2015. július 6., hétfő

Nyári hómezők, avagy a nyári túrák veszélyei

Június 16-tól hivatalosan is megkezdődött a nyári turistaszezon a Tátrában. Ettől az időponttól ismét használhatjuk a magashegyi hágókra és csúcsokra vezető túraútvonalakat. Ezeken a magasabban fekvő útvonalakon, főleg azok északi fekvésű részein azonban a szezon első heteiben számítani kell nyári hófoltokra, melyek különösen a reggeli órákban keményre fagyott felületűek lehetnek, emiatt veszélyt jelenthetnek a nem megfelelő felszereléssel túrázók számára. A Hegyi Mentőszolgálat (HZS) vezetője, Jozef Janiga arra kéri a turistákat, hogy ezeket a hómezőket maximális óvatossággal keresztezzék, ne csúszkáljanak ezeken, amennyiben lehetőség van rá, inkább igyekezzenek megkerülni ezeket, valamint használjanak túrabotot, vagy ha szükséges, túracsákányt. Az igazgató azt is hozzátette, hogy amennyiben lehetséges, és ha úgy látják biztonságosnak, a legjobb ezeket a hófoltokat elkerülni.

A nyári időszakban további veszélyt jelentenek a turistákra a nyári viharok, melyek a Tátrában jellemzően a déli órákban alakulnak ki. Ezért a hegyimentők azt javasolják a turistáknak, hogy túrájukat lehetőleg korán reggel kezdjék meg annak érdekében, hogy elkerüljék az esetleges viharokat, vagy ha mégis viharba kerülnek, az már visszaúton érje el őket. Arra is felhívják a figyelmet, hogy csak megfelelő fizikai és egészségi állapotban induljunk túrázni. Ne becsüljük túl az erőnket, vigyünk magunkkal elegendő mennyiségű folyadékot, a gyors energiapótláshoz elengedhetetlen élelmiszereket, meleg és vízálló ruházatot, megfelelő lábbelit és feltöltött mobiltelefont, melyen ha szükséges, azonnal értesíteni tudjuk a hegyimentőket a 18 300-as számon.

4 megjegyzés:

 1. Kedves Árpád! A 18300-as vészhívó számot magyar mobilról közvetlenül lehet hívni, vagy országelőhívószám kell? Milyen nyelven beszélnek a vonal végén? Mennyibe kerül a hívás? Ha birtokában vagy az információnak előre is köszi, ha megosztod velünk.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen, magyar mobilról is hívható, Szlovákia nemzetközi hívószáma, vagyis a +421 kell elé. A hegyimentők központi ügyeletén a szlovák mellett általában beszélnek valamilyen világnyelvet, magyarul viszont senki sem beszél a hegyimentők közül. A hívás áráról viszont sajnos nincs pontos információm, ez szerintem szolgáltatótól függ.

   Törlés
 2. Kedves Árpád!

  Jegyet szeretnék venni 7napos elővételben a Lomnici-csúcs felvonójára a megadott
  weboldalon,de minden adat beírása után csak a GOPASS kártya/2euro/ igénylése után engedné a vásárlást.Valamit nem jól csinálok vagy csak ez a lehetőség van?
  Köszönettel:
  István

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves István! Őszintén szólva biztosan nem tudom, mi lehet a gond (én magam még sosem vettem elővételben jegyet), de talán azért van, mert a Lomnici-csúcs felvonón mikrochipes kártyával lehet utazni, amire kártyánként 2 euro letétet kell fizetni, melyet az utazás végén visszatérítenek. Lehet, hogy ezt kéri jóváhagyni a rendszer.

   Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...