2021. május 14., péntek

Még idén nyáron elkészül a via ferrata a Vörös-torony-hágóban

A Szlovák Turisták Klubja 2021. februárban írta ki a Vörös-torony-hágóban (Priečne sedlo) létesítendő via ferrata útvonal kiépítésére. A határozat szerint ez a vasalt út alternatív megoldás lesz az eredetileg a Malompataki-völgyben (Mlynická dolina) a Fátyol-vízeséstől (Vodopád Skok) az Elülső-Szoliszkóra (Predné Solisko) tervezett via ferrata helyett, amelyet természetvédelmi okokból (védett fajok vándorlási útvonala) miatt nem engedélyeztek. A kiépítendő via ferratát pontosan azért tervezték a Vörös-torony-hágóba, mert a hágóig vezető meglévő turistaút is nehéz terepen vezet, és a megfelelő technikai eszközökkel biztosított via ferrata kiépítésével a hágóban vezető útvonal is biztonságosabbá és gyorsabbá válik. A via ferratát 2021 júniusa és augusztusa között kell megvalósítani.

A via ferrata egyirányú lesz a Kis-Tarpataki-völgyből (Malá Studená dolina) a Nagy-Tarpataki-völgy (Velká Studená dolina) irányába, hossza hozzávetőlegesen 450 méter, szintkülönbsége a Kis-Tarpataki-völgyből kb. 150 méter, a Nagy-Tarpataki-völgybe pedig kb. 80 méter. A Kis-Tarpataki-völgy felől a biztosított útvonal Vörös-torony-hágóba vezető jelenlegi sárga jelzésű turistaúttal párhuzamosan, annak jobb oldalán, egy kompakt sziklán kerül kialakításra. A Nagy-Tarpataki-völgy irányából a biztosított útvonal a turistaút bal oldalán emelkedő sziklán vezet majd, ahol a múltban a láncokkal biztosított, ma már nem létező nyomvonal haladt. A via ferrata az alsó részen azonban nem a törmelékes vályúban, hanem egy sziklán halad majd. A biztosító kötelet a biztosított útvonal teljes hosszában kiépítik, a ferrata kialakításához szükséges anyagokat egy helikopter egyetlen repüléssel szállítja majd a helyszínre, a maradékot és a csomagolóanyagot gyalog veszik le a hegyről.


Természetesen az egész útvonalat információs táblákkal jelzik, melyeken szlovák, lengyel és angol nyelven jelzik majd az egyirányú útvonalat, valamint a ferrata-szett használatára vonatkozó ajánlást. Összesen három tábla lesz elhelyezve, és mivel a ferrata-szett csak ajánlott, így e nélkül is fel lehet jutni a Vörös-torony-hágóba.
A via ferrata június 15-től október 31-ig lesz elérhető, ahogy az a Vörös-torony-hágóba vezető turistaút esetében is érvényes.
Forrás és fotó: https://www.tatry.sk

12 megjegyzés:

 1. Ha már be kell állni a sorba, még itt okozza a legkisebb kárt. Szerencsére azok az elmebeteg ötletek elhaltak, amelyek mászóutakon vitték volna a ferrátát, tönkre téve azokat.

  VálaszTörlés
 2. A meglévő láncos út mellett jól jön majd a zsúfolt időszakokban és a Nagy-Tarpataki oldalon hiánypótló is lesz. Az egyirányú útvonal marhaság, szinte senki sem tartja be, ami érthető is.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ezt kifejthetnéd bővebben.

   Törlés
  2. Szerencsésnek tartom, hogy a Kis-Tarpataki-völgy oldali turistaút jelenlegi "láncos" részei is maradnak és azzal párhuzamosan ( alsó kép ) épül majd a via ferrata út. A Nagy-Tarpataki-völgy oldalon már nem voltak "láncok" ( felső kép ), itt szerencsésnek érzem a kompakt kövön a kiépítését.
   Az egyirányusítás marhaság, mért ne mehetnék a Rabló-háztól a Téry-házhoz, egyébként sem tartja be senki és nem is ellenőrzik, csak balga szabályokat alkotnak és publikálnak.

   Törlés
  3. Nyilván azért van egyirányusítás, hogy a láncokon ne legyen torlódás, kaotikus helyzet. A ferrátákon ez mondjuk ez alap. Az, hogy keleten semmilyen szabályt nem tartanak be, azt már megszoktuk, de ez nem érv. Most elvileg lehetne rendezni az ügyet mindenki megelégedésére. Bár biztos vagyok benne, hogy a az új ferrátákon is fognak lefele menni.

   Törlés
 3. A klasszikus ferrata útvonalakon teljességgel indokolt az egyirányú forgalom, de ez a Vörös-torony hágó, átjáró két kiterjedt völgyrendszer között. Nem életszerű, hogy a hágó túloldaláról ( a Nagy-Tarpataki-völgy oldaláról ) induló Vörös-toronyra vezető igényesebb mászások után a hágó igénybevétele helyett lesétáljon a völgyön, majd föl a Kis-Tarpataki-völgyön.
  A torlódásokat, a kaotikus helyzeteket a zsúfoltság, a legkisebb magashegység területén a mozgás drasztikus korlátozása okozza. Hét közben még kicsit jobb a helyzet, a hétvégék elestek, még a kevésbé népszerű utak esetében is.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szerintem a klasszikus túrázáskor semmiféle gondot nem okoz a haladási irány betartása. A leggyakoribb, egyig völgyön fel, a másikon le, csak egy kis figyelem kérdése. A Rabló ház végképp nem zsákutca, mehet felfele át a főgerincen, vagy a Felkai völgybe. A mászók aránya pár százalék. Az általad vélelmezett eset, biztos előfordulhat, bár én nem tudnék rá példát. Az valós, hogy jó pár szép út beszállása egyszerűbb a Kistarpataki völgyből a hágón át (Sárga torony, Katalin platni). Én is másztam így. Viszont a könnyű és ésszerű lejövetek pont a Kistarpataki völgybe visznek. Ezt anno a saját bőrömön is megtapasztaltam, amikor a Közép oromról, egy a Komarnicki kalauzban is szereplő I-es úton akartunk lemenni a Nagytarpataki völgybe. De ez már nem ide tartozik.
   A zsúfoltság tragikus, én a nyári Tátrát már régen elengedtem. Örülök, hogy az összes említésre méltó turista útját korábban bejárhattam.

   Törlés
  2. Szerencsétlenül fogalmaztam: a Téry-házból a hágón át a túloldalon mászókra gondoltam. Én két ízben is találkoztam mászókkal, akik visszajöttek és ez még érthető is, mivel a házban laktak. Egyszer mi is így tettünk, igaz még a turista szezon előtt ( június 15. ), nem zavartunk senkit.
   A kötelező haladási irányra csak a túrára figyelmesen készülő talál rá, én egyetlen erre figyelmeztető táblával sem találkoztam sem a Rabló-ház környékén, sem a hágó alatt. Sajnos a turistatérképek sem következetesek ez ügyben, van amely fekete nyilakkal jelzi a kötelező haladási irányt, de van amelyik szakaszonként oda-vissza becsült időadatokat közöl, ez jócskán megtévesztő, gondolhatod, hogy mehetsz erre is, arra is.
   Sommás véleményed ettől még áll a szabálykövetéssel kapcsolatban.

   Törlés
  3. Kedves István!
   A Vörös-torony-hágó 2013-tól kétirányú, vagyis mindkét oldalról járható. A korábbi térképek valóban fekete nyilakkal jelezték a Kis-Tarpataki-völgyből a Nagy-Tarpataki-völgybe egyirányú utat, ahogy Te is írtad, de ez néhány éve már nincs így, viszont az is igaz, hogy ezt külön sehol sem jelzik.

   http://www.magas-tatra.info/2013/09/ketiranyu-lett-voros-torony-hago.html

   Törlés
 4. Kedves Árpád!
  Köszönöm a tájékoztatást, anno biztosan olvastam, de a beidegződés máig ható volt. A barátaim és én is tartottam magam a régi szabályhoz amikor túráztam és mászni a Nagy-Tarpataki oldalról indultam az utóbbi években. Így már érthetőbb, hogy miért volt az utóbbi őt-hat évben nyaranta akkora tömeg a Rabló-ház felől.
  A ferrata haladási irány így is megmarad majd és a zsúfoltság is, ezt ajánlott lesz betervezni.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Évekig csak a Téry háztól volt egyirányú.

   Törlés
  2. DE A MAI NAPIG VANNAK 40 PERCES SORBAN ÁLLÁSOK

   Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...