2015. január 18., vasárnap

Eltévedés a Kis-Fátrában, tragikus végkifejlettel

Január 17-én az esti órákban szlovák turistacsoport jelentette a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) ügyeletére, hogy eltévedtek a Kis-Fátra főgerincén, valahol a Hromové (1636 m) és a Chleb (1645 m) közötti szakaszon. A területen erős, néha viharos szél fújt, havazott és köd volt. A hét főből álló turistacsoport ilyen körülmények között letért a karókkal jelzett turistaútról, és járhatatlan terepre jutott. Közben a csoport egyik tagja az út keresése közben megcsúszott, és egy vályúba zuhant. A turisták a kicsúszásról is értesítették a hegyimentőket, de annyira nem voltak képesek tájékozódni, hogy úgy gondolták, a kicsúszás a gerinc déli oldalán történt. Két csoportban 15 hegyimentő indult a hét turista keresésére, és hogy meggyorsítsák a keresést, soron kívül elindították az éppen üzemen kívüli kabinos felvonót, ezzel mentek fel a Snílovské-nyeregbe.

A Kis-Fátra főgerincének déli oldalán történő hossza keresgélés után a hegyimentők arra a megállapításra jutottak, hogy az eltévedt turisták valószínűleg a gerinc északi oldalán vannak.  Később lokalizálták őket, majd elindultak, hogy a kicsúszott, és kb. 100 métert zuhant társuknak segítséget nyújtsanak. Amikor a hegyimentők rátaláltak, fejsérülései következtében már kritikus állapotban volt, megpróbálták biztosítani az életfunkciókat, de a 34 éves pozsonyi turista belehalt sérüléseibe. A hegyimentőkkel lévő orvos a helyszínen megállapította a halál beálltát. A holttestet ezután Akia szánon, kötéltechnika segítségével szállították le a Vrátna-völgybe, ahol átadták a rendőri szerveknek. A hegyimentők másik csoportja eközben a csoport további tagjainak nyújtott segítséget, akik az ő segítségük nélkül nem lettek volna képesek lejutni a gerincről. A mentőakció reggel 2:30-kor fejeződött be.

Forrás és fotó: http://www.hzs.sk

1 megjegyzés:

  1. R.I.P. Ennek ismét nem így kellett volna történni... Ismét egy példa hogy ellehet tévedni rossz látási viszonyok esetén,ha lett volna náluk egy túra GPS,ez nem történhetett volna meg!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...