2019. szeptember 18., szerda

Külföldi turisták úszómedencének nézték a Metélőhagymás-tavat

Nagyjából tíz németül beszélő turista a Nagy-Tarpataki-völgyben (Veľká Studená dolina) található Metélőhagymás-tavat (Sivé plesá) használta felfrissülésre túrájuk során. A csoport néhány tagja fürdőruhában feküdt a tó közelében lévő sziklákon, míg mások nem tudtak ellenállni, és beugrottak a tiszta vízbe. A tátrai tóban történő hűsítő kikapcsolódást egy arra járó turista rögzítette, aki a videót közzé is tette a közösségi hálózaton. A tóban való fürdőzés nagy felháborodást keltett a turisták körében. „A németül beszélő turisták úszómedencének nézték a Metélőhagymás-tavat” – kommentálta a videó készítője a turisták gátlástalan viselkedését. Pavol Majko, a TANAP igazgatója, aki természetesen maga is látta a filmet, határozottan elítélte magatartásukat. „Nincsenek szavak. A nemzeti parkba érkezők némelyike ​barbárabbul viselkedik, mint az állatok. Ez barbárság. Ha be tudjuk azonosítani a fürdőzőket, mindegyikükre 66 euró bírságot szabunk ki. Mindent megteszünk, amit tudunk, de nem lehetünk ott mindenhol” – mondta a nemzeti park igazgatója.

A természetvédők sajnos más területeken is találkoznak a turisták gátlástalan viselkedésével. „Értesítéseket kapunk olyanokról, akik a Kő-pataki-tóban (Skalnaté pleso), a Rohácsi-tavakban (Roháčske pleso) és más tavakban mártóztak meg. Egyre több ember érkezik a Tátrába, és sokan közülük egyszerűen nem tudnak viselkedni” – mondta az igazgató, aki arra is emlékeztetett, hogy a tátrai tavak némelyike ivóvíz tározóként is szolgál.
Arra a tényre, hogy a hegyi tavak nem úszómedencék, a nemzeti park a nyár elején saját weboldalán közzétett egyik cikkben is felhívta a figyelmet. Ez a figyelmeztetés emlékeztet arra, hogy a tátrai tavak ökoszisztémája nagyon érzékeny, ezekben ritka állatok élnek, akiknek akár csak a környezet minimális változása is a kihalását okozhatja. Problémát jelenthetnek pl. a fényvédő szerek, a dezodorok és rovarriasztók, melyek különféle vegyi anyagokat tartalmaznak, amelyek felszabadulhatnak a vízben való fürdés során. „Számos tudományos kutatásból ismert, hogy az egyes krémekben található anyagok a szervezetek hormonális egyensúlyhiányát és akár sejtkárosodást is okozzák. A gyártók a termékekben nem kötelesek közzétenni a szintetikus illatok összetételét, ezáltal akár veszélyes és rákkeltő vegyszereket is elrejthetnek bennük. A fényvédő termékekben használt UV-szűrők reprodukciós és fejlődési toxicitást okoznak az állatokban és rontják a pajzsmirigy működését” – mondja a nemzeti park jelentése.
Ezeket az ökoszisztémákat ugyanúgy károsítja a látogatók hozzáférése azokhoz a tavakhoz, melyek a jelzett túraútvonalon kívül találhatók. A tavak part menti része, a tavak partján élő növényzet nagyon érzékeny az emberi taposásra, ez a partok eróziójához, a víz zavarosságához és a parti növényzet károsodásához vezet.Forrás és fotók: https://spis.korzar.sme.sk

4 megjegyzés:

 1. Szerintem jó TANAPOS szokás szerint túl van ez lihegve.

  VálaszTörlés
 2. No igen, a fejenkénti 66 euró a németeknek olyan komoly visszatartó erővel bír, mint nálunk egy 2 ezer forintos bírság. A valóság az, hogy a tettesek sem lesznek meg. A kötelező sopánkodás és propaganda helyett pedig tiltó táblákat kellene kihelyezni a tavakhoz, vagy a turista útvonalakat a tavaktól távolabb kijelölni. Csakhogy mindkettő költséggel jár....

  VálaszTörlés
 3. Általában a nemzeti park bejáratánál jelzik a tájékoztató táblák azt, hogy mit tilos az adott területen cselekedni. Talán nem kellene minden egyes látványosságnál erre külön is felhívni a figyelmet. Vajon hogy nézne ki pl. a poprádi tó, ha tele lenne mindenféle tiltó táblával, mint pl. ne szemetelj, ne fürödj, ne horgássz, ne csónakázz, stb. A turistautak pedig pont arra mennek, ahol látványosság is van, ezeket sem kellene az ilyenek miatt máshol kijelölni. Nekünk, turistáknak kellene az ilyen nem ide illő cselekvőkre rászólnunk.Már ez is valami, hogy lefotózták és a nyilvánosság elé tették őket, hátha magukra ismernek.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Meg fogsz lepődni, pl. a poprádi tó környéke tele van ilyen táblákkal. A gyakorlat az, hogy a szöveges tiltó tábla sok esetben magyarul is íródik ("kérjük ne járkáljon a környező természetben"), az információt adó sohasem.

   Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...