2016. január 26., kedd

Lavina – Néhány szabály túrázóknak, síelőknek

Nézzük, hogyan előzhetjük meg, hogy lavinába kerüljünk, vagy saját magunk lavinát indítsunk el. Az alábbiakban pontokba szedve az alapvető megelőzési, óvatossági rendszabályok olvashatók.
- A túra, síelés, hegymászás megkezdése előtt tájékozódjunk az aktuális lavinahelyzetről.
- Amennyiben nem vagyunk bizonyosak benne, hogy a kirándulás útvonala és célpontja lavinaveszélyes területen található-e, kérjünk információt a Hegyi mentőszolgálattól.
- Soha ne menjünk egyedül lavinaveszélyes terepre!
- Téli túra, síelés során mindig csak a télen engedélyezett és jelzett utakat használjuk, ne kövessük a nyári turistajelzéseket, és lehetőleg soha ne menjünk egyedül téli túrára.
- A szálláshelyeken található túranaplóba mindig jegyezzük fel a tervezett túra útvonalát, és megbecsült teljesítési idejét.

- Mobiltelefonunkba jegyezzük be a Hegyi Mentőszolgálat telefonszámát, hogy bajba kerülés esetén a lehető leggyorsabban segítséget tudjunk kérni.
- Mindig legyen nálunk Pieps (lavina esetére kifejlesztett jeladó-vevő készülék), lavinaszonda (rövid darabokból álló, összerakható keresőrúd), hólapát – a túra megkezdése előtt tanuljuk meg és gyakoroljuk ezek gyors használatát!
- A túra megkezdésekor kapcsoljuk be a jeladókat, és ellenőrizzük azok helyes működését adó és kereső üzemmódban egyaránt!
- A túra során mindig a legveszélytelenebb útvonalat válasszuk.
- A túrabot, síbot pántját ne rögzítsük a csuklónkra! (ezek lehúznak a mélybe, ha elsodor egy lavina).
- Mély hóban, ill. lavinaveszélyes lejtőkön ne használjuk síkötésünk szökevénypántját (sífék vagy semmi!)
- Lehetőség szerint használjunk légzsákot (ABS, SNOWPULSE): ezek a lezúduló, hömpölygő, örvénylő hótömeg felszínén tartanak.
- A túra során felfelé menet, valamint lesikláskor is tartsunk kellő távolságot egymástól, mert…
-- így remélhetőleg egyszerre csak egy ember tartózkodik kitett, veszélyes helyen (akit a többiek figyelnek).
-- az egymás közelében túrázók/síelők hatványozottan terhelik a hótakarót.
 - Lefelé menet a fordulókat mindig nagy sugarú körben végezzük, ugyanis hirtelen kanyarodással veszélyesen megterheljük a hótakarót.
- Meredek lejtőkön…
-- a nagyobb társaságok váljanak 4-5 fős csoportokra.
-- felmenetben ill. gyaloglás közben az egyes túrázók min. 10 méteres távolságból kövessék egymást.
-- kerüljük a kötelékben síelést, az ugrásokat és az esést.
- Ne feledjük, hogy ha mi magunkat szakértőnek is gondoljuk lavina-kérdésben, a lavina nem tudja, hogy mi szakértők vagyunk…

3 megjegyzés:

 1. Kedves Árpád,
  nagy örömmel látom ezt a cikket, mely segít ráirányítani a lavinaveszélyre a Tátrába (és általában a hegyekbe) igyekvők figyelmét.
  Szépen, hivatkozással szerepelnek itt pontok, mondatok egy írásomból.
  Mondataimba azonban belekeveredett néhány általad hozzáfűzött, ma már nem helytálló kiegészítés, most ezekre szeretném felhívni szíves figyelmedet:

  - nem követjük télen a jelzéseket (a nyári turistaútvonalakat!) mert ezek az ösvények behavazva lavinaveszélyes lejtőkre vezethetnek (ez inkább a kiegészítés kiegészítése, nehogy valaki a nyári jelzéseket kövesse)
  - nem csatoljuk ki és nem dobjuk el a hátizsákot, mert annak kisebb a fajsúlya, mint testünké, így még segíthet is közelebb maradni a felszínhez.
  Minden más kiegészítés nagyon hasznos. Gyakori látogatója vagyok az oldalnak és nagyon örülök, hogy létezik! Érdekes, színvonalas, hasznos. Hatalmas köszönet érte!!
  Üdvözlettel:
  Monostori András


  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Tudom, hogy jelzések alatt itt a téli karózásokat kell érteni, de fontosnak tartom kihangsúlyozni, hogy senki se kövesse a nyári térképek jelzéseit. Haltak már meg emiatt magyarok az Alpokban is, de a Magas-Tátrában is.

   Törlés
  2. Kedves András!
   Köszönöm az értékes hozzászólást, örülök neki, hogy Te is olvasod az oldalt, és annak még jobban, hogy szóvá teszed, ha valami nem állja meg a helyét.
   Mindkét kérdéses pontot javítottam, remélem, így már egyértelmű és helytálló a megfogalmazás.
   Szeretnélek megkérni, hogy küldj egy mailt a tatraturista@gmail címre, hogy fel tudjam venni veled a kapcsolatot.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...