Mi lehet a magyarázata a „krókusz-őrületnek”? Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2017/04/10
Hirdetés
Április első hétvégéjén több tízezer turista látogatott el a Lengyel-Tátrában található Chochołowi-völgybe (Dolina Chochołowska), hogy megcsodálják a krókuszok virágzását. Mi váltotta ki ezt a hatalmas érdeklődést? Ez valami új divat?
Szymon Ziobrowski, a lengyel Tátrai Nemzeti Park (TPN) igazgatója: „Valószínűleg több tényező áll a háttérben. A krókuszokkal kapcsolatban a Chochołowi-völgy jelenik meg leggyakrabban a médiában. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy ez a völgy nagy mértékben ennek köszönheti ismertségét, népszerűségét a turisták körében. A másik dolog a közösségi oldalak – a „krókusz-szezonban” több ezer fotó jelenik itt meg a völgyeket borító krókusz-szőnyegről. Ezek a fotók nagyon népszerűek a közösségi médiát használók körében, ami újabb fotósokat, adminisztrátorokat és magánszemélyeket motivál ilyen fotók közzétételére.
Ehhez az új „őrülethez” hozzájárulnak az utóbbi időben megváltozott utazási trendek is. A turisták leggyakrabban hétvégén kirándulnak, terveiket rugalmasan az időjáráshoz igazítják, melyben nagy segítségükre van az internet. Ez magyarázza a nemzeti parkba érkező tömegek hatalmas számát. Az utóbbi időben azt is tapasztaljuk, hogy egyre több lengyel cég szervez utakat a Chochołowi-vögybe, ahová ilyenkor tömött buszokkal érkeznek a turisták.”

A korábbi években is ekkor tömeg volt itt ilyenkor? Az internet felhasználók saját tapasztalataikra alapozva azt állítják, hogy ez a völgy 10 évvel ezelőtt nem volt ilyen zsúfolt.
„Így igaz, a völgy 10 évvel ezelőtt nem vonzott ekkora tömegeket. A jelenség az elmúlt 2-3 évben erősödött fel.”

Azt is láthattuk a fotókon, hogy az autók sokszor a krókuszokkal teleszórt tisztásokon hajtanak keresztül, illetve azokon parkolnak. Ez a természet tiszteletének, vagy az ismereteknek a hiányából fakad?
„Nehéz megérteni ezt a viselkedést. Emberek képesek több órát autózni azért, hogy megcsodálják azokat a virágokat, amelyeken autójukkal átgázolnak, vagy azokon parkolnak, aztán gyalogolnak több kilométert, hogy ugyanolyan virágokat lássanak és fényképezzenek” – csodálkozik az igazgató.
Sajnos nincs közvetlen ráhatásunk arra, hogy a nemzeti park határain kívül hol lehet ideiglenes parkolókat kialakítani, illetve a magánterületeken sem tudjuk szabályozni a parkolást. Emiatt aztán gyakran előfordul, hogy az autók a krókuszokon parkolnak. A problémát természetesen jeleztük a rendőrség és más illetékes hatóság felé.

Lehet, hogy ezek az emberek nem is akarnak kapcsolatba kerülni a természettel, csak egy fotót szeretnének önmagukról, háttérben a krókusz-szőnyeggel, amelyet aztán megoszthatnak az interneten?
Ezt nehéz megítélni, erről magukat a turistákat kellene megkérdezni, de azt hiszem, ez mindenkinél egyéni hozzáállás kérdése.

Lassan felnő a turisták újabb nemzedéke. Tudják az emberek, hogy kell viselkedni ilyen helyen úgy, hogy a lehető legtöbbet lássák, de közben ne tegyék tönkre a természetet?
Először is mindenkinek be kell tartani a nemzeti park szabályait. A krókuszokkal kapcsolatban a legfontosabb, hogy a turisták ne térjenek le a kijelölt ösvényekről és ne tapossák le a virágokat. Ebben az évben létrehoztuk a „Krókusz-kódexet”, amelyet nem csak saját csatornáinkon, hanem a médián keresztül is terjesztünk. Ez a kódex a területen, akár a Chochołowi-völgyben is hozzáférhető.

Ez a kódex valószínűleg nem lesz elegendő, hiszen időről időre a turisták újabb és újabb vandál tetteiről látunk fotókat, olvasunk híreket a Tátrából.
Folyamatosan egyre több látogató érkezik a nemzeti parkba, és úgy tűnik, hogy a látogatók számával egyező arányban nő az ilyen cselekmények száma is. Ezeknek különböző típusai vannak, a szemeteléstől az állatok nyugalmának megzavarásán, a vadkempingezése, a turistautakon kívül történő mozgáson, a tavakban való fürdőzésen keresztül a lehető legrosszabbig bezárólag, mint pl. az orvvadászat vagy egyszerűen az álatok legyilkolása. Ez utóbbiak száma szerencsére jelentéktelennek mondható.

Mielőtt a tömegek letapossák a krókuszokat, a Chochołowi-völgy felé vezető utakon állandósult közlekedési dugók alakulnak ki. Mikor és hogyan juthatunk el leggyorsabban a völgybe?
Mikor? Ha lehetőségünk van rá, természetesen elkerülve a hétvégéket. Hogyan? Ennek számos módja van. A legjobb talán tömegközlekedéssel, hiszen ezzel elkerülhetjük a parkolással kapcsolatos nehézségeket. Zakopanéból a vasútállomás közeléből indulnak a völgy torkolatához közlekedő autóbuszok.
A völgyben vezető jelzett turistaút kerékpárútként is funkcionál, amely a Szürke-réttől (Siwa Polana) a Chochołowi-tisztásig (Polana Chochołowska) használható. A völgy torkolatánál 5 złotyért bérelhetünk kerékpárt, ezek használata viszont nagy tömegben veszélyes lehet. A völgyet természetesen gyalogosan is elérhetjük, a Kościelisko-völgy torkolatánál található Kiry parkolóból 50 perc, a Kościelisko-völgyből a fekete jelzésű Felső erdei úton (Śiecżka nad Reglami) 2,5 óra alatt juthatunk el a Chochołowi-vögybe.
Azok, akik mindenképpen a saját autójuk mellett döntenek, a Szürke-réten (Siwa Polana) parkolhatnak, itt azonban korlátozott a férőhelyek száma. A nagy forgalom miatt már reggel sincs parkolóhely, és maga az útvonal is erősen túlterhelt. Érdemes az autónkat a Kiry parkolóban hagyni, és onnan gyalogosan megközelíteni a völgyet. Mindenkitől azt kérjük, hogy ne parkoljanak a magánterületeken lévő tisztásokon, mert azokon is krókuszok virágoznak, melyeket az autók kerekei letaposnak. Ugyancsak ne parkoljanak a völgybe vezető utak mentén, mivel ezzel blokkolhatják a völgy bejáratát.

Ha krókuszokat szeretnénk látni, feltétlenül a Chochołowi-völgybe kell kirándulni?
Nem, egyáltalán nem. Krókuszok hatalmas csoportjai találhatók máshol is a Tátrában és a Havasalján (Podhale). Ilyenek pl. a Kościelisko-völgy (Dolina Kościeliska), a Kalata-rét (Kalatówki), a Nagy-halom-tisztás (Polana Kopieniec), az Alsó erdei út (Droga pod Reglami) mentén, valamint Zakopane, Toporowa Cyrhla, Kościelisko, Witów és Dzianisz települések.

Krókusz-kódex
A krókuszokat csak a turistautakról csodáljuk és fotózzuk!
Ne menjünk a tisztásokra, ne tapossuk le a krókuszokat!
Ne üljünk és ne feküdjünk a krókuszok közé egy természet- vagy egy pózolós fotó kedvéért!
Ne tépjük le a krókuszokat, a fotók legyenek az emlékek.
Ne parkoljunk a krókuszokon.
Ne hagyjunk szemetet a nemzeti parkban.
Használjuk a menedékházak mosdóit, vagy a turistautak mentén felállított mobil WC-ket.
Ügyeljünk a krókuszokra. Ha a fentiekkel ellentétes viselkedéssel találkozunk, reagáljunk rá!










Forrás és további fotók: http://krakow.wyborcza.pl
Hirdetés
Hirdetés