2016. október 4., kedd

A következő napokban intenzív havazás várható a Tátrában

Bár az idei ősz első havazása már mögöttünk van, a meteorológusok előrejelzései szerint a Tátrában ezen a héten ízelítőt kapunk az igazi télből. Az előrejelzések szerint a Magas-Tátra magasabban fekvő részein a következő néhány napban akár egy méter hó is hullhat. A havazás már a hét első napjaiban megkezdődhet, és a hét minden napján gyakorlatilag megszakítás, hosszabb időjárási ablakok nélkül egészen péntekig folytatódik. Valószínűleg Zakopane is fehér lepelbe burkolózik majd, ahol a lehulló hó vastagsága elérheti a 25 cm-t.

Az időjárás változást jelentős hőmérséklet csökkenés kíséri. A hegyekben napközben néhány, éjjel viszont akár több mint 10 fokkal is 0 °C alá esik a hőmérséklet. Akik úgy döntenek, hogy a következő napokban a Tátrába indulnak túrázni, téli körülményekre készüljenek, a túrák tervezésénél vegyék figyelembe saját képességeiket, és csak az időjárási körülményeknek megfelelő felszereléssel induljanak útnak.


A héten lehulló hó természetesen idővel el fog olvadni, amely később még lehetővé teszi még szép őszi túrák végrehajtását, az elkövetkező napokban azonban napsütésre egyáltalán nem lehet számítani.
A bőséges csapadékkal érkező front nem csak hőmérséklet csökkenést, hanem a felső hóhatár mélyebbre kerülését is eredményezheti. Ez szerdán akár 700 méter is lehet, vagyis már ebben a magasságban is arra lehet számítani, hogy az esőt havazás váltja fel. A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) modellje azt mutatja, hogy Szlovákia északi régióiban szerdán 15 cm hóra lehet számítani. Az ismert norvég oldal (yr.no) előrejelzése szerint a Liptói-Tátrában, a Rohács-csoportban akár 34 cm hó várható, és a három egymást követő napon akár 50 cm hó is hullhat. Szerdán hasonlóan intenzív havazás várható Árvában és a Magas-Tátrában is.

13 megjegyzés:

 1. Holnap indulunk, remélem bejönnek ezek a jóslatok :)

  VálaszTörlés
 2. Szerintem ennek ne örülj feltétlenül,mert 1 méter friss vizes hóban meg sem fogsz tudni mozdulni a Tátrában,a veszélyeiről már nem is beszélve,de belekóstolni érdekes kihívás lesz az biztos!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nem most járok először havas, vizes Tátrába. :) Viszont az előrejelzések gyorsan változnak, inkább lesz ez eső mint hó. (mármint azokon a területeken ahova mi készülünk)

   Törlés
  2. Ugyanez a téma, de autós szempontból, mennyire tisztítják az utakat a lengyel Tátrában, hólánc szükséges lehet amikor olyan az idő mint most? Október utolsó pár napjára tervezzük a túrát, pont a nov 1-es a téli zárlat előtt. Azt feltételezem hogy folyamatosan karban vannak tartva, de azért érdekelne ki mit tapasztalt.

   Törlés
  3. Nem volt igazam, volt hó, 1400 méter felett pedig minden nap esett. Életem talán legszebb túrái voltak ezek. Városon belül hamar elolvadt, illetve takarítják az utakat. Azon kívül is jártak a hókotrók.

   Törlés
 3. Zakopánéban rövid ujjú trikóban 10.02.án, és ma már tél van! :)

  VálaszTörlés
 4. Sziasztok fórumozók!
  Egy gyors kérdésem lenne, bár lehet kicsit elkéstem vele! :) Holnap indulnánk útnak a Tátrába egy 8 fős csapattal túrázni a hétvégére. Az utazás és a rendelkezésre álló idő miatt úgy tervezzük pénteken és vasárnap egy-egy rövidebb túrát csinálunk a Szlovák Paradicsomban, szombaton viszont a magasabb csúcsok felé vennénk az irányt.
  Amennyire lehet próbáltam követni az időjárás jelentéseket és hozzászólásokat a napokban, de innen Szolnokról nem egyértelmű a kép.
  Szerintetek a jelenlegi hóhelyzetet tekintve érdemes a Magas-Tátrában próbálkozni?? Idestova 10 éve járunk, átlag évi 2 túrát teljesítünk az említett helyszíneken. A felszerelés azt hiszem rendben van. Viszont havasi környezetben még nem jártunk. Attól félek a föntebbi sziklásabb részeken könnyen a bokánk bánhatja a hóban. Vagy csak egyszerűen letérünk az útvonalról mert nem látjuk a köveken a jelzéseket. :S
  Igazából nincsenek nagy elvárásaink, de szombaton egy csúcsra fel szeretnénk jutni, (az se baj ha kicsi) persze első a biztonság! :)
  Akinek vannak aktuális élményei, vagy korábbi, de hasonló helyzetből származó, nagyon megköszönném ha leírná! ;)

  Üdvözlettel,
  Matyi

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia!
   A várható hóviszonyok miatt reálisabb cél lehet valamelyik felső menedékház elérése,ami szintén nem piskóta.
   Üdv: Pista

   Törlés
 5. Sziasztok! Segítséget, tanácsot szeretnék kérni a tapasztaltabbaktól. A Nagyszalóki-csúcsot céloztuk be most szombatra, egynapos csúcshódításra. A jelenlegi hóhelyzetben érdemes nekivágni? A Szalóki-kilátótól tényleg nem lehet ilyenkor tovább menni?
  Ha nincs sok esélyünk, tudnátok esetleg ajánlani valamit helyette, hogy a rég tervezett nap és a Tátra-élmény se maradjon el? Köszi és üdv,
  Marci

  VálaszTörlés
 6. A webkamerák képei alapján (vt.sk) a csúcsrégióban 20-30, a völgyben 5-10 cm hóra számíthattok. Ez az út bejárásának idejét edzettségtől függően jelentősen meghosszabbíthatja. Ezt és a korai sötétedést vegyétek figyelembe. A turistaút lezárva nincs, az általad említett korlátozás csak november 1 után lép életbe. Könnyebben megközelíthető alternatív csúcsélménnyel kecsegtető célpontként az Elülső Szoliszkó jöhet még szóba, vagy a Popradi tó feletti Ostrva.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nagyon köszönöm a hasznos infókat, megfontoljuk!

   Törlés
 7. A csúcsrégióban 40-50 cm hullott, a völgyekben 1300m-től átlagba min. 30cm esett.Mérések alapján mondom.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. plusz zakopánéba 18cm esett. Újabb 5-15cm várható 1500-1600 métertől.(az előző vagyok)

   Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...