2015. május 8., péntek

Fotók és videók a Tátrából – 2015. április 16-30

Krókuszokkal kezdődött, krókuszokkal folytatódott, és bár akadt még néhány téli körülményeket bemutató fotó, bármilyen hosszan kitart is a tél fent a hegyek között, lassan-lassan a Tátrában is beköszönt a tavasz. Ezt nem csak akkor látjuk, ha a naptárra pillantunk, hanem akkor is, ha a népszerű közösségi oldalakon a Tátrában kiránduló túratársaink friss fotóit nézegetjük. Miközben a Lengyel-Tátrában, a Chochoľowi-völgyben egy szép napsütéses hétvégén hosszú sorok kígyóznak a völgy bejáratánál a belépőjegyre várva, és miközben a hegység lengyel oldaláról számos, kinyílott krókuszokat ábrázoló fotó kerül fel a világhálóra, addig számomra érthetetlen módin a Tátra déli, szlovák oldaláról alig-alig láthatunk ilyet. Pedig krókuszok nem csak a Lengyel-Tátrában nyílnak, ezt én magam is tapasztaltam már többször, de mintha arrafelé nagyobb kultusza lenne ennek a gyönyörű tavaszi virágnak, a tavasz első valódi hírnökének.

A tapasztalt Tátra-járók azért tudják, hogy az április és a május nem igazán csúcsszezon kedvenc hegyeink között, ilyenkor meglehetősen kevés a turista, a körülmények ilyenkor nem igazán alkalmasak túrázásra. Immár a síalpinista szezon is befejeződött, a zergék és mormoták védelme miatt ilyenkor a lehető legkevesebb embert engedik fel a felsőbb régiókba, június 15-ig csakis a hegymászók közlekedhetnek a magasabban fekvő területeken, ők is csak a nemzeti park Látogatási rendjében foglaltak szigorú betartásával. Ez persze nem jelneti azt, hogy teljesen megáll az élet, hiszen a téli időszakban is használható turistautakat (jellemzően a menedékházakig) ilyenkor is használhatjuk, de azt hiszem, velem együtt a legtöbben már türelmetlenül várjuk a nyári szezon kezdetét, amikor a jelzett turistautakon végre ismét korlátozás nélkül túrázhatunk. ASddig is, amíg ez bekövetkezik, a www.magas-tatra.info oldal Facebook profilján április második felében megosztott fotók és videók megtekintéséhez jó szórakozást kívánok mindenkinek!

Fotók:

2015. április 16.
Ezek bizony már az idei krókuszok... Aktuális fotó a Kalata-rétről, a Lengyel-Tátrából.
Fotó: Jan Danek.

2015. április 17.
Ilyen a tél legszebb arca az Alacsony-Tátrában, a Király-hegyen
Fotó: Miro Kulmann

2015. április 18.
Pihenő a Nagy-Fehér-tó mellett.
Fotó: Štefan Glovičko

2015. április 20.
Április 19-én, vagyis tegnap a Halastó környékén. 15-25 cm friss hó, lavinaveszély... Sajnos nem csak lavinaveszély, hanem lavina is volt tegnap, a Tengerszem-csúcsra vezető úton három turistát sodort el egy lavina. Szerencsére mindhárman túlélték, ki tudták ásni magukat a hó alól, és csak egyikük sérült meg.
Fotó:  Gąsienica-Mikołajczyk Tomasz

2015. április 21.
Eközben a Suchá Belá-szurdokban (Szlovák Paradicsom)...
Fotó: Nataša Viglaská

2015. április 22.
Gánóc (Gánovce) és a Magas-Tátra a vonat ablakából.
Fotó: Frantisek Urban

2015. április 23.
Ez a fotó tegnap készült a Chocholowi-völgyben.
Fotó: Kuba Wierzchowski

2015. április 24.
A turisták előtt zárt Öszvér-völgy a Lengyel-Tátrában, a Vörös-hegyek alatt.
Fotó: Pawel Dutka

2015. április 25.
Egy sikeres sítúra-szezon méltó befejezése: keresztül a Tátrán egy nap alatt (2015.04.22) Zártól az Ornak menedékházig (itt éppen a Vörös-padon). Táv: 55 km, szintkülönbség ~4800 méter, 8 hágó, 11 tátrai völgy. Indulás 6:00-kor, érkezés 18:50-kor. Andrzej Mikler újabb bravúrja. Gratulálunk hozzá! 

2015. április 27.
A Zöld-tavi menedékház április 25-én, szombaton, egy szép tavaszi napon.
Fotó: Patrik Es

2015. április 28.
Szepestölgyes (Dúbrava), a szepesi vár és a Magas-Tátra.
Fotó: Peter Baňas

2015. április 29.
Az 1905-ben épült Nagyszálló eredeti szépségében felújítva (ma Hotel Kempinski) a Csorbai-tó partján.
Fotó: Frantisek Urban

2015. április 30.
Ezen a fotón a Magas-Tátra egyik különlegessége látható. vajon ki mondja meg, hogy mi az?...
Fotó: Vlado Vričan

Videók:

 
2015. április 21.
Tavaszi felvonózás a Lomnici-csúcsra. Szinte olyan, mintha mi magunk állnánk a kabinban...

 
2015. április 24.
Téli gerinctúra pár évvel ezelőtt az az Alacsony-Tátrában: Ördöglakodalma-hágó - Gyömbér.

 
2015. április 25.
A Kárpátok bércei
Európa szívében, a Kárpátok hegykoszorúja és az általa körülölelt medence páratlan földrajzi egységet alkotnak. A hegyvilág sokszínű mozaikjaiból a kontinens legegységesebb és legjobban körülhatárolható nagytája rajzolódik ki mely nemcsak természetföldrajzi, de történelmi és kulturális szempontból is világokat választ el egymástól. A madártávlatból rendkívül egységesnek tűnő hegységív közelebbről határozottan mozaikos, szinte kistájanként változó karakterű képet mutat. A hegység bérceire hágva és völgyeibe szállva megismerhetjük ezerarcú tájait, földtani viszonyait, kivételes élővilágát és formakincsét.

 
2015. április 28.
Jól összerakott, hangulatos videó egy szép téli túráról a Zerge-hegyre.

Összeállította: Nagy Árpád

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...