Fórum

Ezen az oldalon van lehetőséged Kedves Látogató, hogy hozzászólj az oldal tartalmához, közzétedd az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat. Ugyancsak alkalmas ez a felület arra, hogy megosszuk egymással a Tátrához fűződő élményeinket, tapasztalatainkat, gondolatainkat.
 
Minden hozzászólást örömmel fogadok, és amennyiben kérdést tartalmaz, a lehető legrövidebb időn belül válaszolok rá!
 
Üdvözlettel: Nagy Árpád, a www.magas-tatra.info szerkesztője

199 megjegyzés:

 1. Kedves Árpád!

  Mi augusztus végén szeretnénk a Magas Tátrába utazni. Léteznek olyan szállások ahol magyarul is beszélnek? Egyáltalán mennyire jellemző még a magyarelleneség? Mennyire kell atrocitástól tartanunk?

  Üdvözlettel: Dóra

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Dóra!
   Több olyan szálláshely is van, ahol többé-kevésbé beszélnek magyarul, erről azonban nincsenek pontos, felsorolásszintű információim.
   A magyarellenesség pedig az én véleményem szerint egyáltalán nem érzékelhető, nem kell tartani atrocitásoktól.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
 2. Érdekelne, miért van az, hogy a téli zárlat idején síalpinisták járhatnak, a magashegyi túrázás pedig nem megengedett a Magas-Tátra területén? Milyen szempont alapján döntöttek így az illetékesek? Környezetvédelmi okok vagy esetleg balesetek elkerülése? Elég hiányosak az ismereteim a síalpinizmussal kapcsolatosan de felfele ők is általában bakancsban járnak, az meg olyan mint a normál téli túra.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A pontos okát én sem tudom, az viszont tévedés, hogy felfelé bakancsban járnak, mert a síalpinisták döntő része felfelé "fókázik", lefelé pedig lecsúszik.

   Törlés
 3. Kedves Árpád! Jövő hét végén készülünk a Magas Tátrába. Két kérdésem lenne: fel lehet-e menni autóval Tarajkába? 15 éve még lehetett. A másik, nem jön össze sehogy sem a 47 Eurós lanovka ár az általad linkelt szlovák nyelvű honlapról, pedig minden variációt kipróbáltam. Tátralomnic - Lomnici csúcs oda-vissza.
  Köszönöm válaszod: Sándor

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Sándor!
   A Tarajkára természetesen nem lehet felmenni autóval, siklóval vagy gyalog kell felmenni.
   A Lanovka ára 46 euro, Tátralomnic - Kő-pataki-.tó oda-vissza 19 euro, plusz Kő-pataki-tó - Lomnici-csúcs oda-vissza 26 euro.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
 4. Kedves Árpád!
  Régen többször is jártam a Tátrában és a Rózsahegy - Liptószentmiklós, vagy a Rimaszombat - Rozsnyó - Poprád útvonalon mentünk Budapestről. Most az összes útvonaltervező a Besztercebánya - (Brezno) - Certovica irányt adja ki. A szállásunk Csorba tónál lesz. Te melyik útvonalat javaslod, illetve jól járható-e az út Certovica irányába?
  Köszönöm válaszod: Sándor

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Sándor!
   Az Ördöglakodalma-hágó (Cetrovica) felé vezető út jól járható, és valóban a leggyorsabb megközelítési módja Csorbató településnek, ráadásul így még autópálya matricát sem szükséges venni, és az útvonal is szép tájon vezet. Rózsahegy és Rozsnyó felé is hosszabb az út, Rozsnyó felé időben is.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
 5. Kedves Árpád,
  A héten sikerült két újabb túraútvonalat megtennünk és további tapasztalatokat gyűjteni. Szeretnénk kicsit tovább emelni a nehézségi szintet szeptember végén/október elején. Viszont most, hogy zuhogó esőben is túráztunk, jobban el tudom képzelni, hogy korán reggel a túrautak ősz közepén már esetleg lefagyhatnak, még túrabottal is nagyon síkos és veszélyes lehet, de 9 óra körülre már ez talán felolvad. Érdeklődnék, hogy valós-e a feltevésem, illetve mi szokás hidegebb időben, mikor érdemes elindulni reggel?

  És még egy megjegyzés: Köszönet a ma megjelent cikk fordításáért is, a GPS túratérkép alkalmazás letöltése még nem jutott eszembe, bár használtunk GPS-t, de csak arra, hogy a hátralévő távot lássuk. Illetve az is új infó volt, hogy nyáron már reggel ötkor érdemes elindulni, mi hatkor szoktunk, de valóban már az is késő egy kicsit. Nagyon hasznosak ezek a cikkek.

  K.K.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves K.K.!
   A reggeli lefagyás attól függ, mit nevezünk ősz közepének. Ráadásul hogy mikor olvad fel a lefagyás, az az útvonal fekvésétől függ, nem az időponttól. Vagyis ezt nem lehet általánosnak tekinteni, ősszel ugyanúgy lehetnek napsütéses, meleg napok, mint fagyos, jeges reggelek. Ezt előre sajnos senki sem tudja megjósolni, mikkor mit kapunk :-)
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
 6. Kedves Árpád,
  Köszönöm a választ. Mit érdemes tenni, ha túra közben egy sziklás, meredek vékonyan lefagyott területre ér az ember és már nem lehet visszamenni? Gondolom hágóvasat itt nem lehet használni mert ahhoz vékony a jégréteg, marad a jó cipő és a bot?
  K.K.

  VálaszTörlés
 7. Kedves Árpád!

  A www.gopass.sk oldalon vettem jegyet a Lomnici-csúcsra közlekedő lanovkára. E-mailben megküldék a jegye és egy ideiglenes GoPass kártyát, ezek vonalkódosak. Azt szeretném megkérdezni, hogy ezzel a pénztárhoz kell-e menni vagy a kapunál le tudják olvasni? A chip kártya addig nem fog megérkezni, ha jól értettem az ideiglenes ugyanúgy használható! Köszönettel Irén

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Irén!
   Ezt sajnos nem tudom biztosan, ha vonalkódosak, akkor elvileg nem kell már a pénztárhoz menni, de én a biztonság kedvéért inkább megkérdezném ott a pénztárnál. Az biztos, hogy a Lengyel-Tátrában, a Kasprowy felvonóra, amelyre szintén e-mailben küldik a jegyet, nem kell már külön a pénztárhoz menni, ezt már ismerem.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
  2. Kedves Árpád!
   Köszönöm szépen a gyors választ, megfogadom a tanácsát és megkérdezem a pénztárnál.
   Köszönettel: Irén

   Törlés
 8. Kedves Árpád!

  Belevetem magamat az oldalon található sok-sok információ végigolvasásába, azonban lenne egy speciális kérdésem:
  Szeretnénk az esküvői fotósorozatunkat a Tátrában elkészíttetni. Tudna ajánlani esetleg valami olyan útvonalat, ahol mondjuk öltönyben - menyasszonyi ruhában is lehet mozogni, és meseszép háttér lenne. De úgy is működhetne a dolog, hogy "betúrázunk - öltözés - fotózás- öltözés - vissza". Első körben a Csorba tó - Poprádi tó útvonalra gondoltunk, de még csak most kezdtem a keresést, és hátha tudna valami hasonlóan szép helyet. Esetleg olyat, ahol magasabbra is juthatunk? Szeptember 12-én kezdődő hét valamelyik napján szeretnénk lebonyolítani a dolgot. Gondolom két-három nappal előtte kell figyelni az időjárás előrejelzést, de melyik oldalon érdemes?
  Köszönöm előre is!
  Bármilyen hasznos infót, tanácsot is köszönettel fogadok ezen kívül is!

  Csaba

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Csaba!
   Szerintem ez inkább úgy működhet, hogy betúrázás - öltözés - fotózás - öltözés - vissza. Öltönyben és menyasszonyi ruhában a tátrai túraútvonalak - legalábbis amelyek szép helyre vezetnek - nem nagyon járhatók. A Poprádi-tó felé vezető úton az Omladék-völgy lehet szép háttér, majd aztán maga a Poprádi-tó és a Menguszfalvi-völgy, és esetleg elindulhatnak felfelé az Osztervára. Kb. fél óra elteltével már jó magasan a Poprádi-tó fölött lehetnek, ahonnan szép fotókat lehet készíteni. Persze itt figyelni kell a völgy és az emelkedő fekvésére is, de ezt a fotósuk nyilván tudja.
   Ennél magasabbra ilyen célból leginkább felvonóval lehet jutni, de ott nincs ilyen szép háttér.
   Időjárást valóban csak 2-3 napra előre lehet nagyjából fixen tudni, ehhez a legjobb ez a szlovák oldal:
   http://www.shmu.sk/sk/?page=1&id=meteo_num_mgram&nwp_mesto=31494
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
  2. Kedves Árpád!
   Köszönöm szépen a segítséget!
   Ha minden jól megy, akkor ezt az útvonalat fogjuk teljesíteni.
   Üdvözlettel: Csaba

   Törlés
  3. Az Osztervára a Poprádi tótól átlagos teljesítményű turistákkal mennyi idő alatt lehet feljutni?

   Törlés
 9. Sziasztok!

  Szeretnék kérni információkat a
  Lomnici csúcs mászásáról.
  Mely a normál út, mászható- e amatőrként, nehézség, állapot( lánc, jelölés), javasolt felszerelés, mire kell figyelni, mennyire veszélyes... Szallas a kornyeken
  ( javaslat, tapasztalat). Hegyi vezetővel megyunk, de jó lenne tudni ezekre a valaszokat!
  Köszönöm a segítséget!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ha hegyi vezetővel mentek, a hegyivezető minden itt felmerült kérdésre választ fog adni.

   Törlés
 10. Szia.Próbáltam információt gyűjteni azoktól, akiknek már van tapasztalatuk ezekben a kérdésekben. Nyilván megkapom a legtöbb kérdésre a választ a vezetőtől, de mégis jobb lenne, ha előtte már lenne több kérdésemre is válasz.
  köszönöm.

  VálaszTörlés
 11. Tudom, hogy a Tátra időjárásáról jóval a túra előtt nem nagyon lehet pontos információt kérni, ezért csak feltételezésre alapul a kérdésem. Jövő hét szombaton (október 15) a Poprádi tótól a Kapor csúcsra tervezünk túrát 4 fővel, első alkalommal ide. Már nem először járunk magashegyi túrán, de profik nem vagyunk. Amennyiben hó borítja a túraútvonalat milyen az útról való véletlen letérés lehetősége,(eltévedés)mivel a kövekre festett turista jelzés nem lesz majd látható a takaró hó miatt? Vagy egyértelműen követhető így is az ösvény. Gondolok itt elsősorban a Hincó tó feletti szakaszra. Továbbá a túrával kapcsolatban tudnátok kedvező, vagy kedvezőtlen információt, tanácsot adni?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia!
   Mi most voltunk Pénteken (10.07.) Rysy elágazástól kb 1.5 km-re jutottunk a kapor irányában!egy darabig volt kitaposott út, de egyszer csak megszűntek! Na innen kezdődött az igazi kihívás kerestük az utat :) A hó az ülepünkig ért nem láttad hova lépsz és még "csak" 1850m magasan voltunk, és itt jobbnak láttuk ha visszafordulunk! Azóta persze lehet h voltak vállalkozóbb szelleműek akik taposták tovább az utunkat! Nálunk volt okos telefon túranavigációval így valamelyest könnyebb volt az úton maradni, de volt hogy LETÉRTÜNK! röviden ennyi a mi élményünk! A látvány csodaszép volt így is! Remélem tudtam segíteni.

   Törlés
  2. Köszönöm az infót, nagy segítség a tervezéshez. Úgy néz ki kellenek alternatív tervek!

   Törlés
 12. Novemberben megyünk a Tátrába Budapestről vonattal. A kérdésem a elég egyszerű, hogyan lehet eljutni a Csorba tóhoz. Mert ugye Kassáig sima de onnantól kavarodás van a googléban plusz Csorba községtől nem is mutat opciót a tóhoz. Mivel ekőször megyünk, kérdésem lenne még, hogy melyek a legjobb téli túra útvonalak a tótól kiindulva.válaszokat előre is köszönöm

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Vagy Poprádtól elektricskával, vagy Csorbától fogaskerekűvel. Menetrend: http://cp.atlas.sk

   Törlés
 13. kassától poprádig poprádtól kisebb vonattal csorba-tóra is visz járat,de csorbára is szerintem.Pontosan mikor mentek?Segíthetek az idő előrejelzésében..

  VálaszTörlés
 14. Túrának pedig a Poprádi-tó. Térkép: http://mapy.hiking.sk

  VálaszTörlés
 15. Koszonom. November 18. megyûnk

  VálaszTörlés
 16. Sziasztok, Ótátrafüredről vagy Tátralomnicról hogyan lehet eljutni tömegközlekedéssel a Biela Voda parkolóhoz ( ahonnan a Zöld-tóhoz vezető út indul)? Köszönöm

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia!
   Autóbusszal. Menetrend itt: http://cp.atlas.sk/bus/spojenie/
   Üdv: Nagy Árpád

   Törlés
 17. Sziasztok!

  Érdeklődni szeretnék,hogy még a november 1-ei útlezárások előtt most vasárnap szeretnénk felmenni a Rysyre,de a mostanában hullott hó és az 60 km-es szél kicsit elgondolkodtatott.Csak azért szeretnék, mert hóban még nem voltam a Rysy csak nyáron háromszor, de gy gondolom még nincs akkora hó hogy lavina,vagy durva jegesedés legyen.
  Válaszaitokat előre is köszönöm!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Tamás! Amennyiben nem egy nappal indulás előtt kérdeztél volna, talán tudtam volna érdemben válaszolni, de mivel nem voltam itthon a hét végén, így csak remélem, hogy szép túrátok volt :-)
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
 18. Szia Árpád,

  Szeretnék a Lengyel Tátrában a Gáspár csúcsra feltúrázni ez év december végén.
  Kérdéseim e témával kapcsolatban a következőek:
  Mennyire komoly túra ez télen?
  Fel lehet menni a túrista útvonalakon a csúcsra?
  Mikre érdemes figyelni?

  Bővebb információt hol tudnék szerezni erről az útvonalról/túráról?

  Amennyiben otthon vagy a témában, és időd is van, kérlek válaszolj.
  Könyvet, térképet, leírást tudnál ajánlani?

  Köszönöm szépen,

  Sándor

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Sándor!
   Télen akár komoly túra is lehet, attól függően, melyik útvonalon szeretnél feljutni a csúcsra. Turistaúton fel tudsz menni, de figyelni kell a lavinaveszélyre, és nagyon valószínű, hogy hágóvasra is szükség lehet.
   Bővebben akár itt, az oldalon is találhatsz információt, egy kicsit keresgélni kell, de meg lehet találni, pl. a Túraútvonalak címszó alatt.
   Könyvet a 250 tátrai túra című könyvemet tudnám ajánlani, térképet pedig a térkép- vagy túraboltokban tudsz hozzá beszerezni.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
  2. Kedves Árpád.

   Köszönöm a visszajelzést.HAsznos információkat kaptam.
   Körülnézek az oldalon, valamint az ajánlott könyvet is fel fogom lapozni.

   Üdvözlettel,
   Búza Sándor

   Törlés
 19. Sziasztok!

  December 10-én megyünk Zakopánéba, és Giewonti csúcsra szeretnék felmászni Kuźniceból.
  Eddig informálódásaim alapján nem tudok róla, hogy a téli zárlat alá tartozik-e.
  Megtudnátok erősíteni, hogy valóban nincs lezárva?

  Köszönönöm válaszotok!

  Üdvözlettel:
  Schweitzer György

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves György!
   Nem, a Giewonton nincs téli zárlat, de mai állapotok szerint csak megfelelő téli felszereléssel (hágóvas és csákány) biztonságos felmenni.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
 20. Kedves Árpád!

  December végén Ótátrafüreden töltöttünk néhány napot a párommal és fantasztikus téli túrákat tettünk. Most először próbáltuk a téli túrázást, nagyon megtetszett, szeretnénk mihamarabb megismételni, de legközelebb csak április közepén tudnánk menni a Magas-Tátrába. Olyankor még téli körülményekre lehet számítani? Az oldalon talált korábbi fotók alapján úgy látom igen.

  Köszönettel:

  Czecze Balázs

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Balázs!
   Igen, áprilisban még téli körülmények vannak a Tátrában, azok azonban túrázásra nem igazán akalmasak, olyankor talán nagyobb szükség van a megfelelő téli felszerelésre (elsősorban hágóvas), mint mostanában.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
  2. Köszönöm a választ! A Szlovák Paradicsom jobb választás erre az időszakra?

   Törlés
 21. kedves Árpád!
  A tarajkai szánkópályán van a szánkózást segítő felvonó?

  Üdv
  Gergely

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Gergely!
   Nem, nincs külön szánkófelvonó, csak a tarajkai siklót lehet igénybe venni.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
 22. Kedves Árpád!
  Trangoskaból szeretnénk felmenni Gyömbér majd Chopokra és onnan lanofkával vissza... kérdésem, hogy a Stefanika háztól a Gyömbér felé van-e téli zárla?? illeteve Chopokró Trangoskaba van-e egyáltalán lanofka?? Ha járható az útvonal gondolom el kell a hágóvas..
  Választ előre is köszönöm!

  Üdv:
  Bearka

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Bearka!
   A Stefanika háztól a Gyömbér felé nincs téli zárlat, de hágóvas vagy hótalp (az aktuális hóviszonyoktól függően) szinte biztos, hogy kell. Ugyanez igaz a Gyömbér-Chopok gerincre is, itt is szükség lehet hágóvasra. Trangoskára nincs felvonó, a felvonó vagy a Krupovára (az új), vagy a Srdieckohoz (a régi) közlekedik.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
 23. Kedves Árpád!

  A családommal kinéztünk két szimpatikus túrát, az egyik a tarajkáról induló hosszú tavi menedékház, a másik kuznicéból induló karb-hágó. Melyiket javasolná inkább áprilisban, melyik túra a szebb és könyebb?
  Üdv.: Lívia

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Lívia!
   Minkét túra nagyon szép, szerintem a Karb-hágó (bár több benne a szintkülönbség, mint a Hosszú-taviban) kicsit talán könnyebb, de nem a Fekete-tó felől, hanem a másik oldalról. Áprilisban viszont mindkettőt megnehezítheti az időjárás, elképzelhető, hogy olyankor hágóvas nélkül egyik sem járható biztonságosan.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
 24. Kedves Nagy Árpád!

  Szeretném megkérdezni hogy Május hónapban mely csúcsok járhatóak és milyen felszerelést javasolsz az útra. Jómagam 2 szer voltam a Magas Tátrán, egyszer az Alacsony Tátrán tavaly december elején de nem vagyok tapasztalt mászó, én fizikálisan jól birom de ezúttal lehetséges jönne velem olyan személy aki még nem volt ilyen magasságú túrán. Nekem célom a Kriván vagy a Kapor csúcs lenne. Szeretném kikérni a véleményed előre is köszönöm.

  Üdv.:Balázs

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Balázs!
   A téli zárlat június 15-ig tart, vagyis májusban a mai naphoz hasonlóan csak az Elülső-Szoliszkó járható, oda viszont akkor már nem kell semmilyen téli felszerelés. Kezdő magashegyi túrázónak semmiképpen nem javaslom a Krivánt, a Kapor-csúcs viszont jó választás lehet, de csak június 15. után
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
 25. Sziasztok!!! Szeretném megkérdezni hogy az Alacsony Tátrában lehet e a jövő hónapban túrázni, mondjuk a Gyömbér csúcsra ? Milyen felszerelés ajánlott a célra a meleg ruhán kivül ??? Trangoskáig fel e tudok menni autóval ?

  Előre is köszönöm :) sziasztok

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia!
   A Gyömbérre csak az időjárást kell figyelni, nincs semmilyen korlátozás. A felszerelés is az időtől függ, hágóvas vagy hótalp szinte biztos hogy kell. Trangoskáig fel tudtok menni autóval, balra van a parkoló, a zöld jelzés kezdetén.
   Üdv: Nagy Árpád

   Törlés
 26. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  VálaszTörlés
 27. Sziasztok!
  Azt szeretném kérdezni hogy május végén már el lehet menni a poprádi tóhoz?
  Köszönöm előre is.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia Stefi!
   A Poprádi-tóhoz az év minden napján fel lehet menni.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
 28. Sziasztok! Szeretném megkérdezni hogy a Banikov csúcs a Mnic érintésével Május 6-8 között túrázható-e ???

  Köszönöm előre is :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia!
   Nem tudom, a Mnic név alatt mire gondolsz, de a Baníkov bármely irányból csak június 15-től túrázható.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
  2. Meg akarod túrázni a Banikovot? Utána megalszod az ágyadat? Jézusom!

   Törlés
 29. Kedves Árpád!
  Húsvét hétfőre azaz ápr. 17.re terveznénk egy 4 fős tátrai kiruccanást.
  A kérdesem az lenne hogy a poprádi tóhoz illetve a csorba tóhoz ilyenkor már fel lehet menni? Ha nem akkor milyen túra útvonalat tudna nekünk ajánlani ahol gyönyörű a kilátás??

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A Csorbai-tóhoz autóval vagy villamossal is fel lehet menni, onnan a Poprádi-tóhoz pedig bármikor az év folyamán.

   Törlés

 30. És rysy-re fel tudunk menni ? Vagy e menedék házig ? Vagy hogy van ott áprilisban a túrázás

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nem, sem a Tengerszem-csúcsra, sem a menedékházig nem lehet télen felmenni.

   Törlés
 31. De le van le van zárva ? Saját felelőséggre se lehet felmenni ?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ne haragudjon, de túráztak már a Tátrában?
   Ajánlom figyelmébe az alábbi bejegyzést:
   http://www.magas-tatra.info/2016/10/teli-zarlat-es-korlatozasok-tatraban.html

   Törlés
 32. Értem.
  De ezek szerint a nagyszalóki csúcsra fel lehet menni amennyiben nincs hó az útvonalon. Április közepén nagy a valószínűsége a hónak?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Április közepén biztosan van hó a Nagyszalóki-csúcson.

   Törlés
 33. Kedves Árpád!
  A poprádi-tóhoz melyik útvonal a szebb? A csorba-tótól,vagy pedig a poprádi tó tátrai villamos megállójától.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Mindkettőnek a vége a látványosabb, a Csorbai-tótól vezető piros jelzés magasabban halad, és így több látnivalót is kínál.

   Törlés
 34. Kedves Árpád!
  Április 16.-án az Alacsony Tátrában kirándulnánk. Trangoska - Stefanika - Krupova - Dumbier - Krupova - Chopok - Kosodervina - Sridecko - Trangoska útvonalon. Már többször voltunk ezen az útvonalon, de nem tavasszal, hanem nyáron. A webkamerákon úgy látszik, hogy van hó és, hogy vannak sielők és kirándulók úgy szintén.
  Ön szerint egy meleg túrafelszerelésben járható a fenti túraútvonal, érdemes elindulni, vagy javasol extra téli felszerelést? Esetleg lenne pár tanácsa, hogy mire figyeljünk oda kiemelten?

  Köszönettel,
  Sándor István

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves István!
   Igen, a gerincen ilyenkor még van hó, és az valószínűleg a hét végén is így lesz. A téli útvonal ráadásul a Stefánikától egyenesen a Gyömbérre vezet, a Krupovát kihagyva, így azt csak a Chopok felé érintik majd. Hogy kell-e téli felszerelés és meleg ruházat, az az adott napi viszonyoktól függ, de elképzelhető, hogy a gerincen szükség lehet hágóvasra vagy legalább csúszásgátlóra, de túrabotra mindenképpen.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
  2. Köszönöm! Rövidítettük a túrát. Csak a Gyömbérre fogunk kimenni. Az időjárás szerint, így is kemény lesz. Szél, hó, hideg. Botok és csúszásgátlók vannak. Hágóvas nincs. Előfordulhat, hogy emiatt nem engednek fel minket?
   Egy elmondás szerint, Január-Február környékén egy társaságot nem engedtek fel. Az alábbi oldalon (https://www.hzs.sk/), "fordítóval fordítva" is azt írják az Alacsony-Tátrára, hogy:
   "A hegyek feletti helyzetben mintegy 1500 m Város várható, hogy a szél, hogy a rövid távú (robban) sebesség 25-32 m / s (90 és 115 km / h). Snow hűtésére nehezen jeges. Mozgás alpesi terep használatát igényli turisták Hágóvasak. Egyes túraútvonalak után szélvihar folyamatos naplózás. Járhatatlan, vagy nehezen kivitelezhető, az átmenet az ezeket a szakaszokat kell a fokozott óvatosság. Sárga Trail Saddle-pod Skalkou Liptovská Lúžna van felső határa az erdő még mindig járhatatlan miatt kidőlt fák.

   Köszönettel,
   Sándor István

   Törlés
  3. Arra csak valóban extrém időjárás esetén szokott sor kerülni, hogy nem engednek fel, de benne van a pakliban. Viszont a csúszásgátló, pláne ha nem karmos, hanem csak a szegecses, olcsóbb változat nem biztos, hogy elég ilyen körülmények, jegesre fagyott hó esetén, az ugyanis ilyen terepen nem nyújt megfelelő biztonságot, sőt, ha a szél hordja a havat, gyakorlatilag semmit sem ér. Ilyen időben nem teljesen profi felszereléssel meggondolandó a Gyömbér.

   Törlés
  4. Ismételten köszönöm! Sajnos, nem teljesen profi a felszerelés.
   Akkor a Stefanika-nál eldől, reméljük "jó" körülményeket.

   Üdvözlettel,
   Sándor István

   Törlés
  5. Kedves Árpád!
   Köszönjük a tanácsokat. A Gyömbér teljesìthető volt. Hóvihar volt fent, de pont emiatt a vártnál kevésbé csúszott a talaj. Tovább nem merészkedtünk a gerincen a csúszásgátlókkal. A látótáv kb. 10m volt.

   Üdv,
   István

   Törlés
 35. Kedves Árpád!
  most csütörtökön (2017-04-11) tervezünk egy túrát a Tátrába. Segíts már légyszives, hogy:
  - a Csorba-tótól a Poprádi-tóhoz vezető útvonalon milyen körülmények vannak jelenleg?
  - hogy fel tudok-e menni esetleg az Osztravara (vamacska+túrabottal) / Jelenleg mennyire hófedte? (Tavaly május közepén, rengetegen túrázták a téli zárlat ellenére, akkor teljesen hómentes volt)

  Köszönöm, István

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves István!
   Sajnos nem tudom, hogy jelenleg milyen körülmények uralkodnak a Csorbai-tó - Poprádi-tó útvonalon, de ha jól sejtem, a téli út alsó része, a patak közelében valószínűleg letaposott havas, jeges lehet. Az Osztervára hivatalosan nem lehet felmenni, csak akkor, ha az út hómentes. Ennek ellenére valóban sokan felmennek hágóvasban, ők vagy hegymászók (akiknek lehet), vagy pedig tilosban járnak, amiért akár meg is bírságolhatják őket.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
 36. Kedves Árpád,

  Tatranska Javorinából vagy Lysa Polanaból milyen közepesen nehéz,egynapos túrát tudna ajánlani? Pünkösdkor, június elején mennénk.

  Köszönettel:

  Czecze Balázs

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Balázs!
   Onnan a szlovák oldalon semmilyent, mivel ott téli zárlat van, de Lysa Polanáról a lengyel oldalon fel lehet menni a Halastóhoz (Morskie Oko), az nagyjából megfelel a kívánt paramétereknek.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
 37. Kedves Árpád,
  a segítségét szeretném kérni az alábbiakban: 8-10 éves gyermekeinkkel szeretnénk a Szlovák Paradicsomban túrázni. Melyek azok a túraútvonalak, amelyeket tud ajánlani nekünk, hogy ekkora gyerekekkel is biztonságosan járhatóak? Segítségét előre is köszönöm,
  üdvözlettel,
  Edit

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Edit!
   gyermekei felkészültségét, túrázási tapasztalatait nem ismerve nem tudok Önnek konkrét túraútvonalakat ajánlani, de amennyiben a gyermekek nem ijednek meg egy kis létramászástól, egy kis magasságtól, akkor a Suchá Belá-szurdokot javasolnám, amely ez egyik legismertebb, leglátványosabb szurdok a hegységben, és amelyet átlagos felkészültségű 8-10 éves gyerekek kedvelni szoktak. E mellett talán még a Kolostor-szurdok lehet jó választás a Hernád-áttörés egy részén keresztül, vagy pedig a Tamásfalvi-kilótó sziklaterasza.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
 38. KEDVES ÁRPÁD!
  Nevezzük kis csapatunkat (3fő) hegymászóknak, akik a hétvégén a magas Tátrában a Lomnici csúcsot választották célpontjuknak.
  Magávál a hegymászással úgy gondolom nem is volt gond, hiszen tudtuk mire készülünk, ismertük az előttünk álló feladatban rejlő kihívásokat, tulajdonképpen ezért is vágunk neki mindig. Az időjárást is ismerjük, tisztában vagyunk vele, hogy főleg ilyen helyeken, hogy úgy mondjam elég gyorsan meg tud változni, hogy megvicceljen bennünket.
  A csúcs alatt elért bennünket egy kisebb front, mely nem éppen kedvez a mászóknak. Konkrétan egyaltalán nem. A jégcsákányomat az ég felé tartva hangos zizgéssel jelezte, hogy olyan szinten tele van feszültséggel a levegő, hogy pillanatokon belül ki fog sülni. És persze meg is történt! Gyorsan felmásztunk a csúcson lévő állomásra, ahol nem túl soká be is terelték a népet az elővigyázatosság kedvéért. Mi is itt pihentünk és vártuk, hogy elvonuljon a vihar, hogy utunkat lefelelé folytathassuk.
  Mint mondtam tudtuk, hogy milyen paklit húztunk és ennek tisztában vagyunk most is minden negatív vonzatával.
  De érdekes dolog történt: odajött a 2634m magasan lévő időjárásállomás alkalmazottja kis csoportunkhoz és jól érthetően angolul közölte velünk: a teljes állomás le van zárva(ezt tudtuk hiszen a hangosbemondóba is közölték, hogy a vihar miatt bizonytalan ideig nem üzemel a felvonó) és nagy felelőtlenség lenne részünkről lemászni és felhívta figyelmünket félhangosan mindenki füle hallatára, hogy életveszélyes lemennünk, de ha maradunk kapunk vouchert a bárba és 9 euró fejében mindenképpen az utolsó lanovkával levisznek bennünket.
  Összedugtuk a fejünket és megszületett a döntés, a serpánkat kivéve, aki a félúton hagyott cuccainkért mindenképpen vissza kellett fordulnia, maradunk.
  Na innentől kezdődött a kálváriánk, egészen addig, míg gyakorlatilag kidobtak bennünket az állomásról!
  EGYETLEN KÉRDÉS: MEGTEHETIK?
  Nincs íratlan szabály, hogy ilyen esetben, akár egy menedékház, ennek szerepét betölthesse?
  Épen és vidáman visszamásztunk és gond nélkül leértünk, de még mindig nem hagy nyugodni a fentiek viselkedése!
  Üdvözlettel: Montvai Csaba

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Csaba!
   Őszintén szólva nem tudom, hogy ezt megtehetik-e, az viszont biztos, hogy a Lomnici-csúcson lévő épületben hivatalosan nincs sem menedékház, sem melegedő, sem semmilyen, vészhelyzet esetén használható menedékhely.
   Emberileg úgy gondolom, nem lett volna szabad ezt tenniük, de hogy konkrétan van-e ehhez joguk, ezt sajnos nem tudom, de utána nézek, és amint kapok rá választ, közzé fogom itt tenni.
   Azt azért nem értem, hogy ha Önök elfogadták, hogy 9 euro ellenében lemennek az utolsó felvonóval, akkor miért dobták ki mégis Önöket később?
   A lényeg valóban az, hogy épségben leértek, viszont az is igaz, hogy a történet nem minden tanulság nélküli.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
  2. Köszönöm válaszát egyet azért még hozzáteszek, nem a viselkedésünk miatt történt, mert egyikünk sem az a típus. Magunk közt úgy gondoljuk egyszerűen nagy lett volna a költségvetés 2 ember miatt beindítani a rendszert. Üdv Csaba

   Törlés
  3. Ezek azok a dolgok, ami miatt leszoktam a Tátráról. Ha már költségvetés, április végén a Mölltal gleccseren síztünk. A pálya mellett lejött egy lavina. Azonnal ott volt több tucat ember helikopterek, ratrakok,kutyák, stb. Először pieps-el nézték át a területet, utána végigszondázták. Kb. 150 ember dolgozott késő délutánig úgy, hogy nem is volt konkrét eltűnés, de tették a dolgukat, hátha.... Sok ezer eurót égettek el, ha úgy tetszik hiába.

   Törlés
  4. Kedves Csaba!
   Megkérdeztem Scheirich László barátomat, aki korábban csaknem négy évtizedig a Lomnici-csúcson dolgozott. Azt írta, hogy a jelenlegi pontos szabályozást nem ismeri, de a korábbiakkal ellentétben a személyzetnek megtiltották, hogy éjszakára bárkit beengedjenek az épületbe, melyet egyébként be is zárnak. Régebben erre volt lehetőség. Ha Önöknek bármi bajuk lett volna abból, hogy elküldték Önöket, akkor felelősségre lehetne vonni a személyzetet. Az anyagi oldal számomra azért nem érthető, mert emberi oldalról nézve senkit sem lehet kiküldeni a viharba, kockára tenni az életét csak azért, hogy ne kelljen beindítani a felvonót. Akkor mondták volna, hogy várják meg a vihar végét, vagy ha nem csitul, akkor maradjanak reggelig, és akkor lemehetnek az első felvonóval.
   Szóval érdekes szituáció, és egy percig sem gondoltam, hogy bármi gond lett volna a viselkedésükkel. :-)
   Üdv: Nagy Árpád

   Törlés
  5. Na ez még egy idegesítő és érthetetlen szokásuk, hogy éjszakára bezárják a házakat. Jó, tudom a csúcson nincs hivatalos szállás, csak újabban valami exkluzív szoba, de akkor is. Ne adj isten éjjel érek oda valami nehéz mászásból, viharban és nem tudok bejutni. És ez nem csak elmélet. Jó pár éve télen, hatalmas hóesésben, méteres hóban kb. éjfélre értünk a Poprádi házhoz, ami természetesen zárva volt. Kopogás, csengetés eredménytelen. Végül úgy jutottunk be, hogy a sípszavunkat meghallották a még ébren lévő honfitársaink, és egy létrát lógattak nekünk le az első emeleti teraszról. Ez náluk teljesen normális, nem kell éjjel kolbászolni, meg a végén még elmegy valaki fizetés nélkül.

   Törlés
 39. Kedves Árpád,
  Van esetleg infód, hogy nyitnak-e a Szlovák csúcsokra vezető túrista utak Júni 1-től?

  Üdv, Péter

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Péter!
   A csúcsokra vezető turistautak inden évben június 16-tól járhatóak.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
  2. Ezek szerint mégis érvényes a téli zárlatról szóló szabályozás?

   Törlés
  3. Erről továbbra is csak annyi információm van, ami az erről a közelmúltban megosztott bejegyzésben szerepel.

   Törlés
 40. Kedves Árpád!

  Múlt héten jártam a Sas-úton, a Déli-Gránát csúcsról indultam a Kereszt-nyereg irányába. Megfelelő felszerelés hiányában valahol félúton kénytelen voltam visszafordulni. Érdekelne, felismeri-e a helyet ha küldök egy linket?

  https://lh3.googleusercontent.com/R9F-sDHxyFQHFWnXD5owwRg0mq5W_SFhlhRo1kQH5IxvNNyLbZTgiBscNQvF2r8lVtXakXvlIFsFDQ6uL_dLsS3xcp2X3edo0Csn-qpQcF1E2byn4YrsVHYU3ZnXlRF8fJABuVWv9J-gsJC2O6qG09LbApLXlagLMHffGAttcgoVwwY40XtuWdpn4IJ2D0K7zO8nlBwXgGOGxaD9BwMxYn3sL5KckYvkyBlN1m9oXcClx8bhKmI4OhEL19Gk0j22zFCvk3Knw54PS7OZI8u2kXzwFJaAn8h5zfxezhlja9SJQHL6dX3CAKaICrWd2pWXzAoKmxt0KifxyVGSf15fqWIXdPkvGoHNcytVdxfC6yClA0OqD_qUPRoGHYwxPTLB-8sjd6K9d9boUXg6L1r9LsYU6sSUqR56fzii5FokJo5wxyFJwlhSbba47I6KD2XI0TiwpQBNz5ntYeoBZszves93UagNyWEK2-VssP4JW2RpPc7Np7telNZHS8VyOhzZNFlEWMWx5VKXEfsMa5cVJNNTj_3DD1HKsCeTCNNGZ3gdu0XgqIHWv-jccmoN-cKOyZyvpcU8riPClSeCktN9sMeA1inJ6m3pX8A-j-Yyr8pEqR7fR2DPzg=w1231-h821-no

  A képen látható csúcsot szeretném beazonosítani, hogy megtudjam, meddig jutottam a túrán.

  Üdv.
  O.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ez a Nagy-Bükkvölgyi-torony (Wielką Buczynową Turnią).

   Törlés
  2. Köszönöm.
   Ezek szerint a nehezén már túl voltam.
   A felső hófolton még felmentem és a túloldalon le.
   Ott aztán olyan hófolt várt rám amin hágóvas nélkül nem kockáztattam meg az átjutást.

   Törlés
  3. A körülményeket figyelembe véve azt hiszem, ez bölcs döntés volt, a hegy megvár .-)

   Törlés
 41. Kedves Árpád!
  Trangoska parkolóbol indulva szeretnénk feltúrázni, Gyömbér-Chopokra és azt szeretném kérdezni, hogy a Chopokrol lanovka jár-e ilyenkor lefelé? ha igen hány óráig? vagy marad a sipálya melletti sárga út...
  válaszát előre is köszönöm!
  Kata

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Kata!
   A lanovka júniusban 8:30-tól 16:00-ig közlekedik, így ha addig odaérnek, azzal le tudnak jönni. A felnőtt jegy lefelé 14 euro.
   http://www.lanovky.sk/?page=lan&lan=107
   Üdv: Nagy Árpád

   Törlés
 42. Kedves Árpád,
  Megint technikai kérdésem van, inkább talán erre a fórumra való mint a fotós-ra. Nem szoktam telefonálni a hegyen, ezért nem derült ki eddig, hogy nincs térerő, de az utóbbi hónapokban kipróbáltam, hogy működne-e a telefonos segítség. (A hegyimentőket persze nem hívtam fel az applikációval ezért, hanem ismerőst). Eddig három helyszínen próbáltam ki Lengyel ésSzlovák oldalon egyaránt. A magasabb részeken egyáltalán nem működik a térerő. T-COM előfizetésem van. Van olyan magyar szolgáltató aminek biztosabb a lefedettsége?
  Előre is köszönöm,
  Kovács Kamilla

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Kamilla!
   Én a Tátrában mindig automata hálózatkeresésre állítom a telefont, így nekem eddig mindig volt lefedettség, amikor szükség volt rá, illetve engem is sokszor hívtak túra közben.
   A magyar szolgáltatók partnereit sajnos nem ismerem, de szerintem ma már, a rooming díjak eltörlése után a legegyszerűbb megoldás az automata hálózatkeresés.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
 43. Kedves Árpád, Köszönöm! Nem is hallottam még hogy van ilyen, de akkor utánanézek hogy kell :) És még egy kérdés, senki nem válaszolt erre a másik fórumon, de tényleg elég nagy probléma volt hajnalban és márpedig általában 5 körül fogok a parkolóba érni. Van valami trükkje a szlovák parkolóautomatának? Csak féleurós jegyeket adott ki, 6 euró a napidíj és nem mertem úgy otthagyni az autót, hogy nincs jegyem. Az automata nem engedte beírni a végdátumot. A nyelvet sem tudtam változtatni. Megkérdeztem később a parkolóőrt, hogy ha túl korán jövök és nincs kint a jegy elvontatják-e, azt mondták nem, de azért nem túl megnyugtató jegy nélkül otthagyni az autót.
  Köszönöm,
  Kovács Kamilla

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nem tudom, konkrétan melyik parkolóra gondolsz, azt tudom, hogy Csorbatón távozáskor kell fizetni, máshol pedig a Tátrában eddig nem láttam automatát.

   Törlés
 44. A Tarajkára vezető felvonó alatti nagy parkolóban próbálkoztunk először, ott volt az automata amivel nem boldogultak még a szlovákok sem akiktől segítséget próbáltam kérni. Illetve a Lorenz-hágóba vezető sárga jelzés közelében is láttam egy automatás parkolót, egész közel a túraútvonal kezdetéhez. Amikor már visszafelé jöttünk volt kint parkolóőr is, nem tudom mi történik, ha az ember reggel csak leparkol ott. Láttam több táblát ami az elvontatásra figyelmeztet. De akkor ezek szerint a parkolóautomata nem általános, csak pont kifogtam.

  VálaszTörlés
 45. Szia Árpád, volna pár kérdésem, sehogy sem találom neten a választ. Ketten mennénk, augusztus elején, kevés sziklamászó, több ferráta tapasztalattal (a D-nél már rezeg a léc)
  1. A Gherlachfalvi megmászásához melyik hegyivezető társasággal érdemes beszélni, kit ajánlanál, többet is láttam, van aki csak foglaláskor közli az árat, így eléggé tanácstalanok vagyunk, mivel azt olvastuk bárki mászhatja, ha tagja valamilyen szövetségnek, gondolom sok a wannabe vezető is. Olcsón szeretnénk, de olyannal, aki azért nálunk jobban ismeri a terepet. Mennyivel előtte kellene foglalni, mit érdemes erről tudni? Van valami logisztikai zűr ezzel, mittudom kijutni a Sziléziai házhoz, mi van ha a foglalt napon rossz idő van, hol tudnék erről olvasni?
  2. A Lomnicra előfoglalás nélkül mennyi esélyünk van felvonózni mondjuk hétközben? Vagy mondjuk egy nappal előtte foglalva? Ez a Gipsi-ferráta is tulajdonképpen csak vezetővel járható, bünti/eltévedés szempontjából?
  3. Van jelenleg a Tátrában ferráta, amit magunkra is használhatunk?
  4. A parkolást is szeretnénk olcsón megúszni, van esély kora hajnali/reggeli órákban a kempingektől buszokat elcsípni a hegy irányába? Erre van valami menetrend-veboldal? Asszem a Tátralomnic előtti kemping lesz a hadiszállás.
  5. Ebben az időszakban a hegyi menedékházak mennyire foglalhatóak egy nappal azelőtt? Leginkább a Sas-út és a Tengerszem-csúcs közötti két menedékház érdekelne (Pieciu meg a Morski), ide pár napra befészkelnénk magunkat. Telefonjel, ahogy olvastam a hozzászólásokban, zsákbamacska :)
  6. Sátor a hegyen tarkónlövéssel jár, jól gondolom?
  7. Nem vagyunk pénzzel nagyon eleresztve de lusták is vagyunk, ezekben a menedékházakban mind van kaja? Árban elfogadható?
  8. Ilyen szigor mellett, gondolom a hegyi patakok mind ihatóak?!
  Köszi szépen,
  Attila

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Attila!
   Elnézésedet kérem, de jelenleg nincs időm ennyi kérdésre válaszolni, de a kérdéseidre a www.magas-tatra.info oldalon megjelent cikkekben némi keresgélés után megtalálod a választ.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
  2. Szia Attila!

   Néhány kérdésedre a válasz!

   1. Gerlach árak és vezető kontakt: http://www.tatryportal.sk/tury-horsky-vodca/1-Vystup-na-Gerlach
   2. itt tudsz foglalni helyet a lomnici lanovkára. https://www.gopass.sk/EN/homepage?idcategory=61&resortsIds%5B%5D=7&resortsIds%5B%5D=8&dateFrom=19.7.2017&dateTo=19.7.2017&seasonTicket=false&productsShown=-1&showMore=false
   3. A szó valós értelmében vett klettersteig nincs a Tátrában. Néhány helyen láncok, hágcsók vannak, de esetlegesen és csak a kulcs helyeken. Ilyen Pl a Lomnicra vezető út, vagy a Gerlach próbáknál néhány helyen. Legjobban a Sas út és a Svinica za ami emlékeztet a via ferrátára, de a lánc miatt a biztosító felszerelés nehezen csúszik rajta, inkább kapaszkodásra alkalmas.
   4. a poprádról induló busz menetrendet itt találod: http://www.sadpp.sk/poriadky.html. Szerintem egyébként a villamos a legpöpecebb közlekedési mód.
   5. A lengyel oldali túristaházak szerintem július augisztusban foglalni szinte esélytelen pár nappal előbb. Viszont mindkettőben lehetőség van 5 euróért a földön aludni és még takarót/derékaljat is adnak! :-)
   6. Igen :-)
   7. Van kaja és szerintem árban elfogadható: 500-1000 között egy leves, 1000-2000 között főétel. Ha sokallod jusson eszedbe, hogy nekik is fel kell cígelni oda az ételt! :-)
   8. A patakok ihatóságáról nincs tapasztalatom. Én azért inkább csak a kiépített forrásokból mernék inni, de én félős vagyok...

   Törlés
  3. Nagyon köszi,
   1. közben kínunkban lefoglaltunk egy vezetőt a Sziléziai háznál, szállással együtt (260+48EUR két főre), mert mas vezetők nem reagáltak vissza. Ha lett volna olcsóbb, most már meg ne mondjátok :) Ha van szállásfoglalás, akkor ingyért van lent a parkoló, 5 Euróért viszont felvisznek onnan.
   3. a Sas abszolút tervben van :) A Svinica meg akkor, hogyha felvonóval csináljuk. Mit szólsz, belefér ugye egy napba a teljes Sas meg vissza Zakopaneba?
   5. Egyik lengyel ház sem biztatott, hogy ott aludhatunk. A Pieciu háznál írták, h van 15 nem előfoglalós hely, de oda elsőnek kell érkezni. Ez a földön alvós módszer könyörgős? vagy ez nekik üzlet, nagyon hangsúlyozták, hogy extrém esetben csak...

   Törlés
  4. amúgy nézem az oldalt amit írtál, a Gerlach előfoglalásra, 10 Euróval olcsóbb ugyan, de a horsky-vodka nevű vezetőhöz irányít, akinek írtunk és vissza se mukkant :) a Szilézinél nem esett szó az útvonalról, a vezető még nem vette fel velünk a kapcsolatot, nem tudom megválaszthatjuk e, de te melyiket ajánlod? Ferrátázgatunk =< D szintig, de mászótapasztalatunk alig/kevés van.

   Törlés
  5. szia! szerintem a Sas ut zakopanebol indulva es meg aznap oda visszaerkezve nagyon extrem, nem ajanlom. mi a murowaniec hazbol zavrat Kryzne Zakopane turat csinaltuk, de reggel hatos indulassal ejjel 11- re ertunk Zakopaneba, pedig nem vagyunk pudingbol. Ami a lanovkas svinicas utat illeti szerintem detto, mert amivel rovidebb utban, annyival kevesebb a rendelkezesre allo ido, raadasul a svinica nyeregtol a zavratig is maszos a terep. de ket nap alatt szepen kenyelmesen abszolvalni lehet es akkor marad ido nezegetesre is. a szallas eseteben az emergency accomodationra fel vannak keszulve, nem kellett konyorogni, az 5to volgyi hazban derekaljat us adtak, de sok alvasra ne szamits, mert szo szerint mint a heringek fekudtunk a padlon, de hat ez is az elmeny resze...

   a gerlach eseteben a felkai proban fel a batizfalvi szakadekban le korutat javaslom. a masik ketto ut nehezebb, a batizfalvi fol-le meg onmagaban unalmasabb... a nehez nem abszolut ertelemben ertendo, de vedd figyelembe, hogy kotelpartiban meg nem mozogtatok a hegyen, elsore ezt is szokni kell.

   Törlés
  6. Grimpix! A Sas-út oda-vissza Zakopanéba megcsinálható, de elég fárasztó és időigényes. Én is tervezem most hamarosan, olyan 28-30 km a Kuznice felé vezető körforgalomtól és oda vissza (https://ridewithgps.com/routes/23024458). Ha Kuznicében száll meg az ember, kevesebb. Két éve Kuznicéből indulva a 8 órai felvonóval mentem fel a Gáspár-csúcsra, onnan a Swinicán át a Zawratig, majd a Sas-út és le a Kereszt-nyeregtől, és valamikor este 11 körül érkeztem vissza Kuznicébe (https://www.bikemap.net/en/route/3461874-gasparcsucs-sasut-kuznice/). Ha te hát egy nap alatt akarod/akarjátok megcsinálni, akkor 1) korán kell indulni, 2) fel kell készülni a fárasztó napra, sok víz kell, mert a Murowaniec-menedékházon kívül más beszerzési hely nincs (visszafelé a sárga jelzésen akad vagy két forrás, én ittam belőle pár kortyot, mert délre elfogyott a vizem, és estére már szomjas voltam eléggé, de azért ezt nem ajánlanám senkinek), 3) fejlámpa legyen nálatok, mert könnyen belecsúszhattok a sötétbe. Számolni kell azzal is, hétvégén rengetegen vannak, tehát lassabb a a haladás, a kapaszkodós részeken különösen. Én egy hétfői napon voltam, akkor viszonylag kis forgalomban a 7 órás kalauz idővel számolt Sas-út 4 órahossza alatt kényelmesen és biztonságosan teljesíthető volt, fotózással, némi üldögéléssel-szusszanással egy párszor. De a lényeg, hogy teljesíthető, nem kell, de azért kell egy kis edzettség és elszánás természetesen.

   Törlés
  7. No, újfent köszi a segítséget az uraknak, megvolt, kevesebb mint 14 óra a kempingtől a kempingig, ezek szerint mink se pudingból vagyunk ;) mondjuk csaltunk, mert Kuzniceba és onnan vissza buszoztunk. Bővebben itt: https://grimpix.blogspot.ro/2017/08/a-gazdag-sas-utja-kenyesebb-lancnal-kar.html

   Törlés
 46. Kedves Árpád!
  Tudna nekem abban segíteni,hogy a tátra kártyához járó biztosítás megfelelő-e,elegendő-e,vagy szükséges ezen felül biztosítást kötni? Ha elegendő,akkor a basic vagy premium szolgáltatást válasszuk,ha 2000 feletti csúcsokat szeretnénk célba venni jelzett túristautakon? A szálláson a kártya megvásárlásakor a biztosítás automatikusan életbe lép?
  Válaszát előre is köszönöm.
  Otília

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Otília!
   Mivel én nem használok Tátra kártyát, így gyakorlati tapasztalatom sajnos nincs, ezért csak annyi információm van erről, amennyi az erről szóló cikkben megjelent.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
  2. Kedves Árpád!
   Köszönöm válaszát.
   Otília

   Törlés
 47. Kedves Árpád!Sikerült vásárolnunk Gopass szolgáltatással jegyeket a Lomnici csúcs felvonóra, de csak napot tudtunk beállítani. A visszaigazolt foglaláson is csak a nap szerepel. A kérdésem az lenne, hogy érkezési sorrendben lehet igénybe venni a felvonót, vagy órát tudunk e bármilyen módon előre egyeztetni? Előfordulhat, hogy órákat kell sorba állnunk, még így is, hogy vettünk előre jegyet?
  Előre is köszönöm válaszát! Ria

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Ria!
   Valami hiba történt a foglalásnál, vagy az is lehet, hogy nem a csúcsra, hanem csak Tátralomnicról a Kő-pataki-tóig sikerült jegyet váltani, ugyanis a Lomnici-csúcsra óra-percre vannak a jegyek, így ott már nem kell órákat sorban állni.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
  2. Kedves Árpád!
   Nagyon köszönöm a gyors válaszát! Bízom benne hogy komoly hibát nem vétettünk :-(
   Küldtem Önnek egy e-mailt.
   Köszönettel: Ria

   Törlés
 48. Kedves Árpád!
  Csorba tótól mennénk Lomnicra elektricskával, de a hasznos linkeknél található menetrendekben nincs ilyen viszonylat, csak Poprád - Csorba tó, vagy Ótátrafüred - Lomnic. Lehet, hogy Ótátrafüreden át kell szállni?

  Köszönöm a választ!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen, napi két járat kivételével Ótátrafüreden valóban át kell szállni, a közvetlen járatokat a menetrend külön jelzi a célállomás nevével.

   Törlés
 49. Kedves Árpád , kérdésem a következő :
  melyik a Krivánra haladó a legrövidebb túristaút ?
  A Háromforrástól vagy a Csorba tó-tól induló.
  Ön melyiket javasolná?
  Poprádon lesz a szállásunk és nem vagyunk kezdők .
  Köszönettel , Emese Erdélyből

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia! Hogy kicsit tehermentesítsem Árpádot...

   Csorbató-Kriván-Csorbató 1410 m szint, 20,8 km
   Tri Studnicky-Kriván-Tri Studnicky 1355 m szint, 12,6 km

   Mindezek ellenére, ha tömegközlekedésre vagytok utalva (villamos), akkor bár hosszabb, a Csorba tói indulás javasolható, a Tri Studnicky praktikusan csak autóval közelíthető meg (esetleg busszal, de a menetrendet nem ismerem)

   További lehetőség "haladóknak" Csorbatótól föl a Krivánra, le a Tri Studnickyre, majd a magisztrálén vissza Csorbatóra: 1765 m szint, 26,5 km

   Jó utat!

   Törlés
  2. Kedves Emese!
   Pontosítanám a fenti adatokat, a Csorbai-tó melletti parkolóból a Kriván 9,8 km, +1242/-83 méter szint.
   A Három-forrástól a Kriván 5,7 km, +1350 méter szint. Vagyis jól látható, hogy a Csorbai-tótól bár jóval hosszabb az út, de a szintvesztés ellenére is kevesebb a szintkülönbség. Még ha ez hosszabb is, én inkább ezt javasolnám, szebb út, mint a Három-forrástól.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
  3. Nagyon szépen köszönöm a válaszokat , aug. 13-tól fogunk túrázgatni , hasznos információkat kaptam.

   Törlés
 50. Sziasztok. Szeretném megkérdezni hogy a Lomnici csúcsra fel e lehet menni gyalogosan is, ha igen mire kell számitani út közben és milyen felszerelést kell vinni? válaszotokat előre is köszönöm.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A Lomnici-csúcsra nen vezet jelzett turistaút.

   Törlés
  2. Szevasz, elvileg ugye tilos, gyakorlatilag napokon belül posztolom a Lomnic-mászás howto-ját (vezető nélkül-ofkorsz). Ha addig nem bírod ki, dobj egy mailt.

   Törlés
 51. Sziasztok! Engem olyan turistautvonalak érdekelnének amik mellett vagy közelében erdei patak folyik. Hasonló, mint a Siklawicához vezető útvonal mellett. Köszönöm előre is!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Olyan patak is jó,amihez nem vezet útvonal, hanem csak simán az erdőben van.

   Törlés
  2. Szia Patrik!
   A Tátra völgyeiben nagyon kevés olyan turistaút van, amelyikben nem folyik patak, így szinte bármelyik völgyben elindulhatsz, ha előtte megnézed a térképet. Azt viszont felejtsd el, hogy olyan patak, amihez nem vezet út, a Tátrában ugyanis csak a jelzett turistautakon lehet túrázni.
   Üdv: Nagy Árpád

   Törlés
  3. Köszönöm szépen a választ!

   Törlés
 52. Sziasztok!
  Érdeklődnék, hogy a túravezető nélküli mászás (a Gerlachfalvi csúcsot tervezzük október végén) milyen - összegű - büntetéssel járhat? Továbbá mennyire gyakoriak az ellenőrzések, kik jogosultak erre, a turistaházak üzemeltetői is? (A Sziléziai házból indulnánk téli mászófelszereléssel, ergo viszonylag egyértelmű a cél.)
  Köszönöm a segítséget előre is!
  Üdv,
  Roland

  VálaszTörlés
 53. Szia! elvben 66 euro per fo a bunti. ha meg a zarlat elotti idoszakban mentek a teli felszereles a felkai volgyben meg nem lehet gyanura ado ok. miutan letertetek az osvenyrol akkor van bukta, ha belebotlotok a hegyen egy helyimeno altal vezetett csoportba. a vezeto egyben hatosagi szemely is, melyet jelvennyel/ igazolvannyal koteles igazolni is. szerencses esetben csak lezavar a hegyrol, de jogaban all buntetni is.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia! Köszönöm a választ. Esetleg abban van tapasztalatod, hogy mennyire tipikus az ilyesfajta csekkolás? Vagy amennyiben nem szlovákul köszönsz vissza, úgy kvázi automatizmus?

   Törlés
  2. A Gerlachfalvi-csúcsra vezető úton teljesen mindennapi, és semmi köze ahhoz, milyen nyelven köszönsz vissza. És a cél, vagyis maga a csúcs lehet hogy egyértelmű, de az útvonal ismerete nélkül felelőtlenség elindulni.

   Törlés
  3. Valakinek (aki nem én vagyok ofkorsz) pont a hivatalos vezető mondta el, hogy kell Lomnicot mászni feketén. Kifejezetten biztatott :) Lehet mi kifogtuk az egyetlen jóembert, a többi meg irigy-pók?! Senki senkit nem ellenőrzött, pedig tippem szerint 50% büntethető lett volna. De 66 eurót simán megér akkor is A Sziléziai-ház meg egy fenszi hotel, na pont a londiner fog megbüntetni.

   Törlés
 54. Egyetertek TAtraturistaval, a Gerlach a legfontosabb beveteli forrasuk, szerintem a bunti ek a valoszinusege ezen a hegyen a legnagyobb (forgalom es motivacio) Az is igaz, hogy Felkai felol kisse bonyolult az utvezetes. a gerincre felerve le kell egy kicsit ereszkedni a katlanba majd jobbra harantolni, majd gerinc/nyereg atkeles utan jobbra fol a csucs. ha lefele a batizfalvi proban jottok a stakadek vegen balra van a vasalt resz, kicsit nehez megtalalni, ne sotetbe jojjetek le, mert a szakadek vege letoressel er veget. vszeg havas lesz. friss ho nem tart, de le legalabb csuszik, ugyhogy vigyazzatok. jo utat.

  VálaszTörlés
 55. Sziasztok!Szeretném megkérdezni hogy valaki tudja e hogy mi a címe a 'Különleges turistaútnak a Bélai-Tátrában"?Mert navigációba szeretném beütni.Köszönöm.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia!
   Itt megtalálod: http://chodnikkorunamistromov.sk/kontakt-media/

   Törlés
 56. Szia. Eddig mindíg síszezon közepén mentünk a tátrába, így sima ügy volt a felvonózás. De most kicsit korábban indulunk ... Az lenne a kérdésem, hogy a felvonók évszaktól-szezontól függetlenül mindig járnak e? Az egyik oldalon a felvonók működéséhez azt írják, hogy szezon dec. 9-től. Én úgy értelmeztem, hogy ez a sífelvonókra/síszezonra vonatkozik, de azért gondoltam megkérdezem. Te biztosan jobban tudod

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia! Csak egy kis görgetés az oldalon, és máris megvan a válasz a kérdésedre:
   http://www.magas-tatra.info/2017/10/oszi-karbantartas-tatrai-felvonokon.html

   Törlés
 57. Szia! A múltkor olvastam,hogy a Magisztrála déli része már nem téli zárlatos.Az volna a kérdésem,hogy kikarózták-e,vagy elég jól követhető enélkül is?Konkrétan Poprád-tó Oszterva érdekelne.Ha van valami infód sokat segítene.Köszi!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Konkrét infóm nincs, nem tudom, kikarózzák-e, vagy sem.

   Törlés
 58. Üdv. mindenkinek!

  Érdekelne, hogy milyenek a közlekedési viszonyok Budapest és Poprad illetve Ótátrafüred között? Merre érdemes menni, hogy lehetőleg elkerülje az ember a havas, jeges utat? Hólánc nélkül lehet közlekedni?
  Bármilyen segítséget előre köszönök!

  O.

  VálaszTörlés
 59. Sziasztok!

  Valaki járt mostanság a Giewonton? Milyen az időjárás? Megközelíthető a csúcs most?
  Lavina veszélyről hallottatok?
  Jövőhéten megyünk Zakopanébe, és terveik közt szerepel a felmászni.

  Előre is köszönöm válaszokat! :)

  VálaszTörlés
 60. Szia,

  kb. 2 hete voltam, akkor jól járható volt, azóta sok hó esett, nézd meg a topr.pl oldalt mielőtt indulsz. Mi a kéken mentünk fel Kuznicéből majd a pirosan jöttünk le. Dec. 16-án megint megyek, remélem jó időnk esz. :)

  VálaszTörlés
 61. Sziasztok!

  Többször voltunk már túrázni a Tátrában, télen azonban még soha. Dec 29. - Jan 1.-ig megyünk Ótátrafüredre. Lesz két teljes napunk túrázni. Mi a véleményetek a Téry illetve a Hosszú tavi menedékházról és a hozzájuk vezető útvonalról? Megfelelő lehet első téli túrához?(ruha és felszerelés ügyileg rendben vagyunk) Gondolom ebben az időszakban viszonylag forgalmas így letaposott, jól járható? Mindkét menedékházban lehet e ebben az időszakban ebédelni? Gondolom a Tarajkára ilyenkor is 8.30 és 16.30 között jár a sikló? Egerből indulnánk, kell e autó ügyileg valami extrára készülünk gondolok itt hóláncra stb? Elnézést a sok kérdésért de szeretnék felkészülten érkezni:)
  Köszönöm

  VálaszTörlés
 62. Szia Dani!Milyen szállást tudtatok foglalni szilveszterre?köszi,Lajcsi!

  VálaszTörlés
 63. Szia!

  Szeretném megkérdezni, hogy a Szlovák paradicsomban, Hernád áttörés most is látogatható, lehet e túrázni.
  Köszönöm a válasz!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia!
   A HZS honlapja szerint a Kysel ferrata kivételével minden szurdok járható, de havas, jeges, ezért hágóvasra, csákányra és túrabotra egyes szakaszokon szükség lehet.

   Törlés
 64. Kedves Árpi!

  A Hosszú-tavi és a Téry menedékházakhoz tervezünk túrát, és azon morfondírozunk, hogy az időjárás szempontjából január vége vagy február vége lenne-e alkalmasabb. Tavaly január végén voltunk, akkor meseszép idő volt, a legalacsonyabb lavinaveszéllyel.

  Az érdekelne, hogy jellemző időjárás szempontjából van-e különbség a két időpont között? (Avagy van-e egyáltalán jellemző időjárás?) És tudom, hogy a hegyekben jóval tovább tart a tél, de ennek ellenére előfordulhat-e már február végén olyan enyhébb idő, ami jelentős lavinaveszélyt okozhat?

  Köszönettel,
  Imre

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Imre!
   A Tátrában egy átlagos télen január és február vége nem sokban különbözik egymástól. Azt, hogy mikor milyen lavinaveszély lesz, senki sem tudja előre megmondani, de február végén abban a magasságban még egészen biztosan téli körülmények lesznek.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
  2. Köszönöm! :)

   Törlés
 65. Kedves Árpád!

  Január 26-án érkeznék ótátrafüredi szállásunkra egy öt fős társasággal. A 4 nap alatt ami itt töltünk szeretnénk minél szebb helyekre eljutni, sok utánaolvasás után kezd körvonalazódni a túra, de szeretném ha elmondaná véleményét a tervemről. A Poprád-tó HÉV állomásról indulnánk. Megnéznénk a temetőt. A tóhoz vezető úton láttam hogy van egy kis utacska ami felvezet a temetőhöz ez mintegy 250-300m. Ez az út is a téli zárlat alá van véve? Aztán visszamennénk az eredeti útra és mennénk a tóhoz. Ahogy láttam kikerült a téli zárlat alól az Oszterva-nyereg. Oda szeretnénk eljutni. Ez hóban, téli körülmények közt mennyire veszélyes? A következő megálló a Batizfalvi-tó lenne aztán a Felkai-tó, majd lejönnénk a hegyről és Ótátrafüreden a szállásunkhoz érnénk be. Mi a véleménye erről a túráról? Mennyire megterhelő, veszélyes? 19-20 éves fiúkról van szó, tátrai tapasztalattal senki nem rendelkezik, de van aki a szlovén Triglavon már szerzett tapasztalatot(nyáron).

  Válaszát és módosítási javaslatait előre is köszönöm,

  K.D.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves K.D.
   A Szimbolikus temető télen nem látogatható, a téli zárlat hatálya alá tartozik.
   Az Oszterva-nyereg valóban kikerült a téli zárlat hatálya alól, de tátrai, illetve téli tapasztalatok és téli felszerelés (hágóvas, csákány) nélkül semmiképpen nem ajánlom.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
 66. Kedves Árpád,
  február közepén szeretnénk a Szlovák Paradicsomba menni.
  Ilyenkor látogatható ez a rész, vagy a téli lezárás érvényes rá?
  Illetve egy másik fórumon azt olvastam, hogy elég egy csúszásgátló hólánc a túrabakancsra, és azzal végigjárható ott pl. a Sucha Bela (de akár a többi, könnyebbnek leírt) túraútvonal is. Ez valóban így van? Túrázni szoktunk, télen is, de jégcsákányt igénylő terepre nem mennénk, nincs tapasztalat.
  Köszönettel, Juli

  VálaszTörlés
 67. Kedves Juli!
  Igen, a Szlovák Paradicsom az aktuális időjárási viszonyoktól függően egész évben látogatható, és a csúszásgátló hólánc valóban elég lehet a szurdokok végigjárásához.
  Üdvözlettel: Nagy Árpád

  VálaszTörlés
 68. Kedves Árpád,
  a Tengerszem csúcs február közepén vajon látogatható? Hobbi túristák által (szoktunk túrázni, de nem vagyunk hegymászók) is elérhető? Vagy ilyenkor azért nagyon zord téli körülmények vannak olyan magasan, és inkább nem ajánlott? Nem tudom, arra visz-e kijelölt túrista útvonal.
  köszönöm szépen! Juli

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Mivel a téli zárlat hatálya alá tartozik, így a Tengerszem-csúcs június 15-ig nem látogatható.

   Törlés
 69. Kedves Árpád

  Jövő hét végén tervezünk egy túrát a Hosszú tavi menedékházhoz. Tátrát jártuk többször, téli tapasztalattal nem rendelkezünk. Mi az ajánlott felszerelés és mennyire lavinaveszélyes az a rész? Úgy látom videókból, hogy a vége a meredek, ha veszélyes azt kihagyjuk, fő a biztonság.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Dániel!
   E hét végére a Tátrába kemény fagyokat jeleznek, így mindenképpen szükségesnek gondolom a megfelelő téli felszerelést. A hosszú-tavi menedékház felé ez minimum túrabot és csúszásgátló, de még jobb a hágóvas, anélkül nem biztos, hogy fel lehet jutni.
   A turistaút alapesetben nem számít lavinaveszélyesnek, de figyelni kell a lavinajelentést, volt már rá példa, hogy elérte a lavina a turistautat.
   Jó túrát, és valóban fő a biztonság!
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
  2. Kedves Árpád!
   Köszönöm a részletes tájékoztatást, felszerelés megvan, a hidegre fel vagyunk készülve és a tanácsait megfogadjuk.

   Törlés
 70. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  VálaszTörlés
 71. Kedves Árpád!

  Érdekelne, honnan tudok információt szerezni a lavinahelyzetről a Lengyel oldalon. Van-e hasonló oldal mint a laviny.sk? Főleg a térkép része érdekel, ahol meg lehet nézni, hogy melyik részen mekkora az esélye a lavinának.

  Másik kérdésem, hogy van-e olyan csúcs a Nyugati-Tátrában amely a téli zárlat ideje alatt mászható?

  A választ előre köszönöm
  O.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves O!
   A lengyel oldalon nincs a laviny.sk-hoz hasonló oldal, a lavinaveszélyt a topr.pl, vagy a tpn.pl oldalakon lehet megnézni.
   A Liptói-Tátra csúcsai közül a szlovák oldalról egyik sem túrázható, a lengyel oldalról viszont mindegyik, ahová nyáron is vezet jelzett turistaút.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
  2. Lenne még egy kérdésem a lengyen oldalon való téli túrázásról:
   Vannak-e a szlovák oldalhoz hasonlóan jelzések (a hóba állított jelzéssel ellátott karókra gondolok), hogy merre vezet az út (ha igen akkor honnan lehet megtudni, hogy melyek ezek az útvonalak) vagy csak akkor tanácsos menni ha jól ismeri az ember a környéket?

   Törlés
  3. A télen használható utakat ugyanúgy, ahogy a szlovák oldalon, ahol a terep adottságai megkívánják, karókkal jelzik. Ez csak a terepen látható, ahol nincs karó, és nincs helyismeret, arrafelé nem tanácsos túrázni.

   Törlés
  4. A különbség az, hogy a szlovák oldalon csak néhány turistaút járható, főként a menedékházakig. A lengyel oldalon viszont a csúcsokra is fel lehet menni, ezért furcsálnám ha mindenhol ki lenne karózva, elég sok munka lenne.

   Nem mintha oda terveznék menni, de például a Rysy-re vezető út felső szakaszán nehezen tudom elképzelni, hogy legyenek jelzések.
   A Zawrat hágóba vagy a Swinicára például van-e jelzés?

   Törlés
 72. Kedves Árpád!
  Március 15-18 között szeretnénk túrázni a Tátrában. A Zöld tavi menedékház és a Téry menedekház szerepel a tervek között. Az előrejelzések és a tapaszsztalatod szerint járhatók-e ezek az utak, ha igen milyen felszereléssel és felkészültséggel? Ha nem akkor azon a környéken milyen járható útvonalat javasolsz akár a könyvedből? A társaság /kb.18 fő/ korban, erőnlétben is vegyes összetételű, gyakorlott túrázók de magashegyi téli tapasztalat kevés.
  A téli zárlatról a Bitó Erzsébet féle térképes info még aktuális, nincs frissebb változat?
  Válaszod előre is köszönöm:
  Györgyi

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Györgyi!
   A Zöld-tavi menedékház valószínűleg minden gond nélkül bárt ha erős felmelegedés jön, egyes szakaszokon lejegesedhet. A Téry menedékházhoz viszont véleményem szerint csak megfelelő téli felszereléssel szabad elindulni, ha nincs téli magashegyi tapasztalat, akkor inkább más célpontot (pl. Sziléziai-ház Tátraszéplakról, a Poprádi-tó vagy a Fátyol-vízesés Csorbatóról) kellene keresni. A Bitó Erzsébet féle térképet így, ezen a néven sajnos nem ismerem.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
 73. Köszönöm a gyors választ. Kb. erre számítottam. Hágóvas bérlésére van-e lehetőség a környéken ha nem sikerül beszerezni? A térképet innen értem el:
  http://magas-tatra.hu/indulaselott.
  Köszönöm : Györgyi

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hágóvasat tudtommal nem lehet bérelni, azt inkább itthon kellene megoldani.
   Ez a térkép nagyjából megfelelő, bár nem túl praktikusan használható.
   Ez talán jobban megfelel a célnak: https://mapy.hiking.sk/

   Törlés
 74. Kedves Árpád!

  A március 15-ei hétvégén szertnénk a Csorba-tótól Poprádi-tóig felmenni.
  Járható ilyenkor az odavezető túristaút illetve mire kell ebben az időszakban felkészülni ezen az útvonalon?

  Válaszát előre is köszönöm!

  Üdvözlettel: Balázs

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Balázs!
   Igen, járható ez az útvonal, igazából semmilyen különösebb felkészülést nem igényel, normál téli körülményekre kell készülni.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
 75. Kedves Árpád!

  Április 3-án utazunk a Magas-Tátrába. A lengyel részen szeretnénk túrázni, úti célunk a Mickiewicz-vízesések,a Halastó és a Tengerszem lenne, valamint a Gáspár-csúcsra és a Giewontra szeretnénk feljutni. Járhatóak ebben az időszakban a turistautak? Illetve abban szeretném még a segítségét kérni,hogy van-e Zakopane környékén akár a lengyel,akár a szlovák oldalon olyan hegycsúcs, amelyet téli körülmények között is viszonylag könnyebben meg lehet közelíteni és érdemes megnézni?

  Válaszát előre is köszönöm!

  Üdvözlettel: Csilla

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Csilla!
   Ezek a turistautak járhatóak, de április elején ott még erősen tél van, ami azt jelenti, hogy a Giewont és a Tengerszem pl. biztos, hogy csak hágóvasban érhető el, de adott esetben kötélre is szükség lehet. Vagyis csak megfelelő téli felszereléssel szabad elindulni, téli időszakban valamennyi csúcshoz téli felszerelés szükséges.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
 76. Kedves Árpád!
  Április 8-tól szeretnék túrázni a Magas-Tátrában,a Magistrale útvonalon a Poprádi-tó és a Zamkovszky ház között.
  Kérdésem hogy van járható ez a rész esetleg zárlat van ezen az útvonalon valahol?
  A válaszát előre is köszönöm.


  Tisztelettel:Zoltán  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Zoltán!
   A kérdéses útvonal a mai állapot szerint és elvileg járható, de egyes (az Oszterva pl. biztosan) részei csak megfelelő téli felszereléssel.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
 77. Kedves Árpád,

  tudnál segíteni abban, hogy nyáron a Hosszútavi menedékháztól a Svistovy stít-re(Középhegység?) fel lehet e menni, van e jelzett turistaút vagy csak hegyi vezetővel járható?

  köszönettel:

  Bianka

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Bianka!
   A Közép-hegységre nem vezet jelzett turistaút, az valóban csak hegyi vezetővel látogatható.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
  2. Köszönöm szépen!

   Bianka

   Törlés
 78. Budavári László2018. április 25. 18:01

  Kedves Árpád!

  Május közepén tervezünk egy hosszú hétvégét autóval, Kakaslomnici szállással eltölteni. Két teljes napunk lesz, szeretnénk feljutni a Lomnici csúcsra és túrázni, kirándulni. Közepes állóképességgel, 50 év felett, mit javasolsz? Milyen körülményekre számíthatunk és milyen uticélokat érdemes megfontolnunk?

  Köszönöm a segítségedet, szép napokat kívánok: Budavári László

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves László!
   Május közepén még téli zárlat van, vagyis csak a menedékházakig lehet felmenni. A körülmények az akkori időjárástól függően elég széles skálán mozoghatnak, ennek megtippelésére nem vállalkoznék. Ami túraként szóba jöhget, az a Zöld-tó, a Sziléziai-ház és a Poprádi-tó, vagy a Tarajkáról a Kő-pataki-tó.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
 79. Budavári László2018. április 27. 15:23

  Köszönöm az infót! A csúcsra felvonóval szeretnénk feljutni, az vajon járni fog, vagy a téli zárlatban az sem használható?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. http://www.magas-tatra.info/2018/04/tavaszi-karbantartas-tatrai-felvonokon.html

   Törlés
 80. Kedves Árpád!
  Pünkösdkor mennénk a Magas - Tátrába. (május 18-21) Érdeklődöm, hogy a lengyel oldalon ekkor még zárlat van? Szívesen felmennénk a Rysy-re. Köszönöm. József

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A Lengyel oldalon 1-2 út kivételével nincs téli zárlat, a Rysyre lehet menni télen és tavasszal is, ha megfelelőek a körülmények. Nem veszélytelen az út, havas részek még szinte biztos, hogy lesznek. Én nem ajánlom csak olyannak aki már megtette az utat legalább nyáron illetve van talaszalata és megfelelő felszerelése hasonló (meredek, kitett, láncos, havas) terepen.

   üdv. O

   Törlés
  2. Köszönöm a segítséget!

   Törlés
 81. Kedves Árpád, június 2-án tervezünk egy 6fős baráti társasággal felmenni a Krivánra, több helyen is olvastam a téli zárlatról viszont sajnos nem teljesen egyértelmű számomra , hogy melyik útvonalakra érvényes ez.
  Kiinduló pont a Három-forrás parkoló lenne a zöld túraútvonalon egészen a Kis-Krivánig majd onnan már kék útvonalon a csúcsig.
  A kérdésen az lenne, hogy a zöld útvonal és a kis és nagy Krivánt összekötő kék útvonal is lezárás alatt lesz?
  Ahol eddig olvastam ott nem győződtem meg teljesen.
  Nagyon szépen köszönöm válaszát!
  Üdvözlettel: Dávid

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Dávid!
   Úgy tűnik, csak a magas-tatra.info oldalt nem olvastad ezzel kapcsolatban, ahol egyértelműen fel vannak sorolva azok az uatk, melyeket érint a téli zárlat. A Krivánre veztő útvonalak csak június 15-től használhatók.
   http://www.magas-tatra.info/2017/11/tanap-latogatasi-rend-meg-nincs-megis.html
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
  2. Igen igaza van ez a rész elkerülte a figyelmúnket.
   Köszönöm!
   Esetleg tudna valami jó egynapos túrát ajánlani a lengyel oldalon?
   Üdv.: Dávid

   Törlés
  3. Bár Árpádot kérdezted, belekotyogunk, a vebkamerák szerint a hó nagy része eltakarodott a gerincen, szóval a Sas (Orla Perc) egy príma választás a lengyel oldalon. Egynapos, sőt könnyíthető a felvonóval (előre foglaljatok hetekkel - mi egy nappal előtte akartunk felvonójegyet, mászás is lett a vége), de meg is felezhető, ha semmi becsvágyatok és önbecsülésetek nincs :) Millió leírást találsz róla mindenhol, itt a tátrainfón is sokat. Érdemes minél hamarább menni, mert aztán főszezonban az emberek nem bírnak otthon ülni s mindenhol kerülgetni kell őket, ami a láncos szakaszokon kifejezetten bosszantó. Nem egy kezdőpálya, egy része viaferrátásítva van, viszont a nehézsége túl van lihegve rendesen.

   Törlés
  4. Grimpix, nem tudom, mikor voltatok a Sas-úton, de szerintem nem eldönthető (pl a Gáspár-csúcson lévő) webkamerák alapján, hogy mennyire járható. Én tavaly voltam június első felében és több helyen voltak hófoltok a Swinica és a Zawrat között és a Sas-úton is. Néhol a lánc és a létra is a hó alatt volt. Vannak részek ahol ilyenkor hágóvas nélkül veszélyes, én nem ajánlanám ismeretlen embereknek, hogy oda menjenek mert nem tudhatom, hogy milyen tapasztalattal rendelkeznek.

   üdv.O.

   Törlés
  5. A Sas út egyes szakaszai, így a láncok egy rész is még mindig hó alatt van. Mivel az útvonal egy része északi tájolású, így ott még nem olvadt el a hó, és június elejéig nem is nagyon szokott, így azt június elején csak gyakorlott magashegyi turistáknak javasolnám. Grimpixet pontosítva a Sa út nem vai ferrata, rengeteg lánc van, de sehol sincs drótkötél, így a szett sem igazán használható, leginkább csak akadályoz.

   Törlés
  6. Jogos, idéző jelben is akartam írni a ferrátásítást, csak elkapkodtam és már nem engedte módosítani :) Valóban az Y használata balesetveszélyes lehet, bár valamiért rengetegen azzal csinálják, gondolom ezzel nehezítik :) Mi csak egy rövid hevedert vittünk karabinerrel.
   Nálunk már elment a hó, Dávid, gyertek akkor inkább a Fogarasba, nálunk minden csúcsot összevissza szabad mászni, nincsenek vágólag lerakott járólapok a hegyen, igazi vadkelet :)

   Törlés
 82. Tisztelettel kérdezem valaki tud olyanról akit megbüntettek már a hegyen? Ez a téli zárlat egy vicc!!! Mi a Fehér tavi csúcsra készülünk május végén...

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...