Összemérték erejüket a tátrai teherhordók Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2018/06/06
Hirdetés

2018. május 26-án immár 18. alkalommal találkoztak a magashegyi teherhordók, hogy összemérjék erejüket a „Sherpa 100” elnevezésű versenyen. Ezt a versenyt minden évben a fiatalon elhunyt Juraj Petranksý teherhordó emlékre rendezik meg, akit munka közben lavina sodort el a Téry menedékházhoz vezető úton. Az idei verseny startjánál 56 sportember sorakozott fel, köztük 17 profi teherhordó. A férfiak hátára pontosan 100 kg. súlyú pakkok kerültek, a női versenyzők 25 kg-os súllyal indultak útnak. A verseny a szokásos útvonalon zajlott, a Tarajkáról (Hrebienok, 1284 m) a Zamkovszky menedékházig (Zamkovského chata, 1475 m) kellett felvinniük az előre elkészített csomagokat.
A verseny szervezője, Jana Kalinčiaková, a Zamkovszky menedékház vezetője elmondta, hogy a verseny változékony időjárási körülmények között zajlott. „Dél körül kisebb vihar vonult át a térségen, de a hivatásos teherhordókat ez általában nem zavarja. Tudják, hogy az árut fel kell vinni a menedékházba, egy vihar nem állítja meg őket. Minden fejben dől el” – mondta Kalinčiaková. Hozzátette, hogy az idei versenyre főleg a Magas-, az Alacsony-Tátrából, valamint a Fátrából érkeztek versenyzők, de voltak Csehországból érkezett indulók is.

A 2018-as versenyen a Téry menedékházból érkezett Marián Fiam volt a leggyorsabb, neki kevesebb, mint 44 percre volt szüksége ahhoz, hogy a 100 kg-os teherrel elérje a célt. A második helyen Lukáš Švolík végzett 44 perc 50 másodperces idővel, míg a harmadik helyen a Hosszú-tavi menedékházból érkező Rastislav Goriščák végzett 44:53-as idővel. „Ezzel a versennyel megkezdődött az idei szezon, a teherhordók találkoztak, jól érezték magukat, és szórakoztatták a nézőket is” – zárta a Zamkovszky menedékház gondnoka.








Forrás: https://spis.korzar.sme.sk; Fotók: Vladimir Baran

Hirdetés
Hirdetés