2015. december 21., hétfő

Kezdődik a síalpinista szezon a Tátrában

December 21-én megkezdődik a 2015/2016-ös síalpinista szezon a Tátrában. A Tátra Nemzeti Park (TANAP) Látogatási rendje december 21-től április 15-ig csupán a hegymászó szövetségekbe, egyesületekbe tömörült hegymászóknak és síalpinistáknak teszi lehetővé, hogy a szezonális zárlat idején is látogassák a magashegyi területeket. Marián Šturcel, a TANAP igazgatóhelyettese elmondta, hogy azok a síalpinisták és hegymászók, akik valamilyen hegymászó szövetség, egyesület tagjai, a téli zárlat idején is mozoghatnak a magashegyi területeken, de csak síalpinizmus céljából. Kedvező hóviszonyok és alacsony (1-es vagy 2-es fokozatú) lavinaveszély esetén a Magas- és Liptói-Tátra kijelölt területein (lásd alább) a fenti időszakban engedélyezett a síalpinista tevékenység folytatása. A Hegyi Mentőszolgálat álláspontja szerint hármas fokozatú lavinaveszély esetén a síalpinisták is csak a menedékházakig közlekedhetnek, a menedékházak feletti területeken részükre sem ajánlott a túrázás, négyes fokozatú lavinaveszély esetén pedig még a menedékházakig történő sítúra sem ajánlott.

A síalpinisták az engedélyezett időszakban az alábbi, erre kijelölt területeket is használhatják:

A Magas-Tátrában:
Ø A Nagy-Tarpataki-völgyben (Veľká Studená dolina) a Hosszú-tavi menedékháztól (Zbojnícka chata) a Metélőhagymás-tavak (Sivé plesá) katlanán a Vörös-torony-hágóba (Priečne sedlo), innen a Kis-Tarpataki-völgyben (Malá Studená dolina) lévő Téry-menedékházhoz (Téryho chata), tovább a Macska-torony (Mačacia veža) alatt a Téry-horhoson (Baranie sedlo) és a Nagy-Papirusz-völgyön (Veľká Zmrzlá dolina) keresztül a Zöld-tavi menedékházig (Chata pri Zelenom plese);
Ø A Malompataki-völgyben (Mlynická dolina) a Fátyol-vízeséstől (Vodopád Skok) a Szoliszkó-nyeregig (Soliskové sedlo) és ugyanezen az útvonalon vissza, esetleg a nyereg átlépésével lefelé a Szoliszkó menedékházig (Chata pod Soliskom), majd onnan a lesiklópályán lefelé.

A Liptói-Tátrában:
Ø A Zsári menedékháztól (Žiarska chata) kiindulva a Zsári-völgyben (Žiarska dolina) a Nagy- és a Kis-Zavratra (Veľký a Malý závrat);
Ø A Bobróci mészégető (Bobrovecká Vápenica) – Anyóka-hegy (Babky) – Nagy-halom (Veľká Kopa) – Forduló-hágó (sedlo Priehyba) útvonalon és vissza;
Ø Zsarátnok-völgyi lesiklópálya (zjazdovka Spálená) – Szalatin-völgy (Salatínska dolina).

Ø Síalpinista tevékenységet csak a hegymászó szövetségekben tömörült hegymászók (továbbiakban síalpinisták) végezhetnek.
Ø A síalpinista a jelzett turista- vagy tanösvényről letérve beléphet a magashegyi terepre, illetve használhatja ezeket az időszakos korlátozások idején is, de csak a túra kiindulópontja elérése érdekében. A síalpinista tevékenység december 21. és április 15. között engedélyezett, kedvező hóviszonyok esetében és akkor, ha nincs bejelentett lavinaveszély.
Ø A síalpinista köteles magánál tartani nemzeti szövetsége által kiadott érvényes igazolványát, és kérésre a terepen a természetvédelmi hatóságok munkatársainak, a Tátrai Nemzeti Park természetvédelmi őrséggel megbízott munkatársainak valamint természetvédelmi őröknek bemutatni.

Forrás: http://www.magas-tatra.info; http://poprad.korzar.sme.sk; Fotó: slovakia.travel

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...