Fórum

Ezen az oldalon van lehetőséged Kedves Látogató, hogy hozzászólj az oldal tartalmához, közzétedd az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat. Ugyancsak alkalmas ez a felület arra, hogy megosszuk egymással a Tátrához fűződő élményeinket, tapasztalatainkat, gondolatainkat.
Minden hozzászólást örömmel fogadok, és amennyiben kérdést tartalmaz, a lehető legrövidebb időn belül válaszolok rá, a "Holnap indulok..." kezdetű kérdésekre azonban nem minden esetben tudok azonnal válaszolni!
Üdvözlettel: Nagy Árpád, a www.magas-tatra.info szerkesztője

190 megjegyzés:

 1. Kedves Árpád,
  a segítségét szeretném kérni az alábbiakban: 8-10 éves gyermekeinkkel szeretnénk a Szlovák Paradicsomban túrázni. Melyek azok a túraútvonalak, amelyeket tud ajánlani nekünk, hogy ekkora gyerekekkel is biztonságosan járhatóak? Segítségét előre is köszönöm,
  üdvözlettel,
  Edit

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Edit!
   gyermekei felkészültségét, túrázási tapasztalatait nem ismerve nem tudok Önnek konkrét túraútvonalakat ajánlani, de amennyiben a gyermekek nem ijednek meg egy kis létramászástól, egy kis magasságtól, akkor a Suchá Belá-szurdokot javasolnám, amely ez egyik legismertebb, leglátványosabb szurdok a hegységben, és amelyet átlagos felkészültségű 8-10 éves gyerekek kedvelni szoktak. E mellett talán még a Kolostor-szurdok lehet jó választás a Hernád-áttörés egy részén keresztül, vagy pedig a Tamásfalvi-kilótó sziklaterasza.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
 2. KEDVES ÁRPÁD!
  Nevezzük kis csapatunkat (3fő) hegymászóknak, akik a hétvégén a magas Tátrában a Lomnici csúcsot választották célpontjuknak.
  Magávál a hegymászással úgy gondolom nem is volt gond, hiszen tudtuk mire készülünk, ismertük az előttünk álló feladatban rejlő kihívásokat, tulajdonképpen ezért is vágunk neki mindig. Az időjárást is ismerjük, tisztában vagyunk vele, hogy főleg ilyen helyeken, hogy úgy mondjam elég gyorsan meg tud változni, hogy megvicceljen bennünket.
  A csúcs alatt elért bennünket egy kisebb front, mely nem éppen kedvez a mászóknak. Konkrétan egyaltalán nem. A jégcsákányomat az ég felé tartva hangos zizgéssel jelezte, hogy olyan szinten tele van feszültséggel a levegő, hogy pillanatokon belül ki fog sülni. És persze meg is történt! Gyorsan felmásztunk a csúcson lévő állomásra, ahol nem túl soká be is terelték a népet az elővigyázatosság kedvéért. Mi is itt pihentünk és vártuk, hogy elvonuljon a vihar, hogy utunkat lefelelé folytathassuk.
  Mint mondtam tudtuk, hogy milyen paklit húztunk és ennek tisztában vagyunk most is minden negatív vonzatával.
  De érdekes dolog történt: odajött a 2634m magasan lévő időjárásállomás alkalmazottja kis csoportunkhoz és jól érthetően angolul közölte velünk: a teljes állomás le van zárva(ezt tudtuk hiszen a hangosbemondóba is közölték, hogy a vihar miatt bizonytalan ideig nem üzemel a felvonó) és nagy felelőtlenség lenne részünkről lemászni és felhívta figyelmünket félhangosan mindenki füle hallatára, hogy életveszélyes lemennünk, de ha maradunk kapunk vouchert a bárba és 9 euró fejében mindenképpen az utolsó lanovkával levisznek bennünket.
  Összedugtuk a fejünket és megszületett a döntés, a serpánkat kivéve, aki a félúton hagyott cuccainkért mindenképpen vissza kellett fordulnia, maradunk.
  Na innentől kezdődött a kálváriánk, egészen addig, míg gyakorlatilag kidobtak bennünket az állomásról!
  EGYETLEN KÉRDÉS: MEGTEHETIK?
  Nincs íratlan szabály, hogy ilyen esetben, akár egy menedékház, ennek szerepét betölthesse?
  Épen és vidáman visszamásztunk és gond nélkül leértünk, de még mindig nem hagy nyugodni a fentiek viselkedése!
  Üdvözlettel: Montvai Csaba

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Csaba!
   Őszintén szólva nem tudom, hogy ezt megtehetik-e, az viszont biztos, hogy a Lomnici-csúcson lévő épületben hivatalosan nincs sem menedékház, sem melegedő, sem semmilyen, vészhelyzet esetén használható menedékhely.
   Emberileg úgy gondolom, nem lett volna szabad ezt tenniük, de hogy konkrétan van-e ehhez joguk, ezt sajnos nem tudom, de utána nézek, és amint kapok rá választ, közzé fogom itt tenni.
   Azt azért nem értem, hogy ha Önök elfogadták, hogy 9 euro ellenében lemennek az utolsó felvonóval, akkor miért dobták ki mégis Önöket később?
   A lényeg valóban az, hogy épségben leértek, viszont az is igaz, hogy a történet nem minden tanulság nélküli.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
  2. Köszönöm válaszát egyet azért még hozzáteszek, nem a viselkedésünk miatt történt, mert egyikünk sem az a típus. Magunk közt úgy gondoljuk egyszerűen nagy lett volna a költségvetés 2 ember miatt beindítani a rendszert. Üdv Csaba

   Törlés
  3. Ezek azok a dolgok, ami miatt leszoktam a Tátráról. Ha már költségvetés, április végén a Mölltal gleccseren síztünk. A pálya mellett lejött egy lavina. Azonnal ott volt több tucat ember helikopterek, ratrakok,kutyák, stb. Először pieps-el nézték át a területet, utána végigszondázták. Kb. 150 ember dolgozott késő délutánig úgy, hogy nem is volt konkrét eltűnés, de tették a dolgukat, hátha.... Sok ezer eurót égettek el, ha úgy tetszik hiába.

   Törlés
  4. Kedves Csaba!
   Megkérdeztem Scheirich László barátomat, aki korábban csaknem négy évtizedig a Lomnici-csúcson dolgozott. Azt írta, hogy a jelenlegi pontos szabályozást nem ismeri, de a korábbiakkal ellentétben a személyzetnek megtiltották, hogy éjszakára bárkit beengedjenek az épületbe, melyet egyébként be is zárnak. Régebben erre volt lehetőség. Ha Önöknek bármi bajuk lett volna abból, hogy elküldték Önöket, akkor felelősségre lehetne vonni a személyzetet. Az anyagi oldal számomra azért nem érthető, mert emberi oldalról nézve senkit sem lehet kiküldeni a viharba, kockára tenni az életét csak azért, hogy ne kelljen beindítani a felvonót. Akkor mondták volna, hogy várják meg a vihar végét, vagy ha nem csitul, akkor maradjanak reggelig, és akkor lemehetnek az első felvonóval.
   Szóval érdekes szituáció, és egy percig sem gondoltam, hogy bármi gond lett volna a viselkedésükkel. :-)
   Üdv: Nagy Árpád

   Törlés
  5. Na ez még egy idegesítő és érthetetlen szokásuk, hogy éjszakára bezárják a házakat. Jó, tudom a csúcson nincs hivatalos szállás, csak újabban valami exkluzív szoba, de akkor is. Ne adj isten éjjel érek oda valami nehéz mászásból, viharban és nem tudok bejutni. És ez nem csak elmélet. Jó pár éve télen, hatalmas hóesésben, méteres hóban kb. éjfélre értünk a Poprádi házhoz, ami természetesen zárva volt. Kopogás, csengetés eredménytelen. Végül úgy jutottunk be, hogy a sípszavunkat meghallották a még ébren lévő honfitársaink, és egy létrát lógattak nekünk le az első emeleti teraszról. Ez náluk teljesen normális, nem kell éjjel kolbászolni, meg a végén még elmegy valaki fizetés nélkül.

   Törlés
 3. Kedves Árpád,
  Van esetleg infód, hogy nyitnak-e a Szlovák csúcsokra vezető túrista utak Júni 1-től?

  Üdv, Péter

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Péter!
   A csúcsokra vezető turistautak inden évben június 16-tól járhatóak.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
  2. Ezek szerint mégis érvényes a téli zárlatról szóló szabályozás?

   Törlés
  3. Erről továbbra is csak annyi információm van, ami az erről a közelmúltban megosztott bejegyzésben szerepel.

   Törlés
 4. Kedves Árpád!

  Múlt héten jártam a Sas-úton, a Déli-Gránát csúcsról indultam a Kereszt-nyereg irányába. Megfelelő felszerelés hiányában valahol félúton kénytelen voltam visszafordulni. Érdekelne, felismeri-e a helyet ha küldök egy linket?

  https://lh3.googleusercontent.com/R9F-sDHxyFQHFWnXD5owwRg0mq5W_SFhlhRo1kQH5IxvNNyLbZTgiBscNQvF2r8lVtXakXvlIFsFDQ6uL_dLsS3xcp2X3edo0Csn-qpQcF1E2byn4YrsVHYU3ZnXlRF8fJABuVWv9J-gsJC2O6qG09LbApLXlagLMHffGAttcgoVwwY40XtuWdpn4IJ2D0K7zO8nlBwXgGOGxaD9BwMxYn3sL5KckYvkyBlN1m9oXcClx8bhKmI4OhEL19Gk0j22zFCvk3Knw54PS7OZI8u2kXzwFJaAn8h5zfxezhlja9SJQHL6dX3CAKaICrWd2pWXzAoKmxt0KifxyVGSf15fqWIXdPkvGoHNcytVdxfC6yClA0OqD_qUPRoGHYwxPTLB-8sjd6K9d9boUXg6L1r9LsYU6sSUqR56fzii5FokJo5wxyFJwlhSbba47I6KD2XI0TiwpQBNz5ntYeoBZszves93UagNyWEK2-VssP4JW2RpPc7Np7telNZHS8VyOhzZNFlEWMWx5VKXEfsMa5cVJNNTj_3DD1HKsCeTCNNGZ3gdu0XgqIHWv-jccmoN-cKOyZyvpcU8riPClSeCktN9sMeA1inJ6m3pX8A-j-Yyr8pEqR7fR2DPzg=w1231-h821-no

  A képen látható csúcsot szeretném beazonosítani, hogy megtudjam, meddig jutottam a túrán.

  Üdv.
  O.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ez a Nagy-Bükkvölgyi-torony (Wielką Buczynową Turnią).

   Törlés
  2. Köszönöm.
   Ezek szerint a nehezén már túl voltam.
   A felső hófolton még felmentem és a túloldalon le.
   Ott aztán olyan hófolt várt rám amin hágóvas nélkül nem kockáztattam meg az átjutást.

   Törlés
  3. A körülményeket figyelembe véve azt hiszem, ez bölcs döntés volt, a hegy megvár .-)

   Törlés
 5. Kedves Árpád!
  Trangoska parkolóbol indulva szeretnénk feltúrázni, Gyömbér-Chopokra és azt szeretném kérdezni, hogy a Chopokrol lanovka jár-e ilyenkor lefelé? ha igen hány óráig? vagy marad a sipálya melletti sárga út...
  válaszát előre is köszönöm!
  Kata

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Kata!
   A lanovka júniusban 8:30-tól 16:00-ig közlekedik, így ha addig odaérnek, azzal le tudnak jönni. A felnőtt jegy lefelé 14 euro.
   http://www.lanovky.sk/?page=lan&lan=107
   Üdv: Nagy Árpád

   Törlés
 6. Kedves Árpád,
  Megint technikai kérdésem van, inkább talán erre a fórumra való mint a fotós-ra. Nem szoktam telefonálni a hegyen, ezért nem derült ki eddig, hogy nincs térerő, de az utóbbi hónapokban kipróbáltam, hogy működne-e a telefonos segítség. (A hegyimentőket persze nem hívtam fel az applikációval ezért, hanem ismerőst). Eddig három helyszínen próbáltam ki Lengyel ésSzlovák oldalon egyaránt. A magasabb részeken egyáltalán nem működik a térerő. T-COM előfizetésem van. Van olyan magyar szolgáltató aminek biztosabb a lefedettsége?
  Előre is köszönöm,
  Kovács Kamilla

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Kamilla!
   Én a Tátrában mindig automata hálózatkeresésre állítom a telefont, így nekem eddig mindig volt lefedettség, amikor szükség volt rá, illetve engem is sokszor hívtak túra közben.
   A magyar szolgáltatók partnereit sajnos nem ismerem, de szerintem ma már, a rooming díjak eltörlése után a legegyszerűbb megoldás az automata hálózatkeresés.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
 7. Kedves Árpád, Köszönöm! Nem is hallottam még hogy van ilyen, de akkor utánanézek hogy kell :) És még egy kérdés, senki nem válaszolt erre a másik fórumon, de tényleg elég nagy probléma volt hajnalban és márpedig általában 5 körül fogok a parkolóba érni. Van valami trükkje a szlovák parkolóautomatának? Csak féleurós jegyeket adott ki, 6 euró a napidíj és nem mertem úgy otthagyni az autót, hogy nincs jegyem. Az automata nem engedte beírni a végdátumot. A nyelvet sem tudtam változtatni. Megkérdeztem később a parkolóőrt, hogy ha túl korán jövök és nincs kint a jegy elvontatják-e, azt mondták nem, de azért nem túl megnyugtató jegy nélkül otthagyni az autót.
  Köszönöm,
  Kovács Kamilla

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nem tudom, konkrétan melyik parkolóra gondolsz, azt tudom, hogy Csorbatón távozáskor kell fizetni, máshol pedig a Tátrában eddig nem láttam automatát.

   Törlés
 8. A Tarajkára vezető felvonó alatti nagy parkolóban próbálkoztunk először, ott volt az automata amivel nem boldogultak még a szlovákok sem akiktől segítséget próbáltam kérni. Illetve a Lorenz-hágóba vezető sárga jelzés közelében is láttam egy automatás parkolót, egész közel a túraútvonal kezdetéhez. Amikor már visszafelé jöttünk volt kint parkolóőr is, nem tudom mi történik, ha az ember reggel csak leparkol ott. Láttam több táblát ami az elvontatásra figyelmeztet. De akkor ezek szerint a parkolóautomata nem általános, csak pont kifogtam.

  VálaszTörlés
 9. Szia Árpád, volna pár kérdésem, sehogy sem találom neten a választ. Ketten mennénk, augusztus elején, kevés sziklamászó, több ferráta tapasztalattal (a D-nél már rezeg a léc)
  1. A Gherlachfalvi megmászásához melyik hegyivezető társasággal érdemes beszélni, kit ajánlanál, többet is láttam, van aki csak foglaláskor közli az árat, így eléggé tanácstalanok vagyunk, mivel azt olvastuk bárki mászhatja, ha tagja valamilyen szövetségnek, gondolom sok a wannabe vezető is. Olcsón szeretnénk, de olyannal, aki azért nálunk jobban ismeri a terepet. Mennyivel előtte kellene foglalni, mit érdemes erről tudni? Van valami logisztikai zűr ezzel, mittudom kijutni a Sziléziai házhoz, mi van ha a foglalt napon rossz idő van, hol tudnék erről olvasni?
  2. A Lomnicra előfoglalás nélkül mennyi esélyünk van felvonózni mondjuk hétközben? Vagy mondjuk egy nappal előtte foglalva? Ez a Gipsi-ferráta is tulajdonképpen csak vezetővel járható, bünti/eltévedés szempontjából?
  3. Van jelenleg a Tátrában ferráta, amit magunkra is használhatunk?
  4. A parkolást is szeretnénk olcsón megúszni, van esély kora hajnali/reggeli órákban a kempingektől buszokat elcsípni a hegy irányába? Erre van valami menetrend-veboldal? Asszem a Tátralomnic előtti kemping lesz a hadiszállás.
  5. Ebben az időszakban a hegyi menedékházak mennyire foglalhatóak egy nappal azelőtt? Leginkább a Sas-út és a Tengerszem-csúcs közötti két menedékház érdekelne (Pieciu meg a Morski), ide pár napra befészkelnénk magunkat. Telefonjel, ahogy olvastam a hozzászólásokban, zsákbamacska :)
  6. Sátor a hegyen tarkónlövéssel jár, jól gondolom?
  7. Nem vagyunk pénzzel nagyon eleresztve de lusták is vagyunk, ezekben a menedékházakban mind van kaja? Árban elfogadható?
  8. Ilyen szigor mellett, gondolom a hegyi patakok mind ihatóak?!
  Köszi szépen,
  Attila

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Attila!
   Elnézésedet kérem, de jelenleg nincs időm ennyi kérdésre válaszolni, de a kérdéseidre a www.magas-tatra.info oldalon megjelent cikkekben némi keresgélés után megtalálod a választ.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
  2. Szia Attila!

   Néhány kérdésedre a válasz!

   1. Gerlach árak és vezető kontakt: http://www.tatryportal.sk/tury-horsky-vodca/1-Vystup-na-Gerlach
   2. itt tudsz foglalni helyet a lomnici lanovkára. https://www.gopass.sk/EN/homepage?idcategory=61&resortsIds%5B%5D=7&resortsIds%5B%5D=8&dateFrom=19.7.2017&dateTo=19.7.2017&seasonTicket=false&productsShown=-1&showMore=false
   3. A szó valós értelmében vett klettersteig nincs a Tátrában. Néhány helyen láncok, hágcsók vannak, de esetlegesen és csak a kulcs helyeken. Ilyen Pl a Lomnicra vezető út, vagy a Gerlach próbáknál néhány helyen. Legjobban a Sas út és a Svinica za ami emlékeztet a via ferrátára, de a lánc miatt a biztosító felszerelés nehezen csúszik rajta, inkább kapaszkodásra alkalmas.
   4. a poprádról induló busz menetrendet itt találod: http://www.sadpp.sk/poriadky.html. Szerintem egyébként a villamos a legpöpecebb közlekedési mód.
   5. A lengyel oldali túristaházak szerintem július augisztusban foglalni szinte esélytelen pár nappal előbb. Viszont mindkettőben lehetőség van 5 euróért a földön aludni és még takarót/derékaljat is adnak! :-)
   6. Igen :-)
   7. Van kaja és szerintem árban elfogadható: 500-1000 között egy leves, 1000-2000 között főétel. Ha sokallod jusson eszedbe, hogy nekik is fel kell cígelni oda az ételt! :-)
   8. A patakok ihatóságáról nincs tapasztalatom. Én azért inkább csak a kiépített forrásokból mernék inni, de én félős vagyok...

   Törlés
  3. Nagyon köszi,
   1. közben kínunkban lefoglaltunk egy vezetőt a Sziléziai háznál, szállással együtt (260+48EUR két főre), mert mas vezetők nem reagáltak vissza. Ha lett volna olcsóbb, most már meg ne mondjátok :) Ha van szállásfoglalás, akkor ingyért van lent a parkoló, 5 Euróért viszont felvisznek onnan.
   3. a Sas abszolút tervben van :) A Svinica meg akkor, hogyha felvonóval csináljuk. Mit szólsz, belefér ugye egy napba a teljes Sas meg vissza Zakopaneba?
   5. Egyik lengyel ház sem biztatott, hogy ott aludhatunk. A Pieciu háznál írták, h van 15 nem előfoglalós hely, de oda elsőnek kell érkezni. Ez a földön alvós módszer könyörgős? vagy ez nekik üzlet, nagyon hangsúlyozták, hogy extrém esetben csak...

   Törlés
  4. amúgy nézem az oldalt amit írtál, a Gerlach előfoglalásra, 10 Euróval olcsóbb ugyan, de a horsky-vodka nevű vezetőhöz irányít, akinek írtunk és vissza se mukkant :) a Szilézinél nem esett szó az útvonalról, a vezető még nem vette fel velünk a kapcsolatot, nem tudom megválaszthatjuk e, de te melyiket ajánlod? Ferrátázgatunk =< D szintig, de mászótapasztalatunk alig/kevés van.

   Törlés
  5. szia! szerintem a Sas ut zakopanebol indulva es meg aznap oda visszaerkezve nagyon extrem, nem ajanlom. mi a murowaniec hazbol zavrat Kryzne Zakopane turat csinaltuk, de reggel hatos indulassal ejjel 11- re ertunk Zakopaneba, pedig nem vagyunk pudingbol. Ami a lanovkas svinicas utat illeti szerintem detto, mert amivel rovidebb utban, annyival kevesebb a rendelkezesre allo ido, raadasul a svinica nyeregtol a zavratig is maszos a terep. de ket nap alatt szepen kenyelmesen abszolvalni lehet es akkor marad ido nezegetesre is. a szallas eseteben az emergency accomodationra fel vannak keszulve, nem kellett konyorogni, az 5to volgyi hazban derekaljat us adtak, de sok alvasra ne szamits, mert szo szerint mint a heringek fekudtunk a padlon, de hat ez is az elmeny resze...

   a gerlach eseteben a felkai proban fel a batizfalvi szakadekban le korutat javaslom. a masik ketto ut nehezebb, a batizfalvi fol-le meg onmagaban unalmasabb... a nehez nem abszolut ertelemben ertendo, de vedd figyelembe, hogy kotelpartiban meg nem mozogtatok a hegyen, elsore ezt is szokni kell.

   Törlés
  6. Grimpix! A Sas-út oda-vissza Zakopanéba megcsinálható, de elég fárasztó és időigényes. Én is tervezem most hamarosan, olyan 28-30 km a Kuznice felé vezető körforgalomtól és oda vissza (https://ridewithgps.com/routes/23024458). Ha Kuznicében száll meg az ember, kevesebb. Két éve Kuznicéből indulva a 8 órai felvonóval mentem fel a Gáspár-csúcsra, onnan a Swinicán át a Zawratig, majd a Sas-út és le a Kereszt-nyeregtől, és valamikor este 11 körül érkeztem vissza Kuznicébe (https://www.bikemap.net/en/route/3461874-gasparcsucs-sasut-kuznice/). Ha te hát egy nap alatt akarod/akarjátok megcsinálni, akkor 1) korán kell indulni, 2) fel kell készülni a fárasztó napra, sok víz kell, mert a Murowaniec-menedékházon kívül más beszerzési hely nincs (visszafelé a sárga jelzésen akad vagy két forrás, én ittam belőle pár kortyot, mert délre elfogyott a vizem, és estére már szomjas voltam eléggé, de azért ezt nem ajánlanám senkinek), 3) fejlámpa legyen nálatok, mert könnyen belecsúszhattok a sötétbe. Számolni kell azzal is, hétvégén rengetegen vannak, tehát lassabb a a haladás, a kapaszkodós részeken különösen. Én egy hétfői napon voltam, akkor viszonylag kis forgalomban a 7 órás kalauz idővel számolt Sas-út 4 órahossza alatt kényelmesen és biztonságosan teljesíthető volt, fotózással, némi üldögéléssel-szusszanással egy párszor. De a lényeg, hogy teljesíthető, nem kell, de azért kell egy kis edzettség és elszánás természetesen.

   Törlés
  7. No, újfent köszi a segítséget az uraknak, megvolt, kevesebb mint 14 óra a kempingtől a kempingig, ezek szerint mink se pudingból vagyunk ;) mondjuk csaltunk, mert Kuzniceba és onnan vissza buszoztunk. Bővebben itt: https://grimpix.blogspot.ro/2017/08/a-gazdag-sas-utja-kenyesebb-lancnal-kar.html

   Törlés
 10. Kedves Árpád!
  Tudna nekem abban segíteni,hogy a tátra kártyához járó biztosítás megfelelő-e,elegendő-e,vagy szükséges ezen felül biztosítást kötni? Ha elegendő,akkor a basic vagy premium szolgáltatást válasszuk,ha 2000 feletti csúcsokat szeretnénk célba venni jelzett túristautakon? A szálláson a kártya megvásárlásakor a biztosítás automatikusan életbe lép?
  Válaszát előre is köszönöm.
  Otília

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Otília!
   Mivel én nem használok Tátra kártyát, így gyakorlati tapasztalatom sajnos nincs, ezért csak annyi információm van erről, amennyi az erről szóló cikkben megjelent.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
  2. Kedves Árpád!
   Köszönöm válaszát.
   Otília

   Törlés
 11. Kedves Árpád!Sikerült vásárolnunk Gopass szolgáltatással jegyeket a Lomnici csúcs felvonóra, de csak napot tudtunk beállítani. A visszaigazolt foglaláson is csak a nap szerepel. A kérdésem az lenne, hogy érkezési sorrendben lehet igénybe venni a felvonót, vagy órát tudunk e bármilyen módon előre egyeztetni? Előfordulhat, hogy órákat kell sorba állnunk, még így is, hogy vettünk előre jegyet?
  Előre is köszönöm válaszát! Ria

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Ria!
   Valami hiba történt a foglalásnál, vagy az is lehet, hogy nem a csúcsra, hanem csak Tátralomnicról a Kő-pataki-tóig sikerült jegyet váltani, ugyanis a Lomnici-csúcsra óra-percre vannak a jegyek, így ott már nem kell órákat sorban állni.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
  2. Kedves Árpád!
   Nagyon köszönöm a gyors válaszát! Bízom benne hogy komoly hibát nem vétettünk :-(
   Küldtem Önnek egy e-mailt.
   Köszönettel: Ria

   Törlés
 12. Kedves Árpád!
  Csorba tótól mennénk Lomnicra elektricskával, de a hasznos linkeknél található menetrendekben nincs ilyen viszonylat, csak Poprád - Csorba tó, vagy Ótátrafüred - Lomnic. Lehet, hogy Ótátrafüreden át kell szállni?

  Köszönöm a választ!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen, napi két járat kivételével Ótátrafüreden valóban át kell szállni, a közvetlen járatokat a menetrend külön jelzi a célállomás nevével.

   Törlés
 13. Kedves Árpád , kérdésem a következő :
  melyik a Krivánra haladó a legrövidebb túristaút ?
  A Háromforrástól vagy a Csorba tó-tól induló.
  Ön melyiket javasolná?
  Poprádon lesz a szállásunk és nem vagyunk kezdők .
  Köszönettel , Emese Erdélyből

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia! Hogy kicsit tehermentesítsem Árpádot...

   Csorbató-Kriván-Csorbató 1410 m szint, 20,8 km
   Tri Studnicky-Kriván-Tri Studnicky 1355 m szint, 12,6 km

   Mindezek ellenére, ha tömegközlekedésre vagytok utalva (villamos), akkor bár hosszabb, a Csorba tói indulás javasolható, a Tri Studnicky praktikusan csak autóval közelíthető meg (esetleg busszal, de a menetrendet nem ismerem)

   További lehetőség "haladóknak" Csorbatótól föl a Krivánra, le a Tri Studnickyre, majd a magisztrálén vissza Csorbatóra: 1765 m szint, 26,5 km

   Jó utat!

   Törlés
  2. Kedves Emese!
   Pontosítanám a fenti adatokat, a Csorbai-tó melletti parkolóból a Kriván 9,8 km, +1242/-83 méter szint.
   A Három-forrástól a Kriván 5,7 km, +1350 méter szint. Vagyis jól látható, hogy a Csorbai-tótól bár jóval hosszabb az út, de a szintvesztés ellenére is kevesebb a szintkülönbség. Még ha ez hosszabb is, én inkább ezt javasolnám, szebb út, mint a Három-forrástól.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
  3. Nagyon szépen köszönöm a válaszokat , aug. 13-tól fogunk túrázgatni , hasznos információkat kaptam.

   Törlés
 14. Sziasztok. Szeretném megkérdezni hogy a Lomnici csúcsra fel e lehet menni gyalogosan is, ha igen mire kell számitani út közben és milyen felszerelést kell vinni? válaszotokat előre is köszönöm.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A Lomnici-csúcsra nen vezet jelzett turistaút.

   Törlés
  2. Szevasz, elvileg ugye tilos, gyakorlatilag napokon belül posztolom a Lomnic-mászás howto-ját (vezető nélkül-ofkorsz). Ha addig nem bírod ki, dobj egy mailt.

   Törlés
 15. Sziasztok! Engem olyan turistautvonalak érdekelnének amik mellett vagy közelében erdei patak folyik. Hasonló, mint a Siklawicához vezető útvonal mellett. Köszönöm előre is!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Olyan patak is jó,amihez nem vezet útvonal, hanem csak simán az erdőben van.

   Törlés
  2. Szia Patrik!
   A Tátra völgyeiben nagyon kevés olyan turistaút van, amelyikben nem folyik patak, így szinte bármelyik völgyben elindulhatsz, ha előtte megnézed a térképet. Azt viszont felejtsd el, hogy olyan patak, amihez nem vezet út, a Tátrában ugyanis csak a jelzett turistautakon lehet túrázni.
   Üdv: Nagy Árpád

   Törlés
  3. Köszönöm szépen a választ!

   Törlés
 16. Sziasztok!
  Érdeklődnék, hogy a túravezető nélküli mászás (a Gerlachfalvi csúcsot tervezzük október végén) milyen - összegű - büntetéssel járhat? Továbbá mennyire gyakoriak az ellenőrzések, kik jogosultak erre, a turistaházak üzemeltetői is? (A Sziléziai házból indulnánk téli mászófelszereléssel, ergo viszonylag egyértelmű a cél.)
  Köszönöm a segítséget előre is!
  Üdv,
  Roland

  VálaszTörlés
 17. Szia! elvben 66 euro per fo a bunti. ha meg a zarlat elotti idoszakban mentek a teli felszereles a felkai volgyben meg nem lehet gyanura ado ok. miutan letertetek az osvenyrol akkor van bukta, ha belebotlotok a hegyen egy helyimeno altal vezetett csoportba. a vezeto egyben hatosagi szemely is, melyet jelvennyel/ igazolvannyal koteles igazolni is. szerencses esetben csak lezavar a hegyrol, de jogaban all buntetni is.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia! Köszönöm a választ. Esetleg abban van tapasztalatod, hogy mennyire tipikus az ilyesfajta csekkolás? Vagy amennyiben nem szlovákul köszönsz vissza, úgy kvázi automatizmus?

   Törlés
  2. A Gerlachfalvi-csúcsra vezető úton teljesen mindennapi, és semmi köze ahhoz, milyen nyelven köszönsz vissza. És a cél, vagyis maga a csúcs lehet hogy egyértelmű, de az útvonal ismerete nélkül felelőtlenség elindulni.

   Törlés
  3. Valakinek (aki nem én vagyok ofkorsz) pont a hivatalos vezető mondta el, hogy kell Lomnicot mászni feketén. Kifejezetten biztatott :) Lehet mi kifogtuk az egyetlen jóembert, a többi meg irigy-pók?! Senki senkit nem ellenőrzött, pedig tippem szerint 50% büntethető lett volna. De 66 eurót simán megér akkor is A Sziléziai-ház meg egy fenszi hotel, na pont a londiner fog megbüntetni.

   Törlés
 18. Egyetertek TAtraturistaval, a Gerlach a legfontosabb beveteli forrasuk, szerintem a bunti ek a valoszinusege ezen a hegyen a legnagyobb (forgalom es motivacio) Az is igaz, hogy Felkai felol kisse bonyolult az utvezetes. a gerincre felerve le kell egy kicsit ereszkedni a katlanba majd jobbra harantolni, majd gerinc/nyereg atkeles utan jobbra fol a csucs. ha lefele a batizfalvi proban jottok a stakadek vegen balra van a vasalt resz, kicsit nehez megtalalni, ne sotetbe jojjetek le, mert a szakadek vege letoressel er veget. vszeg havas lesz. friss ho nem tart, de le legalabb csuszik, ugyhogy vigyazzatok. jo utat.

  VálaszTörlés
 19. Sziasztok!Szeretném megkérdezni hogy valaki tudja e hogy mi a címe a 'Különleges turistaútnak a Bélai-Tátrában"?Mert navigációba szeretném beütni.Köszönöm.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia!
   Itt megtalálod: http://chodnikkorunamistromov.sk/kontakt-media/

   Törlés
 20. Szia. Eddig mindíg síszezon közepén mentünk a tátrába, így sima ügy volt a felvonózás. De most kicsit korábban indulunk ... Az lenne a kérdésem, hogy a felvonók évszaktól-szezontól függetlenül mindig járnak e? Az egyik oldalon a felvonók működéséhez azt írják, hogy szezon dec. 9-től. Én úgy értelmeztem, hogy ez a sífelvonókra/síszezonra vonatkozik, de azért gondoltam megkérdezem. Te biztosan jobban tudod

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia! Csak egy kis görgetés az oldalon, és máris megvan a válasz a kérdésedre:
   http://www.magas-tatra.info/2017/10/oszi-karbantartas-tatrai-felvonokon.html

   Törlés
 21. Szia! A múltkor olvastam,hogy a Magisztrála déli része már nem téli zárlatos.Az volna a kérdésem,hogy kikarózták-e,vagy elég jól követhető enélkül is?Konkrétan Poprád-tó Oszterva érdekelne.Ha van valami infód sokat segítene.Köszi!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Konkrét infóm nincs, nem tudom, kikarózzák-e, vagy sem.

   Törlés
 22. Üdv. mindenkinek!

  Érdekelne, hogy milyenek a közlekedési viszonyok Budapest és Poprad illetve Ótátrafüred között? Merre érdemes menni, hogy lehetőleg elkerülje az ember a havas, jeges utat? Hólánc nélkül lehet közlekedni?
  Bármilyen segítséget előre köszönök!

  O.

  VálaszTörlés
 23. Sziasztok!

  Valaki járt mostanság a Giewonton? Milyen az időjárás? Megközelíthető a csúcs most?
  Lavina veszélyről hallottatok?
  Jövőhéten megyünk Zakopanébe, és terveik közt szerepel a felmászni.

  Előre is köszönöm válaszokat! :)

  VálaszTörlés
 24. Szia,

  kb. 2 hete voltam, akkor jól járható volt, azóta sok hó esett, nézd meg a topr.pl oldalt mielőtt indulsz. Mi a kéken mentünk fel Kuznicéből majd a pirosan jöttünk le. Dec. 16-án megint megyek, remélem jó időnk esz. :)

  VálaszTörlés
 25. Sziasztok!

  Többször voltunk már túrázni a Tátrában, télen azonban még soha. Dec 29. - Jan 1.-ig megyünk Ótátrafüredre. Lesz két teljes napunk túrázni. Mi a véleményetek a Téry illetve a Hosszú tavi menedékházról és a hozzájuk vezető útvonalról? Megfelelő lehet első téli túrához?(ruha és felszerelés ügyileg rendben vagyunk) Gondolom ebben az időszakban viszonylag forgalmas így letaposott, jól járható? Mindkét menedékházban lehet e ebben az időszakban ebédelni? Gondolom a Tarajkára ilyenkor is 8.30 és 16.30 között jár a sikló? Egerből indulnánk, kell e autó ügyileg valami extrára készülünk gondolok itt hóláncra stb? Elnézést a sok kérdésért de szeretnék felkészülten érkezni:)
  Köszönöm

  VálaszTörlés
 26. Szia Dani!Milyen szállást tudtatok foglalni szilveszterre?köszi,Lajcsi!

  VálaszTörlés
 27. Szia!

  Szeretném megkérdezni, hogy a Szlovák paradicsomban, Hernád áttörés most is látogatható, lehet e túrázni.
  Köszönöm a válasz!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia!
   A HZS honlapja szerint a Kysel ferrata kivételével minden szurdok járható, de havas, jeges, ezért hágóvasra, csákányra és túrabotra egyes szakaszokon szükség lehet.

   Törlés
 28. Kedves Árpi!

  A Hosszú-tavi és a Téry menedékházakhoz tervezünk túrát, és azon morfondírozunk, hogy az időjárás szempontjából január vége vagy február vége lenne-e alkalmasabb. Tavaly január végén voltunk, akkor meseszép idő volt, a legalacsonyabb lavinaveszéllyel.

  Az érdekelne, hogy jellemző időjárás szempontjából van-e különbség a két időpont között? (Avagy van-e egyáltalán jellemző időjárás?) És tudom, hogy a hegyekben jóval tovább tart a tél, de ennek ellenére előfordulhat-e már február végén olyan enyhébb idő, ami jelentős lavinaveszélyt okozhat?

  Köszönettel,
  Imre

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Imre!
   A Tátrában egy átlagos télen január és február vége nem sokban különbözik egymástól. Azt, hogy mikor milyen lavinaveszély lesz, senki sem tudja előre megmondani, de február végén abban a magasságban még egészen biztosan téli körülmények lesznek.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
  2. Köszönöm! :)

   Törlés
 29. Kedves Árpád!

  Január 26-án érkeznék ótátrafüredi szállásunkra egy öt fős társasággal. A 4 nap alatt ami itt töltünk szeretnénk minél szebb helyekre eljutni, sok utánaolvasás után kezd körvonalazódni a túra, de szeretném ha elmondaná véleményét a tervemről. A Poprád-tó HÉV állomásról indulnánk. Megnéznénk a temetőt. A tóhoz vezető úton láttam hogy van egy kis utacska ami felvezet a temetőhöz ez mintegy 250-300m. Ez az út is a téli zárlat alá van véve? Aztán visszamennénk az eredeti útra és mennénk a tóhoz. Ahogy láttam kikerült a téli zárlat alól az Oszterva-nyereg. Oda szeretnénk eljutni. Ez hóban, téli körülmények közt mennyire veszélyes? A következő megálló a Batizfalvi-tó lenne aztán a Felkai-tó, majd lejönnénk a hegyről és Ótátrafüreden a szállásunkhoz érnénk be. Mi a véleménye erről a túráról? Mennyire megterhelő, veszélyes? 19-20 éves fiúkról van szó, tátrai tapasztalattal senki nem rendelkezik, de van aki a szlovén Triglavon már szerzett tapasztalatot(nyáron).

  Válaszát és módosítási javaslatait előre is köszönöm,

  K.D.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves K.D.
   A Szimbolikus temető télen nem látogatható, a téli zárlat hatálya alá tartozik.
   Az Oszterva-nyereg valóban kikerült a téli zárlat hatálya alól, de tátrai, illetve téli tapasztalatok és téli felszerelés (hágóvas, csákány) nélkül semmiképpen nem ajánlom.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
 30. Kedves Árpád,
  február közepén szeretnénk a Szlovák Paradicsomba menni.
  Ilyenkor látogatható ez a rész, vagy a téli lezárás érvényes rá?
  Illetve egy másik fórumon azt olvastam, hogy elég egy csúszásgátló hólánc a túrabakancsra, és azzal végigjárható ott pl. a Sucha Bela (de akár a többi, könnyebbnek leírt) túraútvonal is. Ez valóban így van? Túrázni szoktunk, télen is, de jégcsákányt igénylő terepre nem mennénk, nincs tapasztalat.
  Köszönettel, Juli

  VálaszTörlés
 31. Kedves Juli!
  Igen, a Szlovák Paradicsom az aktuális időjárási viszonyoktól függően egész évben látogatható, és a csúszásgátló hólánc valóban elég lehet a szurdokok végigjárásához.
  Üdvözlettel: Nagy Árpád

  VálaszTörlés
 32. Kedves Árpád,
  a Tengerszem csúcs február közepén vajon látogatható? Hobbi túristák által (szoktunk túrázni, de nem vagyunk hegymászók) is elérhető? Vagy ilyenkor azért nagyon zord téli körülmények vannak olyan magasan, és inkább nem ajánlott? Nem tudom, arra visz-e kijelölt túrista útvonal.
  köszönöm szépen! Juli

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Mivel a téli zárlat hatálya alá tartozik, így a Tengerszem-csúcs június 15-ig nem látogatható.

   Törlés
 33. Kedves Árpád

  Jövő hét végén tervezünk egy túrát a Hosszú tavi menedékházhoz. Tátrát jártuk többször, téli tapasztalattal nem rendelkezünk. Mi az ajánlott felszerelés és mennyire lavinaveszélyes az a rész? Úgy látom videókból, hogy a vége a meredek, ha veszélyes azt kihagyjuk, fő a biztonság.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Dániel!
   E hét végére a Tátrába kemény fagyokat jeleznek, így mindenképpen szükségesnek gondolom a megfelelő téli felszerelést. A hosszú-tavi menedékház felé ez minimum túrabot és csúszásgátló, de még jobb a hágóvas, anélkül nem biztos, hogy fel lehet jutni.
   A turistaút alapesetben nem számít lavinaveszélyesnek, de figyelni kell a lavinajelentést, volt már rá példa, hogy elérte a lavina a turistautat.
   Jó túrát, és valóban fő a biztonság!
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
  2. Kedves Árpád!
   Köszönöm a részletes tájékoztatást, felszerelés megvan, a hidegre fel vagyunk készülve és a tanácsait megfogadjuk.

   Törlés
 34. Kedves Árpád!

  Érdekelne, honnan tudok információt szerezni a lavinahelyzetről a Lengyel oldalon. Van-e hasonló oldal mint a laviny.sk? Főleg a térkép része érdekel, ahol meg lehet nézni, hogy melyik részen mekkora az esélye a lavinának.

  Másik kérdésem, hogy van-e olyan csúcs a Nyugati-Tátrában amely a téli zárlat ideje alatt mászható?

  A választ előre köszönöm
  O.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves O!
   A lengyel oldalon nincs a laviny.sk-hoz hasonló oldal, a lavinaveszélyt a topr.pl, vagy a tpn.pl oldalakon lehet megnézni.
   A Liptói-Tátra csúcsai közül a szlovák oldalról egyik sem túrázható, a lengyel oldalról viszont mindegyik, ahová nyáron is vezet jelzett turistaút.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
  2. Lenne még egy kérdésem a lengyen oldalon való téli túrázásról:
   Vannak-e a szlovák oldalhoz hasonlóan jelzések (a hóba állított jelzéssel ellátott karókra gondolok), hogy merre vezet az út (ha igen akkor honnan lehet megtudni, hogy melyek ezek az útvonalak) vagy csak akkor tanácsos menni ha jól ismeri az ember a környéket?

   Törlés
  3. A télen használható utakat ugyanúgy, ahogy a szlovák oldalon, ahol a terep adottságai megkívánják, karókkal jelzik. Ez csak a terepen látható, ahol nincs karó, és nincs helyismeret, arrafelé nem tanácsos túrázni.

   Törlés
  4. A különbség az, hogy a szlovák oldalon csak néhány turistaút járható, főként a menedékházakig. A lengyel oldalon viszont a csúcsokra is fel lehet menni, ezért furcsálnám ha mindenhol ki lenne karózva, elég sok munka lenne.

   Nem mintha oda terveznék menni, de például a Rysy-re vezető út felső szakaszán nehezen tudom elképzelni, hogy legyenek jelzések.
   A Zawrat hágóba vagy a Swinicára például van-e jelzés?

   Törlés
 35. Kedves Árpád!
  Március 15-18 között szeretnénk túrázni a Tátrában. A Zöld tavi menedékház és a Téry menedekház szerepel a tervek között. Az előrejelzések és a tapaszsztalatod szerint járhatók-e ezek az utak, ha igen milyen felszereléssel és felkészültséggel? Ha nem akkor azon a környéken milyen járható útvonalat javasolsz akár a könyvedből? A társaság /kb.18 fő/ korban, erőnlétben is vegyes összetételű, gyakorlott túrázók de magashegyi téli tapasztalat kevés.
  A téli zárlatról a Bitó Erzsébet féle térképes info még aktuális, nincs frissebb változat?
  Válaszod előre is köszönöm:
  Györgyi

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Györgyi!
   A Zöld-tavi menedékház valószínűleg minden gond nélkül bárt ha erős felmelegedés jön, egyes szakaszokon lejegesedhet. A Téry menedékházhoz viszont véleményem szerint csak megfelelő téli felszereléssel szabad elindulni, ha nincs téli magashegyi tapasztalat, akkor inkább más célpontot (pl. Sziléziai-ház Tátraszéplakról, a Poprádi-tó vagy a Fátyol-vízesés Csorbatóról) kellene keresni. A Bitó Erzsébet féle térképet így, ezen a néven sajnos nem ismerem.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
 36. Köszönöm a gyors választ. Kb. erre számítottam. Hágóvas bérlésére van-e lehetőség a környéken ha nem sikerül beszerezni? A térképet innen értem el:
  http://magas-tatra.hu/indulaselott.
  Köszönöm : Györgyi

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hágóvasat tudtommal nem lehet bérelni, azt inkább itthon kellene megoldani.
   Ez a térkép nagyjából megfelelő, bár nem túl praktikusan használható.
   Ez talán jobban megfelel a célnak: https://mapy.hiking.sk/

   Törlés
 37. Kedves Árpád!

  A március 15-ei hétvégén szertnénk a Csorba-tótól Poprádi-tóig felmenni.
  Járható ilyenkor az odavezető túristaút illetve mire kell ebben az időszakban felkészülni ezen az útvonalon?

  Válaszát előre is köszönöm!

  Üdvözlettel: Balázs

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Balázs!
   Igen, járható ez az útvonal, igazából semmilyen különösebb felkészülést nem igényel, normál téli körülményekre kell készülni.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
 38. Kedves Árpád!

  Április 3-án utazunk a Magas-Tátrába. A lengyel részen szeretnénk túrázni, úti célunk a Mickiewicz-vízesések,a Halastó és a Tengerszem lenne, valamint a Gáspár-csúcsra és a Giewontra szeretnénk feljutni. Járhatóak ebben az időszakban a turistautak? Illetve abban szeretném még a segítségét kérni,hogy van-e Zakopane környékén akár a lengyel,akár a szlovák oldalon olyan hegycsúcs, amelyet téli körülmények között is viszonylag könnyebben meg lehet közelíteni és érdemes megnézni?

  Válaszát előre is köszönöm!

  Üdvözlettel: Csilla

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Csilla!
   Ezek a turistautak járhatóak, de április elején ott még erősen tél van, ami azt jelenti, hogy a Giewont és a Tengerszem pl. biztos, hogy csak hágóvasban érhető el, de adott esetben kötélre is szükség lehet. Vagyis csak megfelelő téli felszereléssel szabad elindulni, téli időszakban valamennyi csúcshoz téli felszerelés szükséges.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
 39. Kedves Árpád!
  Április 8-tól szeretnék túrázni a Magas-Tátrában,a Magistrale útvonalon a Poprádi-tó és a Zamkovszky ház között.
  Kérdésem hogy van járható ez a rész esetleg zárlat van ezen az útvonalon valahol?
  A válaszát előre is köszönöm.


  Tisztelettel:Zoltán  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Zoltán!
   A kérdéses útvonal a mai állapot szerint és elvileg járható, de egyes (az Oszterva pl. biztosan) részei csak megfelelő téli felszereléssel.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
 40. Kedves Árpád,

  tudnál segíteni abban, hogy nyáron a Hosszútavi menedékháztól a Svistovy stít-re(Középhegység?) fel lehet e menni, van e jelzett turistaút vagy csak hegyi vezetővel járható?

  köszönettel:

  Bianka

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Bianka!
   A Közép-hegységre nem vezet jelzett turistaút, az valóban csak hegyi vezetővel látogatható.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
  2. Köszönöm szépen!

   Bianka

   Törlés
 41. Budavári László2018. április 25. 18:01

  Kedves Árpád!

  Május közepén tervezünk egy hosszú hétvégét autóval, Kakaslomnici szállással eltölteni. Két teljes napunk lesz, szeretnénk feljutni a Lomnici csúcsra és túrázni, kirándulni. Közepes állóképességgel, 50 év felett, mit javasolsz? Milyen körülményekre számíthatunk és milyen uticélokat érdemes megfontolnunk?

  Köszönöm a segítségedet, szép napokat kívánok: Budavári László

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves László!
   Május közepén még téli zárlat van, vagyis csak a menedékházakig lehet felmenni. A körülmények az akkori időjárástól függően elég széles skálán mozoghatnak, ennek megtippelésére nem vállalkoznék. Ami túraként szóba jöhget, az a Zöld-tó, a Sziléziai-ház és a Poprádi-tó, vagy a Tarajkáról a Kő-pataki-tó.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
 42. Budavári László2018. április 27. 15:23

  Köszönöm az infót! A csúcsra felvonóval szeretnénk feljutni, az vajon járni fog, vagy a téli zárlatban az sem használható?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. http://www.magas-tatra.info/2018/04/tavaszi-karbantartas-tatrai-felvonokon.html

   Törlés
 43. Kedves Árpád!
  Pünkösdkor mennénk a Magas - Tátrába. (május 18-21) Érdeklődöm, hogy a lengyel oldalon ekkor még zárlat van? Szívesen felmennénk a Rysy-re. Köszönöm. József

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A Lengyel oldalon 1-2 út kivételével nincs téli zárlat, a Rysyre lehet menni télen és tavasszal is, ha megfelelőek a körülmények. Nem veszélytelen az út, havas részek még szinte biztos, hogy lesznek. Én nem ajánlom csak olyannak aki már megtette az utat legalább nyáron illetve van talaszalata és megfelelő felszerelése hasonló (meredek, kitett, láncos, havas) terepen.

   üdv. O

   Törlés
  2. Köszönöm a segítséget!

   Törlés
 44. Kedves Árpád, június 2-án tervezünk egy 6fős baráti társasággal felmenni a Krivánra, több helyen is olvastam a téli zárlatról viszont sajnos nem teljesen egyértelmű számomra , hogy melyik útvonalakra érvényes ez.
  Kiinduló pont a Három-forrás parkoló lenne a zöld túraútvonalon egészen a Kis-Krivánig majd onnan már kék útvonalon a csúcsig.
  A kérdésen az lenne, hogy a zöld útvonal és a kis és nagy Krivánt összekötő kék útvonal is lezárás alatt lesz?
  Ahol eddig olvastam ott nem győződtem meg teljesen.
  Nagyon szépen köszönöm válaszát!
  Üdvözlettel: Dávid

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Dávid!
   Úgy tűnik, csak a magas-tatra.info oldalt nem olvastad ezzel kapcsolatban, ahol egyértelműen fel vannak sorolva azok az uatk, melyeket érint a téli zárlat. A Krivánre veztő útvonalak csak június 15-től használhatók.
   http://www.magas-tatra.info/2017/11/tanap-latogatasi-rend-meg-nincs-megis.html
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
  2. Igen igaza van ez a rész elkerülte a figyelmúnket.
   Köszönöm!
   Esetleg tudna valami jó egynapos túrát ajánlani a lengyel oldalon?
   Üdv.: Dávid

   Törlés
  3. Bár Árpádot kérdezted, belekotyogunk, a vebkamerák szerint a hó nagy része eltakarodott a gerincen, szóval a Sas (Orla Perc) egy príma választás a lengyel oldalon. Egynapos, sőt könnyíthető a felvonóval (előre foglaljatok hetekkel - mi egy nappal előtte akartunk felvonójegyet, mászás is lett a vége), de meg is felezhető, ha semmi becsvágyatok és önbecsülésetek nincs :) Millió leírást találsz róla mindenhol, itt a tátrainfón is sokat. Érdemes minél hamarább menni, mert aztán főszezonban az emberek nem bírnak otthon ülni s mindenhol kerülgetni kell őket, ami a láncos szakaszokon kifejezetten bosszantó. Nem egy kezdőpálya, egy része viaferrátásítva van, viszont a nehézsége túl van lihegve rendesen.

   Törlés
  4. Grimpix, nem tudom, mikor voltatok a Sas-úton, de szerintem nem eldönthető (pl a Gáspár-csúcson lévő) webkamerák alapján, hogy mennyire járható. Én tavaly voltam június első felében és több helyen voltak hófoltok a Swinica és a Zawrat között és a Sas-úton is. Néhol a lánc és a létra is a hó alatt volt. Vannak részek ahol ilyenkor hágóvas nélkül veszélyes, én nem ajánlanám ismeretlen embereknek, hogy oda menjenek mert nem tudhatom, hogy milyen tapasztalattal rendelkeznek.

   üdv.O.

   Törlés
  5. A Sas út egyes szakaszai, így a láncok egy rész is még mindig hó alatt van. Mivel az útvonal egy része északi tájolású, így ott még nem olvadt el a hó, és június elejéig nem is nagyon szokott, így azt június elején csak gyakorlott magashegyi turistáknak javasolnám. Grimpixet pontosítva a Sa út nem vai ferrata, rengeteg lánc van, de sehol sincs drótkötél, így a szett sem igazán használható, leginkább csak akadályoz.

   Törlés
  6. Jogos, idéző jelben is akartam írni a ferrátásítást, csak elkapkodtam és már nem engedte módosítani :) Valóban az Y használata balesetveszélyes lehet, bár valamiért rengetegen azzal csinálják, gondolom ezzel nehezítik :) Mi csak egy rövid hevedert vittünk karabinerrel.
   Nálunk már elment a hó, Dávid, gyertek akkor inkább a Fogarasba, nálunk minden csúcsot összevissza szabad mászni, nincsenek vágólag lerakott járólapok a hegyen, igazi vadkelet :)

   Törlés
 45. Tisztelettel kérdezem valaki tud olyanról akit megbüntettek már a hegyen? Ez a téli zárlat egy vicc!!! Mi a Fehér tavi csúcsra készülünk május végén...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Lehet, hogy viccnek tűnik, de ettől még érvényes jogi rendelkezés, és ha valakit megbírságol a nemzeti park őre, nem hivatkozhat arra, hogy mások is ezt csinálják.

   Törlés
 46. A Biela Voda parkolóban aki nem autóval érkezik ( tehát gyalogosan ) annak is kell fizetnie amikor elindul fel a zöld tóhoz?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A Magas-Tátrában nem kell fizetni a túrázásért.

   Törlés
  2. Köszönöm! Tehát a fehér tavi parkolóban csak akkor kell fizetni ha autóval érkezünk? Mert tudtommal 6 euróval kell kedveskedni a parkolóőrnek. Ha meg Matlárházán hagyjuk az autót az ingyen van és onnan is van becsatlakozó út a sárga jelzésbe nem?

   Törlés
 47. A vicc szót nem úgy értettem, hogy kamu. Hanem, hogy ez nonszensz! Biztosan vannak veszélyes szakaszok még ilyenkor is - elhiszem. De azért java részt ilyenkor már ideálisnak mondhatóak nagyrészt a túristautak. De biztos könnyebb mindenre kiterjedően "lezárni" a hegyet. Nekem még egy ismerősömet sem büntették meg, ezért kérdeztem valaki hallott e már ilyenről.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Gondolom, hogy nem kamuként értette a vicc szót, de a téli zárlat nem a túrázás veszélyei miatt van kitalálva, hanem elsősorban az állatvilág védelme miatt, és ha kicsit utánaolvas itt az oldalon, pontosan érthető, hogy miért. Elhiheti nekem, hogy a TANAP őrei nem egy, és nem két embert büntettek már meg a téli zárlat megsértéséért.

   Törlés
 48. Tisztelt Nagy Árpád!

  A segítségét/véleményét szeretném kérni amennyiben ideje engedi. Május végén tervezünk a Fehér tavi csúcshoz kirándulni. Sajnos csak péntek este tudunk kiérni így Tátralomnicon aludnánk és a "klasszikus" 537-es út mellett lévő Biela voda parkolóból mennénk fel. A zöld tavi menedékházon "keresztül".

  A kérdés: Van-e ennél izgalmasabb/vadregényesebb útvonal. Igazából minket - képek - alapján a Zöld tavi menedékház ( a tó és környéke a csipkés hegyek ) látványa fogott meg nagyon. De több helyen olvastam már, hogy a menedékházig vezető út nem igazán látványos, sőt nem is igazán erdei túra út stb. Emiatt kicsit elbizonytalanodtam. Esetleg a Lomnici csúcsra menjünk fel felvonóval és onnan már vadregényesebb átmenni?

  U.i.: én a fiúkat egyébként is arra kapacitáltam volna, hogy a Menedékházban aludjunk és onnan induljanak túrák akár két napra és vasárnap este haza. De a parkolóban nem merik otthagyni a magyar rendszámos autót 2 éjszakára.

  U.u.i.: 3 negyvenes, rendszeresen sportoló de HOBBI túrázó férfi társaság vagyunk akik szeretik a kihívásokat. Aludtunk már -10 fokban 50 cm hó mellett idén a Jenő kunyhóban a Pilisben... :-) "hülyeségért" nem kell a szomszédba menni... Van aki spártázik, van aki félmaratont fut - tehát az állóképességünkkel elméletileg nem lesz gond. De természetesen tisztelettel viseltetünk a Hegy iránt.

  U.u.ui.: Vasárnapra ha még maradt erőnk :-) délelőttre tudna javasolni valami kellemes kirándulást a közelben akár a Lengyel-Tátrában? Zár közelében van egy lombkorona tanösvény - ezt nézték ki a többiek de ez inkább kikapcsolódás mint kirándulás :-)

  Köszönettel,
  Ráczkevy András

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves András!
   A Fehér-tavi csúcs június 15-ig nem látogatható, mivel a téli zárlat hatálya alá tartozik. A csúcsra egyébként egyetlen útvonal vezet, a Zöld-tavi menedékház felé, higgye el, a menedékháztól éppen eléggé izgalmas az is, odáig pedig fel ekll menni, aki fel akar jutni a csúcsra. Ez ilyen egyszerű, a Tátrában ugyanis csak a jelzett turistautakon lehet közlekedni. Az állóképességgel ezek szerint valóban nem lehet gond, de ha valóban tisztelik a hegyet, és még inkább a természetet, akkor ezt a túrát (a Fehér-tavi-csúcsot a zergék miatt különösen) június 15 utáni időpontra kellene halasztani.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
 49. A nem izgalmasat a parkolóból a Menedékházig értettem!! Az egy "sima" erdei kirándulás, nem? AZ Izgalmas rész az "csak" a Menedékháztól a Fehér tavi csúcsig van, nem? Mi csak ebben az időpontban tudunk kiutazni idén. Egyébként a zárlat okáról ezen az oldalon is igen eltérő indokok és vélemények alakultak ki. Tehát nem hiszem, hogy az aki most megy fel az nem tisztelné a természetet. Ilyen alapon bárki aki felmegy NEM tiszteli a természetet. De az egyszerű turistát persze rögtön megbélyegzik a bürokraták! Ez kissé álszent. DE, köszönöm a figyelmeztetést és a sok hasznos információt!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A Lengyel oldal szinte bármelyik útvonala járható májusban is.
   Ott nincs téli korlátozás. Mehettek a Rysy-re (Lengyel oldalról) vagy a Sas-úra ha a megfelelő állóképesség mellé megfelelő magashegyi tapasztalattal és felszereléssel is rendelkeztek.
   Lehet, hogy tévedek, de írásodból arra merek következtetni, hogy még nem jártatok a Magas-Tátrában. Ha ez tényleg igaz, akkor viszont nem ajánlatos a fentebb említett útvonalakkal próbálkozni. A jó állóképesség, félmaraton, spárta stb. oda kevés.


   A Biela Voda - Zöld-tavi menedékház útvonal tényleg nem a legizgalmasabb, de jó tempóban másfél óráról van szó, az útvonalak első fele általában ilyen.
   A Lomnicky-csúcsról hegyivezető nélkül nem szabad, sziklamászó tapasztalat nélkül pedig nem lehet menni sehova.
   Ha jó az állóképességetek akkor fel lehet menni Tátralomnicról a Kőpataki-tóhoz, onnan a Nagy-Morgás-hágón keresztül le a Zöld-Tavi menedékházhoz a piros jelzésen.


   üdv. O.

   Törlés
  2. Kedves Tatramanus! A téli zárlat okáról úgy gondolom nem az ezen az oldalon, vagy bárhol máshol olvasható vélemények a mérvadóak, hanem a jogszabályi rendelkezések. A Tátrában történő túrázást ha tetszik nekünk, ha nem, korlátozások szabályozzák. Most is vannak olyan területek, ahol lehet túrázni, és van, ahol nem. Nem tisztem sem védeni, sem támadni a téli zárlatot, mindenesetre ez egy szabály, amelyet nekünk, egyszerű turistáknak be kell tartani. Az, hogy jók-e, kellenek-e ezek a szabályok, az egy másik téma, amelyről ugyancsak lehetne vitázni, de attól még azok úgy maradnak, amíg a nemzeti park meg nem változtatja azokat. Erre a jelenlegi ismereteim szerint a közeljövőben vajmi kevés esély van.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
  3. O. hozzászólását azzal egészíteném ki, hogy a Kő-pataki-tó - Nagy-Morgás - Zöld-tó útvonal is a téli zárlat hatálya alá tartozik.

   Törlés
 50. Jól gondoltad, hogy nem vagyunk járatosak! :-) Illetve 17 éves koromban jártam már ott de ez mára természetesen semmit nem számít :-) Ezért is próbálok innen mindent össze szedni. A Lomnici csúcsot rosszul írtam én is arra gondoltam, amit TE említettél útvonalat. De arra vonatkozóan még senki nem nyilatkozott hány km, milyen erőnlét kell hozzá. Mert gyanítom, hogy ezzel együtt még felérni a Fehér tavi csúcsra is és visszajönni elérni az utolsó felvonót azért nem séta galopp. A zöld tavi mendeékház környékét nagyon szépnek találjuk csak az oda vezető úttól nem vagyok elájulva. Ezért is próbálkoznék más alternatívákat keresni. Szeretem a kihívásokat de a Sas út elsőre valóban kicsit necces lehet - nem is gondolkodtunk rajta. De ha van még javaslatotok napi kb. 20 km-es távban Tátralomnic közelében, szivesen veszem. Köszönöm!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Jó vicc a kihívás, a Sassal a hátunk mögött még nem mertünk elmenni egy spártára. Pedig mi se vagyunk papundekliből. Mindenki attól fél, amit nem ismer :) Az önbizalomhiány mondjon le! :)

   Törlés
  2. Grimpix, ne keverjük a dolgokat. Én is voltam a Sas úton, nekem sem jelent kihívást erőnlét szempontjából és technikailag sem, ha megfelelőek a körülmények. Májusban viszont a hófoltok miatt még veszélyes. Én Júniusban voltam és több helyen a láncok és a létra is hó alatt volt, hágóvas nélkül a kicsúszás esélye elég nagy és azokkal történik meg akik rosszul mérik fel a veszély mértékét. Meggyőződésem, hogy Spártán kevesebben vesztették életüket az elmúlt években mint a Sas úton.

   üdv. O.

   Törlés
 51. Kedves Árpád! Köszönöm, értem. Ön nagyon diplomatikus - maradjunk ennyiben ;-)

  VálaszTörlés
 52. Érdeklődéssel figyelem a TANAP-szigorral kapcsolatos diskurzust. Mondjuk a Tátrában csak kétszer jártam, viszont több mint 20 év alatt büntettek meg már nemzeti parkban (máshol), kergettek el sátrazás közben, csináltam többször olyat tudatlanságból, ami nem éppen merítené ki a "természet tiszteletét" bármit is jelentsen ez a fent említett homályos toposz, amit mandinerből adogattatok egymásnak.
  De volt, hogy pont azok engedtek, vagy biztattak szabálytalankodni, akik a szabályok betartásáért felelősek. És sokszor tudatosan követtem el szabálytalanságokat (nemcsak) a hegyen, mérlegelve és vállalva a kockázatot, felelősséget. A szabály sohasem egyéneken értelmezett, hanem tömegeken, nagy számokon, statisztikán. A közlegelő problémáját biztos ismeritek, MINDIG megéri az egyénnek dezertálni. Pláne ha a többség nem dezertál. Erre lenne példa, hogy tiszta egyedül kirándulhatsz a Tátrában, mert mindenki ügyesen betartja a téli zárlatot.
  Tagadom, hogy lenne az egyén fölött (legalábbis) ezen a világon bármi hatalmasabb, aki megmondhatja, hogy mi a tészta. Az Állam, a TANAP senki nem az apám. Jogilag lehetnek rám vonatkozó szabályaik, de morálisan nem vagyok köteles alávetni magam, mert vagyok annyira autonóm, hogy el bírom dönteni, mekkora kárt okozok egy bivakolással, egy áfonyabokor lelegelésével, egy tiltott csúcs megmászásával, stb. és hogy ez nekem morálisan belefér e, vagy nem. Ugyanígy hozunk döntéseket a húsevéssel, autóhasználattal stb. kapcsolatban is, amelyek szintén terhelést jelentenek. Mindenkinek más fér bele. És mindenkinek van egy önző része, mert az élet egyszeri és most kell élni.
  Persze tiszta, ha mindenki azt tenné ami jólesik, azt nem bírná el a Tátra. Szerintem így sem bírja el, nem lopta be magát a szívembe az a rengeteg tébláboló ember. Okkal vannak a szigorítások, én nem gyűjtenék aláírást, hogy lazítsanak rajta, fele annyi ember is sok az én ízlésemnek.
  A szabályok természetükből fakadóan eleve blokkolják a konformistákat. Eltántorítják a bizonytalanokat, viszont nem képesek visszatartani a tényleg eltökélteket. Szerintem ez egy jó szűrő. Nézheted úgy is, hogy azoknak kedvez, akik szabályszegők. Te döntöd el, hogy átbújsz a lukon, vagy nem. Nem kizárt, hogy akik a szabályt betartatják szintén úgy gondolkoznak mint te. Lehet ha méltányolják a szabályszegést, ha meg tudod indokolni. De ha átbújsz, ott magadra vagy, olykor a dezertálásért szükségszerűen megbüntet a többség, ez ott van a lehetőségek között. Ez olyan, mint egy kártyajáték, 66 eurós tétben kell játszani :) Tartod, vagy passzolsz, senki nem döntheti el helyetted. És akkor mi van ha véletlenül megbüntetnek? Attól még ízleni fog a rántotta és csinosak maradnak a lányok (Popper) - nem igaz? :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Grimpix, a szabályok betartása vagy benemtartása magánügy.
   Ha szeretsz egyedül kirándulni a Tátrában (vagy bárhol máshol), akkor nem kéne kritizálni a jelenlegi szabályzatot és nyilvánosan buzdítani a tömeget, hogy hülyeség azt betartani.

   üdv. O

   Törlés
  2. Hát én nagyon sajnálom, ha ezt buzdításnak olvassa bárki. De megértem a normakövetők frusztrációját, amikor látják, hogy a másik két tehenet készül hajtani a közlegelőre, hogy a példánál maradjak :))) Mindenesetre én nem kritizálom a TANAP szigorát (tavaly még nem így gondoltam), mindannyiunknak vannak normák, amiket követünk, mert tartunk a retorziótól, vagy mert erkölcsi tabu számunkra, és mind áthágunk olykor szabályokat, társadalmit, közlekedésit stb. És azért gondolom, h ez jó így, mert ha valakinek nem ér annyit egy Lomnic-mászás, akkor nem kockáztat, de akinek annyira fontos, és hajlandó is megfizetni az árát (büntetésben, vagy mittudom ültet három fát, h megnyugodjon a zöld lelke), az megtehesse. A szabályzat meg szerintem pont azért van, hogy csak az igazán elszántaknak érje meg áthágni, a többségnek meg ne. Písz.

   Törlés
 53. Köszönöm az észrevételeket. Egyéb túrajavaslat Tátralomnic környékén? Vagy menjünk át a Lengyel Tátrába ha már úgy sincs onnan nagyon messze? Ott legalább szabad az ember JOGILAG is... :-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Tátralomnicról vagy Ótátrafüredről el lehet jutni a Hosszú-tavi menedékházhoz (1960m) (kék jelzés) vagy a Téry menedékházhoz (2012m).

   üdv. O

   Törlés
 54. Köszönöm! És azok izgalmasabb útvonalak mint a Biela Voda parkolótól a Zöld tavi menedékházig?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ezek a menedékházak jóval magasabban vannak mint a Zöld-tavi, ezért az útvonalak második fele mindenképpen.

   Törlés
 55. Értem, köszi! De a Hosszú-tavi menedékházhoz vezető út illetve a Téry menedékházhoz vezető nincsen lezárva?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ezek egész évben járható útvonalak. A Téry menedékházhoz vezető út talán valamivel nehezebb, érdekesebb. Voltam már nyáron, ősszel és télen is, minden évszakban érdemes elmenni oda. Nyáron jó lehetőségek vannak a folytatásra is a Kis-Nyereg-hágó vagy a Vörös-torony-hágó felé, de oda csak Jun.15 után...

   O.

   Törlés
 56. Szuper! Köszönöm szépen a válaszokat. Akkor gyakorlatilag HA csak nincs valami omlás/lavina egyebek akkor a Menedékházakig a turista utakon mindig lehet túrázni? Tehát egész évben?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Tudtommal az egyetlen kivétel ez alól a Tengerszem-csúcs alatt, 2250 méter magasan fekvő Hunfalvy-völgyi menedékház (Chata pod Rysmi).

   O.

   Törlés
 57. Köszönöm! Egyetlen utolsó kérdés ez a két menedékház amit említettél, pontosan honnan és milyen turista úton érhető el? Mekkora távolság kb. egyenként?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Van ez az app. Kb. mindent (is) tud, ami csak kellhet tervezéshez:
   https://play.google.com/store/apps/details?id=pl.mgaczkowski.tatry&hl=hu

   Törlés
  2. Ótátrafüredről durván 18km és 1000m szintkülönbség a Téry menedékház. A Hosszú-tavi hasonló, talán picivel kevesebb. Mindkettő megközelíthető Tátralomnicról is, onnan valamivel hosszabb az út.

   Én ezt az olnine térképet szoktam használni:

   https://mapy.hiking.sk/


   O.

   Törlés
 58. Kedves Árpád!
  Július 7-8-án szeretnénk felmenni a Poprádi tótól a Tengerszem-csúcsra. A Békás tavakig már egyszer jártunk Önnel, most szeretnénk feljutni egészen a csúcsig. Viszont nem szeretnénk túlságosan rohanni, ezért két napra tervezzük a túrát, és a Hunfalvy hágó alatti menedékházban megszállni. Mi a véleménye a menedékházról? Érdemes így két napba elnyújtva megtenni az utat? Hogy tudjuk megállapítani, ha vihar közeledik? Mit tegyünk ilyenkor? Hol tudok pontos információkat szerezni az időjárással kapcsolatban, mielőtt indulunk? Mire kell még figyelni, ami fontos lehet?
  Nagyon szépen köszönöm a válaszokat előre is!
  Üdvözlettel:

  Pintér Katalin

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Katalin!
   Szerintem átlagos állóképességgel felesleges két napra nyújtani a túrát, de ha mégis, a menedékházban már most szállást kell foglalni, ha van még egyáltalán arra az időpontra.
   Az időjárással kapcsolatos linkek ennek a weboldalnak az oldalmenüjében vannak összegyűjtve, a tátrai viharokról, arról, hogy vihar esetén mi a teendő, a "Címkék" oldalmenü "Viharok" címkéjében találnak hasznos információkat.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
 59. Kedves Árpád!
  Fel tudna sorolni néhány könnyebben teljesíthető, de kapaszkodós, mászós, láncos utat. Köszönöm

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Egy kis kereséssel ezen az oldalon valamennyi láncos út, és azok nehézsége is megtalálható.

   Törlés
 60. Üdv!

  Két hét múlva egy lengyelországi kirándulást tervezünk, a hazaútra gondoltam a Lomnici csúcsot, lanovkával. Melyik a legfelső állomása? (Név) 3-4 állomásnevet találtam, nem tudom mi a kezdő, és mi a legfelső állomás... Illetve melyik oldalon tudok ide jegyet venni? Ott konkrét napra kell a jegyet megvenni, vagy bármikor felhasználható?
  Köszönettel:

  Cs.Kata

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A legfelső állomása a Lomnici-csúcs :)

   Tátralomnicról a Kőpataki-tóig szerintem bármikor lehet menni.
   A Kőpataki-tótól a Lomnici-csúcsig jó előre megvenni a jegyet, mert könnyen kerülhet az ember olyan helyzetbe, hogy nincs hely. Ezzel viszont az a gond, hogy nem biztos, hogy szép idő lesz akkor amikorra a jegy szól. A jegy nemcsak napra, hanem időpontra is szól (talán 30 percenként indul a Kőpataki-tótól a 14 személyes felvonó).

   Ha nincs hely, a Kőpataki-tótól van egy másik lehetőség, felmenni a Lomnici-nyeregbe, oda sem kell előre megvenni előre a jegyet.

   üdv. O.

   Törlés
  2. A Kőpataki-tóig is gyakorlatilag két felvonóval kell menni, át kell szállni a Start-háznál, de ezt egy jegyben számolják (ez picit megtévesztő lehet). Tapasztalat szerint, voltak akik reggel érdeklődtek a helyszínen nagy ártatlanul a pénztárnál és aznap délutánra kaptak jegyet a csúcsra, főszezonban, persze erre azért én nem terveznék. A tóig elég reggel odaállni a pénztárhoz.

   !!! Nem mondják el, de a pénztár mellett van egy automata, mikor lejöttetek, a jegyet/jegyeket beledobjátok, visszakaptok egy csomó pénzt (kártyánként 2 eurót).

   Törlés
  3. Ja és ingyenes a felvonó melletti nagy parkoló (legalábbis tavaly az volt). Nem sok ilyet találtok a környéken.

   Törlés
  4. Annyiban javítanám Grimpix hozzászólását, hogy a jegyvásárlásnál minden esetben szólnak, hogy a jegy árában 2 euro letét is benne van, amit az utazás végén lehet visszaváltani. A felvonó alatti parkoló parkoló valóban ingyenes.

   Törlés
 61. Kedves Árpád,
  szeretném kérni segítségét-véleményét abban, hogy a Sedlo Sedielko hágó a Téry ház felett mennyire járható, megközelíthető-e innen a ház átlagos erőnléttel, mire kell figyelni? Egyik térképemen ez a hágó különösen veszélyesként jelzett (más helyek a térképen nem), ami elbizonytalanít. Viszont innen szeretnénk megközelíteni majd a házat július végén. Köszönöm szépen a választ előre is, Edit

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Edit!
   A Téry menedékház és a Kisé-Nyereg-hágó között jelzett turistaút vezet, ami július végén általában már tejesen hómentes. ha jól értelmezem a kérdést, akkor Javorináról szerték megközelíteni a Téry menedékházat a hágón keresztül. Nos, ez véleményem szerint átlagos erőnléttel csak akkor vállalható, ha van már némi tátrai tapasztalat. A veszélre történő figyelmeztetés egyébként lánvokat jelent a hágó déli odalán.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
  2. Kedves Arpad, koszonom a segitseget! :) reggel irtam egy hosszabb reakciot, de nem kuldte el ezek szt a rendszer, mert nem lelem :( hosszu lenne ujra bepotyogni, ezert csak 1et kerdeznek: mi az a lànv pontosan? Koszonet, Edit

   Törlés
  3. Bocsánat, elütöttem egy betűt, láncot szerettem volna írni! :-)

   Törlés
 62. Kedves Árpád!

  Kezdő túrázóként a Csorba-tótól tervezünk egynapos túrát. A Nagy-Hincó-tavat, vagy a Békás-tavakat néztem célpontként. Látvány, illetve nehézség szempontjából van-e különbség a kettő között, melyik irányt javasolná?

  Köszönettel: Ádám

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A Nagy-Hincó-tó nagyobb és szerintem szebb is mint a Békás-tavak, az útvonal nehézsége hasonló. Megfelelő kondi esetében tovább lehet menni a Felső-Kapor-hágóig ahonnan már remek kilátás van jópár csúcsra, és a Nagy-Hincó-tóra is. Ezért én (bár nem vagyok Árpád) inkább ezt az útvonalat javasolnám olyannak aki először jár a környéken.

   üdv. O.

   Törlés
  2. Csatlakozom az előttem szólóhoz! :-)

   Törlés
 63. Köszönöm a tanácsot, megfogadjuk ;)

  Ádám

  VálaszTörlés
 64. Kedves Árpád!

  Azt szeretném megkérdezni, hogy a Tátrába lehet vinni kutyát?

  köszönettel Gábor

  VálaszTörlés
 65. A kutyás kérdéshez:
  http://www.magas-tatra.info/2012/08/negylabu-kedvenceink-tatraban_31.html

  VálaszTörlés
 66. Kedves Árpád !
  Július 9-12 között túráznánk a Magas-Tátrában. Az elmúlt időszak esőzései után vannak még lezárt utak? Főleg a Tarajka és környéke a vízesések a Téry ház Vörös Torony hágó érdekelne.Stara Lesnan lesz a szállás ott rendeződött már a helyzet? Hol találok naprakész információt az aktuális helyzetről ? A választ előre is köszönöm . Györgyi

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Györgyi!
   Már csak egy két lezárt út van, de a Jávor-völgy kivételével valamennyi jelenleg még lezárt útnál van alternatív lehetőség. Naprakészen a hegyimentők honlapján (hzs.sk) lehet tájékozódni az aktuális helyzetről.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
 67. Kedves Árpád!

  A Kőpataki tó és a Zöld tó közötti piros jelzésű út (a Morgás nyergen át) melyik irányban könnyebb?
  Illetve mennyire ajánlható egy 7 éves gyereknek?

  Tamás

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Tamás!
   Ha a Kő-pataki-tóhoz felvonóval mennek fel, akkor abból az irányból határozottan könnyebb, főleg egy 7 éves gyerekkel, mert így felfelé jóval kevesebb szintet kell gyalogolnia.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
 68. Kedves Árpád!

  Az augusztus 20-ai hosszú hétvégére tervezünk a barátokkal egy túrát a Magas-Tátrába.
  A cél a Tengerzsem-csúcs vagy a Nagy-Hincó-tó(esetleg Felső-Kapor-hágóval kiegészítve) lenne, úgy hogy a kiindulási pontunk a Csorba-tónál lenne.
  A kérdésem az lenne, hogy Ön melyiket ajánláná inkább egy olyan csapatnak, akik eddig inkább kevésbé magas hegyekben túráztak(pl: Alacsony-Tátra(Gyömbér, Chopok), Hagymás-hegység, Hargita illetve a magyar hegyek)?

  Előre is köszönöm a válaszát!

  Üdvözlettel:
  Balázs

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Balázs!
   Kevesebb magashegyi tapasztalattal, első tátrai csúcsként én inkább a Kapor-csúcsot ajánlanám, nem kis részben azért, mert ott jóval kisebb a tömeg, mint a Tengerszem-csúcson
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
  2. Kedves Árpád!
   Köszönöm a válaszát!
   Üdvözlettel:
   Balázs

   Törlés
 69. Szia! A kerdesem az lenne, hogy a felvono mukodik e a kilatonal? Bachledova dolinan. Augusztus 14.-en megyunk. Koszonom szepen#

  VálaszTörlés
 70. Nem működik a felvonó most voltunk a hétvégén. Nagy felújítás korszerűsítés folyik. Ha kész lesz kabinos lesz. Kb fel órás séta fel és le is. Nem nehéz terep esőben mentünk fel. Mire oda értünk gyönyörű időnk lett.

  VálaszTörlés
 71. Kedves Árpád!

  Most hétvégén mennénk túrázni, viszont a Magas-Tátrát (Felső Kapor-hágó, Halastó, Alvó-Lovag) most vennénk először célba. Eddig az Alpokban kirándultunk és ott nem volt ilyen jellegű tapasztalatunk, viszont úgy hallottuk, hogy a Magas-Tátrában nagyobb az esélye, hogy az ember medvével találkozik. Afelől érdeklődnék, hogy mik a tapasztalatok ezzel kapcsolatban, valóban odamerészkednek a népszerűbb túraútvonalakhoz is? Mivel ketten megyünk nem pedig nagyobb csoporttal érdemes-e csengővel vagy riasztóval készülnünk?

  Válaszát előre is köszönöm szépen!

  Üdvözlettel, Dukay Brigitta

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ha nappal mentek akkor biztos, hogy nem fogtok medvével találkozni ezen az útvonalon. A hatalmas embertömeg mellett jobb esetben zergék jelenlétére számíthattok.

   üdv. O

   Törlés
 72. Üdvözlöm Árpád ,az lenne a kérdésem ,ha korán érkezem /5 körül/a Bialkai -szénégető parkolóba ,meg tudom e vásárolni a belépő +parkoló jegyemet.
  Válaszát köszönöm

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ez engem is érdekelne, hogy ha aznap amikor megyek tudok-e a felvonóra jegyet venni. Illetve olvastam fentebb, hogy augusztusban nem működött a felvonó, van valakinek valami infója róla, hogy azóta működik-e?

   Törlés
  2. A Bialkai-szénégető parkolóban hajnali 5-kor parkolóőrök már vannak, belépőt viszont olyankor talán még nem lehet venni. A kérdéshez hozzászóló kérdését a felvonóról viszont nem igazán értem.

   Törlés
 73. Köszönöm a válaszát

  VálaszTörlés
 74. Kedves Árpád, s aki esetleg tudja a választ,
  A hét végén voltunk a Tengerszem-csúcson, s a Hunfalvi menedékház alatt egy kicsivel az úton(ki se lehet kerülni) ki van téve egy kapu, amin színes zászlócskák vannak, talán indiai írással tele.Tudja valaki, hogy mi ez, s miért van ott?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Dóra!
   Ez a ház bérlóje, Viktor Beránek saját ötlete, van ott egy faragott tábla is, amelyen szlovákul az olvasható, hogy "Rysy Szabad Királyság", vagyis ez a tibeti zászlócskákkal díszített kapu vélemnyem szerint a királyságba vezető kaput szimbolizálja.

   Törlés
  2. Köszönöm a gyors választ.
   (Személyes véleményem az, hogy jó lenne, ha majd ez nem válna ált. szokássá a Tátrában-mondjuk messze vagyunk tőle- elvégre is nem Nepálban vagyunk)

   u.i.:egy praktikum: biztosan sokan tisztában vannak vele, de aki 1800m fölé tervez menni mostanában, mindenképp vigyen hágóvasat, a hágókra pedig a jégcsákány is elkél.(vasárnap tanui voltunk-pedig minimális + volt-, kicsúszott egy gyerek 2400 m magasságba, szerencsére sokan voltak,
   s utána nyúltak)

   Törlés
 75. Minden Magas-Tátrába látogató figyelmébe ajánlom a következő (sajnos rossz) tapasztalatot: a Booking.com-on foglaltam szállást minap Nagyszalókra. A foglalás adatait tartalmazó oldalon várható érkezési időpontnak megjelöltem a 18:00-19:00 óra közötti intervallumot, de emailben is megírtam a szállásadónak, hogy aznap túrán leszünk 3 gyerekkel és várhatóan csak 7 körül érünk a szállásra. Miután elküldtem a foglalást, másnap kaptam egy emailt, miszerint az általam kiválasztott szobák foglaltak akkor, amikor jönni szeretnénk. Ez kissé furcsa fejlemény, amikor a Booking oldalán a foglaláskor még szabad volt, mindenesetre gyorsan foglaltam egy másik szállást máshol, a szállásadónak pedig visszaírtam, hogy hát ez esetben kérném a foglalás törlését. Erre azt a választ kaptam, hogy ha visszamondom a foglalást, akkor is ki kell fizetnem a szállás teljes költségét. A válaszom egyszerű volt: de ha nincs mégsem szabad szobájuk, akkor miért kéne. És ekkor derült ki a lényeg: szerintük én reggel 7-re foglaltam, és akkor még nem üres az a két szoba. Persze visszaírtam, hogy 1. úgy tűnik elmulasztották végignézni a foglalás többi részét, melyben világosan szerepel (ráadásul 1. helyen a foglalást igazoló papíron) a 18:00-19:00 óra közötti érkezési idő, 2. normális esetben egy nagycsaládos túra nem reggel 7-kor ér véget, 3. irreleváns a reggel 7 órás érkezés, ha a szállást így is úgy is csak délután 2-től lehet elfoglalni (akármikor érkezhetsz, legfeljebb nem a szobában teszed le a csomagodat), 4. az a levél, amelyik úgy kezdődik, hogy "we are sorry, the studios are occupied..." nem igazán vet fel további kérdéseket. A szállásadó továbbra is tántoríthatatlan volt, annak ellenére, hogy a Booking.com elmondása szerint az ő döntésük, hogy milyen feltételekhez kötik a lemondást (tehát meglett volna a lehetőségük az elengedésre), és ténylegesen le is vonták a pénzt a bankszámlámról (CVC kód nem szükséges hozzá!!!). Írtam persze a Booking.com-nak is, akik azt javasolták, hogy mondjam le a másik szállást, ezt pedig mégis csak fogadjuk el. De hát ezek után ki akar oda menni, ahol a saját figyelmetlenségük ellenére is a vendéget büntetik, nem mondanám, hogy túl jó és hosszú távú vendégmegtartásban gondolkodó marketing. Többször is leírtam az érveimet egymás után, amelyek tényszerűek, hiszen mindenki látja a bejelölt időintervallumot, ezzel szemben a szállásadó érve csak az volt, hogy a kollégájuk azt gondolta hogy... és hát az ő levelük további részéből kiderülhetett volna számomra mindez. Hát nem derült ki, sőt, másoknak sem, akiket megkérdeztem. Ráadásul rettenetes angolsággal írták. 2 napi huzakodás után megírtam a Booking-nak és a szállásnak is, hogy így kénytelen vagyok jogi útra terelni a dolgot, illetve közzétenni minden lehetséges helyen, fórumon a velük kapcsolatos tapasztalataimat (csak azt sajnálom, hogy a Booking.com-ra nem tudok értékelést írni). Nem ragozom tovább, a vége az lett, hogy vagy a jogi úttól, vagy a rosszhír keltéstől megijedtek és hirtelen pálfordulással nekem adtak igazat, majd villámgyorsan elintézték a pénz visszautalását (persze nem hiánytalanul jött vissza, de ez már mellékes). Mindezt azért osztom meg, mert talán óvatosságra int mindenkit: érdemes eleve olyan szállást keresni, ahol adnak 2-3 nap ingyenes visszamondási lehetőséget (ez nem olyan szállás volt). Ez alatt a 2-3 nap alatt kiderülhetnek a félreértések. Érdemes nagyon figyelni, mert a rossz nyelvhasználatból is sok félreértés adódhat. És ezek szerint nem minden esetben kezelik körültekintően a foglalásokat, elsikkadhatnak fontos információk. De nyilván nekünk magunknak is kürültekintőnek kell lenni: ha nem 7, hanem 19 órát írok az emailben, akkor lehet, hogy mindez nem történik meg. De talán nem baj, hogy megtörtént, mert ennyi tapasztalattal több lett és így legalább kiderült, hogy hová ne menjünk. Akit érdekel a szállás neve: APLEND Villas Tatry

  VálaszTörlés
 76. Érdekelne, hogy milyen szabályok vonatkoznak a Tátrai Nemzeti park területén házi kutyákkal való turázásra. Ugyan is a hosszú hétvégén kutya támadás ért egy magyar túristát, aki könnyebb sérülésekkel úszta meg a kalandot. Lehetett volna tragédia is az esetből ha az illető túrista a kutyához képest nem a hegy, ha nam a völgy oldalon tartózkodik. Ugyan is a kutya agresszív mozdulatára hátra lépő illető a mélybe zuhanhatott volna a kaskeny ösvényről. Jó lenne ha az eset eljutna a TANAP illetékeseihez is!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ezzel kapcsolatban több bejegyzés is megjelent ezen a felületen, ezekre az "Állatvilág" címszó alatt lehet rákeresni. A főszabály, hogy a szlovák oldalon csakis pórázon tartott kutyával lehet túrázni, a lengyel oldalra még pórázon sem vihető be kutya. Megkérdezhetem, hogy ebben az esetben mit jelent konkrétan, hogy kutyatámadás ért egy turistát?

   Törlés
 77. Kedves Árpád!
  A közelmúltban még volt egy weboldal ahol A Magas-Tátra hegyvilága címmel sok hasznos információt lehetett kapni különböző útvonalakról a Tátrában. Az ön oldalán is van link ami oda vezet(ne), de az oldal egy ideje nem elérhető. Tud-e valamit ennek okáról, ideiglenes dologról van szó, megváltozott a cím, vagy véglegesen törölték az egész oldalt?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Szilárd!
   Köszönöm a jelzést, javítottam a linkeket, a szótárak szerkesztője időközben más szerverre költöztette az anyagot, ezért a régi linkeken már nem elérhető.

   Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...