2022. június 22., szerda

Ne építsünk kőembereket a hegyekben

A természetben is találkozhatunk tömegpszichózissal. Itt most nem az egyes turistautak ünnepnapi vagy hétvégi túlzsúfoltságára gondolunk, hanem az egymásra rakott kisebb-nagyobb kövekre, amelyek egyfajta szobrokat alkotnak. Biztosan mindenki találkozott már velük a természetben tett utazásai során.
Ha egy ilyen szobor megjelenik valahol, a kirándulók legtöbbször egy másikat állítanak mellé, majd még egyet, és így tovább. Sokan azt gondolják, hogy ez megszépíti a természeti környezetet és ez tetszeni fog a többi turistának is, ez azonban nem így van. A köveknek ott kell maradniuk, ahol vannak. Az élettelen természetnek is fontos funkciója van, és a kövek egyik helyről a másikra való áthelyezésével megzavarjuk a táj jellegét, amely különösen érzékenyen érintheti az ottani élővilágot.

Más a helyzet a Himalájában, ahol ezek a „kőemberek” útjelzőként szolgálnak a hegymászók számára. A világon gyakorlatilag bárhol találkozhatunk velük – Csehországban például nagyon népszerűek –, Szlovákiában viszont világviszonylatban is az egyik legjobbnak mondható a túraútvonalak jelölése, így ebből a szempontból nincs értelme kőembereket építeni.
A kőember építést a nemzeti parkok vezetői is rossz szokásnak nevezik, amely többféleképpen károsíthatja a természetet. A vízfolyások közelében pl. a rovarlárvák és más állatok a sziklák alá bújnak, és elpusztulnak, amikor a kövekkel együtt kiveszik őket a vízből. Ha ezek a kőszobrok magasak, vagy nagy magasságban, például a sziklák szélén vannak felépítve, erős szélben eldőlve lezuhanhatnak, és veszélyeztethetik az alatta lévő embereket.
Ne feledjük, hogy mi csak látogatók vagyunk a hegyekben, amelyet ugyanolyan állapotban kell ott hagyni, mint amilyen megérkezésünk előtt volt.
Forrás és fotó: https://www.cezhory.sk

3 megjegyzés:

 1. Azért emlékszem jópár esetre, amikor a steinmanok sokat segítettek a lejövetben. Nyilván nem a turista utakra gondolok. De egy ködös, sötétedő lejövetel során, amikor az ideális útvonal nem egyértelmű nagy öröm volt megtalálni őket. Hajlamosak vagyunk mindenfele ösvényeket, csapásokat látni, a jó kiválasztásában segít a steinman.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ó igen! Emellett egyik-másik igazi alkotás. Egyébiránt egyidős a hegyekben vadászó, mozgó emberrel, információt hordoz, mely sokszor életeket ment.

   Törlés
 2. Nem véletlen, hogy egy ilyen extrém vélemény is csak a Tátrával kapcsolatban jelenhetett meg. Sehol sem, közel-távol nem gondolják sem környezetvédők , sem erdészeti szakemberek, hogy ez káros vagy kerülendő lenne. Sajnos a Tátra mindkét oldalán, a délin erősebben minden hivatalnok minden IS szabályozni akar !
  Azért jó lenne azt is figyelembe venniük, hogy a Föld nevű bolygó, ezen belül a Tátra is az emberekért is van.
  Ha meg nem érezzük ott jól magunkat, akkor nem fogunk oda menni...
  Ja, hogy akkor meg a bevétel hiányzik és a 70-es évek szolgáltatási szinvonaláról nem jutunk legalább a 80-as évekére?

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...