2019. január 14., hétfő

Viktor Beránek: „Legrosszabb sejtéseim igazolódtak be"

A legendás Hunfaly-völgyi menedékház (Chata pod Rysmi, 2250 m) ismét nehéz helyzetbe került. Az új év harmadik napján lavina érte el és temette be részben a házat, amely lerombolta a korlátot, a kazánt és a közelmúltban újjáépített épület kéményeit. A menedékház gondnoka, Viktor Beránek legrosszabb félelmei így pontról pontra beigazolódtak. Az egyetlen szerencse az volt, hogy ez a menedékház télen zárva van a turisták előtt, és a lavina idején senki sem tartózkodott a menedékházban.
A Tátra azonban minden bizonnyal még nem mondta ki az utolsó szót, hiszen még mindig magas a hegyekben a lavinaveszély. A Tátra legmagasabban fekvő menedékháza azonban az egyetlen, amely télen zárva van a turisták előtt. A csaknem 40 éve a házat vezető Beránek ez alatt az idő alatt szinte már mindent megtapasztalt, amit csak lehetett, a legnehezebb helyzetben 2000-ben volt. „Akkor február elején egy lavina félig lerombolta a menedékházat. Szörnyű volt. Azóta sem tudok szabadulni attól a különös érzéstől, hogy vajon mi van a házzal, amikor télen felmegyek oda” – mondja el érzéseit a tapasztalt gondnok.

Ezek az érzések aztán néhány nappal ezelőtt ismét felerősödtek benne, amikor egy barátja azzal hívta fel, hogy egy nagy lavinát látott a völgyben. „Azonnal megkezdtem egy mentőcsapat szervezését, akikkel elindultunk a házhoz. Három órán belül ott volt egy helikopter és én, és négy másik segítő” mondta Beránek.
Nehéz körülmények között lassan jutottak fel a menedékházhoz, melyet először egyáltalán nem láttak, ezért már a legrosszabbtól tartottak. A hó azonban szerencsére nem jutott be a házba. „Elsodorta a korlátot, lebontotta a 250 kg-os kazánt, és megsértette a kéményeket. Ahhoz azonban, hogy bejussunk a házba, el kellett távolítani az ott összegyűlt havat” – mondta.
A menedékházon 2013-ban jelentős korszerűsítést hajtottak végre, amely valószínűleg megmentette a legrosszabbtól. „Ez most megfelelően erős, és betonozott rámpával védett. A hatalmas lavina elérte a lejtős hátsó falat, és átrepült a ház felett” – magyarázza Beránek, hozzátéve, hogy a lavina szélessége 200-300 méter volt, a hófal magassága a háznál kb. 8 méter, a hógörgeteg kb. fél kilométerrel a menedékház alatt állt meg.
A lavina által okozott kár ténylege mértéke csak nyáron lesz megállapítható. A legnagyobb probléma azonban az, hogy a Róth Márton-csúcsról lezúduló lavinában csak a hó egy része csúszott le a hegyoldalon, és azóta is erősen havazott arrafelé. „Attól tartok, hogy bekövetkezhet egy még masszívabb lavina” – mondja el a jövővel kapcsolatos félelmeit a gondnok.
A legendás menedékházat a mostanival együtt eddig öt alkalommal érte el lavina.
1955-ben a lavina az ablakon keresztül érte el a házat, és teljesen lebontotta a belső teret.
1983-ban a lavina lesodorta a menedékház tetejét.
2000-ben, februárban a lavina lebontotta a ház felét.
2001-ben az ideiglenes felállított konyhát és szállást sodorta el egy lavina.
Forrás és fotó: https://www.cas.sk

5 megjegyzés:

 1. Valamiért makacsul ragaszkodnak ehhez a szerencsétlen, elbaltázott lavinaveszélyes helyhez. Amikor rendszeres időközönként bejön a lavina, csodálkoznak, aztán újra építik.

  VálaszTörlés
 2. Ha jól tudom, az újáépítés elött szerették volna áthelyezni, de környezetvédelmi okokra hivatkozva nem kaptak rá engedélyt.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen, ez sajátos tót környezetvédelem egy újabb kiváló példája.

   Törlés
 3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  VálaszTörlés
 4. Ezek a sajátos tótok tisztábbak, szemétmentesebbek nálunk. Kellemesebben élhető az országuk mint a mai Magyarország. A környezetvédelemhez is valószínűleg jobban értenek.

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...