2017. augusztus 16., szerda

66 € bírság járhat egy kis erdei áfonyáért

Nem mindenki tudja, hogy Szlovákia nemzeti parkjaiban szigorúan tilos erdei gyümölcsöt szedni. Egy-két szem áfonyáért vagy gombáért 66 eurós bírságot is kaphatnak, viszont a büntetés nagyobb mennyiségnél vagy ismételt szabálysértésért a 3320 eurót is elérheti. Az érett áfonya, szamóca, málna és a különféle gombafajták az erdőbe vonzzák a gyümölcsszedőket, akik gyakran ott is szedik a gyümölcsöt, ahol tilos. A hármas és annál magasabb szintű védelmi zónákban nemcsak a gyümölcsszedés, hanem a gombázás is tilos. Kivételt csak a Szlovák Paradicsom, a Szlovák Karszt és a Nagy-Fátra Nemzeti Park képez. Ugyanakkor itt is csak a kijelölt helyeken és saját használatra lehet gyűjteni a gyümölcsöket. A természetvédelmi törvény betartását a nemzeti parkok munkatársai vagy önkéntes természetőrök felügyelik. Akár 66 eurós bírságot is kiróhatnak a törvényszegőre, illetve elkobozhatják a zsákmányt.

„Gyakori probléma a turisták viselkedése. Azért, hogy a legrövidebb időn belül a lehető legtöbb gyümölcsöt szedjék le, sokszor segédeszközöket használnak, amivel károsítják a természetet. Ösvényeket taposnak a növényzetbe, amivel felgyorsítják az eróziót, az áfonyabokrok ugyanis védik a talajt és elősegítik a humuszképződést” – tájékoztatott a környezetvédelmi minisztérium. A tátrai természetőrök a telektulajdonosokkal és a rendőrséggel együttműködve összefognak az illegális gyümölcsszedők ellen, s a következő időszakban gyakrabban tartanak ellenőrzést.
A Főügyészég egy speciális, környezetvédelmi bűncselekmények vizsgálatával foglalkozó külön rendőrségi osztály létrehozását javasolja, hogy hatékonyabb legyen ezen esetek felderítése. Azt, hogy mikorra alakulhatna meg a rendőrség új osztálya, egyelőre nem tudni, az illetékesek már megkezdték a tárgyalásokat. Tavaly környezetvédelmi bűncselekmény elkövetése miatt 302 személy ellen indult eljárás, ebből 182 személy ellen emeltek vádat. 42 esetben vádalkut kötöttek, 57 eéjárás pedig feltételes büntetéssel zárult. A bűncselekmények túlnyomó többsége orvvadászattal volt kapcsolatos, második helyre került az illegális gyümölcs- vagy növényszedés – tájékoztatott Andrea Predajňová a főügyészség szóvivője.

Forrás: http://ujszo.com; Fotó: spravatanap.sk

5 megjegyzés:

 1. Arról hol lehet tájékozódni, hogy hol vannak a Zóna határok?

  VálaszTörlés
 2. "Ösvényeket taposnak a növényzetbe, amivel felgyorsítják az eróziót" - eszerint pisilni is csak sutyiban lehet, mert a lyányok nem a állva, a fa tövére csuriznak :). szóval csajok, csak óvatosba! :)

  VálaszTörlés
 3. Tombol az áfonyaszezon...
  Szerintem akik sok éve kijárnak ilyenkor a hegyekbe áfonyát szedni, azok járnak most is ugynúgy mint eddig.
  Liptói havasok is nagyon tele van most áfonyával, éppen kirándultunk egy hete arrafelé.
  A Zsári völgybe sokan járnak Liptószentmiklósról áfonyázni, beszélgettünk egy helyi áfonyszedővel, azt mondta hogy 10 liter fölötti mennyiséget fésül össze minden nap, a felesége főzi be.

  VálaszTörlés
 4. Az áfonya levele - zölden és szárítva is- nagyon jó gyógyteának! További ízesítés nélkül is kellemes ízű! - De arra mindenki vigyázzon, hogy vízhajtó is, így kellemetlen lehet, ha otthoról indulás előtt sokat fogyasztunk belőle!

  VálaszTörlés
 5. Húha, ha 1-2 szem 66 euró, akkor hallottam valakikről, akik természetesen nem mi vagyunk, akik egy közepes ország éves GDP-jét tömték magunkba :) Egyfelől értem én, hogy túl sokan mennek a Tátrába, saccra tízszer-hússzor annyian, mint a Fogarasba, legalább 90 százalékuk simán otthon ülhetne, de ez azért milyen már.

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...