4KmVUY

   Törlés
 45. Kedves Árpád,

  Szeretnék érdeklődni, hogy március közepe táján általában mennyire járható a Sliezsky dom menedékház és a Gerlachfalvi-csúcs közti út. Mennyi idő alatt lehet téli viszonyok között megtenni a 2,2 km-es, 315 m-s szintemelkedésű utat? Illetve érdemes-e hágóvasat vagy hótaposót bérelni?

  A másik kérdésem a Tátrai Nemzeti Park honlapjára vonatkozik. Itt azt írják, hogy "hiking tracks in the mountains are not accessible to public between 1 November and 15 June". Nekem ez új információ, hiszen sokan télen is másznak ott hegyet. Tudna ennek az értelmezésében segíteni?

  Köszönöm előre is a válaszát!

  Üdv.: Szilárd

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Szilárd! A Gerlachfalvi-csúcsra nincs jelzett turistaút, oda csak hegymászók mehetnek, márciusban még abszolút tél van, az út szintkülönbsége pedig 1000 méter.
   Amennyiben a kérdés második fel Önnek új infomáció, akkor kérem keressen rá ezen az oldalon a téli zárlatról szóló cikkekre.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
  2. Ez a 315 m szint hogy jött ki?

   Törlés
  3. Nem gondolkodtam, amikor néztem a googlemaps adatait, de ez csak utólag esett le, miután elküldtem a kérdésemet, és még egyszer ellenőriztem a googlemaps-et. Az ugyanis nem számolta bele a csúcsig vezető, plusz 700 m-es szintkülönbségű utat, ami már jelzetlen úton vezet. https://www.google.com/maps/dir/Gerlachfalvi-cs%C3%BAcs,+062+01+Magast%C3%A1tra,+Szlov%C3%A1kia/Horsk%C3%BD+Hotel+Sliezsky+dom,+Tatransk%C3%A1+polianka+32,+062+01+Vysok%C3%A9+Tatry,+Szlov%C3%A1kia/@49.1621497,20.1368229,15z/data=!3m1!4b1!4m14!4m13!1m5!1m1!1s0x473e20c4feca0ce5:0xd04954eeb21e67d1!2m2!1d20.1335983!2d49.1643776!1m5!1m1!1s0x473e212f4685385b:0x18b64692a2ecb930!2m2!1d20.156587!2d49.156078!3e2

   De józan paraszti ésszel belegondolva se lehet csak 315 m, hiszen a legmagasabban fekvő menedékház, a Chata pod Rysmy is 2250 m-en fekszik, vagyis ahhoz képest is lenne még 400 m a csúcsig, ha a Gerlachfalvin lenne. Tanulság: legközelebb használnom kell a józan eszemet.

   Törlés
 46. Kedves Árpád, Nagyon köszönöm a válaszát! Megnéztem, hogy az általunk tervezett túraútvonalak közül melyiket nem érinti a téli zárlat, és így máris jobban meg tudjuk szervezni a kirándulást. Nagy segítséget adott, köszönöm szépen!

  VálaszTörlés
 47. Szerintem a tavolsag/szint/helymegjeloles alapjan a kerdezo a Felkai volgyben szeretne turazni kb a Hosszu toig.
  Ha tenyled, sajna nem teheti, mert juni 15-ig ez a szakasz is zarlat alatt van.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen, jelenleg épp az újratervezés folyik.

   Törlés
 48. Kedves Árpád,

  Szeretnék érdeklődni, hogy a téli zárlat által nem érintett útvonalakra érdemes-e hótalpat, hágóvasat és jégcsákányt vinni. Ezek közül melyik eszköz kötelező/ajánlott, és melyik az, ami elhagyható?

  Az interneten keresgélve azt találtam, hogy ott helyben nem tudunk ilyen felszereléseket bérelni, csak Budapesten, ezért is jó lenne tudni, hogy készüljünk.

  Köszönöm előre is a válaszát!

  Üdvözlettel: Gajda Szilárd

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Szilárd!
   Hágóvasat mndenképpen, csákányt esetleg, hótalp viszont felesleges. Egyik sem kötelező, és a körülményektől függően bármelyik ajánlott lehet.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
 49. Kedves Árpád! Voltunk veled anno nyáron a Tátrába kirándulni. Abban tudnál segíteni, hogy hol tudjuk a Szlovák helyi útviszonyokat megnézni.Most mennek a suliból kirándulni. Mások megosztották, hogy a hétvégén mekkora káosz volt át menni a hegyeken... Ők Tátralomcicra mennek, Salgótarján környékén hagyják el az országot. Üdv,Verőczei István, veroistvan@gmail.com

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves István! A szlovák útviszonyokról csak szlovák nyelvű oldalakat ismerek, de ezeken azért elég jól el lehet igazodni nyelvtudás nélkül is.

   https://tinyurl.hu/3krI/

   http://www.zjazdnost.sk/map/view.html

   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
 50. Kedves Árpád! szeretnénk megnézni Zakopanéban a Chocholowska-i krókusmezőt,van valami lehetőség megtudni a virágzás idejét, köszönöm a választ: üdv: czuczi istván

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves István! Most kezdődik a virágzás, az időjárástól függően e hét végén, és jövő hét elején várható a csúcspontja.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
  2. Köszönöm a választ, ROHANUNK!!!

   Törlés
 51. Kedves Árpád!
  Meg tudná mondani, hogy az Ótátrafüred - Tarajka siklóvasút júniusban naponta hánytól, hány óráig közlekedik? A Bilikova Chataban van szállásunk, társaságunk egy tagja vonattal távozik Poprádi indulással. Tudnia kellene, melyik vonatra váltson jegyet.
  Ehhez kapcsolódóan egy másik kérdés: Van javaslata az autó költséghatékony parkolására Ótátrafüreden, 5 napra?
  Válaszát előre is megköszönve, üdvözlettel.
  Kántor László

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves László!
   A sikló jelenleg 8:30-tól 18:00-ig közlekedik, félóránként.
   Ingyenes parkolásra jelenleg Újtátrafüreden, a Szontagh-templom mögött van lehetőség.

   Törlés
 52. Kedves Árpád!
  Érdeklődnék, hogy a Csorba-tótól sárga jelzésen a Fátyol-vízesésig tartó szakasz a téli zárlat alá esik e ?
  Válaszát előre is köszönve.
  Zsolt

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Zsolt!
   A Fátyol-vízesés egész évben látogatható.

   Törlés
  2. Köszönöm gyors válaszát!

   Törlés
 53. Nagyon köszönöm! Nagy szükség volt az infóra és sehonnan nem kaptam segítséget.
  Üdv.
  Kántor L.

  VálaszTörlés
 54. Kedves Árpád!

  A magasan fekvő utak látogathatóságáról szeretnék érdeklődni, mivel komolyan vehető oldalakon is egymásnak ellentmondó információkat találtam. Az egyik változat szerint június 15-ig vannak zárva, a másik szerint épp június 15-étől vannak nyitva. Én akkortájt túráznék, és semmiképp nem szeretnék szabályt szegni.
  Válaszát előre is köszönöm!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A téli zárlat június 14-ig tart, a magasan fekvő turistautak június 15-től látogathatók.

   Törlés
 55. Kedves Árpád!
  Érdeklődni szeretnénk a tengerszem csúcsra mennénk lengyel oldalró!
  Gondolom a felső részekre hágóvas csákány is kell még. A hó állapota érdekelne hogy lavina csúszás veszély van e.
  És mennyi menet idővel kell így számolni felfelé?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Tamás!
   A lengyel, oldalról valóban szükség van téli felszerelésre. Mivel nem voltam ott mostanában, nem tudom, milyen a hó állapota. Júniusban már nem mérik a lavinaveszélyt, a menetidő pedig a résztvevők felkészültségétől függ, de általában hosszabb időt vesz igénybe, mint nyári körülmények között.

   Törlés
 56. Kedves Árpád!
  A hétvégén egy baráti társasággal megyünk a Tátrába, és előzetesen a Rysy megmászása lett volna a cél. Viszont 3 hónappal ezelőtt, mikor a szállást foglaltam, sajnos figyelmen kívül hagytam, hogy létezik az úgynevezett téli zárlat.. Ami ugye a hétvégén még nem telik le. Így kicsit bajban vagyunk a "nagy túránkat" tekintve..
  A kérésem és egyben kérdésem is az lenne, hogy tudna e nekünk ajánlani valami olyan túraútvonalat, ami most is járható, kellően csodás látványt és élményt nyújt, egy nap alatt oda vissza, vagy esetleg amit jobban preferálnánk egy körtúrában teljesíthető (tehát nem azonos útvonalon vezetne vissza a kiinduló ponthoz) és nyilván (szerintem aki a Tátrába megy, ezért megy oda leginkább) a lehető legmagasabb pontig vezetne (téli zárlatra ügyelve).
  Próbáltam magamtól találni, de félek hogy beleszaladunk egy tilalom alatt álló ösvénybe, ezért kérdezek inkább. (esetleg zöld tó; tarpataki vízesések a kő-pataki tótól, csorba tó környéke).
  Válaszát és segítségét előre is köszönöm! :)
  Milán

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Milán!
   A téli zárlat alá tartozó útvonalak pontos felsorolása megtalálható ezen az odalon, tavaly novemberi bejegyzés.
   Körtúraként a Csorbai-tó - Oszterva - Felkai-tó - Tarajka lehetséges, de ez viszonylag hosszú útvonal. A Zöld-tó pedig a Nagy-Fehér-tóval vonható össze.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
 57. Kedves Árpád!
  A kislányommal (10 évet betöltötte) június 27-én mennénk egy péntek-vasárnapig túrára, első este a rabló házba, második este a Téry házba, vasárnap pedig onnan Tarpatak, majd Poprád és vonat. A kérdésem, hogy Tarpataktól Ótátrafüredre üzemel-e még a hegyi roller, amivel le lehet gurulni. Nagyon nagy élmény lenne neki, az útvonal tervezést is ettől teszem függővé.
  Köszönöm a választ előre is, István

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves István!
   A Tarajkáról nem lehet hegyi rollerrel legurulni Ótátrafüredre, ezt a szolgáltatást jelenleg a Start és Tátralomnic között lehet igénybe venni.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
  2. Kedves Árpád,
   köszönöm a választ. Ha esetleg tud olyan weboldalról, amin ez a szolgáltatás rajta van, és elküldené a linket, nagyon megköszönném.
   Vagy, ha ismeri a weboldalát a Enciánról induló libegőnek, és annak is elküldené a linkjét, azt is megköszönném.
   Mivel már nem volt szabad hely a Rabló és Téry házban, így a Gyopár ház / Zöld tavi ház útvonalon jövünk majd, és hétfőn reggel indulunk a Zöld tavi háztól a Nagymorgáson keresztül az Enciánig. Onnan mennénk le kabinossal a Startig, és gurulnánk tovább rollerrel. Feltéve ha hétfőn is van ez a szolgáltatás, annak szeretnék utána nézni valahogy.
   Köszönöm előre is, István

   Törlés
  3. https://www.vt.sk/hu/szabadsag/nyari-latnivalok/magashegyi-kocsik-es-rollerek/
   www.lanovky.sk

   Törlés
 58. Szállást remélem foglaltál már...

  VálaszTörlés
 59. Eddig nem, mert ha már nincs ez a roller opció, akkor inkább első este Gyopár ház, második este Zöldtavi ház, és onnan Nagymorgás, Encián, és Tátralomnic libegővel.
  Remélem, estig kapok választ, mert én is tudom, hogy sürget az idő a szállásfoglalás végett.

  VálaszTörlés
 60. Kedves Árpád ! Abban szeretnénk infót, hogy Javorina és a Zöld-tó közötti kék sáv jelzésű turista út járható-e már, valamint a Sziléziai háztól lefelé Poliankára vezető zöld sáv út helyre lett-e állítva.És egyáltalán hol tudok túra előtt tájékozódni hogy ne az induláskor derüljön ki hogy nem mehetünk tovább? Köszönöm !! ( 2018 augusztusban le voltak zárva )

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves János!
   A Javorináról a Kopa-hágóba vezető kék jelzésű turistaút már járható, a Tátraszéplakról a Sziléziai-házhoz vezető út úgyszintén.
   Az aktuális lezárásokról a hegyimentők honalpján lehet tájékozódni. (www.hzs.sk)
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
 61. Kedves Árpád!

  A jövő hétre tervezzük a szokásos, éves szlovákiai túránkat. Könnyítésként szeretnénk a Sziléziai-háztól indulni. Tudomása szerint van arra lehetőség, hogy felvitessük magunkat autóval Tátraszéplakról a szállodáig?
  Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel:
  Péter

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Péter! Közlekedik egy terepjáró, amely a hegyivezetők ügyfeleit viszi fel és le, ennek az elérhetőségéről a hegyi szálló recepcióján kell érdeklődni.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
  2. Kedves Árpád!

   Köszönöm az információt!

   Kedves Mindenki!

   Leírom a tapasztalatainkat a fuvarral kapcsolatban. A szállodaként működő Sziléziai-ház recepciójától lehet megrendelni telefonon vagy e-mailben. 20 EUR/fő a fuvar ára, ami magában foglalja a fel- és leszállítást, illetve a szálloda büféjében egy kávé vagy tea illetve egy sütemény fogyasztását.
   Mi nem mentünk csak fel, de az ár ebben az esetben is ugyanaz volt. A fenti standard-csomagtól eltérni nem tudnak/akarnak.
   Péter

   Törlés
 62. Kedves Árpád!
  12 éves, magas hegyen még nem járt gyerekkel szeretnénk pár napos túrát szervezni. Az elképzelésem az lenne, hogy felvonóval mennénk fel valahová, hogy ne utálja meg már az elején a dolgot a sok szint miatt, és menedékházakban töltenénk néhány éjszakát, max 15km-es távokat gyalogolva nap közben. Van esetleg ehhez útvonal és szállás javaslata?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Enikő! Ilyen túrához sajnos nincs konkrét útvonal és szállás ajánlatom. Magashegyekben még nem járt gyerekkel tátrai hágótúrákat tenni menedékháztól menedékházig nem biztos, hogy jó kezdés lenne, ráadásul a menedékházak nagy része ilyenkor már le van foglalva. Ehelyett inkább egynapos túrákat, akár körtúrákat javasolnék, melyekhez a honlapon a Túraútvonalak címke alatt talál lehetséges útvonalakat.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
 63. Kedves Árpád!
  Az lenne a kérdésem ,hogy a Tátralomnici felvonó melletti nagy parkoló ingyenes e még, illetve, ha a késő éjszakai órákban érkezem tudok e ott parkolni?
  Válaszát elöre is köszönöm.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Zoltán!
   Igen, ingyenes a parkolós, és az éjszakai órákban is gond nélkül be lehet állni az autóval.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
 64. Kedves Árpád!

  A magas-tatra.info oldal nekünk Biblia. Innen szereztük az ötletet az első túránkhoz és innen szedtük össze a legtöbb információt a többihez. Óriási segítség, megköszönhetetlen.
  Szeretjük a Tátrát. Sokan vagyunk így ezzel és talán mind ugyanúgy gondoljuk, a túrázásban a szép környezeten túl a szívverésünk a legszebb zaj.

  Viszont nyári hétvégéken kirajzanak a szelfimászók és rémülten pislogunk, hogy miért nem létezik egy közösen értelmezett minimum, hogyan is illik viselkedni a természetben, a magashegyen.

  Szóval miért nincs hegyi-etikett? Miért törtet felfelé a szűk meredek szakaszon aki alulról érkezik és miért nem engedi le azt, aki ott toporog fent és jönne már lefelé? Miért engedi meg a szülő, hogy a gyereke túra közben hangosan zenét hallgasson a telefonján? Miért gyújt rá a csúcson valaki és hagyja ott a csikket? Miért kiabálnak, beszélik meg baromi hangosan a tanszervásárlást, a dinnyeárat, a nagymama betegségét ott, ahol a csend lakik?

  Szezonon kívül, főleg hétköznap ugyan jobb a helyzet, nincs tömeg, de egy téli túrán a semmiből felbukkant egy nő, és két hóba leszúrt útjelző karót használt túrabotként...

  Látsz esélyt arra, hogy ez megváltozzon, vagy végleg elveszett a meccs?

  Üdvözlettel: Bianka

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Bianka!
   Hegyi etikett létezik, igaz, ezek íratlan szabályok, és az általad találóan szelfi-mászóknek nevezetteknek azt hiszem, fogalmuk sincs róla, hogy ez mit is tartalmaz...
   Mivel a túrázás (szerencsére) egyre népszerűbb, egyre nagyobb tömegeket vonz, ezért azt gondolom, ezt meg kell szoknunk, a szokottnál is óvatosabbnak kell lennünk, sajnos nem elég, ha önmagunkra figyelünk, saját testi épségünk védelmében mások, a körülöttünk lévők mogását is figyelni kell, mert nem biztos, hogy mások figyelnek ránk...

   Törlés
  2. Kedves Bianka,

   Tiroli deklaráció próbálja ezt a "hiányt" pótolni.
   link: http://www.excelsior.hu/tiroli-deklaracio
   Erről szoktam/unk előadást is tartani.... hiszem, hogy jó példával kell 'előljárni' :D
   a következő ilyenem: https://www.termeszetjarofesztival.hu/hu/reszletek/hegy-es-tisztelet-a-hegyi-viselkedesi-etikettem?instance=539517

   gyere, ha van kedved!

   berg heil,
   vainel gergely gyula

   Törlés
 65. Kedves Bianka!

  A meccs sajnos elveszett! Szomorú, de vagy együtt élünk a tömeggel, próbálunk "nyugalmas" időpontot választani vagy otthon maradunk. Mi már nyáron nem is próbálkozunk, de az egyik évben Szent Vencel napjába botlottunk a csehek tömegébe, tavaly pedig a váratlanul munkaszüneti nappá nyilvánított 100 éves Csehszlovákia ünnepén jött az áradat, köztük a szokásos fehér nadrág-fehér edzőcipő ridikül szettes társasággal. Üdvözlettel: István

  VálaszTörlés
 66. Üdvözletem Árpád!Akkor ez most nekem kb 25 km kerülőt jelent ,ha jól látom a térképet :)))))))

  VálaszTörlés
 67. Bocsánat ,mármint a Javorina – Lysa Polana között átvezető hid lezárása:))))))))Köszönöm válaszát.

  VálaszTörlés
 68. Kedves Árpád,

  Szeretnék érdeklődni, hogy a Kapor-csúcs 8 éves gyerekkel biztonsággal megmászható-e?
  (a Poprádi-tótól a Felső-Kapor-hágón át)

  Konkrétan az utolsó, csúcsra vezető szakaszra gondolok, mind felfelé, mind lefelé.
  Mennyire biztonságos/veszélyes gyerekkel a kérdéses szakasz?

  Köszönettel,
  András

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves András!
   Véleményem szerint csak a Kapor-váll (előcsúcs) és a csúcs közötti rövid szakaszon szükséges egy kicsit jobban odafigyelni. Amúgy maga a csúcs is keskeny, tűszerű, ha sokan vannak, nem célszerű akrobatizálni. Összességében teljesen veszélytelen túra.
   Üdv

   Törlés
 69. Kedves Árpád,

  az kimard, hogy természetesen nyáron.

  András

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves András! Ahogy Joe is írta, valóban csak az előcsúcs és a csúcs közötti szakasz érdemel nagyobb figyelmet, de normál időjárási körülmények között a csúcs biztonsággal megmászható.

   Törlés
 70. Kedves Joe és Árpád,

  Nagyon szépen köszönöm mindkettőjük válaszát!

  Tisztelettel,
  András

  VálaszTörlés
 71. Valaki tud abban segíteni, hogy ténylegesen hétköznap jár-e a szoliszkói felvonó, mert azt láttam, hogy jegyet csak hétvégére lehet venni rá interneten, mintha nem járna csak hétvégén, viszont azt jelzik, hogy hétköznap is jár!? A másik kérdés, hogy csak 15-e után fogják megnyitni a fölső felvonóállomásról az Elülső Szoliszkóra vezető turistautat, vagy esetleg előbb?
  Előre is köszönöm ha tud valaki segíteni.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A Szoliszkó-felvonó június 13-tól közlekedik majd, ahogy az a honlapon is látható. Az Elülső-Szoliszkó egész évben járható, nem csak június 15 után. Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
  2. Köszönöm szépen az információkat.

   Törlés
 72. Kedves Árpád!
  Azt szeretném kérdezni, hogy a koronavirus kapcsán mi vonatkozik egy magas-tátrai útra? A bánrévei határátlelő járható? Van várakozási idő a határátlépésnél? Valamilyen beutazási vagy visszautazási korlátozás, karantén, egészséget igazoló papir szükséges akár oda akár vissza? A szoliszlói felvonónál, a turistautakon van könbség a jár ány előtti állapothoz képest? Éttermek látogathatók? Tehát ősszességében milyen különbségekre lehet számitani a járvány előtti állapothoz képest? Ketten szeretnénk utazni, reggel menni és késő este hazajönni.
  Előre is köszönöm az információkat.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Bernadett! Ezzel kapcsoltabn én sem tudok mást mondani, mint ami a médiában, ill. a magas-tatra.info facebook oldalán, illetve a "Tátra szerelmesei" csoportban is megjelent. A turistautakon nincs korlátozás, a felvonón elképzelhető, de a helyzet ott is napról napra változik.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
  2. Kedves Árpád! A felvonóval kapcsolatos korlátozásokat, legfrisebb információkat hol lehet nyomon követni?

   Törlés
  3. Kedves András! A felvonók közlekednek, általános információk a lanovky.sk és a vt.sk oldalon találhatók, de egyik oldal sem közöl aktuális helyzetjelentést.

   Törlés
 73. Kedves Árpád! Szeretnénk júl. 6. körül menni a Téry házhoz aludni, szeretném megkérdezni, hogy a koronavírus kapcsán van valamilyen szigorítás a menedékházakban? Gondolok itt olyanra, hogy a közös hálókban csak fele annyian alhatnak? Köszönettel: Víg Árpád

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Árpád! Fokozatosan oldják fel a korlátozásokat, az aktuális helyzetről a menedékházban kellene érdeklődni.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
 74. Üdvözöm Árpád!Tavaly lehetett hallani a Javorina – Lysa Polana közötti hid 2020-as lezárásáról.Tud esetleg erről információt adni?
  Válászát előre is köszönöm.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Zoltán! A híd személyautóval továbbra is átjárható, autóbusszal, teherautóval vagy bármilyen 3 m-nél magasabb járművel viszont nem.

   Törlés
 75. Üdvözlöm Árpád!Erdély helyett(mivel tegnap óta sárga)a szlovák Tátrában,Poprád környékén keresek olyan szállást 2 főre,ahol beszélnek magyarul.Autóval mennénk.Ebben kérném a segitségét.Még nem voltunk Szlovákiában.Nagyon köszönöm előre is.ÜdvözlettelLászló

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves László!

   A www.magas-tatra.info oldal fömenüjében van egy menüpont, amelyben a magyarul is beszélö szállások vannak.
   Biztos van több is, de nekem ezekről van konkrét tudomásom, ezekből lehet választani.

   Üdvözlettel
   Nagy Árpád

   Törlés
  2. Nagyon szépen köszönöm Üdvözlettel:László

   Törlés
 76. Kedves Árpád! Hétvégén megyünk a Magas-Tátrába, a szállásadónk nem beszél magyarul, angolul beszéltünk, nem tudom jól értettem e. Azt mondta hogy napi 1.5 eurot kell fizetnunk per főre, és ebben benne van a biztosítás és az IFA is. Jól értettem? Itthon nem kell kötnünk utasbiztosítást?
  Válaszát előre is köszönöm!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ezt sajnos így látatlanban nem tudom megmondani. Az összeget tekintve elképzelhető ez a konstrukció, de tudni kellene, hogy az a bizonyos biztosítás mit takar? Ha ez a HZS biztosítása, akkor az csak a hegyen történő balesetekre érvényes, így az utazás miatt talán érdemes lenne kötni egy alapbiztosítást, de ehhez tudni kellene az általuk ajánlott biztosítás paramétereit.

   Törlés
  2. Sajnos ennél többet ő sem mondott,így nem tudom. De köszönöm a segítséget!

   Törlés
 77. Szlovákiában az idegenforgalmi adóra fizettünk ennyit, de abban semmiféle biztositás nem volt. Kérj ki valamiféle kötvényt vagy leirást

  VálaszTörlés
 78. Üdvözlöm Árpád. Az lenne a kérdésem ,hogy a Brzeziny parkoló a fekete jelzésnél hagyományos módon használható,vagy már ott is online parkolójegyet kell vásárolni, válaszát előre is köszönöm.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Zoltán! A Brzeziny parkoló hagyományos módon használható.

   Törlés
 79. Kedves Árpád.Az iránt érdeklődnék hogy a Rohácsi-völgynél lévő Spálenái parkoló éjszakai érkezés esetén igénybe vehető-e??Illetve a fizetés ilyen esetben hogy történik/például 2 napra fizetek ebben az esetben?/ .

  Válaszát előre is köszönöm.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Tamás! A parkolókat éjszaka sem zárják le, vagyis be lehet állni az autóval, a fizetés ilyenkor távozáskor történik.

   Törlés
 80. Kedves Árpád!
  Ótátrafüredről mennénk hárman a Poprádi tóhoz, most pénteken. Mivel érdemes mennünk autóval, vagy elektrickával? Autóval milyen rendszerű a parkolás, napijegy van, illetve időalapú?
  Előre is köszönöm válaszát. Sándor

  VálaszTörlés
 81. Bár nem Árpád vagyok, de ez elég egyértelmű. Elektricka. Kényelmes, nyugodtan ihatsz a háznál egy sört. Nincs parkolási díj. Nem szennyezed a környezetet. Ha sokan vannak autóval csak jóval lejjebb lehet megállni. Csak arra kell figyelni, hogy retúr jegyet vegyél Ótátrafüreden, mert a poprádi tavi állomásnál nincs pénztár, és a vonaton csak mobil telefonos jegyvásárlás lehetséges (kb. 1,5 éve biztos így volt), de ez csak belföldi mobillal működött. Hogy miért így csinálták meg az nagy talány.

  VálaszTörlés
 82. Üdvözletem! Tudna Nekem segíteni valaki abban, hogy van-e tudomása a Magas Tátrába induló mikrobuszos járatról a nyári szezonban? MÁV-al nem lehet eljutni pl. Tolna megyéből.
  Előre is köszönöm a segítséget!
  Tisztelettel, Róbert

  VálaszTörlés
 83. Kedves Tátraturista!

  Szeretném megkérdezni, hogy lehet-e már tudni a Lengyel- Tátrai útlezárások pontos időpontját?
  Köszönettel:
  Zsófi

  VálaszTörlés
 84. Kedves Árpád!

  Tudna nekem ajánlani megbízható időjárás előrejelző honlapot/appot a Magas-Tátrára?

  Válaszát előre is köszönöm!

  Tisztelettel: Marinka Balázs

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Balázs!
   A www.magas-tatra.info oldalmenüjében vannak az időjárási linkek, ezekből lehet válogatni, a hegyekben azonban sokszor még egy napra előre sem lehet biztosra menni.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
 85. Tudna-e valaki infót adni arról, hogy a Kőpataki-tóhoz induló felvonó pénztáránál kaphatok-e itthon elszámolható kézpénzfizetési számlát? T.: totya

  VálaszTörlés
 86. Kedves Árpád,
  Most olvastam a spravatanap honlapján, hogy múlt héten kedden (dec.15) a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának plenáris ülése jóváhagyta a természetvédelmi törvény parlamenti módosítását, melynek következtében a Nemzeti Parkok jövő áprilistól a Szlovák Köztársaság Környezetvédelmi Minisztériuma (MoE) alá tartoznak. A Tanap Állami Erdők összeolvadnak a Tanap adminisztrációval: http://spravatanap.sk/web/index.php/en/
  Ismereteid szerint lesz ez valamilyen hatással a NP látogatási rendjére? Van információd, arról, hogy a 2019-ben előterjesztett, a sportmászók körében nagy tiltakozást kiváltó új látogatási rendet elfogadták e már, vagy az új helyzetnek megfelelően a jövőben fogják csak elfogadni? Sajnos erről a 2019-es híreken kívül sehol nem találtam semmilyen információt.
  üdvözlettel Nagy Ferenc

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Ferenc!
   Ettől többet, mint ami a spravatanap oldalán megjelent , én sem tudok. Az új látogatási rendet még nem fogadták el, annak előfeltétele az új természetvédelmi törvény elfogadása volt.Ez 2021-ben megtörtént, tudomásom szerint ezt követően dolgozzák ki a végleges látogatási rendet, amelyre nyilván a két TANAP összevonása is hatással lesz, így ez saját véleményem szerint csak jövőre, a két szervezet összevonásával együtt, vagy esetleg csak azt követően várható.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
 87. Kedves Árpád!
  Áldott Karácsonyt és Boldog Új Évet Kívánok nagy tisztelettel!
  Az Ön áldozatos munkájának - melynek gyümölcse ez a ragyogó honlap - köszönhetem, hogy újra felfedeztem a Tátrát és például október 19-én fenn állhattam a Tengerszem-csúcs ormán.
  További munkájához jó egészséget, sok erőt és kitartást kívánok!
  Üdvözlettel:
  Drinóczi Gábor

  VálaszTörlés
 88. Kedves Árpád, kedves Fórumozók!

  A Magas-Tátrában tapasztalható lavinaveszéllyel kapcsolatban szeretnék kérdezni. A hétvégén tervezünk túrát Tarajkáról a Hosszú-tavi menedékházhoz, valamint a Téry-menedékházhoz (1-1 nap), a kijelölt túraútvonalon. Az lenne a kérdésem, hogy ezeken az útvonalakon számolni kell-e lavinaveszéllyel? Illetve rémlik egy olyan szabály, hogy lavinaveszélyes területre (lavinovy terén táblával jelölt útszakasz) tilos belépni egyszerű túrázóként, ha a lavinaveszélyességi jelzés 3-mas vagy annál nagyobb fokozatú. Ez a szabály valóban létezik, jól emlékszem? Azért (is) kérdezem, mert emlékeim szerint az említett két útvonalon, nem sokkal a Rainer-kunyhó, valamint a Zamkovszky-menedkház után vannak ilyen táblák.

  Előre is köszönöm a segítséget!
  Imre

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Imre!
   Őszintén szólva nem tudok ilyen szabályról, hogy bizonyos szintű lavinaveszély esetén tilos belépni lavinaveszélyes területre. Táblák valóban vannak kint, ezek azonban arra figyelmeztetik a turistákat, hogy az útvonalon vannak olyan szakaszok, amelyek lavinaveszélyesek lehetnek.
   Hogy egy adott útvonalon kell-e számolni lavinaveszéllyel, azt mindig az adott útvonal és az akkori, illetve megelőző napok időjárása dönti el. Ezt a hegyimentők oldalán lehet nyomon követni. A Téry menedékházhoz vezető Nagy-kaptatón előfordultak már lavinák, a Hosszú-tavi menedékház felé elméletileg kisebb ennek az esélye. A mai előrejelzés szerint a hét további napjaiban jelentős havazás várható erős széllel, amely lavinaszemponból nem túl jó párosítás, így fokozottan érdemes figyelni a HZS lavina előrejelzését.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
  2. Kedves Árpád!
   Köszönöm a segítségét és a hasznos információkat!
   Üdvözlettel: Imre

   Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...