2021. augusztus 4., szerda

Egy nemzeti kulturális műemlék megmentése és hasznosítása

„Mindent, amit meg lehetett menteni és rekonstruálni, hagyományos építési módszerek és eredeti természetes anyagok felhasználásával helyreállítottunk és felújítottunk. A cél az volt, hogy megőrizzük a villa szecessziós hitelességét, miközben eleget tegyünk egy modern boutique hotel műszaki és technológiai követelményeinek. A szükséges beavatkozások kontextuális újdonságok formájában egészítik ki a történelmi villát, új esélyt adva neki” – jellemzik találóan a P-T stúdió építészei a megvalósítást.
Rövid kirándulás a történelembe
1902-ben Bruchsteiner Jakab budapesti gyáros Ótátrafüred (Starý Smokovec) nyugati részén építtetett egy kétszintes nyári villát Sterk (Sterch) Izidor építész tervei alapján. A rendkívül tagolt alaprajzú, fából készült tartószerkezet nehezen megmunkálható tátrai gránit alapon áll. Az építész két forma figyelemre méltó kombinációját választotta. A vizuálisan domináns, szecessziós, sima homlokzatokat a kevésbé kiemelkedő részeken a hegyvidéki környezetre jellemző, fából készült egységek váltják fel. A Magas-Tátrában ebben a korszakban épült többi épülettől eltérően a villa a szecessziót nem csak részleteiben, hanem teljes terjedelmében mutatja be.


A történészek szerint ez az első modern épület a Tátrában...
Az épület progresszív tervezését egy akkoriban új építési innováció – a fagerendás váz kétoldali burkolatára felhordott parafa szigetelőlemezekből készült szigetelés – alkalmazása is szemlélteti. Három évvel később (1906) Dušan Samuel Jurkovič építész hasonló parafa paneleket használt saját villáján Brünnben (Brno), de Otto Wagner is ilyen parafa szigetelőlemezeket alkalmazott pl. a bécsi Postatakarékpénztár épületén 1904-1906 között.
Az indulás
Az államosítás után a Villa Lavína névre átkeresztelt villát hét különálló lakóegységre osztották. A XX. század második felében az épület csak helyi átalakításokon és kisebb korszerűsítéseken esett át, majd az ezredfordulóra az épületet elhagyták. A tető leromlott állapotban volt és beázott a villa időközben felkerült a „Tátrai romok” (Tatranské haraburdy) listájára. Jelenlegi tulajdonosa ezen az internetes blogon vette észre a romos épületet, és egyszerűen beleszeretett.
Az igényes befektető hajlandó volt elfogadni a hosszabb tervezési előkészítést, az időigényes felújítási munkálatokat, az eredeti természetes anyagok (parafalemezek, parafapép, vászonfestékek) költséges felhasználását, valamint a hagyományos építési módszerekkel történő munkaigényesebb kivitelezést.
Az épület átalakításának alapkövetelménye a villa építészeti és szerkezeti rekonstrukciója, valamint a villa keletkezési korának megfelelő formában történő újjáépítése és bemutatása volt, ugyanakkor figyelemmel kellett lenni az épület műemlék jellegére, valamint a beruházó hasznosítási terveire is.



Üzemeltetés és szerkezeti kialakítás
A felső szinteken és a tetőtérben nyolc lakóegység számára alakítottak ki helyet. A földszinten található szálláshelyek kerekesszékkel is megközelíthetőek. A további szolgáltató egységeknek, mint pl. reggeliző szoba, borozó, kis konyha, wellness részleg a kibővített és mélyített pincében találtak helyet.
A fa tartószerkezet átfogó felújításon esett át. A korhadt teherhordó elemeket azonos formájú elemekkel váltották ki, melyeket hagyományos puhafa ácstechnikával készítettek. A korhadással fertőzött értékes faszerkezetek megmentésére szolgáló eljárás magában foglalta a mikrohullámú besugárzást és az elemek későbbi kémiai kezelését. Az üreges külső falak esetében az eredeti parafa panelek belső burkolatát leszerelték, ami lehetővé tette a tartószerkezet felülvizsgálatát és helyreállítását. A sérült külső paneleket új parafa panelekre cserélték. A belső oldal üregeit tűzvédelmi táblákkal zárták le. A két fal közötti teret parafaforgáccsal töltötték ki, mely szigetelőanyagként szolgált. A beépített fa tartószerkezettel ellátott valamennyi főfal diffúzió-nyitottként lett kialakítva.
Az új építészeti beavatkozások (válaszfalak, padlók) esetében az építészek visszafordítható szárazépítési rendszert választottak. A homlokzaton és más eredeti falakon csak olyan helyeken készítettek új nyílásokat, ahol ezek megerősítették az elsődleges ablakok és ajtók meglétét. A szaniter csatornákat az elsődleges szerkezetekbe történő beavatkozás minimálisra csökkentése érdekében az új válaszfalakba építették be. Az épület szellőzését hővisszanyerő egységek biztosítják. A központosított műszaki infrastruktúra két függőleges szerelőaknában összpontosul.





Belső tér
A villa belső terében csak néhány eredeti elem maradt meg, mint például az ajtó, a főlépcső és a tulajdonos fogadószobájának fagerendás mennyezete, feltételezve, hogy a földszint más helyiségeiben is ilyen lehetett. Ezeknek az értékes kézműves formáknak gondos helyreállítása a felújítás egyik prioritása volt. Sajnos az épületben nem maradtak fenn eredeti bútorok vagy burkolóanyagok, kivéve az eredeti zöld kandallócsempék töredékeit. A villa korhű bemutatásának általános koncepciója, valamint a beruházó kérése alapján a belsőépítészeti projekt célja egy olyan design kialakítása volt, amely hangulatában a múlt századfordulós belső tereket idézi.
A belsőépítészeti tervek alapjául Mgr. Maroš Semančík történész hasonló stílusban és időszakban épült magyarországi, osztrák és németországi villák belső terében végzett kutatása szolgált. A bútorokat atipikusnak tervezték, a kutatás során összegyűjtött minták egyszerűsítésével vagy stilizálásával hozták létre. Részleteiket, profilozásukat és néhány alapformát a fennmaradt asztalosmunkákból – a Villa Lavína jellegzetes ablakaiból és ajtóiból – vették át.
Az építészek a rendelkezésre álló kínálatból úgy választották ki a felületet, hogy az korunk szabványainak és a beruházó igényeinek is megfeleljen, hangsúlyt fektetve a szecessziós korszakból származó inspirációkra. Külön kategóriát képeznek a felhasznált sárgaréz lámpatestek, amelyeket a német gyártó a mai napig kézzel készít az eredeti szecessziós minták szerint.









Kerti pavilon
Az ingatlan határán, a villától maximálisan távol egy új, zöld növényzettel befuttatott pavilon található. Az apró épületben olyan funkciók kaptak elhelyezést, amelyek nem fértek el a villában. Ez a pavilon rejti a hidromasszázs kádat, itt lehet tárolni a kerti bútorokat, és egy fedett pihenőteraszt is létrehoztak. Az eredeti épület által ihletett favázas szerkezetet kívülről félig átlátszó, rácsos burkolattal látták el. A cél az volt, hogy olyan épületet tervezzenek, amely nem versenyez a szecessziós villával.




Következtetés
A villa rekonstrukciója során – a szigorú restaurálástól és konszolidálástól az analóg formamásolatokon, a szuggesztív rekonstrukción át a kontextuális újrateremtésig – különböző restaurálási módszereket alkalmaztak. Minden érintett fél célja az volt, hogy megőrizze a villa szecessziós kifejezésmódját, valamint az anyagi-térbeli és szerkezeti-anyagi kialakítását. A megmaradt értékes elemek és részletek harmonikus, rétegzett egységet alkotnak az új beavatkozásokkal.
A villa felújítás előtti állapota:





Forrás és fotók: https://www.archinfo.sk

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...