Fórum

Ezen az oldalon van lehetőséged Kedves Látogató, hogy hozzászólj az oldal tartalmához, közzétedd az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat. Ugyancsak alkalmas ez a felület arra, hogy megosszuk egymással a Tátrához fűződő élményeinket, tapasztalatainkat, gondolatainkat.
 
Minden hozzászólást örömmel fogadok, és amennyiben kérdést tartalmaz, a lehető legrövidebb időn belül válaszolok rá!
 
Üdvözlettel: Nagy Árpád, a www.magas-tatra.info szerkesztője

197 megjegyzés:

 1. Szia ! Engem a Tátrai villamos menetrendje érdekelne. Fontos lenne a túráink előszervezéséhez, hogy milyen időpontokban vannak az indulások az állomásokról.
  Tátra Lomnicról Csorba tóra, és fordítva Csorba tóról Tátra Lomnicra. Sehol nem találom. Talán te tudsz segíteni nekem ebben.

  Előre is köszönöm : Zoli

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia Zoli! Úgy tűnik, nem nézted végig elég figyelmesen a honlap jobb oldali menüoszlopát. :-) Ott ugyanis a hasznos linkek menüpont alatt találhatod többek között a villamos menetrendjét is, "Tátrai villamos - ..." elnevezéssel.
   Remélem, tudtam segíteni, jó tervezést és jó túrát, üdv: Nagy Árpád

   Törlés
 2. Kedves Árpi!

  Először is szeretnék gratulálni az oldalhoz, nagyon ritkán találkozni ennyire informatív és naprakész oldallal a világhálón! :)
  Augusztus 20-i hosszú hétvégén szeretnénk ellátogatni a Csorba tóhoz, ott szeretnénk szállást is foglalni. A kutyusunkat (magyar vizsla) is szeretnénk magunkkal vinni. Olvastam az oldalon a "Négylábú kedvenceink a Tátrában" cikket és érdeklődék, hogy még mindig hatályban van az a szabályozás Szlovákiában, hogy a kutyus is mehet túrázni, a kijelölt turista útvonalakon, ha pórázon van? Illetve azt szeretném még megkérdezni, hogy a Csorba tó környékén mennyire "nehéz" a terep olyan szempontból, hogy sok a trepni, a létra, vagy a lánc?
  Köszönettel és üdvözlettel:
  Gábor

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Gábor!
   Igen, a Tátra szlovák oldalán továbbra is érvényes, hogy kutyát csak pórázon vihetünk magunkkal a túrára (a Lengyel-Tátrában még úgy sem). Ezt tapasztalatom szerint sokan nem tartják be, sok kutyával találkozom túra közben, melyek nem is igazán az emberekre, hanem inkább a vadon élő állatokra lehetnek veszélyesek, ezért is van ez a szigorú korlátozás.
   A Csorbai-tó környékén trepnis, létrás turistaút nincs, láncos szakasz is csak a Malompataki-völgyben a Fátyol-vízesés felett, valamint a Lorent-hágón történő átkeléskor van, valamint a Menguszfalvi-völgyben, a Tengerszem-csúcsra vezető út egy szakaszán.
   Köszönöm az oldalnak szóló gratulációt, igyekszem továbbra is megfelelő információkkal ellátni a Tátrába indulókat :-9
   Üdvözlettel: Árpi

   Törlés
 3. Kedves Árpád!
  A jövőhéten készülünk menni a Tátrába, ahol 3 napot tudunk eltölteni. Első napra az utazás miatt az Elülső-Szoliszkóra mennénk fel bemelegítésként, másnap pedig a Tengerszem-csúcsra. Harmadik napra szeretnék kérni tőled tanácsot egy jó túraútvonalhoz, akár lehet egész napos is.
  Előre is köszönöm: Dani

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Dani! Erre felelősséggel nehéz válaszolni, mert nem tud, kikből áll a csapat, milyen erőállapotban vannak a résztvevők. Az Elülső-Szoliszkó első napra utazás mellett jó választás, másnap a Tengerszem-csúcs kitűnő célpont, harmadik napon, ha bírja a társaság lehet talán egy szép hágótúra, ami majdnem csúcstúra nehézségű, de annál kicsit azért könnyebb. Ilyen lehet pl. a Malompataki-völgy - Lorenz-hágó - Furkota-völgy körtúra. Vagy ha ez túl nehéz a végére, akkor Poprádi-tó - Oszterva túra, vagy szimplán valamelyik magashegyi menedékházhoz (Téry, Hosszú-tavi) fel, majd onnan vissza. Utolsó napra, levezetésként, hazautazás előtt talán ez utóbbi lehet jó választás, szép völgytúra, tavakkal, vízesésekkel, menedékházzal.
   Üdv: Nagy Árpád

   Törlés
 4. Kedves Árpád!

  Az Elülső-Szoliszkó csúcs pontos magassága nem egyértelmű.
  A legtöbb helyen 2093m magasnak van feltüntetve de vannak helyek (többek között a csúcson lévő kereszten) ahol 2117m van kiírva.
  Az érdekelne, hogy melyik a valós és mi okozza ezt a nem is annyira lényegtelen különbséget? Adódhat esetleg abból amiből a Zugspitze magassága is más a Német és az Osztrák mérések alapján?

  Üdv. O

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves O!
   A kérdésre a választ ebben a cikkben találod:
   http://www.magas-tatra.info/2013/10/24-meterrel-magasabb-az-elulso-szoliszko.html
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
 5. Kedves Árpád!

  Már tavaly eldöntöttük mikor a Magas Tátrában jártunk, hogy idén újra meglátogatjuk ezt az izgalmas látnivalókban bővelkedő lélegzetelállító tájat. Tavaly kezdésnek a Kriván elég jól megizzasztott bennünket másnap moccani se bírtunk. Aztán 3. nap felmerészkedtünk az Elülső Szoliszkóra, 4. nap pedig megcéloztuk a Tengerszem csúcsot. Sajnos erre a túrára kifogtuk a rossz időt többször esett odaúton nem kicsit, visszafele szinte végig így egész túra alatt borús időnk volt csak néha-néha villantott a nap, a csúcsot pedig szakadó esőben értük el. Ezután szintén pihenősebb nap következett a Fátyol vízesésig sétáltunk el meg vissza. Aztán az utolsó napunkon még tettünk egy sétát a Tarajkán át a Nagy Tar-Pataki vízesésig aztán az ismételt rossz idő visszafordított bennünket, mert megint elkezdett esni.
  Idén most vasárnaptól jövő hét szombatig megyünk lényegében 7 napra de ebből csak hétfőn-szerdán-pénteken tervezünk nagyobb túrát, szombaton pedig dé már indulunk vissza. Azért így megyünk mert így talán a hétvégi tömeget valamelyest elkerüljük. Most vasárnap délelőtt utazás oda, délután meg majd egy séta keretében megpróbálunk egy hetes elektricskás jegyet venni (tavaly elég nehezen sikerült csorbán :) Aztán hétfőn nekivágunk újra a Tengerszem csúcsnak. Kedden pihenő majd szerdán a Fehér-Tavi csúcs (hátha látunk zergéket ha jól tudom erre tanyáznak, igaz? Útközben Lomniccal (ami szintén a kedvezőtlen idő miatt maradt ki tavaly, Illetve péntekre még a Nagyszalóki csúcs van betervezve de ez még változhat, meglátjuk csütörtökön mennyire pihenjuk ki magunkat. (bár távolság alapján ez nem tűnik vészesnek)
  Tavaly is sok fontos információval láttál el bennünket, had köszönjem meg még egyszer, a térképet is, idén kicsit besegítünk már androiddal is de ennek is nagy hasznát fogjuk venni, ahogy a túrakönyvednek is :)
  Próbáltuk pihenőnapokkal megtűzdelni a dolgot, szerinted mennyire teljesíthető a leírt program? Persze tudom ez főleg tőlünk függ és az erőnléttől, próbáltuk is a tavalyi erőnlétet figyelembe venni a tervezés során. Illetve még azt szeretném megkérdezni, hogy van e valamilyen korlátozás lezárás a jövő hétre vonatkozólag amiről tudnunk kéne, te biztos naprakészen tájékozott vagy ezekről.
  Most Alsóerdőfalván foglaltunk szállást úgy néztem ez jobb választás az idei csúcsokhoz mint a tavalyi Csorba bár ott is teljesen elégedettek voltunk szállásadónkkal és sokat is gondolkodtunk hogy visszamegyünk hozzá. De aztán Alsóerdőfalva lett.
  Remélem sok szépséget látunk idén is és az idő is megkegyelmez.
  Neked is szép idővel tarkított remek túrázást kivánunk,
  Üdvözlettel: Rita és Laci

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Rita és Laci!
   Ez a terv abszolút teljesíthetőnek tűnik, de azt tanácsolom, hogy ne ragaszkodjatok feltétlenül az ütemtervhez, azt mindenképpen az éppen aktuális időjáráshoz igazítsátok. Akár még úgy is, hogy két nap túra, aztán két pihenőnap, ha az idő úgy kívánja. Ha csúcstúrával akartok kezdeni, és ha megfelelő hozzá az erőnlétetek, akkor a Tengerszem-csúcs jó választás, két nap múlva a Fehér-tavi is, bár ez kicsit hosszabb táv, de ott valóban nagy esély van zergékre. A Nagyszalóki pedig az előzőeknél jóval rövidebb, de nem kevesebb a szint, vagyis azért még ott is kell a jó erőnlét :-)
   Jövő hétre jelenleg tudtommal nincs semmilyen korlátozás, jelenleg a Magas-Tátra valamennyi turistaútja járható.
   Jó időt és szép túrákat kívánok!
   Üdv: Nagy Árpád

   Törlés
 6. Kedves Árpád!
  Most 19.-én utazunk a Tátrába. Szeretnénk elővételben jegyet venni a felvonóra. De csak Gopass kártyával engedélyezi. Viszont ott azt írták, hogy elküldik a címemre a kártyát. De mi már rég a Tátrában leszünk, mire a kártya megérkezik hozzám. Kérlek ha tudsz valami okosat, hogy miként tudnánk jegyet venni a felvonóra azt megköszönnénk.
  Üdvözlettel: Szilvia, József

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Szilvia és József!
   A gopass.sk oldalon a Nemám konto GOPASS lehetőséget kell választani, .és akkor elvileg tovább kell hogy engedjen a rendszer. A GOPASS kártya nem kötelező, az csak egy lehetőség, akinek van, azzal vált jegyet, de nem kötelező kiváltani. Viszont regisztráció nélkül csak felnőtteknek lehet elővételben jegyet foglalni, ha gyerekek is mennének, akkor regisztrálni kell.
   https://www.gopass.sk/produkty/vyber-produktov?category=48
   Sok sikert, üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
 7. Kedves Árpád!

  A Magas-Tátrával kapcsolatos híreket rendszeresen olvasva azt tapasztalom, hogy kisebb-nagyobb balesetek sajnos elég gyakran előfordulnak. Az idei nyári turistaszezon megnyitása óta már több halálos balesetről olvastam.
  Az lenne a kérdésem, hogy van-e olyan oldal, ahol ezzel kapcsolatos statisztikákat lehet találni? Érdekelne, hogy évente hány balesetet jegyeznek, ezek közül hány végzetes, melyik hónapokra és utakra jellemzőbb, hogy sok a baleset, esetleg az, hogy melyek azok a leggyakoribb hibák amik a baleseteket okozzák?

  Üdvözlettel
  O.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves O!
   A balesetekkel kapcsolatban a szlovák és a lengyel hegyimentők szoktak közzétennistatisztikákat. Ezeket lefordítva megtalálod az oldalmenüben, a Címkék menü (Hegyimentők) címszó alatt.
   http://www.magas-tatra.info/search/label/Hegyiment%C5%91k
   Többféle szempont alapján készítik el a statisztikákat, ha az ott található cikkektől részletesebb statisztikák érdekelnek, akkor a www.hzs.sk vagy a www.topr.pl weboldalakon kell keresgélni.
   Üdv: Nagy Árpád

   Törlés
 8. Sziasztok!

  Érdeklődnék, hogy ismertek olyan csoportot/társaságot, akik túrákat szerveznek a Magas-Tátrába Budapestről? Vagy akár máshová a Kárpátokba. Most voltam hétvégén a Lengyel-nyeregnél és teljesen magával ragadott az atmoszféra, szeretnék még menni. :) Találtam pár túrát de azok elég húzós áron vannak és a fuvar se biztosított Budapestről.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia Dávid! Több utazási iroda is szervez egy vagy többnapos túrákat a Magas-Tátrába, és máshová is a Kárpátokban, a Felvidéken. Nem lenne etikus itt bármelyiket kiemelni, a neten könnyen megtalálod ezeket. Ezeknél az utazás autóbusszal történik, így neked nem kell a fuvarral foglalkoznod, felülsz a buszra kivisznek, túrázol egy jót, majd hazahoznak.
   Vannak a neten túrákat meghirdető csoportok is, ezeket is elég könnyű megtalálni, ezeknél viszont általában valóban nem megoldott az utazás, van, ahol pl. telekocsi rendszerben történik mindez.
   Privát levélben esetleg tudok neked konkrét irodákat is ajánlani.
   Üdv: Nagy Árpád

   Törlés
 9. Üdvözletem!
  Hamarosan megyünk a családdal a Tátrába pár napra, és szeretnénk felmenni a tátralomnici felvonóval a Kőpataki-tóig, előreláthatólag 18.-án kedden, tehát hétköznap. Délelőtt mennénk, és mást is tervezünk aznapra, úgyhogy 2-3 órát szánnánk rá. Az lenne a kérdésem, hogy mennyire kell ilyenkor korán menni jegyet venni, ha csak a Kőpataki-tóig megyünk, de nem akarunk sokat várakozni? Esetleg lehet előre foglalni interneten? (A felvonó honlapját és az árakat megtaláltam, de mivel a honlap csak szlovákul van, nem jutottam ennél többre.)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Amennyiben csak a Kő-pataki-tóig szeretnének felmenni, akkor nem szükséges elővételben jegyet venni. Csupán a pénztárnál van egy kis sorban állás (max. 5-10 perc), de a felvonónál nincsenek hosszú sorok, sem fel, sem lefelé.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
 10. Kedves Árpád!
  Nagyszerű, amit csinál, nagy segítség azoknak, akik gyönyörködni és kalandozni szeretnének ezen a gyönyörű vidéken.Szeretném kérdezni, hogy a Lomnici nyeregbe ugyanolyan nehéz feljutni, mint a csúcsra?A felvonóra előre kell megrendelni a jegyet, akkor is, ha csak odáig szernénk eljutni?A másik kérdésem, hogy amit a felvonó honlapján ír jegy árban vajon az menettérti összeg? Mert sajnos nem egyértelmű számomra.S még szeretném azt is megkérdezni, hogy turista útvonalon fel lehet-e menni a nyeregig, és mennyire nehéz a teljesítése. 61 éves vagyok. Köszönöm, hogy kérdezhettem és köszönöm előre is a választ. Tisztelettel: Takácsné Eszter

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Eszter!
   A Lomnici-nyeregbe közlekedő felvonóra nem szükséges előre jegyet váltani, ott nincs sorban állás, a Kő-pataki-tóhoz megérkezve nyugodtan meg lehet venni a felvonójegyet. Jól tetszett értelmezni, az ár az oda-vissza jegyre érvényes, csak ilyet lehet venni, mivel a nyeregbe csak felvonóval lehet fel- és lemenni, az oda vezető, korábban jelzett turistaút már jó régen le van zárva.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
 11. Kedves Árpád!
  Rendszeres túrázók vagyunk, kb. 3 hét múlva a Szlovák Paradicsomban töltünk néhány napot, és maradna egy napunk a Magas-Tátrára is. Azt tervezzük hogy Tátralomnicból felmegyünk a Kőpataki-tóhoz és onnan felvonóval a Lomnici-csúcsra, majd le, és a tótól vissza gyalog Tátralomnicba. Másik variácó lehetne Ótátrafüred-Tarajka-Tar-pataki vízesések, de nem tudjuk hogy onnan tovább tudunk-e haladni a Kőpataki-tóhoz, illetve azt sem tudjuk, hogy időben és távolságban mekkora lenne ez az útvonal.Látnivalókban gazdagabbnak tűnik ez a túra, mint az első variáció. Mit tanácsolna nekünk?
  Köszönettel: Anett

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Anett!
   Ha jól sejtem, Ön ugyanaz az Anett, aki az előbb már írt egy hozzászólást, amire én már válaszoltam is.
   Ha mégsem, akkor elnézést kérve kérem, hogy ezt jelezze nekem.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
 12. Kedves Árpád !
  A kérdésem a lengyel öttavi menedékházzal kapcsolatos.
  Előfoglalás nélkül lehet e szállást igénybe venni?
  Ha nincs szabad hely éjszakára beengednek?
  Lehet EURO-val fizetni?
  Azért kérdezem mert az utazás időpontja még bizonytalan.
  Üdv.

  VálaszTörlés
 13. Kedves Névtelen!
  Saját véleményem szerint szeptemberben (és még talán októberben is) előfoglalás nélkül szinte esélytelen. Tudtommal abban a házban beengednek éjszakára az étkezőbe, és kívül, a teraszon is szoktak aludni. De ezt tutira csak a házaik tudnák megmondani. Hogy lehet-e euroval fizetni, ezt szintén tőlük kellene megkérdezni.
  Üdv: Nagy Árpád

  VálaszTörlés
 14. Kedves Árpád!

  A kérdésem az lenne, hogy a tátralomnici felvonókon van-e és ha igen mikor 2015 évben őszi karbantartás miatti leállás?
  Válaszát előre is köszönöm.

  üdvözlettel,

  Lajos

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Lajos!
   Őszi leállás biztosan lesz, de ennek időpontját még nem tették közzé és erre valószínűleg csak novemberben kerül sor.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
 15. Kedves Árpád!
  Szombatra szeretnénk jegyet foglalni a Kőpataki-tó-Lomnici-csúcs felvonóra, de meglepődtünk, hogy már csak 10,11 és 12 órakor vannak szabad helyek. Gyalog szeretnénk Ótátrafüredről a Kőpataki-tóhoz eljutni, és mivel az útleírásban 2ó15p szerepel, mi úgy kalkuláltuk, hogy nekünk kb. 3-3,5 órára van szükségünk ehhez, ha sokat fényképezünk, nézelődünk. Így arra gondoltunk, hogy a siklóvasúttal tudnánk időt nyerni (Ótátrafüred-Tarajka), de sajnos nem találtam információkat a menetrenddel kapcsolatban, illetve hogy lehet-e előre foglalni? Másik kérdésem pedig az, hogy ha sikerül lefoglalnunk a felvonó jegyeket, akkor azt mindenképpen Tátralomnicon kell átvennünk reggel, vagy a Kőpataki-tónál is van rá lehetőség?
  Válaszát előre is köszönöm!
  Üdvözlettel:
  Anett

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Anett!
   A sikló reggel 7.30-tól 19.00-ig közlekedik fél óránként.
   http://lanovky.sk/?page=lan&lan=82
   Itt nem lehet és nem is szükséges előre foglalni, itt mindig lehet jegyet venni, legfeljebb kicsit sorba kell állni érte.
   A Lomnici-csúcsra szóló jegyet tudtommal a Kő-pataki-tónál is át lehet venni, de ezt azért meg kellene kérdezni a foglalás után., biztos ami biztos.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
 16. Szia Árpi!

  Érdeklődnék,hogy a Magas- és a Lengyel-Tátra,mely útjain lehet,és érdemes kerékpározni.

  Köszönöm a választ!
  Üdv:Peti

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia Peti!
   Kérdésedre a választ a jobb oldali !Hasznos linkek! menüoszlopban megtalálható Látogatási rendben találsz.
   Üdv: Árpi

   Törlés
 17. Kedves Árpád!

  Egy kis segítséget szeretnék kérni, a Sas-út bejárásához egy magas felbontású túratérképet ha tudsz kérlek küldj. Sajnos a neten nem találtam. mube1899@gmail.com
  Ha van és elküldöd, nagyon szépen köszönöm előre is!

  Üdv. Zsolt

  VálaszTörlés
 18. Kedves Árpád,
  Szeretném megkérdezni, hogy május közepén havas-e még a Téry menedékházhoz vezető út általában? Pünkösdkor mennénk három gyermekünkkel (10,8,6), akikkel már 5 alkalommal jártunk a Magas Tátrában, de főleg a lanovkákat kihasználva, illetve az azokat összekötő útvonalakat, magisztrális jártuk be. Most terveink szerint egy éjszakát töltenénk a Zamkovszky menedékházban, másnap a Téry menedékházhoz indulnánk, fent két éjszakát töltenénk, egy napot a ház és a tó körül sétálnánk, majd a következő reggel vissza Smokovecre. Szeretném kérni a véleményét minden tekintetben a tervünkkel kapcsolatban. Előre is nagyon köszönöm a segítségét, Évi

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Évi!
   Átlagos tél esetén május közepén összefüggő hó már nem nagyon van az út felső részén, a Nagy- és Kis-kaptatón, de havas részek még lehetnek, sőt, akár egy májusi havazás sem számít különlegességnek.
   A Téry-menedékház szép célpont, bár a ház és a tavak körüli séta elég szűk részre korlátozódik, májusban a háztól feljebb még nem lehet menni.
   Saját véleményem szerint a gyerekeket a ház körüli viszonylag szűk mozgástér (hiszen a Tátrában csak a jelzett utakon lehet közlekedni) nem biztos, hogy hosszabb ideig leköti őket, én lehet, hogy csak egy éjszakát aludnék fent, és már másnap délután visszajönnék, aztán még valahol máshol keresnék nekik újabb kihívást jelentő célpontot. :-)
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
 19. Kedves Árpád!

  Húsvétban tervezünk a Magas Tátrába menni. A téli zárlat miatt a Zöld-tavi menedékház lenne az egyik célpont, érdekelne, hogy milyen körülményekre, mennyi hóra lehet számítani és mire kell odafigyelni ilyenkor a Biela voda - Zelené pleso útvonalon? (ha jól tudom, hogy ez az útvonal télen is járható).
  Többször voltam már a Tátrában, de Márciusban még soha, nem vagyok tisztában a tavaszi körülményekkel.

  Válaszát előre köszönöm.

  Üdvözlettel: O.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves O!
   A Zöld-tó fel vezető úton jelenleg még téli körülmények uralkodnak, ami azt jelenti, hogy az útvonal eleje száraz, a középső része valószínűleg jeges, a felső, a menedékház előtti része viszont biztosan havas. A Tátrában ez a hónap még a télhez tartozik, ott jóval később jön a tavasz, és ott a tavasz a téli havas útvonalak napközbeni olvadása és az éjszakai fagyok miatt általában jeges, csúszós utakat jelent. Úgyhogy csak óvatosan, mindenesetre jó túrát kívánok, vasárnapra kiváló az előrejelzés, hétfőn viszont akár havazhat is!
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
 20. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia!
   Ha így kérdezed, a facen is tudtam volna válaszolni.
   Jegyrendelés folyamata itt:
   http://www.magas-tatra.info/2011/12/elofoglalas-lomnici-csucs-felvonojara.html
   Árak itt (a csúcs oda vissza 47 euro/felnőtt):
   http://www.lanovky.sk/?page=cen&str=skalnate
   A Kő-pataki-tóig nem kell foglalni.
   Üdv: Nagy Árpád

   Törlés
 21. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

   Törlés
  2. Nem kell GO-Passt kérni, azt a lépést ki kell hagyni.
   Az időpontokkal kapcsolatban ajánlom figyelmedbe:
   http://www.magas-tatra.info/search/label/Felvon%C3%B3k

   Törlés
 22. Kedves Árpád!
  Júliusban hat napot leszünk a Magas-Tátrában. Ebből egy napot mindenképpen csúcsmászással szeretnénk eltölteni. Tavaly a Kriván megmászása nagyon jól sikerült, hatalmas élmény volt. Olvastam egy 2013. októberi cikket itt az oldalon, miszerint a TANAP tervezi, hogy több, eddig csak hegyi vezetővel látogatható csúcs is szabaddá válna a turisták számára. Ebből megvalósult valami, vagy a közelejövőben várható? Nagy vágyam ugyanis, hogy júliusban a harmincadik születésnapomon barátaimmal megmásszam a Gerlachfalvi-csúcsot (már ha persze az időjárás is engedi). Nekem csak sima túravezetői végzettségem van, hegyi vezetői nincs, szóval az én papírosom ide édeskevés sajnos. Amennyiben továbbra is kell vezető, tudna ajánlani nekünk, ill. hogy hol keressem őket? Helyi vezetők esetleg? Ugyanis a magyar vállalkozásokat néztem, akiket eddog találtam, júliusban nem terveznek ilyen túrát.
  Válaszát előre is köszönöm!
  Üdv.: Enikő

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Enikő!
   A csúcsok lehetséges megnyitása legutóbb néhány hete merült fel ismét, egyelőre még semmi biztosat nem tudok, csupán az tűnik biztosnak, hogy ha meg is nyitnak néhány csúcsot, az csak hegymászó igazolvánnyal lesz járható, vagyis ezek továbbra sem lesznek jelzett turistautak.
   A túravezetői igazolvány valóban nem megfelelő a Tátrában. Hegyi vezetőt tudok ajánlani, kérem, írjon egy e-mailt a tatraturista@gmail.com címre, és ott megbeszéljük a részleteket.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
  2. Kedves Árpád!
   Köszönöm szépen a válaszát!
   Mióta írtam, azóta a hétvége folyamán végre kézbe vehettem a 250 tátrai túra könyvet, és ott találtam arra utalást, hogy hol lehet keresni a hegyi vezetőket. Viszont ha konkrétabban is tud ajánlani vezetőket, az nagyon jó lenne, írok is e-mailt.
   A könyvre visszatérve: a napokban bele is temetkeztem, és mondhatom, nagyon tetszik! Már meg is vannak belőle a konkrét túratervek júliusra. A túraajánlókon kívül is nagyon sok hasznos és érdekes információ van benne. Tényleg tudom mindenkinek ajánlani. Viszont beszerezni nem volt könnyű. Kisebb helyi könyvesboltokban is érdeklődtem, volt nekik belőle, de már nincs. Próbálkoztam a nagyobbaknál, mint Alexandra, Libri és társai, ott is ugyanez volt a válasz. Mindenhol arra hivatkoztak, hogy már régi kiadás, már nem tartanak belőle, és már rendelni sem tudnak. Nem is gondoltam volna, hogy könyv témában 2011 már régi kiadásnak minősül. Gondoltam írok Önnek, mert egy tavalyi fórumbejegyzésemnél említette hogy Önnél is beszerezhető a könyv. De még előtte a kiadónál próbálkoztam, van a kiadónál egy ismerősöm. Van is még pár példányuk, szóval hoztak a hétvégi túra rajtjába. Szóval ha valaki be akarja szerezni a könyvet, azokon a teljesítménytúrákon, melyek a Cartographia kupa részei, kapható.
   Üdvözlettel: Kardos Enikő

   Törlés
 23. Kedves Árpád!

  A téli zárlat ideje alatt, fel lehet jutni a Rysy-re Csorbáról, vagy más útról? Előre is köszönöm.

  Üdv.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nem, június 15-ig a szlovák oldalról nem lehet felmenni a Tengerszem-csúcsra.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
 24. A lengyel oldalról?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A lengyel oldalról egész évben fel lehet menni, de oda most még komplett téli felszerelés (hágóvas, csákány) szükséges.

   Törlés
 25. Melyik az a csúcs (2000 felett) amit ellehet érni a zárlat ideje alatt? Lehetőleg Csorba településről indulva, de távolabbi csúcsok is érdekelnek. Köszönöm szépen az eddigi segítséget!

  VálaszTörlés
 26. Csak az Elülső-Szoliszkó, illetve a Nagyszalóki-csúcs, ha az utat nem borítja hó. A többi csúcs csak június 16-tól látogatható. Csorbatótól csak az Elülső-Szoliszkó jöhet szóba.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Árpád!
   Azt esetleg tudod, hogy a Nagyszalóki-csúcs járható lesz-e most szombaton?
   Köszönöm. Péter

   Törlés
  2. Kedves Péter! Ahogy írtam is, ha az utat nem borítja hó, akkor a Nagyszalókira fel lehet menni. A jelenlegi helyzetről sajnos nincs konkrét információm, de ilyenkor általában max. csak a csúcstömb szokott havas lenni.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
 27. Kedves Árpád!

  A Magas-Tátra településein való parkolással kapcsolatosan érdeklődnék.
  Egy régebbi cikkben olvastam, hogy napi parkolási díj megváltása után több különböző településen is parkolhatok (Csorba-tó, Ótátrafüred, Tátralomnic), kivéve természetesen a magán parkolókat.

  Érvényes-e ez 2016-ban is?

  Üdvözlettel,
  O.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves O!
   Ez tudtommal csak a TMR által üzemeltetett parkolókban érvényes, ilyenek pedig jelenleg Tátralomnicon (a felvonó alatt) és Csorbatón vannak.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
  2. Köszönöm gyors válaszát.

   Továbbá érdekelne, hogy a Lengyel oldalon, parkolókban, menedékházakban elfogadnak-e euro-t is vagy csak Lengyel Zlotyival lehet fizetni?

   Szállással kapcsolatosan is érdeklődnék. Ön melyik oldalt ajánlaná?
   Tudom, hogy minden árkategóriában elég nagy a választék, de milyen tapasztalatai vannak, minőség/ár arányban melyik a megfelelőbb?

   Törlés
  3. Ezt sajnos nem tudom, én Lengyelországban mindig zloty-val fizetek, így nincs ilyen tapasztalatom.
   Szállásügyben nem szoktam konkrét szállást ajánlani, hiszen mindenkinek más az igénye. Ami nekem jó, az lehet, hogy Önnek túl egyszerű, vagy esetleg túl drága lenne. Nézegetni kell a szálláskereső portálokat, és el kell olvasni a véleményeket.

   Törlés
  4. Lengyel oldalon Halastavi menedékházban nekem elfogadták az eurot, de zlotyban adtak vissza.

   Törlés
  5. Lengyel oldalon mindig euróban fizetünk, menedékházakban is, napi árfolyamot számolnak.

   Törlés
 28. Kedves Árpád!

  2016. június 20-án kis családom (13, 16 éves fiúk, férjem ) valamint jómagam neki vágunk megcsodálni a Tátra szépségét. Magyarországon és Erdélyben már sokat túráztunk. Mindannyian aktívan sportolunk. 4 napra foglaltam szállást Tátralomniciban. Esteleg tudnál ajánlani néhány túrát ami kíhivásokkal teli, csodálatos és nem hagyható ki a 4 nap alatt?
  Köszönettel Bea Kecskemétről.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Bea!
   Túraajánlatokkal mindig bajban vagyok, hiszen sosem tudhatom, ki milyen felkészültségű, ki milyen érdeklődésű. Aktív sportolóként, jó erőnlétben talán nem okozhat gondot egy csúcstúra (pl. Nagyszalóki-csúcs, Tengerszem-csúcs vagy kapor-csúcs) vagy egy szép hágótúra, bár itt júniusban még lehetnek veszélyes hófoltok. Ha még nem voltatok a Tátrában, szép túra lehet a Téry- vagy a Hosszú-tavi menedékházhoz vezető túra is.
   Minden túrát megtaláltok a 250 tátrai túra című könyvemben, vagy itt, az oldalon a "Túraútvonalak" címszó alatt.
   http://www.magas-tatra.info/search/label/Tura%C3%BAtvonalak
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
  2. Kedves Árpád!

   Köszönöm! Igazán rendkívüli a segítőkézséged! Azt hiszem amennyiben az időjárás engedi a Tengerszem- csúcs nem maradhat ki a 4 nap alatt!

   Mégegyszer köszönet, Bea

   Törlés
 29. Kedves Árpád!

  Van-e esetleg valami információja azzal kapcsolatosan, hogyan lehet a Szlovák oldalról (mondjuk Tátralomnicról) tömegközlekedéssel átjutni a Lengyel oldalra vagy legalább Javorináig?


  Válaszát előre köszönöm
  O.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves O!
   Tátralomnicról Javorináig menetrend szerint közlekedő autóbusszal lehet eljutni.
   Menetrend itt:
   http://cp.atlas.sk/vlakbus/spojenie/

   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
 30. Kedves Árpád! Ótátrafüredről villamossal tervezzük Tátralomnicra,majd lanovkával a Kőpataki tóhoz, innen gyalog a fogaskerekek felső állomásához,majd fogaskerekűvel ótátrafüredre.3,5 és 6 éves gyerekekkel ajánlaná-e? Illetve a fentiek teljesítése időben mennyi lenne? Köszönöm, Endre

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Endre!
   A Kő-pataki-tó - Tarajka útvonal 3,5 éves gyereknek véleményem szerint nehéz terep, lehet, hogy sokszor kézben kell őt vinni, de az szint biztos, hogy majdnem végig fogni kell a kezét. Ez időben normál tempóban kb. 2 óra, kisgyerekkel a dupláját is lehet számolni, plusz a felvonók és a villamos.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
 31. Tisztelt Nagy Árpád,
  Az idén Zakopane-ban nyaraltam és annyira megtetszett a túrázás, hogy augusztusban vissza is megyünk két túrára amely még úgy látom teljesíthető a mostani erőnléttel (Giewont és Öt Tó Völgy). Viszont hosszú távú célként kitűztük a Kasprowy csúcstól a Swinicát, de szeretnénk erre rendesen felkészülni,akár ha kell két év múlva teljesíthető cél is lehet ez. Érdeklődnék, hogy mennyire nehéz a Swinica, illetve hogyan javasolt készülni? Teljesen kezdők vagyunk a túrázásban, a Kasprowy csúcsra gyalogoltunk fel eddig illetve a Fekete Tóhoz. A szükséges eszközökről találtam általános jellegű cikkeket, viszont számomra még mindig nehéz megítélni a nehézségi fokokat. Még az sem egyértelmű hogy via ferrata felszereléssel kell felmenni, vagy a láncok csak segítségnek vannak. Javasolt-e via ferrata oktatásban részt venni....?
  Biztosan nagyon triviálisak a kérdéseim, elnézést kérek előre is.
  Üdvözlettel,
  Kovács Kamilla

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Kamilla!
   A Svinicához nem kell via ferrata felszerelés, a láncok valóban segítségképpen vannak, azok használata nélkül egyes helyeken veszélyes, máshol szinte lehetetlen lenne fel, illetve lejutni. Ezek azonban kézzel kapaszkodásra szolgálnak, a láncokon a ferrata szett nem ajánlott, ráadásul azzal csak akadályoznák a többi turistát a haladásban. Nem hiszem, hogy via ferrata oktatásra szükség lenne, viszont semmiképpen ne a Svinica legyen az első láncos út a Tátrában. Vannak ettől könnyebb, rövidebb láncos utak, ott kel gyakorolni, és ha az megy, akkor jöhet a Svinica.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
  2. Kedves Árpád!
   Köszönöm szépen a hasznos információt. Egy youtube videón láttam a szett használatát, de az télen volt és ez gondolom teljesen más.
   Megrendeltem a 250 Tátrai Túrát, abból biztosan majd tudok még tájékozódni arról hogy melyik útvonal milyen nehézségű. Illetve addig is amíg a könyvet meg nem szerzem, találtam egy lengyel honlapot: natatry.pl - itt vannak nehézségi fokok és km-ek, remélem megbízható forrás.
   Üdvözlettel,
   K.K.

   Törlés
 32. Kedves Arpad,
  Többször voltam már túrázni a Tatraban, de nyáron még soha. Kérdésem, hogy jelen július közepi időszakban a napi szintu, nyári vihar mennyire menetrend szerinti a Tatraban? Olvastam és tapasztaltam, hogy szeptemberre az időjárás megnyugszik, de mi is a helyzet most? Milyen esély van kifogni egy viharmentes hétvégét? Az időjárás előrejelző oldalak ( pl mountainforecast forecast) mennyire jelzik ezeket a lokális hegyi viharokat?
  Előre is koszonom a választ.
  Udv, Zoli

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Zoli!
   Erre a kérdésre csak általánosságban tudok válaszolni, a Tátrában a július számít a legcsapadékosabb hónapnak. Ez nem jelenti azt, hogy egész hónapban esik, vannak szép, túrázásra alkalmas napok ilyenkor is, de folyamatosan figyelni kell az időjárás előrejelzéseket. Az esélyekről inkább nem nyilatkoznék, ez tényleg az adott hét végén derül ki.
   A lokális helyi viharokat kis eséllyel jelzik, a mountainforecast például a Tátrára nézve nem a legmegbízhatóbb oldal, sokkal biztosabbak a hely, szlovák vagy lengyel oldalak, de azok is csak 2-3 napra előre.
   Üdvözelettel: Nagy Árpád

   Törlés
 33. Kedves Árpád!

  Mi augusztus végén szeretnénk a Magas Tátrába utazni. Léteznek olyan szállások ahol magyarul is beszélnek? Egyáltalán mennyire jellemző még a magyarelleneség? Mennyire kell atrocitástól tartanunk?

  Üdvözlettel: Dóra

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Dóra!
   Több olyan szálláshely is van, ahol többé-kevésbé beszélnek magyarul, erről azonban nincsenek pontos, felsorolásszintű információim.
   A magyarellenesség pedig az én véleményem szerint egyáltalán nem érzékelhető, nem kell tartani atrocitásoktól.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
 34. Érdekelne, miért van az, hogy a téli zárlat idején síalpinisták járhatnak, a magashegyi túrázás pedig nem megengedett a Magas-Tátra területén? Milyen szempont alapján döntöttek így az illetékesek? Környezetvédelmi okok vagy esetleg balesetek elkerülése? Elég hiányosak az ismereteim a síalpinizmussal kapcsolatosan de felfele ők is általában bakancsban járnak, az meg olyan mint a normál téli túra.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A pontos okát én sem tudom, az viszont tévedés, hogy felfelé bakancsban járnak, mert a síalpinisták döntő része felfelé "fókázik", lefelé pedig lecsúszik.

   Törlés
 35. Kedves Árpád! Jövő hét végén készülünk a Magas Tátrába. Két kérdésem lenne: fel lehet-e menni autóval Tarajkába? 15 éve még lehetett. A másik, nem jön össze sehogy sem a 47 Eurós lanovka ár az általad linkelt szlovák nyelvű honlapról, pedig minden variációt kipróbáltam. Tátralomnic - Lomnici csúcs oda-vissza.
  Köszönöm válaszod: Sándor

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Sándor!
   A Tarajkára természetesen nem lehet felmenni autóval, siklóval vagy gyalog kell felmenni.
   A Lanovka ára 46 euro, Tátralomnic - Kő-pataki-.tó oda-vissza 19 euro, plusz Kő-pataki-tó - Lomnici-csúcs oda-vissza 26 euro.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
 36. Kedves Árpád!
  Régen többször is jártam a Tátrában és a Rózsahegy - Liptószentmiklós, vagy a Rimaszombat - Rozsnyó - Poprád útvonalon mentünk Budapestről. Most az összes útvonaltervező a Besztercebánya - (Brezno) - Certovica irányt adja ki. A szállásunk Csorba tónál lesz. Te melyik útvonalat javaslod, illetve jól járható-e az út Certovica irányába?
  Köszönöm válaszod: Sándor

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Sándor!
   Az Ördöglakodalma-hágó (Cetrovica) felé vezető út jól járható, és valóban a leggyorsabb megközelítési módja Csorbató településnek, ráadásul így még autópálya matricát sem szükséges venni, és az útvonal is szép tájon vezet. Rózsahegy és Rozsnyó felé is hosszabb az út, Rozsnyó felé időben is.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
 37. Kedves Árpád,
  A héten sikerült két újabb túraútvonalat megtennünk és további tapasztalatokat gyűjteni. Szeretnénk kicsit tovább emelni a nehézségi szintet szeptember végén/október elején. Viszont most, hogy zuhogó esőben is túráztunk, jobban el tudom képzelni, hogy korán reggel a túrautak ősz közepén már esetleg lefagyhatnak, még túrabottal is nagyon síkos és veszélyes lehet, de 9 óra körülre már ez talán felolvad. Érdeklődnék, hogy valós-e a feltevésem, illetve mi szokás hidegebb időben, mikor érdemes elindulni reggel?

  És még egy megjegyzés: Köszönet a ma megjelent cikk fordításáért is, a GPS túratérkép alkalmazás letöltése még nem jutott eszembe, bár használtunk GPS-t, de csak arra, hogy a hátralévő távot lássuk. Illetve az is új infó volt, hogy nyáron már reggel ötkor érdemes elindulni, mi hatkor szoktunk, de valóban már az is késő egy kicsit. Nagyon hasznosak ezek a cikkek.

  K.K.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves K.K.!
   A reggeli lefagyás attól függ, mit nevezünk ősz közepének. Ráadásul hogy mikor olvad fel a lefagyás, az az útvonal fekvésétől függ, nem az időponttól. Vagyis ezt nem lehet általánosnak tekinteni, ősszel ugyanúgy lehetnek napsütéses, meleg napok, mint fagyos, jeges reggelek. Ezt előre sajnos senki sem tudja megjósolni, mikkor mit kapunk :-)
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
 38. Kedves Árpád,
  Köszönöm a választ. Mit érdemes tenni, ha túra közben egy sziklás, meredek vékonyan lefagyott területre ér az ember és már nem lehet visszamenni? Gondolom hágóvasat itt nem lehet használni mert ahhoz vékony a jégréteg, marad a jó cipő és a bot?
  K.K.

  VálaszTörlés
 39. Kedves Árpád!

  A www.gopass.sk oldalon vettem jegyet a Lomnici-csúcsra közlekedő lanovkára. E-mailben megküldék a jegye és egy ideiglenes GoPass kártyát, ezek vonalkódosak. Azt szeretném megkérdezni, hogy ezzel a pénztárhoz kell-e menni vagy a kapunál le tudják olvasni? A chip kártya addig nem fog megérkezni, ha jól értettem az ideiglenes ugyanúgy használható! Köszönettel Irén

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Irén!
   Ezt sajnos nem tudom biztosan, ha vonalkódosak, akkor elvileg nem kell már a pénztárhoz menni, de én a biztonság kedvéért inkább megkérdezném ott a pénztárnál. Az biztos, hogy a Lengyel-Tátrában, a Kasprowy felvonóra, amelyre szintén e-mailben küldik a jegyet, nem kell már külön a pénztárhoz menni, ezt már ismerem.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
  2. Kedves Árpád!
   Köszönöm szépen a gyors választ, megfogadom a tanácsát és megkérdezem a pénztárnál.
   Köszönettel: Irén

   Törlés
 40. Kedves Árpád!

  Belevetem magamat az oldalon található sok-sok információ végigolvasásába, azonban lenne egy speciális kérdésem:
  Szeretnénk az esküvői fotósorozatunkat a Tátrában elkészíttetni. Tudna ajánlani esetleg valami olyan útvonalat, ahol mondjuk öltönyben - menyasszonyi ruhában is lehet mozogni, és meseszép háttér lenne. De úgy is működhetne a dolog, hogy "betúrázunk - öltözés - fotózás- öltözés - vissza". Első körben a Csorba tó - Poprádi tó útvonalra gondoltunk, de még csak most kezdtem a keresést, és hátha tudna valami hasonlóan szép helyet. Esetleg olyat, ahol magasabbra is juthatunk? Szeptember 12-én kezdődő hét valamelyik napján szeretnénk lebonyolítani a dolgot. Gondolom két-három nappal előtte kell figyelni az időjárás előrejelzést, de melyik oldalon érdemes?
  Köszönöm előre is!
  Bármilyen hasznos infót, tanácsot is köszönettel fogadok ezen kívül is!

  Csaba

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Csaba!
   Szerintem ez inkább úgy működhet, hogy betúrázás - öltözés - fotózás - öltözés - vissza. Öltönyben és menyasszonyi ruhában a tátrai túraútvonalak - legalábbis amelyek szép helyre vezetnek - nem nagyon járhatók. A Poprádi-tó felé vezető úton az Omladék-völgy lehet szép háttér, majd aztán maga a Poprádi-tó és a Menguszfalvi-völgy, és esetleg elindulhatnak felfelé az Osztervára. Kb. fél óra elteltével már jó magasan a Poprádi-tó fölött lehetnek, ahonnan szép fotókat lehet készíteni. Persze itt figyelni kell a völgy és az emelkedő fekvésére is, de ezt a fotósuk nyilván tudja.
   Ennél magasabbra ilyen célból leginkább felvonóval lehet jutni, de ott nincs ilyen szép háttér.
   Időjárást valóban csak 2-3 napra előre lehet nagyjából fixen tudni, ehhez a legjobb ez a szlovák oldal:
   http://www.shmu.sk/sk/?page=1&id=meteo_num_mgram&nwp_mesto=31494
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
  2. Kedves Árpád!
   Köszönöm szépen a segítséget!
   Ha minden jól megy, akkor ezt az útvonalat fogjuk teljesíteni.
   Üdvözlettel: Csaba

   Törlés
  3. Az Osztervára a Poprádi tótól átlagos teljesítményű turistákkal mennyi idő alatt lehet feljutni?

   Törlés
 41. Sziasztok!

  Szeretnék kérni információkat a
  Lomnici csúcs mászásáról.
  Mely a normál út, mászható- e amatőrként, nehézség, állapot( lánc, jelölés), javasolt felszerelés, mire kell figyelni, mennyire veszélyes... Szallas a kornyeken
  ( javaslat, tapasztalat). Hegyi vezetővel megyunk, de jó lenne tudni ezekre a valaszokat!
  Köszönöm a segítséget!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ha hegyi vezetővel mentek, a hegyivezető minden itt felmerült kérdésre választ fog adni.

   Törlés
 42. Szia.Próbáltam információt gyűjteni azoktól, akiknek már van tapasztalatuk ezekben a kérdésekben. Nyilván megkapom a legtöbb kérdésre a választ a vezetőtől, de mégis jobb lenne, ha előtte már lenne több kérdésemre is válasz.
  köszönöm.

  VálaszTörlés
 43. Tudom, hogy a Tátra időjárásáról jóval a túra előtt nem nagyon lehet pontos információt kérni, ezért csak feltételezésre alapul a kérdésem. Jövő hét szombaton (október 15) a Poprádi tótól a Kapor csúcsra tervezünk túrát 4 fővel, első alkalommal ide. Már nem először járunk magashegyi túrán, de profik nem vagyunk. Amennyiben hó borítja a túraútvonalat milyen az útról való véletlen letérés lehetősége,(eltévedés)mivel a kövekre festett turista jelzés nem lesz majd látható a takaró hó miatt? Vagy egyértelműen követhető így is az ösvény. Gondolok itt elsősorban a Hincó tó feletti szakaszra. Továbbá a túrával kapcsolatban tudnátok kedvező, vagy kedvezőtlen információt, tanácsot adni?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia!
   Mi most voltunk Pénteken (10.07.) Rysy elágazástól kb 1.5 km-re jutottunk a kapor irányában!egy darabig volt kitaposott út, de egyszer csak megszűntek! Na innen kezdődött az igazi kihívás kerestük az utat :) A hó az ülepünkig ért nem láttad hova lépsz és még "csak" 1850m magasan voltunk, és itt jobbnak láttuk ha visszafordulunk! Azóta persze lehet h voltak vállalkozóbb szelleműek akik taposták tovább az utunkat! Nálunk volt okos telefon túranavigációval így valamelyest könnyebb volt az úton maradni, de volt hogy LETÉRTÜNK! röviden ennyi a mi élményünk! A látvány csodaszép volt így is! Remélem tudtam segíteni.

   Törlés
  2. Köszönöm az infót, nagy segítség a tervezéshez. Úgy néz ki kellenek alternatív tervek!

   Törlés
 44. Novemberben megyünk a Tátrába Budapestről vonattal. A kérdésem a elég egyszerű, hogyan lehet eljutni a Csorba tóhoz. Mert ugye Kassáig sima de onnantól kavarodás van a googléban plusz Csorba községtől nem is mutat opciót a tóhoz. Mivel ekőször megyünk, kérdésem lenne még, hogy melyek a legjobb téli túra útvonalak a tótól kiindulva.válaszokat előre is köszönöm

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Vagy Poprádtól elektricskával, vagy Csorbától fogaskerekűvel. Menetrend: http://cp.atlas.sk

   Törlés
 45. kassától poprádig poprádtól kisebb vonattal csorba-tóra is visz járat,de csorbára is szerintem.Pontosan mikor mentek?Segíthetek az idő előrejelzésében..

  VálaszTörlés
 46. Túrának pedig a Poprádi-tó. Térkép: http://mapy.hiking.sk

  VálaszTörlés
 47. Koszonom. November 18. megyûnk

  VálaszTörlés
 48. Sziasztok, Ótátrafüredről vagy Tátralomnicról hogyan lehet eljutni tömegközlekedéssel a Biela Voda parkolóhoz ( ahonnan a Zöld-tóhoz vezető út indul)? Köszönöm

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia!
   Autóbusszal. Menetrend itt: http://cp.atlas.sk/bus/spojenie/
   Üdv: Nagy Árpád

   Törlés
 49. Sziasztok!

  Érdeklődni szeretnék,hogy még a november 1-ei útlezárások előtt most vasárnap szeretnénk felmenni a Rysyre,de a mostanában hullott hó és az 60 km-es szél kicsit elgondolkodtatott.Csak azért szeretnék, mert hóban még nem voltam a Rysy csak nyáron háromszor, de gy gondolom még nincs akkora hó hogy lavina,vagy durva jegesedés legyen.
  Válaszaitokat előre is köszönöm!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Tamás! Amennyiben nem egy nappal indulás előtt kérdeztél volna, talán tudtam volna érdemben válaszolni, de mivel nem voltam itthon a hét végén, így csak remélem, hogy szép túrátok volt :-)
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
 50. Szia Árpád,

  Szeretnék a Lengyel Tátrában a Gáspár csúcsra feltúrázni ez év december végén.
  Kérdéseim e témával kapcsolatban a következőek:
  Mennyire komoly túra ez télen?
  Fel lehet menni a túrista útvonalakon a csúcsra?
  Mikre érdemes figyelni?

  Bővebb információt hol tudnék szerezni erről az útvonalról/túráról?

  Amennyiben otthon vagy a témában, és időd is van, kérlek válaszolj.
  Könyvet, térképet, leírást tudnál ajánlani?

  Köszönöm szépen,

  Sándor

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Sándor!
   Télen akár komoly túra is lehet, attól függően, melyik útvonalon szeretnél feljutni a csúcsra. Turistaúton fel tudsz menni, de figyelni kell a lavinaveszélyre, és nagyon valószínű, hogy hágóvasra is szükség lehet.
   Bővebben akár itt, az oldalon is találhatsz információt, egy kicsit keresgélni kell, de meg lehet találni, pl. a Túraútvonalak címszó alatt.
   Könyvet a 250 tátrai túra című könyvemet tudnám ajánlani, térképet pedig a térkép- vagy túraboltokban tudsz hozzá beszerezni.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
  2. Kedves Árpád.

   Köszönöm a visszajelzést.HAsznos információkat kaptam.
   Körülnézek az oldalon, valamint az ajánlott könyvet is fel fogom lapozni.

   Üdvözlettel,
   Búza Sándor

   Törlés
 51. Sziasztok!

  December 10-én megyünk Zakopánéba, és Giewonti csúcsra szeretnék felmászni Kuźniceból.
  Eddig informálódásaim alapján nem tudok róla, hogy a téli zárlat alá tartozik-e.
  Megtudnátok erősíteni, hogy valóban nincs lezárva?

  Köszönönöm válaszotok!

  Üdvözlettel:
  Schweitzer György

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves György!
   Nem, a Giewonton nincs téli zárlat, de mai állapotok szerint csak megfelelő téli felszereléssel (hágóvas és csákány) biztonságos felmenni.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
 52. Kedves Árpád!

  December végén Ótátrafüreden töltöttünk néhány napot a párommal és fantasztikus téli túrákat tettünk. Most először próbáltuk a téli túrázást, nagyon megtetszett, szeretnénk mihamarabb megismételni, de legközelebb csak április közepén tudnánk menni a Magas-Tátrába. Olyankor még téli körülményekre lehet számítani? Az oldalon talált korábbi fotók alapján úgy látom igen.

  Köszönettel:

  Czecze Balázs

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Balázs!
   Igen, áprilisban még téli körülmények vannak a Tátrában, azok azonban túrázásra nem igazán akalmasak, olyankor talán nagyobb szükség van a megfelelő téli felszerelésre (elsősorban hágóvas), mint mostanában.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
  2. Köszönöm a választ! A Szlovák Paradicsom jobb választás erre az időszakra?

   Törlés
 53. kedves Árpád!
  A tarajkai szánkópályán van a szánkózást segítő felvonó?

  Üdv
  Gergely

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Gergely!
   Nem, nincs külön szánkófelvonó, csak a tarajkai siklót lehet igénybe venni.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
 54. Kedves Árpád!
  Trangoskaból szeretnénk felmenni Gyömbér majd Chopokra és onnan lanofkával vissza... kérdésem, hogy a Stefanika háztól a Gyömbér felé van-e téli zárla?? illeteve Chopokró Trangoskaba van-e egyáltalán lanofka?? Ha járható az útvonal gondolom el kell a hágóvas..
  Választ előre is köszönöm!

  Üdv:
  Bearka

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Bearka!
   A Stefanika háztól a Gyömbér felé nincs téli zárlat, de hágóvas vagy hótalp (az aktuális hóviszonyoktól függően) szinte biztos, hogy kell. Ugyanez igaz a Gyömbér-Chopok gerincre is, itt is szükség lehet hágóvasra. Trangoskára nincs felvonó, a felvonó vagy a Krupovára (az új), vagy a Srdieckohoz (a régi) közlekedik.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
 55. Kedves Árpád!

  A családommal kinéztünk két szimpatikus túrát, az egyik a tarajkáról induló hosszú tavi menedékház, a másik kuznicéból induló karb-hágó. Melyiket javasolná inkább áprilisban, melyik túra a szebb és könyebb?
  Üdv.: Lívia

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Lívia!
   Minkét túra nagyon szép, szerintem a Karb-hágó (bár több benne a szintkülönbség, mint a Hosszú-taviban) kicsit talán könnyebb, de nem a Fekete-tó felől, hanem a másik oldalról. Áprilisban viszont mindkettőt megnehezítheti az időjárás, elképzelhető, hogy olyankor hágóvas nélkül egyik sem járható biztonságosan.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
 56. Kedves Nagy Árpád!

  Szeretném megkérdezni hogy Május hónapban mely csúcsok járhatóak és milyen felszerelést javasolsz az útra. Jómagam 2 szer voltam a Magas Tátrán, egyszer az Alacsony Tátrán tavaly december elején de nem vagyok tapasztalt mászó, én fizikálisan jól birom de ezúttal lehetséges jönne velem olyan személy aki még nem volt ilyen magasságú túrán. Nekem célom a Kriván vagy a Kapor csúcs lenne. Szeretném kikérni a véleményed előre is köszönöm.

  Üdv.:Balázs

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Balázs!
   A téli zárlat június 15-ig tart, vagyis májusban a mai naphoz hasonlóan csak az Elülső-Szoliszkó járható, oda viszont akkor már nem kell semmilyen téli felszerelés. Kezdő magashegyi túrázónak semmiképpen nem javaslom a Krivánt, a Kapor-csúcs viszont jó választás lehet, de csak június 15. után
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
 57. Sziasztok!!! Szeretném megkérdezni hogy az Alacsony Tátrában lehet e a jövő hónapban túrázni, mondjuk a Gyömbér csúcsra ? Milyen felszerelés ajánlott a célra a meleg ruhán kivül ??? Trangoskáig fel e tudok menni autóval ?

  Előre is köszönöm :) sziasztok

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia!
   A Gyömbérre csak az időjárást kell figyelni, nincs semmilyen korlátozás. A felszerelés is az időtől függ, hágóvas vagy hótalp szinte biztos hogy kell. Trangoskáig fel tudtok menni autóval, balra van a parkoló, a zöld jelzés kezdetén.
   Üdv: Nagy Árpád

   Törlés
 58. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  VálaszTörlés
 59. Sziasztok!
  Azt szeretném kérdezni hogy május végén már el lehet menni a poprádi tóhoz?
  Köszönöm előre is.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia Stefi!
   A Poprádi-tóhoz az év minden napján fel lehet menni.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
 60. Sziasztok! Szeretném megkérdezni hogy a Banikov csúcs a Mnic érintésével Május 6-8 között túrázható-e ???

  Köszönöm előre is :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia!
   Nem tudom, a Mnic név alatt mire gondolsz, de a Baníkov bármely irányból csak június 15-től túrázható.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
  2. Meg akarod túrázni a Banikovot? Utána megalszod az ágyadat? Jézusom!

   Törlés
 61. Kedves Árpád!
  Húsvét hétfőre azaz ápr. 17.re terveznénk egy 4 fős tátrai kiruccanást.
  A kérdesem az lenne hogy a poprádi tóhoz illetve a csorba tóhoz ilyenkor már fel lehet menni? Ha nem akkor milyen túra útvonalat tudna nekünk ajánlani ahol gyönyörű a kilátás??

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A Csorbai-tóhoz autóval vagy villamossal is fel lehet menni, onnan a Poprádi-tóhoz pedig bármikor az év folyamán.

   Törlés

 62. És rysy-re fel tudunk menni ? Vagy e menedék házig ? Vagy hogy van ott áprilisban a túrázás

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nem, sem a Tengerszem-csúcsra, sem a menedékházig nem lehet télen felmenni.

   Törlés
 63. De le van le van zárva ? Saját felelőséggre se lehet felmenni ?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ne haragudjon, de túráztak már a Tátrában?
   Ajánlom figyelmébe az alábbi bejegyzést:
   http://www.magas-tatra.info/2016/10/teli-zarlat-es-korlatozasok-tatraban.html

   Törlés
 64. Értem.
  De ezek szerint a nagyszalóki csúcsra fel lehet menni amennyiben nincs hó az útvonalon. Április közepén nagy a valószínűsége a hónak?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Április közepén biztosan van hó a Nagyszalóki-csúcson.

   Törlés
 65. Kedves Árpád!
  A poprádi-tóhoz melyik útvonal a szebb? A csorba-tótól,vagy pedig a poprádi tó tátrai villamos megállójától.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Mindkettőnek a vége a látványosabb, a Csorbai-tótól vezető piros jelzés magasabban halad, és így több látnivalót is kínál.

   Törlés
 66. Kedves Árpád!
  Április 16.-án az Alacsony Tátrában kirándulnánk. Trangoska - Stefanika - Krupova - Dumbier - Krupova - Chopok - Kosodervina - Sridecko - Trangoska útvonalon. Már többször voltunk ezen az útvonalon, de nem tavasszal, hanem nyáron. A webkamerákon úgy látszik, hogy van hó és, hogy vannak sielők és kirándulók úgy szintén.
  Ön szerint egy meleg túrafelszerelésben járható a fenti túraútvonal, érdemes elindulni, vagy javasol extra téli felszerelést? Esetleg lenne pár tanácsa, hogy mire figyeljünk oda kiemelten?

  Köszönettel,
  Sándor István

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves István!
   Igen, a gerincen ilyenkor még van hó, és az valószínűleg a hét végén is így lesz. A téli útvonal ráadásul a Stefánikától egyenesen a Gyömbérre vezet, a Krupovát kihagyva, így azt csak a Chopok felé érintik majd. Hogy kell-e téli felszerelés és meleg ruházat, az az adott napi viszonyoktól függ, de elképzelhető, hogy a gerincen szükség lehet hágóvasra vagy legalább csúszásgátlóra, de túrabotra mindenképpen.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
  2. Köszönöm! Rövidítettük a túrát. Csak a Gyömbérre fogunk kimenni. Az időjárás szerint, így is kemény lesz. Szél, hó, hideg. Botok és csúszásgátlók vannak. Hágóvas nincs. Előfordulhat, hogy emiatt nem engednek fel minket?
   Egy elmondás szerint, Január-Február környékén egy társaságot nem engedtek fel. Az alábbi oldalon (https://www.hzs.sk/), "fordítóval fordítva" is azt írják az Alacsony-Tátrára, hogy:
   "A hegyek feletti helyzetben mintegy 1500 m Város várható, hogy a szél, hogy a rövid távú (robban) sebesség 25-32 m / s (90 és 115 km / h). Snow hűtésére nehezen jeges. Mozgás alpesi terep használatát igényli turisták Hágóvasak. Egyes túraútvonalak után szélvihar folyamatos naplózás. Járhatatlan, vagy nehezen kivitelezhető, az átmenet az ezeket a szakaszokat kell a fokozott óvatosság. Sárga Trail Saddle-pod Skalkou Liptovská Lúžna van felső határa az erdő még mindig járhatatlan miatt kidőlt fák.

   Köszönettel,
   Sándor István

   Törlés
  3. Arra csak valóban extrém időjárás esetén szokott sor kerülni, hogy nem engednek fel, de benne van a pakliban. Viszont a csúszásgátló, pláne ha nem karmos, hanem csak a szegecses, olcsóbb változat nem biztos, hogy elég ilyen körülmények, jegesre fagyott hó esetén, az ugyanis ilyen terepen nem nyújt megfelelő biztonságot, sőt, ha a szél hordja a havat, gyakorlatilag semmit sem ér. Ilyen időben nem teljesen profi felszereléssel meggondolandó a Gyömbér.

   Törlés
  4. Ismételten köszönöm! Sajnos, nem teljesen profi a felszerelés.
   Akkor a Stefanika-nál eldől, reméljük "jó" körülményeket.

   Üdvözlettel,
   Sándor István

   Törlés
  5. Kedves Árpád!
   Köszönjük a tanácsokat. A Gyömbér teljesìthető volt. Hóvihar volt fent, de pont emiatt a vártnál kevésbé csúszott a talaj. Tovább nem merészkedtünk a gerincen a csúszásgátlókkal. A látótáv kb. 10m volt.

   Üdv,
   István

   Törlés
 67. Kedves Árpád!
  most csütörtökön (2017-04-11) tervezünk egy túrát a Tátrába. Segíts már légyszives, hogy:
  - a Csorba-tótól a Poprádi-tóhoz vezető útvonalon milyen körülmények vannak jelenleg?
  - hogy fel tudok-e menni esetleg az Osztravara (vamacska+túrabottal) / Jelenleg mennyire hófedte? (Tavaly május közepén, rengetegen túrázták a téli zárlat ellenére, akkor teljesen hómentes volt)

  Köszönöm, István

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves István!
   Sajnos nem tudom, hogy jelenleg milyen körülmények uralkodnak a Csorbai-tó - Poprádi-tó útvonalon, de ha jól sejtem, a téli út alsó része, a patak közelében valószínűleg letaposott havas, jeges lehet. Az Osztervára hivatalosan nem lehet felmenni, csak akkor, ha az út hómentes. Ennek ellenére valóban sokan felmennek hágóvasban, ők vagy hegymászók (akiknek lehet), vagy pedig tilosban járnak, amiért akár meg is bírságolhatják őket.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
 68. Kedves Árpád,

  Tatranska Javorinából vagy Lysa Polanaból milyen közepesen nehéz,egynapos túrát tudna ajánlani? Pünkösdkor, június elején mennénk.

  Köszönettel:

  Czecze Balázs

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Balázs!
   Onnan a szlovák oldalon semmilyent, mivel ott téli zárlat van, de Lysa Polanáról a lengyel oldalon fel lehet menni a Halastóhoz (Morskie Oko), az nagyjából megfelel a kívánt paramétereknek.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
 69. Kedves Árpád,
  a segítségét szeretném kérni az alábbiakban: 8-10 éves gyermekeinkkel szeretnénk a Szlovák Paradicsomban túrázni. Melyek azok a túraútvonalak, amelyeket tud ajánlani nekünk, hogy ekkora gyerekekkel is biztonságosan járhatóak? Segítségét előre is köszönöm,
  üdvözlettel,
  Edit

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Edit!
   gyermekei felkészültségét, túrázási tapasztalatait nem ismerve nem tudok Önnek konkrét túraútvonalakat ajánlani, de amennyiben a gyermekek nem ijednek meg egy kis létramászástól, egy kis magasságtól, akkor a Suchá Belá-szurdokot javasolnám, amely ez egyik legismertebb, leglátványosabb szurdok a hegységben, és amelyet átlagos felkészültségű 8-10 éves gyerekek kedvelni szoktak. E mellett talán még a Kolostor-szurdok lehet jó választás a Hernád-áttörés egy részén keresztül, vagy pedig a Tamásfalvi-kilótó sziklaterasza.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
 70. KEDVES ÁRPÁD!
  Nevezzük kis csapatunkat (3fő) hegymászóknak, akik a hétvégén a magas Tátrában a Lomnici csúcsot választották célpontjuknak.
  Magávál a hegymászással úgy gondolom nem is volt gond, hiszen tudtuk mire készülünk, ismertük az előttünk álló feladatban rejlő kihívásokat, tulajdonképpen ezért is vágunk neki mindig. Az időjárást is ismerjük, tisztában vagyunk vele, hogy főleg ilyen helyeken, hogy úgy mondjam elég gyorsan meg tud változni, hogy megvicceljen bennünket.
  A csúcs alatt elért bennünket egy kisebb front, mely nem éppen kedvez a mászóknak. Konkrétan egyaltalán nem. A jégcsákányomat az ég felé tartva hangos zizgéssel jelezte, hogy olyan szinten tele van feszültséggel a levegő, hogy pillanatokon belül ki fog sülni. És persze meg is történt! Gyorsan felmásztunk a csúcson lévő állomásra, ahol nem túl soká be is terelték a népet az elővigyázatosság kedvéért. Mi is itt pihentünk és vártuk, hogy elvonuljon a vihar, hogy utunkat lefelelé folytathassuk.
  Mint mondtam tudtuk, hogy milyen paklit húztunk és ennek tisztában vagyunk most is minden negatív vonzatával.
  De érdekes dolog történt: odajött a 2634m magasan lévő időjárásállomás alkalmazottja kis csoportunkhoz és jól érthetően angolul közölte velünk: a teljes állomás le van zárva(ezt tudtuk hiszen a hangosbemondóba is közölték, hogy a vihar miatt bizonytalan ideig nem üzemel a felvonó) és nagy felelőtlenség lenne részünkről lemászni és felhívta figyelmünket félhangosan mindenki füle hallatára, hogy életveszélyes lemennünk, de ha maradunk kapunk vouchert a bárba és 9 euró fejében mindenképpen az utolsó lanovkával levisznek bennünket.
  Összedugtuk a fejünket és megszületett a döntés, a serpánkat kivéve, aki a félúton hagyott cuccainkért mindenképpen vissza kellett fordulnia, maradunk.
  Na innentől kezdődött a kálváriánk, egészen addig, míg gyakorlatilag kidobtak bennünket az állomásról!
  EGYETLEN KÉRDÉS: MEGTEHETIK?
  Nincs íratlan szabály, hogy ilyen esetben, akár egy menedékház, ennek szerepét betölthesse?
  Épen és vidáman visszamásztunk és gond nélkül leértünk, de még mindig nem hagy nyugodni a fentiek viselkedése!
  Üdvözlettel: Montvai Csaba

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Csaba!
   Őszintén szólva nem tudom, hogy ezt megtehetik-e, az viszont biztos, hogy a Lomnici-csúcson lévő épületben hivatalosan nincs sem menedékház, sem melegedő, sem semmilyen, vészhelyzet esetén használható menedékhely.
   Emberileg úgy gondolom, nem lett volna szabad ezt tenniük, de hogy konkrétan van-e ehhez joguk, ezt sajnos nem tudom, de utána nézek, és amint kapok rá választ, közzé fogom itt tenni.
   Azt azért nem értem, hogy ha Önök elfogadták, hogy 9 euro ellenében lemennek az utolsó felvonóval, akkor miért dobták ki mégis Önöket később?
   A lényeg valóban az, hogy épségben leértek, viszont az is igaz, hogy a történet nem minden tanulság nélküli.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
  2. Köszönöm válaszát egyet azért még hozzáteszek, nem a viselkedésünk miatt történt, mert egyikünk sem az a típus. Magunk közt úgy gondoljuk egyszerűen nagy lett volna a költségvetés 2 ember miatt beindítani a rendszert. Üdv Csaba

   Törlés
  3. Ezek azok a dolgok, ami miatt leszoktam a Tátráról. Ha már költségvetés, április végén a Mölltal gleccseren síztünk. A pálya mellett lejött egy lavina. Azonnal ott volt több tucat ember helikopterek, ratrakok,kutyák, stb. Először pieps-el nézték át a területet, utána végigszondázták. Kb. 150 ember dolgozott késő délutánig úgy, hogy nem is volt konkrét eltűnés, de tették a dolgukat, hátha.... Sok ezer eurót égettek el, ha úgy tetszik hiába.

   Törlés
  4. Kedves Csaba!
   Megkérdeztem Scheirich László barátomat, aki korábban csaknem négy évtizedig a Lomnici-csúcson dolgozott. Azt írta, hogy a jelenlegi pontos szabályozást nem ismeri, de a korábbiakkal ellentétben a személyzetnek megtiltották, hogy éjszakára bárkit beengedjenek az épületbe, melyet egyébként be is zárnak. Régebben erre volt lehetőség. Ha Önöknek bármi bajuk lett volna abból, hogy elküldték Önöket, akkor felelősségre lehetne vonni a személyzetet. Az anyagi oldal számomra azért nem érthető, mert emberi oldalról nézve senkit sem lehet kiküldeni a viharba, kockára tenni az életét csak azért, hogy ne kelljen beindítani a felvonót. Akkor mondták volna, hogy várják meg a vihar végét, vagy ha nem csitul, akkor maradjanak reggelig, és akkor lemehetnek az első felvonóval.
   Szóval érdekes szituáció, és egy percig sem gondoltam, hogy bármi gond lett volna a viselkedésükkel. :-)
   Üdv: Nagy Árpád

   Törlés
  5. Na ez még egy idegesítő és érthetetlen szokásuk, hogy éjszakára bezárják a házakat. Jó, tudom a csúcson nincs hivatalos szállás, csak újabban valami exkluzív szoba, de akkor is. Ne adj isten éjjel érek oda valami nehéz mászásból, viharban és nem tudok bejutni. És ez nem csak elmélet. Jó pár éve télen, hatalmas hóesésben, méteres hóban kb. éjfélre értünk a Poprádi házhoz, ami természetesen zárva volt. Kopogás, csengetés eredménytelen. Végül úgy jutottunk be, hogy a sípszavunkat meghallották a még ébren lévő honfitársaink, és egy létrát lógattak nekünk le az első emeleti teraszról. Ez náluk teljesen normális, nem kell éjjel kolbászolni, meg a végén még elmegy valaki fizetés nélkül.

   Törlés
 71. Kedves Árpád,
  Van esetleg infód, hogy nyitnak-e a Szlovák csúcsokra vezető túrista utak Júni 1-től?

  Üdv, Péter

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Péter!
   A csúcsokra vezető turistautak inden évben június 16-tól járhatóak.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
  2. Ezek szerint mégis érvényes a téli zárlatról szóló szabályozás?

   Törlés
  3. Erről továbbra is csak annyi információm van, ami az erről a közelmúltban megosztott bejegyzésben szerepel.

   Törlés
 72. Kedves Árpád!

  Múlt héten jártam a Sas-úton, a Déli-Gránát csúcsról indultam a Kereszt-nyereg irányába. Megfelelő felszerelés hiányában valahol félúton kénytelen voltam visszafordulni. Érdekelne, felismeri-e a helyet ha küldök egy linket?

  https://lh3.googleusercontent.com/R9F-sDHxyFQHFWnXD5owwRg0mq5W_SFhlhRo1kQH5IxvNNyLbZTgiBscNQvF2r8lVtXakXvlIFsFDQ6uL_dLsS3xcp2X3edo0Csn-qpQcF1E2byn4YrsVHYU3ZnXlRF8fJABuVWv9J-gsJC2O6qG09LbApLXlagLMHffGAttcgoVwwY40XtuWdpn4IJ2D0K7zO8nlBwXgGOGxaD9BwMxYn3sL5KckYvkyBlN1m9oXcClx8bhKmI4OhEL19Gk0j22zFCvk3Knw54PS7OZI8u2kXzwFJaAn8h5zfxezhlja9SJQHL6dX3CAKaICrWd2pWXzAoKmxt0KifxyVGSf15fqWIXdPkvGoHNcytVdxfC6yClA0OqD_qUPRoGHYwxPTLB-8sjd6K9d9boUXg6L1r9LsYU6sSUqR56fzii5FokJo5wxyFJwlhSbba47I6KD2XI0TiwpQBNz5ntYeoBZszves93UagNyWEK2-VssP4JW2RpPc7Np7telNZHS8VyOhzZNFlEWMWx5VKXEfsMa5cVJNNTj_3DD1HKsCeTCNNGZ3gdu0XgqIHWv-jccmoN-cKOyZyvpcU8riPClSeCktN9sMeA1inJ6m3pX8A-j-Yyr8pEqR7fR2DPzg=w1231-h821-no

  A képen látható csúcsot szeretném beazonosítani, hogy megtudjam, meddig jutottam a túrán.

  Üdv.
  O.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ez a Nagy-Bükkvölgyi-torony (Wielką Buczynową Turnią).

   Törlés
  2. Köszönöm.
   Ezek szerint a nehezén már túl voltam.
   A felső hófolton még felmentem és a túloldalon le.
   Ott aztán olyan hófolt várt rám amin hágóvas nélkül nem kockáztattam meg az átjutást.

   Törlés
  3. A körülményeket figyelembe véve azt hiszem, ez bölcs döntés volt, a hegy megvár .-)

   Törlés
 73. Kedves Árpád!
  Trangoska parkolóbol indulva szeretnénk feltúrázni, Gyömbér-Chopokra és azt szeretném kérdezni, hogy a Chopokrol lanovka jár-e ilyenkor lefelé? ha igen hány óráig? vagy marad a sipálya melletti sárga út...
  válaszát előre is köszönöm!
  Kata

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Kata!
   A lanovka júniusban 8:30-tól 16:00-ig közlekedik, így ha addig odaérnek, azzal le tudnak jönni. A felnőtt jegy lefelé 14 euro.
   http://www.lanovky.sk/?page=lan&lan=107
   Üdv: Nagy Árpád

   Törlés
 74. Kedves Árpád,
  Megint technikai kérdésem van, inkább talán erre a fórumra való mint a fotós-ra. Nem szoktam telefonálni a hegyen, ezért nem derült ki eddig, hogy nincs térerő, de az utóbbi hónapokban kipróbáltam, hogy működne-e a telefonos segítség. (A hegyimentőket persze nem hívtam fel az applikációval ezért, hanem ismerőst). Eddig három helyszínen próbáltam ki Lengyel ésSzlovák oldalon egyaránt. A magasabb részeken egyáltalán nem működik a térerő. T-COM előfizetésem van. Van olyan magyar szolgáltató aminek biztosabb a lefedettsége?
  Előre is köszönöm,
  Kovács Kamilla

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Kamilla!
   Én a Tátrában mindig automata hálózatkeresésre állítom a telefont, így nekem eddig mindig volt lefedettség, amikor szükség volt rá, illetve engem is sokszor hívtak túra közben.
   A magyar szolgáltatók partnereit sajnos nem ismerem, de szerintem ma már, a rooming díjak eltörlése után a legegyszerűbb megoldás az automata hálózatkeresés.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
 75. Kedves Árpád, Köszönöm! Nem is hallottam még hogy van ilyen, de akkor utánanézek hogy kell :) És még egy kérdés, senki nem válaszolt erre a másik fórumon, de tényleg elég nagy probléma volt hajnalban és márpedig általában 5 körül fogok a parkolóba érni. Van valami trükkje a szlovák parkolóautomatának? Csak féleurós jegyeket adott ki, 6 euró a napidíj és nem mertem úgy otthagyni az autót, hogy nincs jegyem. Az automata nem engedte beírni a végdátumot. A nyelvet sem tudtam változtatni. Megkérdeztem később a parkolóőrt, hogy ha túl korán jövök és nincs kint a jegy elvontatják-e, azt mondták nem, de azért nem túl megnyugtató jegy nélkül otthagyni az autót.
  Köszönöm,
  Kovács Kamilla

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nem tudom, konkrétan melyik parkolóra gondolsz, azt tudom, hogy Csorbatón távozáskor kell fizetni, máshol pedig a Tátrában eddig nem láttam automatát.

   Törlés
 76. A Tarajkára vezető felvonó alatti nagy parkolóban próbálkoztunk először, ott volt az automata amivel nem boldogultak még a szlovákok sem akiktől segítséget próbáltam kérni. Illetve a Lorenz-hágóba vezető sárga jelzés közelében is láttam egy automatás parkolót, egész közel a túraútvonal kezdetéhez. Amikor már visszafelé jöttünk volt kint parkolóőr is, nem tudom mi történik, ha az ember reggel csak leparkol ott. Láttam több táblát ami az elvontatásra figyelmeztet. De akkor ezek szerint a parkolóautomata nem általános, csak pont kifogtam.

  VálaszTörlés
 77. Szia Árpád, volna pár kérdésem, sehogy sem találom neten a választ. Ketten mennénk, augusztus elején, kevés sziklamászó, több ferráta tapasztalattal (a D-nél már rezeg a léc)
  1. A Gherlachfalvi megmászásához melyik hegyivezető társasággal érdemes beszélni, kit ajánlanál, többet is láttam, van aki csak foglaláskor közli az árat, így eléggé tanácstalanok vagyunk, mivel azt olvastuk bárki mászhatja, ha tagja valamilyen szövetségnek, gondolom sok a wannabe vezető is. Olcsón szeretnénk, de olyannal, aki azért nálunk jobban ismeri a terepet. Mennyivel előtte kellene foglalni, mit érdemes erről tudni? Van valami logisztikai zűr ezzel, mittudom kijutni a Sziléziai házhoz, mi van ha a foglalt napon rossz idő van, hol tudnék erről olvasni?
  2. A Lomnicra előfoglalás nélkül mennyi esélyünk van felvonózni mondjuk hétközben? Vagy mondjuk egy nappal előtte foglalva? Ez a Gipsi-ferráta is tulajdonképpen csak vezetővel járható, bünti/eltévedés szempontjából?
  3. Van jelenleg a Tátrában ferráta, amit magunkra is használhatunk?
  4. A parkolást is szeretnénk olcsón megúszni, van esély kora hajnali/reggeli órákban a kempingektől buszokat elcsípni a hegy irányába? Erre van valami menetrend-veboldal? Asszem a Tátralomnic előtti kemping lesz a hadiszállás.
  5. Ebben az időszakban a hegyi menedékházak mennyire foglalhatóak egy nappal azelőtt? Leginkább a Sas-út és a Tengerszem-csúcs közötti két menedékház érdekelne (Pieciu meg a Morski), ide pár napra befészkelnénk magunkat. Telefonjel, ahogy olvastam a hozzászólásokban, zsákbamacska :)
  6. Sátor a hegyen tarkónlövéssel jár, jól gondolom?
  7. Nem vagyunk pénzzel nagyon eleresztve de lusták is vagyunk, ezekben a menedékházakban mind van kaja? Árban elfogadható?
  8. Ilyen szigor mellett, gondolom a hegyi patakok mind ihatóak?!
  Köszi szépen,
  Attila

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Attila!
   Elnézésedet kérem, de jelenleg nincs időm ennyi kérdésre válaszolni, de a kérdéseidre a www.magas-tatra.info oldalon megjelent cikkekben némi keresgélés után megtalálod a választ.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
  2. Szia Attila!

   Néhány kérdésedre a válasz!

   1. Gerlach árak és vezető kontakt: http://www.tatryportal.sk/tury-horsky-vodca/1-Vystup-na-Gerlach
   2. itt tudsz foglalni helyet a lomnici lanovkára. https://www.gopass.sk/EN/homepage?idcategory=61&resortsIds%5B%5D=7&resortsIds%5B%5D=8&dateFrom=19.7.2017&dateTo=19.7.2017&seasonTicket=false&productsShown=-1&showMore=false
   3. A szó valós értelmében vett klettersteig nincs a Tátrában. Néhány helyen láncok, hágcsók vannak, de esetlegesen és csak a kulcs helyeken. Ilyen Pl a Lomnicra vezető út, vagy a Gerlach próbáknál néhány helyen. Legjobban a Sas út és a Svinica za ami emlékeztet a via ferrátára, de a lánc miatt a biztosító felszerelés nehezen csúszik rajta, inkább kapaszkodásra alkalmas.
   4. a poprádról induló busz menetrendet itt találod: http://www.sadpp.sk/poriadky.html. Szerintem egyébként a villamos a legpöpecebb közlekedési mód.
   5. A lengyel oldali túristaházak szerintem július augisztusban foglalni szinte esélytelen pár nappal előbb. Viszont mindkettőben lehetőség van 5 euróért a földön aludni és még takarót/derékaljat is adnak! :-)
   6. Igen :-)
   7. Van kaja és szerintem árban elfogadható: 500-1000 között egy leves, 1000-2000 között főétel. Ha sokallod jusson eszedbe, hogy nekik is fel kell cígelni oda az ételt! :-)
   8. A patakok ihatóságáról nincs tapasztalatom. Én azért inkább csak a kiépített forrásokból mernék inni, de én félős vagyok...

   Törlés
  3. Nagyon köszi,
   1. közben kínunkban lefoglaltunk egy vezetőt a Sziléziai háznál, szállással együtt (260+48EUR két főre), mert mas vezetők nem reagáltak vissza. Ha lett volna olcsóbb, most már meg ne mondjátok :) Ha van szállásfoglalás, akkor ingyért van lent a parkoló, 5 Euróért viszont felvisznek onnan.
   3. a Sas abszolút tervben van :) A Svinica meg akkor, hogyha felvonóval csináljuk. Mit szólsz, belefér ugye egy napba a teljes Sas meg vissza Zakopaneba?
   5. Egyik lengyel ház sem biztatott, hogy ott aludhatunk. A Pieciu háznál írták, h van 15 nem előfoglalós hely, de oda elsőnek kell érkezni. Ez a földön alvós módszer könyörgős? vagy ez nekik üzlet, nagyon hangsúlyozták, hogy extrém esetben csak...

   Törlés
  4. amúgy nézem az oldalt amit írtál, a Gerlach előfoglalásra, 10 Euróval olcsóbb ugyan, de a horsky-vodka nevű vezetőhöz irányít, akinek írtunk és vissza se mukkant :) a Szilézinél nem esett szó az útvonalról, a vezető még nem vette fel velünk a kapcsolatot, nem tudom megválaszthatjuk e, de te melyiket ajánlod? Ferrátázgatunk =< D szintig, de mászótapasztalatunk alig/kevés van.

   Törlés
  5. szia! szerintem a Sas ut zakopanebol indulva es meg aznap oda visszaerkezve nagyon extrem, nem ajanlom. mi a murowaniec hazbol zavrat Kryzne Zakopane turat csinaltuk, de reggel hatos indulassal ejjel 11- re ertunk Zakopaneba, pedig nem vagyunk pudingbol. Ami a lanovkas svinicas utat illeti szerintem detto, mert amivel rovidebb utban, annyival kevesebb a rendelkezesre allo ido, raadasul a svinica nyeregtol a zavratig is maszos a terep. de ket nap alatt szepen kenyelmesen abszolvalni lehet es akkor marad ido nezegetesre is. a szallas eseteben az emergency accomodationra fel vannak keszulve, nem kellett konyorogni, az 5to volgyi hazban derekaljat us adtak, de sok alvasra ne szamits, mert szo szerint mint a heringek fekudtunk a padlon, de hat ez is az elmeny resze...

   a gerlach eseteben a felkai proban fel a batizfalvi szakadekban le korutat javaslom. a masik ketto ut nehezebb, a batizfalvi fol-le meg onmagaban unalmasabb... a nehez nem abszolut ertelemben ertendo, de vedd figyelembe, hogy kotelpartiban meg nem mozogtatok a hegyen, elsore ezt is szokni kell.

   Törlés
  6. Grimpix! A Sas-út oda-vissza Zakopanéba megcsinálható, de elég fárasztó és időigényes. Én is tervezem most hamarosan, olyan 28-30 km a Kuznice felé vezető körforgalomtól és oda vissza (https://ridewithgps.com/routes/23024458). Ha Kuznicében száll meg az ember, kevesebb. Két éve Kuznicéből indulva a 8 órai felvonóval mentem fel a Gáspár-csúcsra, onnan a Swinicán át a Zawratig, majd a Sas-út és le a Kereszt-nyeregtől, és valamikor este 11 körül érkeztem vissza Kuznicébe (https://www.bikemap.net/en/route/3461874-gasparcsucs-sasut-kuznice/). Ha te hát egy nap alatt akarod/akarjátok megcsinálni, akkor 1) korán kell indulni, 2) fel kell készülni a fárasztó napra, sok víz kell, mert a Murowaniec-menedékházon kívül más beszerzési hely nincs (visszafelé a sárga jelzésen akad vagy két forrás, én ittam belőle pár kortyot, mert délre elfogyott a vizem, és estére már szomjas voltam eléggé, de azért ezt nem ajánlanám senkinek), 3) fejlámpa legyen nálatok, mert könnyen belecsúszhattok a sötétbe. Számolni kell azzal is, hétvégén rengetegen vannak, tehát lassabb a a haladás, a kapaszkodós részeken különösen. Én egy hétfői napon voltam, akkor viszonylag kis forgalomban a 7 órás kalauz idővel számolt Sas-út 4 órahossza alatt kényelmesen és biztonságosan teljesíthető volt, fotózással, némi üldögéléssel-szusszanással egy párszor. De a lényeg, hogy teljesíthető, nem kell, de azért kell egy kis edzettség és elszánás természetesen.

   Törlés
 78. Kedves Árpád!
  Tudna nekem abban segíteni,hogy a tátra kártyához járó biztosítás megfelelő-e,elegendő-e,vagy szükséges ezen felül biztosítást kötni? Ha elegendő,akkor a basic vagy premium szolgáltatást válasszuk,ha 2000 feletti csúcsokat szeretnénk célba venni jelzett túristautakon? A szálláson a kártya megvásárlásakor a biztosítás automatikusan életbe lép?
  Válaszát előre is köszönöm.
  Otília

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Otília!
   Mivel én nem használok Tátra kártyát, így gyakorlati tapasztalatom sajnos nincs, ezért csak annyi információm van erről, amennyi az erről szóló cikkben megjelent.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
  2. Kedves Árpád!
   Köszönöm válaszát.
   Otília

   Törlés
 79. Kedves Árpád!Sikerült vásárolnunk Gopass szolgáltatással jegyeket a Lomnici csúcs felvonóra, de csak napot tudtunk beállítani. A visszaigazolt foglaláson is csak a nap szerepel. A kérdésem az lenne, hogy érkezési sorrendben lehet igénybe venni a felvonót, vagy órát tudunk e bármilyen módon előre egyeztetni? Előfordulhat, hogy órákat kell sorba állnunk, még így is, hogy vettünk előre jegyet?
  Előre is köszönöm válaszát! Ria

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Ria!
   Valami hiba történt a foglalásnál, vagy az is lehet, hogy nem a csúcsra, hanem csak Tátralomnicról a Kő-pataki-tóig sikerült jegyet váltani, ugyanis a Lomnici-csúcsra óra-percre vannak a jegyek, így ott már nem kell órákat sorban állni.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
  2. Kedves Árpád!
   Nagyon köszönöm a gyors válaszát! Bízom benne hogy komoly hibát nem vétettünk :-(
   Küldtem Önnek egy e-mailt.
   Köszönettel: Ria

   Törlés
 80. Kedves Árpád!
  Csorba tótól mennénk Lomnicra elektricskával, de a hasznos linkeknél található menetrendekben nincs ilyen viszonylat, csak Poprád - Csorba tó, vagy Ótátrafüred - Lomnic. Lehet, hogy Ótátrafüreden át kell szállni?

  Köszönöm a választ!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen, napi két járat kivételével Ótátrafüreden valóban át kell szállni, a közvetlen járatokat a menetrend külön jelzi a célállomás nevével.

   Törlés
 81. Kedves Árpád , kérdésem a következő :
  melyik a Krivánra haladó a legrövidebb túristaút ?
  A Háromforrástól vagy a Csorba tó-tól induló.
  Ön melyiket javasolná?
  Poprádon lesz a szállásunk és nem vagyunk kezdők .
  Köszönettel , Emese Erdélyből

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia! Hogy kicsit tehermentesítsem Árpádot...

   Csorbató-Kriván-Csorbató 1410 m szint, 20,8 km
   Tri Studnicky-Kriván-Tri Studnicky 1355 m szint, 12,6 km

   Mindezek ellenére, ha tömegközlekedésre vagytok utalva (villamos), akkor bár hosszabb, a Csorba tói indulás javasolható, a Tri Studnicky praktikusan csak autóval közelíthető meg (esetleg busszal, de a menetrendet nem ismerem)

   További lehetőség "haladóknak" Csorbatótól föl a Krivánra, le a Tri Studnickyre, majd a magisztrálén vissza Csorbatóra: 1765 m szint, 26,5 km

   Jó utat!

   Törlés
  2. Kedves Emese!
   Pontosítanám a fenti adatokat, a Csorbai-tó melletti parkolóból a Kriván 9,8 km, +1242/-83 méter szint.
   A Három-forrástól a Kriván 5,7 km, +1350 méter szint. Vagyis jól látható, hogy a Csorbai-tótól bár jóval hosszabb az út, de a szintvesztés ellenére is kevesebb a szintkülönbség. Még ha ez hosszabb is, én inkább ezt javasolnám, szebb út, mint a Három-forrástól.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
  3. Nagyon szépen köszönöm a válaszokat , aug. 13-tól fogunk túrázgatni , hasznos információkat kaptam.

   Törlés
 82. Sziasztok. Szeretném megkérdezni hogy a Lomnici csúcsra fel e lehet menni gyalogosan is, ha igen mire kell számitani út közben és milyen felszerelést kell vinni? válaszotokat előre is köszönöm.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A Lomnici-csúcsra nen vezet jelzett turistaút.

   Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...