Újabb barbárság: apartmanszálloda épül a Tündérlak helyén Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2018/03/28
Hirdetés

A Magas-Tátra első emeletes épületét 1848-1850 között építtette Tátrafüred akkori bérlője, Rainer János György és felesége, Erzsébet asszony. Az épületet kezdetben egyszerűen csak Nagy-háznak hívták, később Tündérlak lett a neve, de Alpesi villa néven is emlegették, majd a csehszlovák időkben Bellevue névre keresztelték át. „Az épületben 17 vendégszobát alakítottak ki, ezek mind a déli oldalon helyezkedtek el. Az északi oldalon az épület teljes hosszában egy folyosó húzódik, amely hőszigetelő funkciót is betöltött. Az épület pillérekkel tagolt főhomlokzata enyhe késő-klasszicista stílusban épült, a pillérek között, a vakolat alatt pedig faszerkezet rejtőzik” – mondta Maroš Semančík művészettörténész. „1881-ben a fiaival, köztük a későbbi a trónörökössel, Ferenc Ferdinánddal együtt ebben az épületben tartózkodott I. Ferenc József császár testvére, Károly Lajos főherceg. Az épületben a szocializmus éveiben az Interhotel Tatry tulajdonában volt, legutóbb pedig különböző magánvállalkozások irodái voltak itt elhelyezve”.

Bár az épületről nem mondható el, hogy a Tátra legszebb épülete lenne, de mégis van egy különlegessége – ez volt az első emeletes épület a Magas-Tátrában. A korabeli feljegyzésekből megállapítható, hogy nincs más olyan épület a Tátrában, amely azzal büszkélkedhet, hogy az Habsburg főherceg és a későbbi trónörökös is megfordult volna benne. Ennek ellenére ez az épület ma veszélyben van. A hírek szerint már aláírták a szerzősét, mely szerint a tulajdonos szándéka szerint apartmanszállodát építenének fel épület helyén.
Amennyiben ez megtörténik, a Magas-Tátra ismét szegényebb lesz egy felbecsülhetetlen értékű épülettel. De viszont eggyel több apartmanszálloda lesz elkérhető. Mint mindig…




Forrás és fotó: https://plus7dni.pluska.sk

Hirdetés
Hirdetés