2017. június 11., vasárnap

Halálos kicsúszás a Sas úton

Nehéz napjuk volt szombaton a hegyimentőknek a Lengyel-Tátrában, a nem túl kedvező időjárási előrejelzés ellenére sokan indultak túrázni a Tátrában, a hegyimentőknek sajnos több alkalommal is be kellett avatkozni, segíteni a különféle sérüléseket szenvedett turistákat. Sajnos délután 15 óra körül történt egy halálos baleset is, mégpedig a Sas úton, annak is a Gránát-csúcsok és a Kereszt-nyereg közötti szakaszán, a Nowicki-csorba (Przełęcz Nowickiego) közelében. Egy nő valószínűleg megcsúszott, és nagy magasságból lezuhant a gerincről a Pańszczycza-völgy irányába. Mivel a korlátozott látási viszonyok miatt a mentőhelikopter nem tudott felszállni, ezért a hegyimentők különböző irányokból földi úton indultak a helyszínre. Időközben olyan információt kaptak nő társaitól, hogy a nő látható a gerincről, de nem mozdul.

A Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) ügyeletesének tájékoztatása szerint amikor a szakemberek megérkeztek a szerencsétlenül járt turistához, az már nem adott életjelet, az esés következtében a helyszínen életét vesztette. Holttestét a hegyimentők végül este 21 óra körül szállították a zakopanei kórházba, majd evakuálták a gerincről nő túratársait.
Ahogy a Tátrai Nemzeti Park (TPN) tájékoztatott, az erdő felső határa fölött már csak néhány helyen találunk foltokban régi, megkeményedett havat, a magasabban fekvő, főleg északi hegyoldalakon viszont szinte minden hágóba és csúcsra vezető úton előfordulhatnak ilyen hófoltok.

Forrás: http://natatry.pl; http://krakow.wyborcza.pl; Fotó: TOPR (illusztráció)

10 megjegyzés:

 1. Egy héttel előtte jártam azon a szakaszon.
  Egy kis figyelmetlenség az ember életébe kerülhet.
  Megosztanék egy albumot az ott uralkodó körülményekről:

  https://photos.google.com/share/AF1QipN-gMPk7vVHJ0VP30ec1ayh9RAvzhf0T1wlvNp8gnJ-LUPrEowN9cZOuai9n4_cHw?key=emxCaHNvM2NkSkZ6cGRfMWRJZ1lSOG5QRTd4aXNR

  O.

  VálaszTörlés
 2. Amíg nem jönnek rá, hogy ezt via ferrátává kell átépíteni és kötelezővé tenni a ferrátákon megszokott felszerelést (sisak, beülő, Y kantár), addig sajnos még nagyon sokan fognak itt meghalni. Én is láttam hajmeresztő dolgokat, amikből bármikor összejöhetett volna a zuhanás. Nagyon sokan sima túraútvonalnak gondolják és így is indulnak el, pedig ez sok helyen inkább mászóút, nagy mélységek fölött, és bőven van hely, ahol egy rossz mozdulat és vége...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

   Törlés
  2. Kedves Károly! Ez nem mászóút, nincsenek benne nehéz fogások/lépések ennyi vas mellett - szimplán csak kitett. Részemről nagyon remélem, hogy soha sem fog az ottani döntéshozók eszébe jutni a ferrata. Az út nehézsége leginkább a kitettség, nem a technika. Ha valakit már a kitettség érzése is zavar annyira, hogy megremeg a lába, az szimplán döntsön ésszerűen, és ne menjen el ide. Ha meg az út mellett dönt, legyen tisztában az úttal: itt valóban nem éri meg egyszer sem mellélépni, nem az orrunk elé nézni. Persze ha valaki jól megfontoltan választja ki az útvonalát, akkor is lehet baleset, de aki a hegyekbe meg nehezebb (akár túra-, akár mászó)útra, az a döntésével vállalja ezt a kimenetelt is. Üdv

   Törlés
  3. Őszintén szólva én is abban bízom, hogy a Sas út soha nem lesz via ferrata, és ahogy a lengyelek hozzáállását ismerem, erre jelenleg nincs is semmi esély. Sajnos tudomásul kell venni, hogy a lengyeleknek a Tátra az egyetlen magashegységük, emellett elég magas az országban a túrázás hagyománya, a gond csak az, hogy nagyon sokan életükben először eljönnek a Tátrába, és nem egy könnyebb úton ismerkednek a magashegységgel, rögtön elsőre vagy Tengerszem-csúcs, mint az ország legmagasabb pontja, vagy Sas út, mint a leghíresebb tátrai turistaút. Attól, ha via ferratává átépítenék, de nem lesz ott minden beszállóhelyen egy parkőr, aki ellenőrzi, hogy van-e a turistának megfelelő felszerelése, szerintem sajnos ugyanígy történnének balesetek.

   Törlés
  4. Akkor én egy másik Sas úton jártam...

   Törlés
 3. Az emberek kéne tudjanak ésszerűen dönteni arról, hogy mikor merre vállalható a túrázás, az időjárás, a saját képzettségük illetve felszerelésük függvényében. A körülmények júniusban még olyanok a Lengyel Tátrában, hogy sok más útvonalakon is (pl. Rysy, Swinica, ) történhet halálos kicsúszás.
  Egyébként vannak láncok a veszélyesebb részeken, csak az a gond, hogy ilyenkor több helyen még hó fedi. Valószínűnek tartom, hogy egy ilyen részen csúszott ki a szerencsétlenül járt hölgy.

  VálaszTörlés
 4. Végigjártam a Sas utat, az Alpokban pedig kb. 300 ferrátát. A Sas út valóban nem mászóút: a mászóutakon nincs turistajelzés, nem szerepelnek a turista térképeken, hanem a mászókalauzokban. A ferráták sem szoktak turistajelzést kapni (általában, ez alól van kivétel, pl. Szlovéniában). A mászóútra mászófelszerelést visz az ember: sisakot, kötelet, beülőt, karabinereket, közteseket, ékeket stb. ami kell az adott útba. A via ferrátákra (klettersteigekre) pedig sisakot, klettersteig szettet. Ez pontosan így működik az Alpokban - egy-két hegyi terminátoron kívül, akik tudatosan nem használtak felszerelést, nem találkoztam ilyennel az elmúlt 20 évben. Csakhogy a Sas út túraútvonalnak van feltüntetve, és aki a tátrai túra utakhoz van szokva, igen is joggal gondolhatja, hogy gyaloglóterepre számíthat, hisz a többi út ilyen. Ha pedig már benne van az útban, nincs nagyon lehetőség visszafordulni. És igenis bőven vannak rajta a kitettségen túl is olyan technikásabb szakaszok, amelyek egy hegymászónap nyilván okoznak gondot, egy túrázáshoz szokottnak viszont nagyon is. A ma ott lévő eszközök pedig nem alkalmasak via ferráta jellegű biztosításra, mégha valaki esetleg ezzel próbálkozna is. Ez az oka a sok balesetnek. Félő, hogy a jó tátrai szokásoknak megfelelően ez előbb-utóbb az út lezárását fogja eredményezni, holott a via ferráta esetén a mászás biztonságosabbá válna. Ha pedig via ferrátaként és nem túraútként van meghirdetve, akkor zömmel azok fognak menni, akik ezt keresik és van hozzá felszerelésük, és ahogy ez működik pl. Ausztriában, Németországban, Olaszországban, Szlovéniában. Pl. az egyik legutóbbi zuhanás - kiesett a kő, amibe kapaszkodott - nem történhetett volna meg egy ferrátán, mert megfogta volna a dróthoz erősített kantár. Egy-két hozzászólás számomra elég cinikus ("Ha meg az út mellett dönt, legyen tisztában az úttal: itt valóban nem éri meg egyszer sem mellélépni, nem az orrunk elé nézni." - Névtelen), kb. az jön le belőle, hogy hulljon a férgese, magára vessen, ha nem volt elég körültekintő a túra tervezésénél.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Károly! Nem cinizmusnak szántam, szimplán arra céloztam, hogy ha jobban tájékoztatva lennének az emberek (akár maguktól pl. net, akár a TPN által), biztos vagyok benne, hogy sokkal kevesebb baleset lenne. Persze ehhez az is kell, hogy ne akarjanak szuperhősnek tűnni, és többet vállalni, mint amit bírnak. Ha a ferrata-vonalat követjük, biztos, hogy lenne, akinek ez sem lenne elég biztonságos érzés. Akkor az ő kedvükért lépcsőt kéne vágni a sziklákba? Persze túlzok, de az irány nekem ezt mutatja. És ehhez csak pluszban hozzájárul, hogy ha menteni kell, akkor már nem csak a saját életét kockáztatja a felelőtlenségével. Persze mindenkinek jó sem a te (ferrata), sem az én verzióm (maradjon így) nem lesz. Majd meglátjuk, de én továbbra is bízom abban, hogy minél kevésbé építik ki. Üdv, Timi

   Törlés
 5. azt hiszem, az első lépés, hogy meg kellene tanulni térképet olvasni. a sas-útból pedig semmiképp sem viaferrátát csinálni.

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...