A tátrai teherhordók a szellemi kulturális örökség része Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2019/01/30
Hirdetés
2018 év végén Szlovákia Kulturális Minisztériuma öt új elemmel bővítette a Nemzeti Szellemi Kulturális Örökségek Reprezentatív listájára, ezen kívül egy új elem került fel a Szellemi Kulturális Örökség Védelmének Legjobb Módjainak listájára. A listákra történő felvételre bárki előterjesztheti ajánlását, amely ezt követően hosszabb szakértői vizsgálat alá kerül, majd a jóváhagyást megelőzően az ajánlást a Szellemi Kulturális Örökség tanácsa értékeli.
2018-ban a szlovák jelnyelv (Slovenský posunkový jazyk), a solymászat (Sokoliarstvo), a Poľana-alji “bekérők” (Popolianske rozkazovačky) és a szlovák hagyományos fasípok egy fajtája az ún. Rífová píšťala mellett a magashegyi teherhordók (Vysokohorské nosičstvo) is felkerültek erre a reprezentatív listára, míg a szellemi kulturális örökség védelmének legjobb módjai listája a Dragúni táncház sorozattal (Cyklus Tanečný dom združenia Dragúni) bővült.

szellemi kulturális örökség lehet szóbeli, kifejezési forma, hagyományos előadó művészet, rítus, hagyományos kézműves termékek előállításához szükséges tudás és egyéb. Szlovákiában csaknem 10 éve listázzák a szellemi kulturális örökségeket és annak védelmének legjobb módjait, azzal a céllal, hogy megóvják a társadalom azon alkotórészeit, amelyek folytonosságot biztosítanak, az identitás érzését adják, valamint elősegítik a kulturális sokszínűséget és a kreativitást.
A tátrai teherhordók az UNESCO Világörökségi listájára történő esetleges felkerüléshez vezető út első lépésének tekintik a nemzeti listára történő felvételt. „Nincs róla tudomásunk, hogy ez a tevékenység a világ bármely más részén fennmaradt volna ebben az eredeti formájában. Véleményünk szerint ez a tevékenység egyedülálló a világon” – mondta el Štefan Bačkor tátrai teherhordó. Ugyanakkor azt is elismerte, hogy amikor kollégái megkérdezték tőle, mit jelent a gyakorlatban, hogy felkerültek erre a listára, nem tudott rá érdemi választ adni. „Talán védeni fogják a teherhordókat, mint a zergéket vagy a mormotákat” – mondta Bačkor. Mindenkinek, aki szereti a hegyeket, és csodálja a teherhordók teljesítményét, azt ajánlja, próbálják ki ezt a munkát, melyhez nem kell sem hegymászónak, sem sportolónak lenni.





Hirdetés
Hirdetés