Sziklaomlás a Koncsiszta híres Jármay-asztalán Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2019/09/04
Hirdetés
Sajnos úgy tűnik, a Tátra egyik legjellegzetesebb formájú sziklatömbje, a Koncsiszta (Koňcistá, 2538 m) csúcsán magasodó Jármay-asztal (Nákova) az eddig megszokott formájában a múlté. A lengyel nyelvben Üllőnek (Kowadło) vagy Jármay lovának (Koń Jármaya) is nevezett jellegzetes sziklatömb egészen a közelmúltig büszkén magasodott a Tátra koronájához tartozó Kocsiszta csúcsán, amely a hegymászók jól ismert és kedvelt célpontjának, a tetejére való feljutás pedig a hegymászótúra megkoronázásának számított. Ez sajnos ma már a múlt, mivel a Jármay-asztal egy része sziklaomlás következtében eltűnt, a sziklatömb az alatta lévő sziklavályúban darabjaira esett szét, ahogy erről egy lengyel hegymászó, Krzysztof Piksa 2019. augusztus 31-én készült fotói tanúskodnak.

Ilyen volt 2019 árpilisában
A Tátrai Nemzeti Park igazgatója, Pavol Majko elmondta, hogy nincsenek információik, az esetről, de természetesen megvizsgálják a helyzetet. „Sok hasonló sziklaformáció van a területen, a Jármay-asztal valószínűleg nem tudott tovább ellenállni az időjárási és a felszíni körülményeknek. Az egész terület állandó mozgásban van, arrafelé sosem áll meg az idő” – mondta az igazgató, ugyanakkor hozzátette, hogy a csúcs a jelzett turistautakon kívül esik, ezért ott csak hegyi vezetővel, vagy pedig hegymászó igazolvánnyal rendelkező személyek tartózkodhatnak. Az egyik tátrai hegyi vezető, Václav Brož elmondta, hogy nyári időszakban nem sűrűn vezetnek ügyfeleket a Koncsisztára, mivel a csúcsra egy nem túl kellemes törmeléklejtő vezet, a csúcs inkább téli időszakban tart számot nagyobb érdeklődésre.
A Jármay-asztal részleges megsemmisülése nagy veszteség, mivel ez volt ennek az egyszerűen megközelíthető, mégis a jelzett turistautakon kívül eső csúcsnak a szimbóluma.




Hirdetés
Hirdetés