2016. november 23., szerda

Őszi zergeszámlálás a Tátrában

Kellemes meglepetést és örömet okozott a szakembereknek az idei őszi zergeszámlálás eredménye a Tátrában. Ahogy arról Maroš Petrík, a Tátrai Nemzeti Park Állami Erdészet (Štátne lesy TANAPu) igazgatóhelyettese november 16-án, két nappal a zergeszámlálás után elmondta, az 1990-es évek végéhez képest, amikor 200-nál is kevesebb zerge élt a Tátrában, napjainkban minden eddiginél több, 1367 egyed legelészik a tátrai lejtőkön. „Az elmúlt években a zergepopuláció létszáma stabilizálódott, amelyet jól mutat, hogy az utolsó három őszi zergeszámlálás nagyon hasonló eredménnyel járt. A legnagyobb létszámú zergecsordát ezúttal is a Bélai-Tátrában sikerült megszámolni, amely 65 egyedből állt” – mondta el az igazgatóhelyettes. A szakember örömmel konstatálta, hogy a kiszámíthatatlan időjárás ellenére is sikerült megszervezni az idei őszi zergeszámlálást. „Már október közepétől folyamatosan figyeltük az időjárás előrejelzéseket, két nap stabil időt keresve, amikor megtarthatjuk az őszi számlálást, a szeszélyes időjárás miatt azonban többször is el kellett halasztani a munkát” – mondta Petrík.

Hozzátette, hogy a jeges terep sok esetben nem tette lehetővé, hogy megközelítsék a zergéket, koruk és nemük meghatározása céljából. „Reméljük, hogy a 2017 tavaszi zergeszámlálás során, amely főleg a szaporodást hivatott vizsgálni, finomítani tudjuk a mostan adatokat” – mondta a szakember.
A tátrai zergék számlálását a TANAP Állami Erdészet munkavállalói a TANAP Igazgatóság, az Állami Természetvédelmi hatóság, a Pieninek Nemzeti Park és a Szlovák Paradicsom Nemzeti Park munkatársaival, a lengyel Tátrai Nemzeti Park (TPN) szakembereivel, valamint önkéntesek segítségével végzik minden évben két alkalommal, tavasszal és ősszel.

 
Forrás: http://spis.korzar.sme.sk; Fotó: Pernye Z. Attila.

3 megjegyzés:

 1. Bocs a furcsa költői kérdésért, de ez egyébként nem zavarja a populációt? Persze sejthető a válasz: több "hasznot" hoz, mint kárt tesz!

  VálaszTörlés
 2. Biztos, hogy csak 65 egyedből áll a Bélai-Tátra populációja? Úgy 3 éve csak a Sirató alatt több mint 80 példányt számoltunk össze. Persze lehet, hogy a többség csak szomszédolt.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Valamit félreérthettél, nem a teljes populáció 65 egyed, hanem a legnagyobb egyedszámú csorda, vagyis egy csordában volt 65 zerge, de nyilván több csorda is legelészik arrafelé.

   Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...