2017. október 14., szombat

Sherpa rallye 2017 - 2017. október 22.

A tátrai teherhordók idei évben immáron 33. alkalommal megrendezésre kerülő népszerű versenyét, a Sherpa rallye-t ezúttal a Tarajka és a Téry menedékház közötti útvonalon rendezik meg 2017. október 22-én, vasárnap. A versenyzők így a Tátra legmagasabban fekvő, egész évben nyitva tartó menedékházának életét könnyítik meg egy kicsit azáltal, hogy jó néhány kg. hasznos terhet visznek fel a hátukon az 1284 m magasan található Tarajkáról (Hrebienok) a 2015 méter tengerszint feletti magasságban található Téry menedékházig (Téryho chata). A versenyzők vasárnap délelőtt 11 órakor indulnak a Hotel Hrebienok épülete előtt startvonaltól, a célig 7 km-t és kb. 805 méter szintkülönbséget kell leküzdeniük. A férfi versenyzők egységesen 60, míg a nők ezúttal 20 kg-os terhet visznek a hátukon. A rendezvény eseményei fél 9-kor kezdődnek a Tarajkán, a nyertesek a délután során vehetik majd át nyereményüket a menedékháznál. A versennyel kapcsolatos minden lényeges információ megtalálható a verseny hivatalos plakátján.

A mára rendkívül népszerűvé vált teherhordó verseny gondolata a Hunfalvy-völgyi menedékházban született meg. Jaro Śvorc, Viktor Beránek és mások 1985-től minden év őszén megszervezik a viadalt, amely alkalmanként az Alpok egy-egy menedékházához vezet. Az elmúlt évben sem véletlenül választották a verseny helyszínéül a Stubai-Alpokban található Pforzheimerhüttét, mivel egy évvel korábban lavinabaleset következtében abban a hegységben vesztette életét Dušan Hudák ismert szlovák hegymászó és síalpinista. A tavalyi versenyt az akkor még a Zamkovszky menedékház csapatát erősítő, ma már a Hosszú-tavi menedékházban dolgozó Rasťo Goriščák nyerte meg, hazai pályán viszont ismét Matúš Vnenčák a fő esélyes, aki ha számára jól alakulnak a dolgok, ezúttal ötödik alkalommal nyerheti meg a versenyt, mellyel beállítaná Maťo Maličký és Miky Knižka rekordját.

Forrás és fotó: http://www.tatry.cz

5 megjegyzés:

 1. Minden versenyzőnek kitartást és szerencsés megérkezést kívánok! Sandor ✌ Magyarországról

  VálaszTörlés
 2. A masodik bekezdesben az Alpokra valo utalas eliras, vagy valoban ott is rendeznek sherpa rallyt? En eddig azt gondoltam ez Tatra specialitas...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nem, nem elírás, ott is van, hogy "alkalmanként", és ez valóban így van.

   Törlés
 3. Tudomásom szerint Rasťo Goriščák nem a Hosszú-tavi menedékházat vezeti, hanem hegyimentőként dolgozik a ZHS-nél.

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...