2017. augusztus 28., hétfő

Mire jogosít és mire nem az OEAV tagság a Tátrában?

Az Alpenverein tagsági kártyával rendelkező turisták gyakran felteszik a kérdést, hogy az egyesületi tagjaként jogosultak-e a Tátrában a jelzett turistautakon kívüli mozgásra. Az OEAV-tagság egyrészről – a biztosítás szempontjából – a jelzett turistautakon kívül történő baleseteket követő keresésre és mentésre is fedezetet nyújt. Másrészről viszont a Szlovák Köztársaságnak a természetvédelmi területeken történő mozgást szabályozó törvényei szerint a turisták nem mozoghatnak a jelzett turistautakon kívül, ez csak hegymászók számára megengedett, bizonyos körülmények között.

Turisták – a jelzett utakon kívül csak arra feljogosított személy kíséretében
Ha valaki egy turistaegyesület (mint pl. az Alpenverein vagy a JAMES) tagja, turistaként semmilyen kiváltságot nem élvez a jelzett turistautakon kívüli történő mozgással kapcsolatban. A Tátrában a jelzett turistautakon kívül csak hegyivezetővel, vagy más, arra feljogosított személlyel (pl. hegymászó oktató) lehet tartózkodni. Szlovákia természetvédelmi törvénye szerint sem a JAMES, sem az Alpenverein, sem más turista vagy hegymászó egyesületi tagság nem jogosít fel senkit a jelzett utakon kívül mozgásra.

Hegymászók – megfelelő felszereléssel a jelzett utakon kívül is mozoghatnak
A hegymászók a jelzett turistautakon kívül területeken is mozoghatnak, amennyiben III-as vagy annál magasabb nehézségű hegymászótúrára indulnak. A hegymászók tehát jogszerűen mozoghatnak pl. a turisták előtt lezárt völgyekben is, de csak akkor, ha ezeken a területeken egy hegymászóút elérése céljából haladnak keresztül. Ebben az értelemben hegymászónak minősül az a személy, aki bizonyíthatóan rendelkezik hegymászó felszereléssel (szükséges felszerelésnek minősül pl. a hegymászó sisak, beülő, kötél és egyebek), hegymászó útvonal pedig az olyan III-as, vagy annál magasabb nehézségű útvonal, amelyet a hegymászók csak biztosítva mászhatnak meg.
Emlékeztetni szeretnék arra, hogy ebből a szempontból nincs jelentősége annak, hogy a hegymászó tagja-e valamelyik hegymászó egyesületnek (pl. Alpenverin, JAMES vagy más) illetve más ilyen szervezetnek, vagy sem. Ebben az esetben a hegymászónak nincs szüksége hegyivezető vagy más, arra feljogosított személy kíséretére.
Ha pl. valaki legálisan, hegyivezető kísérete nélkül szeretne felmászni a Gerlachfalvi-csúcsra, a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) látogatási rendje szerint ezt csak hegymászóként teheti meg. Vagyis legalább III-as, vagy annál nehezebb úton (vagyis nem a klasszikus, normál úton) juthat fel a csúcsra, és rendelkeznie kell a szükséges felszereléssel. Ezeket a feltételeket a TANAP természetvédelmi őrei akár a területen is ellenőrizhetik. A TANAP látogatási rendje itt érhető el!

Új törvényi szabályozás a közeljövőben
A fenti bekezdésekben szereplő információk a jelenlegi szabályozást mutatják, melyek szerepelnek a TANAP látogatási rendjében. Néhány éve elkezdték kidolgozni a látogatási rend úja változatát, amely a jelenlegi helyzethez képest jelentős változásokat hozhat. Ennek hatályba lépése és végrehajtása azonban még várat magára. Ezt a hosszú folyamatot leginkább a nemzeti park új zónabesorolásáról szóló rendelet elkészültének késése, valamint az illetékes hatóságok engedélyei hátráltatják. Bár a TANAP új látogatási rendjének tervezete már olvasható a szervezet honlapján, annak tartalmát nem kívánjuk kommentálni, mivel a végső megjelenési formája ettől teljesen eltérő lehet.

Mi történik, ha valaki megsérti a törvény?
A törvényben írtak betartatásért az állami természetvédelmi hatóság a felelős. Az újságírók a TANAP természetvédelmi őrségének vezetőjét, Mikuláš Tajbošt kérdezték, milyen hatáskörrel rendelkeznek a törvényben írtak betartatása érdekében, és milyen törvény szabályozza tevékenységüket. A szakember elmondta, hogy a természetvédelmi hatóságok alkalmazottainak hatáskörét egy 2002-es törvény szabályozza, és a törvény megsértőivel szemben ugyanolyan hatáskörrel rendelkeznek, mint az állami rendőrség.

12 megjegyzés:

 1. Tehát akkor én földi halandó csak olyan magyar vezetővel juthatok fel a csúcsra, aki rendelkezik hegymászó igazolvánnyal?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nem, a hegymászó igazolványtól senki nem válik hegyi vezetővé. Földi halandóként csak megfelelő képesítéssel és erről igazolvánnyal rendelkező hegyivezetővel juthat fel a csúcsra.

   Törlés
  2. Bocsesz, de akkor nem bizti, h jol ertettem a cikket. Vitaztunk is errol egy kozos ismerosunkkel :) Tehat ha en foldi halando, monjuk megmaszom a Gerlat egy III-as uton, akkor mar normakoveto vagyok? Mert akkor a foldi halandoknak csupan annyi a dolguk, h szintet lepjenek a termeszetjarasban, ami amugy is megeri. Az elozo kerdezonek meg az is a valaszhoz tartozik, h csak szabalykoveto modon az egyetlen eselye.

   Törlés
  3. Földi halandó (vagyis aki nem hegymászó) bármely tátrai csúcsot bármely úton csak hegyi vezetővel mászhatja meg. Ha van hegymászó igazolványod, és annak birtokában mászod meg a Gerllachfalvi-csúcsot egy minimum III-as nehézségű úton, az teljesen rendben van.
   A büntetés 20-66 euro közötti helyszíni bírság, vagy súlyosabb esetben feljelentés lehet.

   Törlés
 2. A TANAP honlap angol (és szlovák) nyelvű verziójában II* vagy ennél nehezebb utat írnak és explicit módon benne van, hogy tagja valamilyen hegymászó szervezetnek:

  http://www.tanap.org/national-park-rules/

  Ezek szerint nem feltétlenül kell pl. UIAA tagszerveztet (értsd: Magyarország esetén MHSSz tag szerveztenek a tagja lenni), de valamilyen hegymászó szervezetnek a tagja kell lenni és ezt a mindig nálad levő igazolvánnyal igazolnod is kell tudni. Az más kérdés, hogy egy olyan szervezetet amelyik nem UIAA (MHSSz) tag mennyire fognak ismerni a TANAP-os ellenőrök.

  * Az elírás a forrásként megjelölt oldalon van, a fordítás pontos (csak sajnos -amennyiben elfogadjuk, hogy a TANAP holapja pontos - nem a valós helyzetet írja le).

  Berg Heil,
  Dragon

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Amit belinkeltél, az a TANAP látogatási rendjének egy elég régi, kb. 2010-es verziója, a legutóbbi, szlovák nyelvű látogatási rendben egyértelműen UIAA III-as vagy annál nehezebb utakat írnak.

   Törlés
  2. Jelenleg ez az érvényes szabályozás:
   https://drive.google.com/file/d/0B56R3H7O1z1oVjEyMUdHMVBoVlk/view

   Törlés
  3. Sziasztok.

   Ezzel a témával már én is sokat foglalkoztam, mert magam is szerettem volna önállóan hegyet mászni a Tátrában, ami végül évek munkájával sikerült is. A két szabályozás ugyanazt követeli meg a nehézségi fokot illetően, csak egy megfogalmazásbeli eltérés félreértéseket tud szülni. A Honlapjukon elérhető szerint nehezebb kell legyen az út mint UIAA II-es tehát minimum III-as. Az I és II csak lejöveteli útnak használható (pl Lomnic normál út). Az újabb szabályozás szerint legalább III-as ami pont ugyanazt eredményezi. Egyébként szerintem tiszta röhej hogy aki hegymászó az nem mehet fel a Lomnicra a Jordán Úton mert az csak II-es. Erről konkrétan már mászók is panaszkodtak nekem hogy vissza akarta őket fordítani valami nagyokos. Egyébként a természetvédelmi őrökről a gyakorlatban annyit, hogy szerintem pofára válogatnak hogy kibe kötnek bele és kibe nem. Ha akarják akkor bárhol bárkit vissza fordítanak, valami mondvacsinált indokkal. Ez csak saját tapasztalatból mondom.

   Törlés
 3. Igazából sosem értettem, hogyan várható el az, hogy egy külföldi felkutassa, lefordítsa és értelmezze azt a lokális jogszabályt, amit áporodott levegőjű sötét irodákban négy öt évente újrafogalmaznak. Ennyi erővel Budapesten is hozhatnának olyan szabályt, hogy csak az sétálhat a körúton, aki bérel egy helyi idegenvezetőt és aki nem tartja be azt 66 euróra megbüntetem. Süket duma a baleset és természetvédelem, a fő cél egy szűk, hegyivezetésből élő elit érdekvédelme. Imádom a Tátrát, de elkeserít, hogy értelmetlen szabályok megnehezítik, olykor ellehetetlenítik a táj szépségének és a mozgás örömének megélését. Ezzel csak azt érik el, hogy sokan inkább az Alpokba mennek.

  VálaszTörlés
 4. Ez most komoly??? Akkor a fehér tavi csúcsra amin "sima" jelzett turistaúton is felmegy egy közepes kondival rendelkező akár 60-as korosztály - fizessen hegyivezetőt? Ez elképesztő. Ennyi erővel már a Rám-szakadékba is hegyivezető kell! ;-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A Fehér-tavi-csúcsra nem kell hegyi vezető. A Zöld-tavi menedékháztól a sárga útvonalon bárki számára járható Június 15 és Október 31 között.
   Egyébként vannak kitett, láncos szakaszok és néhol hófoltok is, amik nedves időben, rossz látási viszonyok között nem mindig veszélytelenek.


   üdv. O

   Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...