2017. november 27., hétfő

Két síalpinista nem élte túl az éjszakát az Alacsony-Tátrában

November 26-án, vasárnap a déli órákban lengyel túrázók értesítették a Hegyi Menőszolgálat (HZS) ügyeletét, hogy az Alacsony-Tátra főgerincén, az Ördöglakodalma-hágó (Čertovica) és Gyömbér (Ďumbier) közötti szakaszon két mozdulatlan emberi testet találtak, akik a szavaik szerint nem mutattak semmilyen életjelet. A bejelentés után a hegység északi és déli oldalán található regionális központokból azonnal hegyimentők indultak a helyszínre, azonban a 47 éves nőn és 60 éves társán, egy férfin sajnos már nem tudtak segíteni. A hegyimentők, miután előkészítették a két síalpinista holttestét a szállításra, a sebeséri (Bystrá) bázisra szállították őket, ahol az elhunytakat átadták az illetékes hatóság képviselőinek. A cseh páros még szombaton indult sítúrázni, halálukat valószínűleg a kimerültség, valamint a hirtelen időjárásváltozás nyomán bekövetkező gyors kihűlés okozta.
A Magas- és az Alacsony-Tátrában jelenleg már teljesen téli viszonyok uralkodnak, az időjárás az évnek ebben az időszakában teljesen kiszámíthatatlan, a két cseh turista minden bizonnyal alábecsülte a novemberi időjárást, és felszerelésüket nem igazították a körülményekhez.

7 megjegyzés:

 1. Kétszer vágtunk neki a feleségemmel a Gross Glocknernek. Sajnos mind a két esetben hirtelen rosszra fordult az időjárás. Nem voltunk messze a csúcstól és a feleségem aki nagyon motivált volt, erősködött, hogy menjünk tovább. Szó sem lehet róla mondtam neki, és lejöttünk. Én sem voltam boldog, de amikor a rá következő évben - biztosan emlékeztek rá, egy magyar páros ment volna fel ősszel, és elromlott az idő, az egyik visszafordult, a másik tovább ment. A holttestét ha jól emlékszem, a következő tavasszal találták meg. Akkor mondtam a Páromnak: Látod, magas hegyen ha egy rossz döntést hozol, az lehet, életed legutolsó döntése volt. A Gross Venedigeren kétszer volta. Egyszer egyedül egyszer a Párommal. Második alkalommal nagyszerű idő fogtunk ki, amikor egyedül voltam talán két évvel korábban, lefelé jövet hirtelen elromlott az idő. Felhőbe került a csúcs, az orromig sem láttam, és hiába augusztus volt, erőteljes havazás kezdődött. Percek alatt eltüntette a kitaposott ösvényt a gleccseren. Itt mai napig tudom, a szerencsének köszönhetem, hogy megúsztam baj nélkül, de bevallom férfiasan, hogy olyan elveszettnek, kiszolgáltatottnak, még sem előtte, sem azóta nem éreztem magam.

  VálaszTörlés
 2. Számos olyan magashegyi élményem van, hogy más túrázók(?) szóvá tették, miért van nálam/nálunk annyi cucc? Na ezért...

  VálaszTörlés
 3. István: +1 Nagyon jó döntéseket hoztatok.
  A hegyek megvárnak, akár minden hétvégén lehet menni Alacsony-Tátrába. Felesleges és értelmetlen kockázatot vállalni, és még el sem kezdődött a lavina szezon :(

  VálaszTörlés
 4. Szomorú történet! Síalpinisták???

  VálaszTörlés
 5. Az a síalpinksta egy cikkben, akin sítúra léc van. Amúgy tényleg szomorú történet, de nem csak novemberben, hanem nyáron is halnak meg kihűlés miatt a Tátrában (igaz, a magasban). Mi október végén (nem idén) voltunk Alacsony-Tátra gerinctúrán, akkor is téli körülmények voltak.

  VálaszTörlés
 6. A Tátrában én is fordultam vissza, pedig nem egyedül voltam.A menedékházban síri csönd volt, és csak estére értünk le, onnan gyalog,nem járt a vonat,a kidőlt fák miatt.Nagy kihívás, ilyenkor meg pláne.

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...