2016. szeptember 5., hétfő

Súlyos gyermekbaleset a Szlovák Paradicsomban

Szeptember 3-án, szombaton súlyos gyermekbaleset történt a Szlovák Paradicsomban, a Suchá Belá szurdokban. Röviddel dél előtt érkezett a bejelentés a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) ügyeletére, hogy a Tálak-vízeséseknél (Mišové vodopády) egy gyermek súlyosan megsérült. Mivel a baleset helyszínén nem volt megfelelő térerő, az ügyeletes semmilyen más információval nem rendelkezett a balesetről. A bejelentés után azonnal riasztották a mentőhelikoptert, valamint földi úton Erdőaljáról (Podlesok) és Csingóból (Čingov) is hegyimentők indultak a helyszínre, akik azonban a Tálak-vízeséseknél nem találták a sérült gyermeket. A mentőhelikopter végigrepült a szurdok felett, és a levegőből próbálták behatárolni a baleset helyszínét. Közben a hegyimentők 18 300-as telefonszámán egy másik turista GPS koordináták megadásával pontosította a baleset helyszínét, valamint tájékoztatta őket a sérült állapotáról.

Ezzel együtt a mentőhelikopternek is sikerült megtalálni a sérültet, mégpedig a szurdok felső részén. A helikopter fedélzetéről egy hegyimentőt és egy mentőorvost csörlőztek a sérült gyermekhez, aki a súlyos állapotban lévő, egy év körüli kislányt sürgősségi ellátásban részesítette. Ezután az életfunkciók biztosítása után a súlyos fejsérülést szenvedett gyermeket a Kis-tisztásra (Malá poľana) vitték, ahonnan a mentőhelikopter szállította a poprádi kórházba.
Eddig a HZS honlapján olvasható hivatalos leírás. Az már a www.cas.sk oldalon olvasható, hogy az egy év körüli kislány a létrán történő felmászás közben egy háti gyerekhordozóból esett ki, és kb. öt méter magasságból a földre zuhant. A kritikus állapotban lévő kislányt a poprádi kórházból az elsődleges vizsgálatok után a kassai Gyermekklinikára szállították.

Forrás: https://www.hzs.sk; http://www.cas.sk; Fotó: Javorský Anton

9 megjegyzés:

 1. Felelőtlenség magasiskolája!Hihetetlen.....

  VálaszTörlés
 2. Együttérzésem a családnak. Felgyorsult életünk hozza a döntéseinket, hibázunk és ez akár tragédiához vezethet. Nem ítélem el, de fel sem menteném a szülőket, a részletek ismeretének hiányában nem volna bölcs, de ebből a balesetből is okulhatunk.

  VálaszTörlés
 3. Tudja valaki, hogyan történt konkrétan? Milyen hordozóból és miért, hogyan esett ki?
  Szerintem sokan járnak kirándulni babával, ami egyáltalán nem baj, jobb, mintha a plázák levegőjét szívná a gyerkőc és abba szocializálódna. Jó lenne tudni, mire kell figyelni a hordozókkal kapcsolatban.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Bocsánat Ágnes, csak részben értek egyet. Egy 1 éves gyerek nem szívja a pláza levegőjét, ha a szülő nem viszi oda. A pláza és a Tátra között ezernyi lehetőség van, hogy egy gyermek egészséges levegőt szívjon és kevésbé balesetveszélyes. Talán nem az eszköz számít, hanem csak józan ésszel kéne határokat szabnunk önmagunk számára, mielőtt - jóval fájdalmasabb módon - az élet teszi ezt.

   Törlés
  2. Igen! A Szlovák Paradicsom éppen a pláza és a Tátra között van, még akkor is, ha a Tátrához van közelebb.

   Az emberek nem akarják elhinni, hogy az autózás sokkal veszélyesebb, mint a hordozóban túrázás akár, a Szlovák Paradicsomban.

   Sőt, senki sem tesz azért, hogy az óvodás-iskolás buszokban kötelező legyen a biztonsági öv, noha autóban keményen büntetnek hiányában. Nem ítélkezni kellene, hanem beavatkozni!

   Törlés
 4. Nemrég voltunk ott, bátran állíthatom hogy nem egy szimpla erdei séta, kordinációs zavarok, vagy bizonytalan mozgás esetében nem is ajánlják. Aki bizonytalan, nézze meg a saját szemével, tapasztalja meg a saját lábával, és utána véleményezzen. Szerintem ez nem volt egy jó döntés.

  VálaszTörlés
 5. Aki odavitte a gyermekét, minden bizonnyal gyakorlott volt a terepen. Még mindig nem tudjuk, hogy emberi vétség, vagy a hordozó hibájából történt a baleset. Azt gondolom, addig nem is ítélhetünk.

  VálaszTörlés
 6. Szerintem az tud jozanon hozzászólni , aki járt mar ott gyerekkel, hordozóban , mint mi is. Nem minden gyerek bír nyugodtan ülni benne.kivanom,hogy a kislány teljesen felépüljön , az ítélkezést meg hagyjuk másra .

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...