2019. november 1., péntek

November 1-től ismét téli zárlat a Tátrában

2019. november 1-től június 14-ig ismét szezonális zárlatot vezetnek be a Tátrában. A téli zárlatot – amely összesen mintegy 230 km. jelzett turistautat érint – elsősorban a zergék és mormoták nyugalmának biztosítása, valamint a tavaszi időszakban a növényzet kímélése érdekében vezették be. A turisták nyári rohama után a természetnek is szüksége van a pihenésre, ráadásul ebben az időszakban kezdődik a zergék párzási időszaka, a mormoták pedig az áttelelésre készülnek. Tavasszal kelnek ki a kőszáli sas és a vándorsólyom fiókái, akkor születnek a zergegidák, és ugyancsak tavasszal ássák ki magukat a mormoták. A lezárások másik jelentős szempontja a turisták testi épségének megvédése a téli körülmények között.
A menedékházak – a Hunfalvy-völgyi menedékház kivételével – továbbra is várják a turistákat, a magashegyi túrázóknak azonban ajánlott a hágóvas, jégcsákány vagy síbot, és még alacsonyabb magasságokban is megfelelően meleg ruházat használata. 


November 1-től június 14-ig az alábbi turistautak nem látogathatók:
o   A Poduplaszki-völgyben (Bielovodská dolina) a Lengyel-nyeregre (Polský hrebeň) és a Rovátkára (Prielom) vezető kék jelzésű turistaút a Bialka-réttől (Bielovodská poľana).
o   A Jávor-völgyben (Javorová dolina) futó zöld jelzésű turistaút a Murány alatti erdészháztól (Horáreň pod Muráňom).
o   A Hátsó-Rézaknák-völgyében (Žadné meďodoly) vezető kék jelzésű turistaút a Murány alatti erdészháztól (Horáreň pod Muráňom) a Kopa-hágóig (Kopské sedlo).
o   A Monk-völgyben (Monkova dolina) a Széles-mezőn (Široké sedlo) keresztül a Kopa-hágóra (Kopské sedlo) vezető piros jelzésű turistaút.
o   A Nagy-Fehér-tótól (Veľké Biele pleso) a Kopa-hágóra (Kopské sedlo) vezető piros jelzésű turis­taút.
o   A Késmárki-Zöld-tótól (Zelené pleso) a Fehér-tavi-csúcsra (Jahňací štít) vezető sárga jelzésű turistaút.
o   A Késmárki-Zöld-tótól (Zelené pleso) a Nagy-Morgás-hágón (Sedlo pod Svišťovkou) át a Kő-pataki-tóig (Skalnaté pleso) vezető piros jelzésű Felső turistaút (Magistrála).
o   A Téry-menedékháztól (Téryho chata) a Kis-Nyereg-hágóba (Sedlo Sedielko) vezető zöld jelzésű turistaút.
o   A Téry-menedékháztól (Téryho chata) a Vörös-torony-hágóba (Priecne Sedlo) vezető sárga jelzésű turistaút.
o   A Hosszú-tavi menedékháztól (Zbojnícka chata) a Vörös-torony-hágóba (Priecne Sedlo) vezető sárga jelzésű turistaút.
o   A Hosszú-tavi menedékháztól (Zbojnícka chata) a Rovátkára vezető kék jelzésű turis­taút.
o   A Nagyszalóki-csúcsra (Slavkovský štít) vezető kék jelzésű turistaút a Miksa-magaslattól (Slavkovská vyhliadka).
o   A Felkai-tótól (Velické pleso) a Lengyel-nyergen (Poľský hrebeň) át a Lengyel-nyereg alatti elágazásig vezető zöld jelzésű turistaút.
o   A Lengyel-nyeregből (Poľský hrebeň) a Kis-Viszokára (Východná Vysoká) vezető sárga jelzésű turistaút
o   A Menguszfalvi-Békás-tavakhoz (Žabie plesá) vezető el­ágazástól a Nagy-Hincó-tó (Veľké Hincovo pleso) a Felső-Kapor-hágóba (Vyšné Kôprovské sedlo) vezető kék jelzésű turistaút.
o   A Felső-Kapor-hágóból (Vyšné Kôprovské sedlo) a Kapor-csúcsra (Kôprovský štít) vezető piros jelzésű turistaút.
o   A Menguszfalvi-Békás-tavakhoz (Žabie plesá) vezető el­ágazástól a Tengerszem-csúcsig (Rysy) vezető piros jelzésű tu­ristaút.
o   A Szimbolikus temetőbe (Symbolický cintorín) vezető sárga jelzésű turistaút mindkét irányból.
o   A Fátyol-vízeséstől (Vodopád Skok) a Lorenz-hágóra (Bystrá lávka) vezető sárga jelzésű turistaút.
o   A Felső turistaútból a Furkota-völgybe (Furkotská dolina) elágazó, a Lorenz-hágóba (Bystrá lávka) vezető sárga jelzésű turistaút.
o   A Furkota-völgyben (Furkotská dolina) vezető sárga jelzésű turistaútból a Szoliszkó menedékház (Chata pod Soliskom) felé elágazó kék jelzésű turis­taút.
o   A Gödör-tótól (Jamské pleso) a Krivánra (Kriváň) vezető kék jelzésű turistaút.
o   A Három-forrástól (Tri studničky) a Krivánra (Kriváň) vezető zöld jelzésű turistaút.
o  A Kapor-völgyben (Kôprová dolina) vezető kék jelzésű turistaút a Nefcer-vízeséshez (Kmeťov vodopád) vezető elágazástól felfelé.
o   A Kapor-völgyben (Kôprová dolina) vezető kék jelzésű turistaútból a Retesz-hágó (Sedlo Závory) felé elágazó zöld, valamint az Alsó-Fenyves-tóhoz (Nižné Temnosmrečinské pleso) vezető piros jelzésű turistaút.
o   A Csendes-völgyben (Tichá dolina) a Tábor-kunyhótól (Chatky Tábor) a Liptói-kosáron (Liptovský košiar) át a Száraz-hágóba (Suché sedlo) vezető sárga jelzésű turistaút.
o   A Liptói-kosártól (Liptovský košiar) a Retesz-hágón (Sedlo Závory) át a Sima-hágóba (Hladké sedlo) vezető piros jelzésű turistaút
o   A Köves-völgyben (Kamenistá dolina) a Köves-nyeregbe (Pyšné sedlo) vezető kék jelzésű turistaút a pásztor­szállásoktól.
o   A Sebes-völgyben (Bystrá dolina) a Sebes-alatti elágazástól (Rázcestie pod Bystrou) a Sebesre (Bystrá) vezető sárga jelzésű turistaút.
o   A Jamniki-völgy (Jamnícka dolina) és a Racskó-völgy (Račkova dolina) elágazásától a Racskó-hágóba (Račkovo sedlo) vezető sárga jelzésű turistaút.
o   Az Ék-hegy alatti elágazástól (Rázcestie pod Klínom) a Sebes-hágón (Bystré sedlo) át a Sebesre (Bystrá) vezető kék jelzésű turistaút.
o   A Gábor-hágó alatti elágazástól (Gáborov zadok) a Gábor-hágóba (Gáborovo sedlo) vezető zöld jelzésű turistaút.
o   A Jamniki-völgy (Jamnícka dolina) és a Racskó-völgy (Račkova dolina) elágazásától a Kusza-gerincen (Otrhance) át a Vastag-hegyre (Hrubý vrch) vezető zöld jelzésű turistaút.
o   A Jamniki-völgy (Jamnícka dolina) és a Racskó-völgy (Račkova dolina) elágazásától a Jamniki-hágóba (Jamnícke sedlo) vezető kék jelzésű turistaút.
o   A Jamniki-völgyben (Jamnícká dolina) vezető kék jelzésű turistaútból a Zsári-nyeregbe (Žiarske sedlo) és a Vastag-hegyre (Hrubý vrch) elágazó zöld jelzésű turistaút.
o   A Racskó-völgyben (Račková dolina) található Orešnica-szállótól (Chata Orešnica) a Baranyecre (Baranec) vezető zöld jelzésű turistaút.
o   A Tar-hegy alatti elágazástól (Rázcestie pod Holým vrchom) a Tar-hegyre (Holý vrch) vezető kék jelzésű turistaút.
o   A Zsári menedékháztól (Žiarska chata) a Jalóci-nyergen (Jalovské sedlo) és a Jalóci-dombon (Jalovecký príslop) a Bánya-hegyre (Baníkov) vezető zöld jelzésű turistaút.
o   A Zsári-völgyben (Žiarská dolina) a Zsári-nyeregbe (Žiarské sedlo) vezető turistaútból a Szomorú-hágóba (Smutné sedlo) elágazó kék jelzésű turistaút.
o   A Jalóci-völgyben (Jalovská dolina) vezető sárga jelzésű turistaútból a Bánya-nyereg (Baníkovské sedlo) felé elágazó kék jelzésű turistaút a Párás-völgy elágazástól (Pod Lyscom).
o   A Jalóci-völgyben (Jalovská dolina) a Szalatinra (Salatín) vezető zöld jelzésű turistaút a Párás-völgy elágazástól (Pod Lyscom).
o   A Jalóci-völgyben (Jalovská dolina) a Pálenica-hágóba (Sedlo Pálenica) vezető sárga jelzésű turistaút a Párás-völgy elágazástól (Pod Lyscom).
o   A Forduló-hágóból (Sedlo Predúvratie)a Szürke-hegyre (Sivý vrch) vezető zöld jelzésű turistaút.
o   A Nyugati-Tátra (Liptovské Tatry) főgerince a Liptóhutai-nyeregtől (Hutianské sedlo) a Köves-nyeregig (Pyšné sedlo).
o   A Bölényfaluból (Zuberec) a Pálenica-hágóba (Sedlo Pálenica) vezető sárga jelzésű turistaút.
o   A Rohácsi-völgyben közlekedő ülőszékes felvonó alsó állomásától (Pod Spálenou) a Zsarátnok-vályúban (Spálený žľab) a Szilfásra (Brestová, 1903 m) vezető kék jelzésű turistaút.
o   A Rohácsi-völgyben közlekedő ülőszékes felvonó felső állomásától (Salatínska dolina, lanovka) a Szilfásra (Brestová) vezető kék jelzésű turistaúthoz vezető zöld jelzésű turistaút.
o   A Zöld-völgyben (Zelená dolina) a Rohácsi-tavakhoz (Roháčske plesá) vezető kék jelzésű turistaút az Elülső-Zöld-völgy (Rázcestie pod Predným zeleným) elágazástól.
o   A Zöld-völgyben (Zelená dolina) a Bánya-nyeregre (Baníkovské sedlo) vezető sárga majd zöld jelzésű turistaút az Elülső-Zöld-völgy (Rázcestie pod Predným zeleným) elágazástól.
o   A Fekete-pocsolyától (Ťatliakovo jazero) a Szomorú-völgyön (Smutná dolina) át a Szomorú-hágóba (Smutné sedlo) vezető kék jelzésű turistaút.
o   A Szomorú-völgy elágazástól (Rázcestie v Smutnej dolina) a Rohácsi-tavakhoz (Roháčske plesá) vezető zöld jelzésű turistaút.
o   A Fekete-pocsolyától (Ťatliakovo jazero) a Zábrat-hágóba (Sedlo Zábrať) vezető zöld jelzésű turistaút
o   A Foltos-völgyben (Látaná dolina) a Hátsó-Foltos-völgy (Zadná Látaná) elágazástól a Rákonyra (Rákoň) vezető sárga jelzésű turistaút.
o   A Foltos-völgyben (Látaná dolina) a Hátsó-Foltos-völgy (Zadná Látaná) elágazástól a Rét-hegyre (Lúčna) vezető zöld jelzésű turistaút.
o   A Zverovka-tó (Pleso pod Zverovkou) közelében található tisztásról (Pučatina poľana) a Rét-hegyre (Lúčna) vezető zöld jelzésű turistaút.
o   Az Árvai-Bobróci-völgyben (Bobrovecká dolina) vezető kék jelzésű turistaút a Holt-nyereg (Sedlo Pod Umrlou) alatti elágazás.

o   A Juráni-völgy torkolatától (Juráňova dolina ústie) a Holt-nyereg (Sedlo Pod Umrlou) alatti elágazásig vezető piros jelzésű turistaút – ez utóbbi november 1-től április 30-ig!

A Lengyel-Tátrában az alábbi turistautakon nem túrázhatunk december 1. és május 31. között:
o   A Lengyel-Öt-tó völgyéből (Dolina Pięciu Stawów Polskich) a Mormota-halmon át (Świstowa Czuba) a Halastóhoz (Morskie Oko) vezető kék jelzés. 
o   A Gombás-nyeregtől (Przełęcz w Grzybowcu) a Felső-Konrád-nyeregbe (Wyżnia Kondracka Przelęcz) vezető piros jelzés.
o   A Lengyel-Toman-völgyben (Dolina Tomanowa Polska) a Keskeny-csorbába (Chuda Przełączka) vezető zöld jelzés a Felső-Toman-tisztástól (Wyżnia Tomanowa Polana).
o   Fentieken túl a lengyel Tátrai Nemzeti Park (TPN) előírásai szerint november 1. és április 30. között nem látogatható a Fagyos-barlang (Mrożna Jaskinia) a Kościelisko-völgyben (Dolina Kościeliska)

Forrás: https://spis.korzar.sme.sk; Fotó: www.spravatanap.sk

7 megjegyzés:

 1. Ezt sosem értettem. Miért nem november első hétfője a zárlat kezdete, miért kell elvenni egy hétvégét néhány nap miatt? Ez olyan, mint az iskola kezdés, akkor is szeptember elseje, ha pl. péntekre esik.

  VálaszTörlés
 2. A Nefcer-völgyben ( Nefcerka )nem vezet turistaút, zárt völgyecske a Kriván mögött, a Kapor-völgyből nyílik. A Kapor-völgyben ( Koprova dolina )vezet a kék turistaút, a völgy fölső katlanában az elágazással a Sedlo Zavory felé ( zöld jelzésű turistaút )és a Nizné Temnosmrecinské pleso felé ( piros jelzésű turistaút ).
  A téli zárlat indoklása bugyuta és álságos. Vajon mi indokolja a Szimbolikus Temető sárga turistaútjának téli zárlatát? szerintem csak a hatalmi gőggel fűszerezett balgaság. Halottak napján mát kihágást követek el, ha besétálok és mécsest gyújtok Wachter Jenő ide telepített emléktáblájánál. Mi ez? Biztosan erre van szükség a XXI. században?

  VálaszTörlés
 3. Kedves Árpád

  Egy korábbi, 2017-es cikkben azt írja, hogy a Baranyec-re vezető út a Zsári-völgyből, a Zsári-nyergen keresztül járható lesz egész évben (sárga jelzés mindkét irányból).
  http://www.magas-tatra.info/2017/11/tanap-latogatasi-rend-meg-nincs-megis.html
  Az ott hivatkozott cikkben sajnos nem találtam erre vonatkozó információt. A mapy.cz térképe ezt meg is erősíti, viszont a TANAP honlapján még mindig a lezárt útvonalak közt szerepel ez a sárga jelzés (szabályozás 28. pontja). Végül melyik verzió van érvényben? Tervezhetek túrát téli időszakban a Baranyec-re vagy sem?

  Köszönöm,
  GZoltán

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Zoltán! Nem látok ellentmondást, a Baranyecre vezető sárga jelzés valóban járható, ezért nem is szerepel a fenti bejegyzésben.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
  2. Ezek szerint a TANAP nem frissítette még a lezárt útvonalak listáját a honlapon? Ott még mindig lezárt útvonalként szerepel:
   https://www.tanap.org/national-park-rules/
   https://www.tanap.org/navstevny-poriadok/

   Vagy valamit rosszul értelmezek/fordítok?

   Köszönöm:
   GZoltán

   Törlés
  3. A tanap.org nem a TANAP honlapja, ez egy magán oldal, amely tudtommal már sok éve nem frissül.
   A két TANAP honlapja: www.lesytanap.sk; és www.spravatanap.sk.

   Törlés
 4. Akkor itt csúszhatott el a dolog, úgy véltem ez a hivatalos oldal, a másik kettőről sajnos nem is volt tudomásom.

  Köszönöm a segítséget!!
  GZoltán

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...