2016. július 26., kedd

Halálos villámcsapás ért egy cseh turistát a Liptói-Tátrában

Július 26-án röviddel déli 12 óra előtt a Liptói-Tátrába riasztották a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) hegyimentőit. Ekkor a Liptói-Tátra felett heves vihar tombolt, melynek során az Elülső-Szalatinról (Predný Salatín) a Szilfásra (Brestová) vezető gerincen villámcsapás ért egy 36 éves cseh turistát. Az időjárás javulásában bízva a hegyimentők kérték a Helikopteres Mentőszolgálat (VZZS) segítségét, de földi úton azonnal a helyszínre indult egy mentőcsapat a Zverovka menedékháztól. A balesetet észlelő más turisták a sérült családtagjaival együtt próbálták a férfit a lehető leggyorsabban levinni a gerincről. A sérült eszméletlen volt, és komoly fejsérüléseket szenvedett.

Az időjárás javulásának köszönhetően időközben megérkezett a mentőhelikopter, melynek orvosa azonnal megkezdte a sérült újraélesztését, de a mentőorvos minden erőfeszítése ellenére a mintegy 45 percig tartó újraélesztés végén már csak a férfi halálának beálltát tudták megállapítani. A balesetben elhunyt turista holttestét a hegyimentők hordágyon vitték le az ülőszékes felvonó felső állomásához, ahonnan terepjáróval szállították tovább a Zverovka menedékházhoz.

Forrás és fotó: https://www.hzs.sk

1 megjegyzés:

  1. Mátéfi Gergely2016. július 26. 22:47

    A helikoptert mi is láttuk a Zsári-völgyből, de az inkább olyan 1 - fél 2 körül lehetett. Jelenleg a nagyon magas légköri páratartalomhoz erős napsütés társul, így most az egész Tátrában nagyon viharveszélyes az időjárás. Ma is negyed 12 körül indult az égiháború, és több körben majdnem 6-ig váltogatták egymást a napos és a viharos időszakok. Hiába indulnak csábítóan naposan a reggelek, sajnos a mostani viszonyok mellett nagyon kockázatos a gerinctúrázás.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...