2016. november 21., hétfő

Megszüntetnék az alkoholárusítást a menedékházakban

Ne lehessen alkoholt vásárolni a tátrai menedékházakban – vetette fel a javaslatot az ismert lengyel síelő, Zofia Kiełpińska, a zakopanei önkormányzat Oktatási, Sport és Idegenforgalmi Osztályának vezetője. A hivatalnok szerint a hegyi menedékházak pihenésre alkalmas helyek kellene, hogy legyenek, és ahogy az elnevezésük is sugallja, menedéket jelentsenek a hegyi túrák során, nem pedig olyan hely, ahol sört és más alkoholt, mint pl. góral teát (Herbata Góralska) fogyaszthatnak az arra járók.
Az illetékes osztályvezető szerint a hegyekbe nagyon sok diák és gyermek is kirándul, akik ahelyett, hogy a gyönyörű természetet élveznék, gyakran találkoznak részeg turistákkal, akik legtöbbször éppen a menedékházakban jutnak hozzá az alkoholhoz. „Az iskolákban tudatos környezetoktatás folyik, ennek egyik eleme a hegyen történő tanulás. Ezért nem tartom helyesnek, hogy egy ilyen oktatási kiránduláson a diákok, akik a hegyek szépsége miatt keresik fel a menedékházakat, néha erősen ittas felnőttekkel találkozzanak” – mondta a hivatalnok.
Zofia Kiełpińska ugyanakkor azt is hozzátette, hogy a Lengyel-Tátrában lévő menedékházak három önkormányzat, mégpedig Zakopane, Bukowina Tatrzańska és Kościelisko közigazgatási területén találhatók.

Forrás és fotó: http://24tp.pl

4 megjegyzés:

 1. Arról kéne lassan cikk, hogy mit NEM tiltanak a Tátrában... javasolnám tiltani a levegővételt (értékes oxigént fogyaszt), a nézést (természetellenes helyre nyeli el a napsugarakat), és a létezést (hisz nyilvánvalóan minden turista már a puszta létével nagyon zavarja a Tátra védelmezőit, pl. az "illetékes osztályvezetőket"

  VálaszTörlés
 2. Szerintem kissé eltúloztad a reagálást Károly!
  Egyetértek a hivatalnokkal. A menedékhely legyen menedék, a szó szoros értelmében. Az alkoholnak nem sok jogosultsága van a hegyekben, és a menedékházakban több oknál fogva....

  D.Edit

  VálaszTörlés
 3. Szerintem ha nem lehet venni a menedekhazban alkoholt, akkor visznek magukkal azok, akik igenylik. A tiltas nem oldja meg a problemat. Engem szemely szerint jobban zavarnak a cigizo emberek...
  Amugy a Tatraban mar lassan tenyleg minden tilos.

  David

  VálaszTörlés
 4. Én magam részéről soha nem iszok alkoholt fennt a hegyekben, de sok olyan esetet el tudok képzelni, mikor semmilyen szempontból nem indokolt az alkohol fogyasztásának tiltása. A teljesség igénye nélkül egy példa: hosszú, egész napos túra, esetleg tényleges hegymászás, sziklamászás után este valamelyik menedékházban megszállva vacsora közben/előtte/utánna miért ne ihatna meg a csapat egy kis tatratea-t és/vagy pár sört.... Egy esetleges napszakra vonatkozó korlátozást átgondolásra érdemesnek tartanék, de a teljes tiltás nem gondolom, hogy üdvözítő megoldás.

  R. Zoltán

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...