2019. március 4., hétfő

A hegymászók támadják az új látogatási rend tervezetét

A JAMES Szlovák Hegymászó Sövetség nem ért egyet a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) új látogatási rendjének tervezetével, melyet február elején hoztak nyilvánosságra. Igor Koller, az egyesület elnöke elmondta, hogy a javaslat számos okból elfogadhatatlan. „A fő érvelés nagyon egyszerű, támogatjuk a sátrazás, a bivakolás, a túlzott fakitermelés vagy a drónok használatának tilalmát. Hiányoljuk ugyanakkor a környezeti hatástanulmányokat. Az új látogatási rend valamivel enyhébb, mint a korábbi volt, összességében azonban sokkal több korlátozást tartalmaz, ezért azt kérdezzük, milyen alapon? Azt várnánk, hogy ha például a zergepopuláció jelentősen növekszik, kevesebb lesz a korlátozás, nem pedig fordítva. Ezzel nem tudunk egyetérteni, és nem hallunk ésszerű érveket” – mondta Koller.
Különösen aggályosnak tartják azt a tervezett három hónapos időtartamot, amikor természetvédelmi okokból a nemzeti park területe teljesen le lenne zárva, még a hegymászók előtt is. A tervek szerint a TANAP területén csak június 1-től október 31-ig, majd december 15-től április 15-ig lenne lehetséges hegyet mászni. Ráadásul a TANAP 13 olyan területet nevezett meg, ahol még a hegymászók sem mozoghatnak. „Ezek a korlátozások a terület szakmai ismeretéből és abból a tényből fogalmazódtak meg, hogy a régi látogatói szabályok mára elavultak. A mi felelősségünk, hogy megőrizzük a nemzeti parkot az utánunk következő generációk számára. Bár a zergék száma valóban növekszik, de a korlátozások nem csupán a zergék, hanem más típusú élőhelyek védelmét is szolgálják. A korlátozni kívánt időszak rendkívül érzékeny a zergepopulációra, valamint a mormotákra nézve is. Amennyiben más érdekcsoportok, például a hegyivezetők tiszteletben tartják ezeket a korlátozásokat, így magától értetődőnek kell lennie, hogy a sportemberek is tiszteletben fogják tartani, és azt várjuk, hogy természetes alázattal viszonyulnak a szabályokhoz” – mondta Pavol Majko, a TANAP igazgatója. Hozzátette, hogy a park állatvilága megváltoztatta a bioritmusát, amely az emberi jelenlét következménye, így a napi táplálékfelvétel ritmusa áttevődött az éjszakai órákra. Ez az oka annak, hogy a nemzeti parkban csak napkeltétől napnyugtáig lehet bármilyen sporttevékenységet folytatni. „Várjuk a gyakorlati javaslatokat, melyek a hegymászó útvonalak megközelítésével és elhagyásával, illetve néhány vészhelyzeti útvonal kijelölésével kapcsolatosak. Ebben az összefüggésben várjuk az írásbeli észrevételeket, melyeket természetesen értékelni fogunk” – tette hozzá Majko.
A JAMES a környezetvédők érvelése ellenére úgy döntött, hogy elutasítja az egész tervezetet, és kéri, hogy készítsenek elő egy új, modernebb, a világ más magashegységeiben létezőkhöz hasonló látogatási rendet. Az egyesület többek között nem ért egyet azzal, hogy a magashegyi turizmust kihagyták a tervezetből, és alapjában ellenzik a különböző mentességek biztosítását. „A különböző személyeknek, csoportoknak adható mentességek előreláthatólag elősegítik a korrupciót a társadalomban. Valami tiltott, és ez mindenkire érvényes, da vannak akik kérhetnek és kaphatnak is ez alól mentességet” – magyarázza Koller. A hegymászók a probléma fő okát a TANAP zónabeosztásának hiányában látják. Koller szerint az új látogatási rendnek szabadabbnak, megengedőbbnek, egyértelműnek kellene lennie, nem pedig még inkább korlátozni a különböző hivatalos szervezetek tagjainak a mozgását. Ugyanakkor az eddiginél szigorúbbnak kellene lenni a szabályok betartatásával kapcsolatban, és azokkal szemben, akik megsértik a szabályokat, az eddiginél súlyosabb büntetést és szankciókat kellene bevezetni.
Februárban a témában érintett különböző szervezetek (vadvízi evezősök, síelők, természetvédők, kutyások) vezetőinek megbeszélésén egyhangúlag elutasították a javaslatot, amely többek között teljesen megtiltaná a kutyák mozgását a nemzeti park területén. A TANAP igazgatója szerint ez utóbbiról maguk az emberek tehetnek. „A kutyák jelenlétét jelentős negatív hatásként értékeljük az alpesi környezetben. A kutyák, akiket a gazdáik szabadon engednek, üldözőbe veszik a vadon élő védett állatokat, emiatt az emberek is gyakran megküzdenek velük. Ezért van szükség arra, hogy a kutyákat ne engedjük be a nemzeti parkba.” – mondta Majko. Hozzátette, hogy a nyilvánosságnak március 21-ig van lehetősége a javaslattal kapcsolatos észrevételek benyújtására, majd ezeket értékelik, és ezt követi a jóváhagyási folyamat. „Néhány érv elfogadhatónak és ésszerűnek tűnik, némelyik azonban olyan, mintha az emberek elfelejtették volna, hogy már nem a kommunizmusban élünk, ás nem akarják tiszteletben tartani a tulajdonjogokat. Célunk, hogy megállapodásra jussunk„ – fejezte be mondandóját a nemzeti park igazgatója. A TANAP célja, hogy a látogatási rend, amely közel két éve nincs hatályban, az idei nyári turisztikai szezon kezdetén hatályba lépjen.

A TANAP új látogatási rendje ellen szervezett aláírásgyűjtéshez az alábbi linken lehet csatlakozni:
https://ajmysmetatry.sk

Forrás és fotó: https://spis.korzar.sme.sk

10 megjegyzés:

 1. Amikor ilyen híreket olvasok, mindig az jut eszembe, nagyon jó döntés volt elengedni a Tátrát, és átnyergelni az Alpokra. Mondom ezt úgy, hogy valamikor a Tátra volt a mindenem. De vénülő fejjel egyre kevésbe bírom megemészteni és elfogadni azokat az agyatlan baromságokat, amik mindig is jellemzőek voltak itt. Szerencsére most már van más.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Én éppen ellentétes döntést hoztam, lassan két évtizede már csak a Tátrákra koncentrálok és nem bántam meg. Bosszantóak a "baromságok", amin lehet átlépek vagy hozzá igazítom a terveim. Veszítettem és nyertem is. Reménykedem, hogy a szlovák mászótársadalom érvényesíti majd az érdekeit. A vezetők jellemzően beálltak a korlátozások mögé, minél szűkebb a mozgástér annál több a kuncsaft és a csilingelő euró és a kivételezettek is közülük lehetnek. Ki lesz ez találva, a káposztából is marad, de a kecskék jól laknak.

   Törlés
  2. Azért érdekelne, hogy pl. azon, hogy a Gerlachra a két normál úton, de még egy sereg másik könnyebb úton is csak vezetővel lehet menni, hogyan lépsz át. Én nem szívesen másznék úgy, hogy egy helyi tót bármikor lezavarhat, ha úri kedve úgy diktálja. Mivel a normális magashegyjárás, mászás során folyamatosan meg kell szegni a szabályokat (pl. zárlat ideje, jelzett utak elhagyása, bivakolás), csak idő kérdése, hogy mikor kapnak el. Ami legális, csordában ballagni a jelzett utakon, sorba állni a láncoknál stb.) az számomra minden, csak nem vonzó.

   Törlés
  3. Sajnos egyet kell értenem...

   Törlés
  4. Kedves Kálmán! Bevallom megfordult a fejemben, hogy kizárólag számodra válaszolok, de etikátlan lett volna az oldal látogatói felé, iil. Árpád felé is.
   A Gerlach a Tátra szent tehene, tiszteletben tartom a korlátozást, bár az is publikus, hogy a látogatási rend már több mint két éve hatályon kívüli. Terveimben egyébként a Lengyel-nyeregtől a főgerinc a Hátsó-Gerlach-ig szerepel, de meglehet elcsábulok majd.
   Tavaly sajnos a július 19-i özönvíz miatt ellehetetlenült az Omladék völgybe a bejutás és belekényszerültem a libasorban araszolásra a Menguszfalvi-völgyben. Igazi tömeg volt, a Kapor csúcs felé vettem az irányt, ide csak kb tizede tartott a Rysy-t választóknak. Ezt is nehéz volt elviselni, a nyereghez vezető épített úton többször is köveket löktek le és még a kőhullásra sem figyelmeztettek! A csúcs azért némileg kárpótolt, és tanúja lehettem amint egy 75 éves sporttárs az egyesületük 70 éves hímzett zászlajával följött és együtt ünnepeltek, öregek és fiatalok. Én egyedül járok és kerülöm a feltűnést, legutóbb amikor lejöttem késő du az Omladék-völgyből az ösvény torkolatánál strázsáló fiatal ember megkérdezte, merre jártam a völgyben. Kurtán csak annyit válaszoltam, hogy a Kozia straz-on. A mellette álló hölgy hüvelyk ujjal nyomott egy respekt-et, kölcsönös mosoly és elsétáltam a Poprádi-házhoz.
   Ez vélhetően csapzott ősz hajamnak és nem a teljesítményemnek volt köszönhető.

   Törlés
 2. Fő probléma, hogy a tátrai házak kapacitása a jelenlegi felállásban nem bír el több embert. Ez nem változtatható meg egyszerű döntésekkel vagy petíciókkal.

  Amikor megújították a Téry- és Rabló-házak üzemeltetési szerződéseit, elsőrangú szempont volt az árnyékszékek bővítése. A fenntartók pedig épp a KST és a James.

  Ez amúgy még a Zöld-tavi háznál is gond, a mosdók nem bírják el a ház elszállásoltjainak a kapacitását sem, nemhogy a járókelőkét.

  VálaszTörlés
 3. A Zöld-tavi háznál már nem tapasztaltuk a "szűk keresztmetszet" miatti kényelmetlenségeket, két éjszakát töltöttünk ott a felnőtt gyermekeimmel, félpanzióval, matraclágerben, előfoglalással. Telt ház volt,hatalmas átmenő forgalom napközben a pocsék idő ellenére, de minden flottul működött.

  VálaszTörlés
 4. A Zöld-tavi háznál már nem tapasztaltuk a "szűk keresztmetszet" miatti kényelmetlenségeket, két éjszakát töltöttünk ott a felnőtt gyermekeimmel, félpanzióval, matraclágerben, előfoglalással. Telt ház volt,hatalmas átmenő forgalom napközben a pocsék idő ellenére, de minden flottul működött.

  VálaszTörlés
 5. Üdv!
  Ez most érvényes már? Vagy Júni 15-étől lehet menni a hegyre?
  Csak mert elsején mennék, ha akkor már lehet.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ez még nem érvényes, jelenleg június 14-ig téli zárlat van.

   Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...