November 1-től ismét téli zárlat a Tátrában

November 1-től ismét téli zárlat a Tátrában

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2023/10/31
A korábbi évekhez hasonlóan a Tátrai Nemzeti Parkban 2023. november 1-től szezonális zárlat lép érvénybe, ezért a túraútvonalak többsége 2024. június 14-ig nem látogatható.
Hirdetés
November 1-től ismét téli zárlat a Tátrában
A téli zárlat idején lezárt turistautak
November 1-től ismét téli zárlat a Tátrában
Forrás: www.spravatanap.sk

Ez a szabályozás 2023. december 15-ig volt érvényben, ekkor életbe lépett a Tátrai Nemzeti Park új látogatási rednje, amely többek között a téli zárlatról is rendelkezik.

A téli zárlat alá tartozó turistautak a TANAP új látogatási rendjében

A korábbi évekhez hasonlóan a Tátrai Nemzeti Parkban 2023. november 1-től szezonális zárlat lép érvénybe, ezért a túraútvonalak többsége 2024. június 14-ig nem látogatható. Ez az időszak lehetőséget nyújt a tátrai természetnek a zavartalan regenerálódásra és a téli szezonra való felkészülésre. A mormoták talán már alszanak, a zergék pedig javában versenyeznek a nőstények kegyeiért. Hamarosan kemény téli körülmények várhatók a magashegységekben, melyet a zergéknek a bőséges havazással és a természetes táplálékhoz való korlátozott hozzáféréssel együtt kell túlélniük. A természet csak tavasszal éled fel ismét, ebben a zergék számára rendkívül érzékeny időszakban, amikor kihordják és világra hozzák utódaikat, biztosítani kell a szükséges nyugalmat és csendet.

A menedékházak továbbra is elérhetőek

Továbbra is lehetősége van azonban túrázni azoknak, akik szeretnék megcsodálni a hófödte Tátra szépségét, a magashegyi menedékházakhoz vezető téli útvonalak – kivéve a csak nyáron nyitva tartó Hunfalvy-völgyi menedékházat (Chata pod Rysmi) – ugyanis továbbra is elérhetők. A lezárás tényét és annak érvényességi idejét a terepen elhelyezett táblák is jelzik. Részletesebb információk, valamint a lezárt túraútvonalak térképe a https://tanap.sopsr.sk weboldalon található.

November 1-től ismét téli zárlat a Tátrában
A téli zárlat idején szabadon látogatható turistautak és elérhető menedékházak
November 1-től ismét téli zárlat a Tátrában
Forrás: www.regiontatry.sk

November 1-től június 14-ig az alábbi turistautak nem látogathatók:

o    A Poduplaszki-völgyben (Bielovodská dolina) a Lengyel-nyeregre (Polský hrebeň) és a Rovátkára (Prielom) vezető kék jelzésű turistaút a Bialka-réttől (Bielovodská poľana).
o    A Jávor-völgyben (Javorová dolina) futó zöld jelzésű turistaút a Murány alatti erdészháztól (Horáreň pod Muráňom).
o    A Hátsó-Rézaknák-völgyében (Žadné meďodoly) vezető kék jelzésű turistaút a Murány alatti erdészháztól (Horáreň pod Muráňom) a Kopa-hágóig (Kopské sedlo).
o    A Monk-völgyben (Monkova dolina) a Széles-mezőn (Široké sedlo) keresztül a Kopa-hágóra (Kopské sedlo) vezető piros jelzésű turistaút.
o    A Nagy-Fehér-tótól (Veľké Biele pleso) a Kopa-hágóra (Kopské sedlo) vezető piros jelzésű turis-taút.
o    A Késmárki-Zöld-tótól (Zelené pleso) a Fehér-tavi-csúcsra (Jahňací štít) vezető sárga jelzésű turistaút.
o    A Késmárki-Zöld-tótól (Zelené pleso) a Nagy-Morgás-hágón (Sedlo pod Svišťovkou) át a Kő-pataki-tóig (Skalnaté pleso) vezető piros jelzésű Felső turistaút (Magistrála).
o    A Téry-menedékháztól (Téryho chata) a Kis-Nyereg-hágóba (Sedlo Sedielko) vezető zöld jelzésű turistaút.
o    A Téry-menedékháztól (Téryho chata) a Vörös-torony-hágóba (Priecne Sedlo) vezető sárga jelzésű turistaút.
o    A Kis-Tarpataki-völgyből (Malá Studená dolina) a Vörös-torony-hágón (Priecne Sedlo) át a Nagy-Tarpataki-völgybe (Veľká Studená dolina) vezető „A” jelzésű via ferrata útvonal.
o    A Hosszú-tavi menedékháztól (Zbojnícka chata) a Vörös-torony-hágóba (Priecne Sedlo) vezető sárga jelzésű turistaút.
o    A Hosszú-tavi menedékháztól (Zbojnícka chata) a Rovátkára vezető kék jelzésű turis¬taút.
o    A Nagyszalóki-csúcsra (Slavkovský štít) vezető kék jelzésű turistaút a Miksa-magaslattól (Slavkovská vyhliadka).
o    A Felkai-tótól (Velické pleso) a Lengyel-nyergen (Poľský hrebeň) át a Lengyel-nyereg alatti elágazásig vezető zöld jelzésű turistaút.
o    A Lengyel-nyeregből (Poľský hrebeň) a Kis-Viszokára (Východná Vysoká) vezető sárga jelzésű turistaút
o    A Menguszfalvi-Békás-tavakhoz (Žabie plesá) vezető el¬ágazástól a Nagy-Hincó-tó (Veľké Hincovo pleso) a Felső-Kapor-hágóba (Vyšné Kôprovské sedlo) vezető kék jelzésű turistaút.
o    A Felső-Kapor-hágóból (Vyšné Kôprovské sedlo) a Kapor-csúcsra (Kôprovský štít) vezető piros jelzésű turistaút.
o    A Menguszfalvi-Békás-tavakhoz (Žabie plesá) vezető el¬ágazástól a Tengerszem-csúcsig (Rysy) vezető piros jelzésű tu¬ristaút.
o    A Szimbolikus temetőbe (Symbolický cintorín) vezető sárga jelzésű turistaút mindkét irányból.
o    A Fátyol-vízeséstől (Vodopád Skok) a Lorenz-hágóra (Bystrá lávka) vezető sárga jelzésű turistaút.
o    A Felső turistaútból a Furkota-völgybe (Furkotská dolina) elágazó, a Lorenz-hágóba (Bystrá lávka) vezető sárga jelzésű turistaút.
o    A Furkota-völgyben (Furkotská dolina) vezető sárga jelzésű turistaútból a Szoliszkó menedékház (Chata pod Soliskom) felé elágazó kék jelzésű turis¬taút.
o    A Gödör-tótól (Jamské pleso) a Krivánra (Kriváň) vezető kék jelzésű turistaút.
o    A Három-forrástól (Tri studničky) a Krivánra (Kriváň) vezető zöld jelzésű turistaút.
o    A Kapor-völgyben (Kôprová dolina) vezető kék jelzésű turistaút a Nefcer-vízeséshez (Kmeťov vodopád) vezető elágazástól felfelé.
o    A Kapor-völgyben (Kôprová dolina) vezető kék jelzésű turistaútból a Retesz-hágó (Sedlo Závory) felé elágazó zöld, valamint az Alsó-Fenyves-tóhoz (Nižné Temnosmrečinské pleso) vezető piros jelzésű turistaút.
o    A Csendes-völgyben (Tichá dolina) a Tábor-kunyhótól (Chatky Tábor) a Liptói-kosáron (Liptovský košiar) át a Száraz-hágóba (Suché sedlo) vezető sárga jelzésű turistaút.
o    A Liptói-kosártól (Liptovský košiar) a Retesz-hágón (Sedlo Závory) át a Sima-hágóba (Hladké sedlo) vezető piros jelzésű turistaút
o    A Köves-völgyben (Kamenistá dolina) a Köves-nyeregbe (Pyšné sedlo) vezető kék jelzésű turistaút a pásztor¬szállásoktól.
o    A Sebes-völgyben (Bystrá dolina) a Sebes-alatti elágazástól (Rázcestie pod Bystrou) a Sebesre (Bystrá) vezető sárga jelzésű turistaút.
o    A Jamniki-völgy (Jamnícka dolina) és a Racskó-völgy (Račkova dolina) elágazásától a Racskó-hágóba (Račkovo sedlo) vezető sárga jelzésű turistaút.
o    Az Ék-hegy alatti elágazástól (Rázcestie pod Klínom) a Sebes-hágón (Bystré sedlo) át a Sebesre (Bystrá) vezető kék jelzésű turistaút.
o    A Gábor-hágó alatti elágazástól (Gáborov zadok) a Gábor-hágóba (Gáborovo sedlo) vezető zöld jelzésű turistaút.
o    A Jamniki-völgy (Jamnícka dolina) és a Racskó-völgy (Račkova dolina) elágazásától a Kusza-gerincen (Otrhance) át a Vastag-hegyre (Hrubý vrch) vezető zöld jelzésű turistaút.
o    A Jamniki-völgy (Jamnícka dolina) és a Racskó-völgy (Račkova dolina) elágazásától a Jamniki-hágóba (Jamnícke sedlo) vezető kék jelzésű turistaút.
o    A Jamniki-völgyben (Jamnícká dolina) vezető kék jelzésű turistaútból a Zsári-nyeregbe (Žiarske sedlo) és a Vastag-hegyre (Hrubý vrch) elágazó zöld jelzésű turistaút.
o    A Racskó-völgyben (Račková dolina) található Orešnica-szállótól (Chata Orešnica) a Baranyecre (Baranec) vezető zöld jelzésű turistaút.
o    A Tar-hegy alatti elágazástól (Rázcestie pod Holým vrchom) a Tar-hegyre (Holý vrch) vezető kék jelzésű turistaút.
o    A Zsári menedékháztól (Žiarska chata) a Jalóci-nyergen (Jalovské sedlo) és a Jalóci-dombon (Jalovecký príslop) a Bánya-hegyre (Baníkov) vezető zöld jelzésű turistaút.
o    A Zsári-völgyben (Žiarská dolina) a Zsári-nyeregbe (Žiarské sedlo) vezető turistaútból a Szomorú-hágóba (Smutné sedlo) elágazó kék jelzésű turistaút. 
o    A Jalóci-völgyben (Jalovská dolina) vezető sárga jelzésű turistaútból a Bánya-nyereg (Baníkovské sedlo) felé elágazó kék jelzésű turistaút a Párás-völgy elágazástól (Pod Lyscom).
o    A Jalóci-völgyben (Jalovská dolina) a Szalatinra (Salatín) vezető zöld jelzésű turistaút a Párás-völgy elágazástól (Pod Lyscom).
o    A Jalóci-völgyben (Jalovská dolina) a Pálenica-hágóba (Sedlo Pálenica) vezető sárga jelzésű turistaút a Párás-völgy elágazástól (Pod Lyscom). 
o    A Forduló-hágóból (Sedlo Predúvratie)a Szürke-hegyre (Sivý vrch) vezető zöld jelzésű turistaút.
o    A Nyugati-Tátra (Liptovské Tatry) főgerince a Liptóhutai-nyeregtől (Hutianské sedlo) a Köves-nyeregig (Pyšné sedlo).
o    A Bölényfaluból (Zuberec) a Pálenica-hágóba (Sedlo Pálenica) vezető sárga jelzésű turistaút.
o    A Rohácsi-völgyben közlekedő ülőszékes felvonó alsó állomásától (Pod Spálenou) a Zsarátnok-vályúban (Spálený žľab) a Szilfásra (Brestová, 1903 m) vezető kék jelzésű turistaút.
o    A Rohácsi-völgyben közlekedő ülőszékes felvonó felső állomásától (Salatínska dolina, lanovka) a Szilfásra (Brestová) vezető kék jelzésű turistaúthoz vezető zöld jelzésű turistaút.
o    A Zöld-völgyben (Zelená dolina) a Rohácsi-tavakhoz (Roháčske plesá) vezető kék jelzésű turistaút az Elülső-Zöld-völgy (Rázcestie pod Predným zeleným) elágazástól.
o    A Zöld-völgyben (Zelená dolina) a Bánya-nyeregre (Baníkovské sedlo) vezető sárga majd zöld jelzésű turistaút az Elülső-Zöld-völgy (Rázcestie pod Predným zeleným) elágazástól.
o    A Fekete-pocsolyától (Ťatliakovo jazero) a Szomorú-völgyön (Smutná dolina) át a Szomorú-hágóba (Smutné sedlo) vezető kék jelzésű turistaút.
o    A Szomorú-völgy elágazástól (Rázcestie v Smutnej dolina) a Rohácsi-tavakhoz (Roháčske plesá) vezető zöld jelzésű turistaút.
o    A Fekete-pocsolyától (Ťatliakovo jazero) a Zábrat-hágóba (Sedlo Zábrať) vezető zöld jelzésű turistaút 
o    A Foltos-völgyben (Látaná dolina) a Hátsó-Foltos-völgy (Zadná Látaná) elágazástól a Rákonyra (Rákoň) vezető sárga jelzésű turistaút.
o    A Foltos-völgyben (Látaná dolina) a Hátsó-Foltos-völgy (Zadná Látaná) elágazástól a Rét-hegyre (Lúčna) vezető zöld jelzésű turistaút.
o    A Zverovka-tó (Pleso pod Zverovkou) közelében található tisztásról (Pučatina poľana) a Rét-hegyre (Lúčna) vezető zöld jelzésű turistaút.
o    Az Árvai-Bobróci-völgyben (Bobrovecká dolina) vezető kék jelzésű turistaút a Holt-nyereg (Sedlo Pod Umrlou) alatti elágazás.

o    A Juráni-völgy torkolatától (Juráňova dolina ústie) a Holt-nyereg (Sedlo Pod Umrlou) alatti elágazásig vezető piros jelzésű turistaút – ez utóbbi november 1-től április 30-ig!

A Lengyel-Tátrában az alábbi turistautakon nem túrázhatunk december 1. és május 31. között:

o    A Lengyel-Öt-tó völgyéből (Dolina Pięciu Stawów Polskich) a Mormota-halmon át (Świstowa Czuba) a Halastóhoz (Morskie Oko) vezető kék jelzés. 
o    A Gombás-nyeregtől (Przełęcz w Grzybowcu) a Felső-Konrád-nyeregbe (Wyżnia Kondracka Przelęcz) vezető piros jelzés.
o    A Lengyel-Toman-völgyben (Dolina Tomanowa Polska) a Keskeny-csorbába (Chuda Przełączka) vezető zöld jelzés a Felső-Toman-tisztástól (Wyżnia Tomanowa Polana).
Forrás: https://spis.korzar.sme.sk

Hirdetés
Hirdetés