2016. június 21., kedd

Halálos kicsúszás a Hunfalvy-völgyi menedékház alatt

Június 20-án, hétfőn a délutáni órákban egy szemtanútól érkezett a bejelentés a 112-es segélyhívó számra, aki azt látta, hogy egy számára ismeretlen személy kicsúszott és néhány tucat métert zuhant a jelzett turistaúton, a Hunfalvy-völgyi menedékház (Chata pod Rysmi) és a Békás-tavak (Žabie plesá) közötti szakaszon. A kicsúszás után a helyszínen tartózkodó turisták azonnal hozzáláttak a kicsúszott és eszméletét vesztett személy újraélesztéséhez. A helyszínre érkező mentőhelikopter a fedélzetére csörlőzte a sérültet, ezt követően a fedélzeten tartózkodó mentőorvos folytatta az újraélesztést.

A mentésben részt vevők minden igyekezete ellenére a lezuhant turista életét sajnos nem sikerült megmenteni. Ezt követően a 70 éves cseh turista holttestét Ótátrafüredre szállították, ahol átadták a temetkezési vállalkozó munkatársainak.

Forrás: https://www.hzs.sk; Fotó: Magicke Tatry

8 megjegyzés:

 1. Valaki, aki az elmúlt 1 hétben járt arra, annak megköszönném, hogyha beszámolna arról, hogy a Tengerszem-csúcsra, valamint a Krivánra vezető turistautak milyen állapotban vannak.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Tegnap (22.-e kedd) másztuk meg a Tengerszem-csúcsot a szlovák oldalról, jól járható volt végig az út, két nagyobb hófolt nehezíti a feljutást egy a Hunfalvy-völgyi menedékház alatt, egy pedig közvetlenül fölötte, de sima túrabakancsban, túrabottal átértünk rajta gond nélkül, bár így minden csúszásgátló nélkül igen csúszós volt, pont olyan helyen vannak ahol max a hátsódra tudsz lehuppanni a hóba, ha megcsúsznál. Az út többi része tökéletes, szerintem biztonságosan járható, sokan mászták, semmilyen problémát nem láttunk, bár az előző napi tragédiáról akkor még nem hallottunk.

   Törlés
  2. *21.-e kedd, csak elírtam

   Törlés
  3. Nagyon szépen köszönöm a választ!

   Törlés
 2. A laza olvadó hó még hágóvassal is veszélyes főleg ha a fogak nem érik el a sziklát vagy a kövön gyaloglástól kopottak.Ilyenkor javaslom a Szlovák paradicsom szurdokait vagy pdl. a Szádellői völgyet.

  VálaszTörlés
 3. Hétfőn délelőtt kiadós eső volt, majd napsütés, tegnap már egész napos napsütés és komoly olvadás és ma is. A déli oldalakon már kévés a hó, a hófoltok körültekintéssel már biztonsággal járhatók. Tegnap a Rovátkára menet egy fiatal pár futócipős túrája kicsit meglepett. A régi mondás ugrott be: "félcipőben felfelé, koporsóban lefelé". Talán morbid, de megfontolandó!
  A kuloár a sok laza kő miatt komoly odafigyelést igényel, ha az útbab alattunk lévők biztonságára is ügyelünk. A szezon elején még sok a laza kő az utakban, ezért inkább figyeljünk még fokozottabban.

  VálaszTörlés
 4. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...