2016. augusztus 30., kedd

Medvebiztos kukákat kapnak a tátrai települések

Egyre rosszabb a medvehelyzet a Magas-Tátrában. Az elszemtelenedett vadállatok egyre inkább elveszítik az embertől való félelmüket, és a kukákba kidobott ehető hulladék miatt bemerészkednek a lakott területekre. A helyiek a kilövésüket sürgetik, a Tátrai Nemzeti Park és a környezetvédelmi minisztérium szerint kevésbé radikális megoldásra van szükség annak érdekében, hogy elkerüljék a medvetámadás lehetőségét.
A szlovák állam ezért 1,5 millió eurót ad az önkormányzatoknak medvebiztos hulladékgyűjtő konténerek beszerzésére és olyan intézkedések életbe léptetésére, amelyekkel elejét lehet venni medvék és emberek találkozásának a Tátrában – jelentette be Solymos László szlovák környezetvédelmi miniszter. Csütörtöki sajtótájékoztatóján a tárcavezető hangsúlyozta, hogy a probléma megoldására – a medvék „kukázására” a tátrai településeken – nem megoldás az, hogy kilőnek tucatnyi medvét, ahogyan azt a közelmúltban Tátraváros önkormányzata kérte.

A környezetvédelmi minisztérium a kommunális hulladék kezelésének megváltoztatásában látja a megoldást. Különlegesen záródó tartályokat fognak kihelyezni a kommunális hulladéknak a térségben, amelyeket a medvék képtelenek lesznek megdézsmálni. „Tátraváros önkormányzata 1,3 millió eurós támogatást kapott arra, hogy olyan konténereket helyezzenek el, melyeket a medvék nem tudnak kinyitni, és ezáltal nem férnek hozzá a táplálékoz” – tájékoztatott Solymos László környezetvédelmi miniszter.
Tátraváros önkormányzata néhány hete 20 barnamedve kilövésére kért engedélyt, mivel az állatok elszaporodtak, és rendszeresen bejárnak a legmagasabb szlovákiai hegység több településére. Az önkormányzat a településeken kóborló medvék nagy száma miatt engedélyt akart kapni arra, hogy a településeket egy kilométeren belül megközelítő húsz medvét kilőhessék. A környezetvédelmi tárca csak két állat kilövését engedélyezte.
 A Tátrai Nemzeti Park igazgatója szerint egyre komolyabb a helyzet. Pavol Majko elmondta, Tátravárosban a városi rendőrségre szinte minden este érkezik bejelentés medve-ügyben. A lakosoknak sípokat, csengőket osztottak ki, hogy legyen mivel elriasztani a vadállatokat. Az igazgató szerint a medvék leginkább azért látogatják rendszeresen a településeket és túrják fel a kukákat, mert a térség erdőiben az illegális gyűjtögetők tömegesen szedik le engedély nélkül a gyümölcsöket, például a vörös- és feketeáfonyát, és gyűjtenek gombákat. A medvék őket is veszélyeztetik, ezért a nemzeti park igazgatósága a rendőrség bevonásával heti rendszerességgel tart ellenőrzéseket az illegális gyűjtők körében, és szükség esetén magas bírságot vetnek ki rájuk.
Szlovákiában mintegy 1200 medve él, ebből 120-130 a Magas-Tátárában, ahol Tátraváros önkormányzata áprilisban szükségállapotot rendelt el a barnamedvék szokatlan elszaporodása miatt, és azt tanácsolta a lakosságnak és a térségbe látogatóknak, hogy sötétedés után kerüljék az utcákat és a szemeteskukákat, nehogy élelem után kutató medvékkel találkozzanak.

Forrás: http://inforadio.hu; http://inforadio.hu; Fotó: www.topky.sk

2 megjegyzés:

 1. Kedves Árpád!

  Ez valójában egy szörnyű ellentmondás és mondhatnám típikus. Az ember dézsmálja az állatok életterén termő gyümölcsöket és ezért büntessük meg a medvéket? Ha valóban így van, hogy a medvék emiatt nem jutnak elég táplálékhoz, nem lehetne inkább a tolvajokat "kilőni". Miért nem akarnak erről tudomást venni és miért mindig a legegyszerűbb és legolcsóbb megoldást választják? Ettől még biztosan nem fog a folyamat körforgása megváltozni ez már megint csak a nagy nyilvánosség megnuygtatása egy újabb nagymenő erőfitogtatással. Sajnos rögtön az a gondolat jut eszembe, hogy talán még néhány tátrafüredi vadőr és önkormányzati szereplő sem bánnák, ha fojtatódna az illegális gyümölcs dézsma, a lakosság meg éljenezhet, ha egy nagyvadat diadalmasan leterítenek. A kilővés egyenlő a véggel? Gondolom,ha már erre van szükség egy felnőtt medvét már nem lehet legalább vadasparkokba kimenteni? 120 itt élő medvéből húsz kilövés helyett kettő? Hát nem tudom kinek van igaza és miért fajult el eddig a dolog, de biztos vagyok benne, hogy szokás szerint valakinek vagy valamelyik szervezetnek köszönhetően "a fejétől bűzlik a hal". Erről legkevésbé sem a medvék tehetnék és nem az egyik napról a másikra kialakult helyzetről beszélünk. Csak amikor már ennyire veszélyes lett a helyzet, nem maradt más mint a medvékre való mutogatás, hiszen ők úgysem tudnak visszaszólni. Ez színtiszta vadgazdálkodás kéne, hogy legyen az illetékesek pedig majd ismét megússzák és élik tovább felemás hétköznapjaikat. Elnézést a hosszú cikk miatt, de ez annyira átlátszó, hogy mindenki a másikra mutogat és közben azért "újsághírnek" csak lepuffantanak egy-két medvét, az remekül mutat majd az esti híradóban és a médiában.

  Kalapos Krisztián

  VálaszTörlés
 2. Kedves Árpád, Krisztián!
  Nem tudom mennyire korrekt a diagnózis. Tudvalevő, hogy az immár 12 éve történt fakidőlés és az ezt követő, részben ennek köszönhető, még ma is jelenlévő szúinvázió okozta erdőpusztulás gyökeresen átrendezte nem csak a medvék, hanem több más nagyvad életterét is. Ettől függetlenül a medvék nyilván elszaporodtak, de ez azért tűnik fel, mert az ember az erdőhatárig merészkedett életterével (Brassóban ugyanez a helyzet). Én is sajnálom a medvéket, ugyanakkor még nem kellett rettegve este kutatva a környező kukákat hazaérnem....Szerintem az áttelepítés lehetne a legkorrektebb lépés, pl a Nagy-Fátra hatalmas vadonjaiba. Üdv, Szilas Gábor

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...