2015. január 27., kedd

Csak kettes? Már kettes!

A Tátrában a múlt héten szinte végi kettes fokozatú lavinaveszély volt érvényben. Napjainkban azonban sok turista sajnos figyelmen kívül hagyja a kettes fokozat veszélyességét. A hegyi mentőszolgálatok a Tátra mindkét oldalán a nemzetközileg használt, 5 fokozatú skála alapján határozzák meg a lavinaveszély mértékét. Ez alapján akár úgy is tűnhet, hogy a kettes fokozatú lavinaveszély még biztonságos körülményeket jelent, hiszen még három fokozat van felette. Ez azonban téves vélekedés, és nagyon távol áll az igazságtól! A lavinahelyzet értékelése során leginkább csak a három alsó fokozatot kell ugyanis figyelni, hiszen négyes és ötös fokozat esetén el sem szabad indulni a hegyekbe! Jó példa erre az elmúlt héten, a Kis-Tarpataki-völgyben történt lavinabaleset, melynek során egy jelentős porlavina söpört le a lejtőn, magával sodorva két, a jelzett turistaúton haladó turistát. Egyikük sérülések nélkül megúszta a balestet, társa viszont súlyos végtag és gerincsérüléseket szenvedett.

A történelem számos példát ismer kettes fokozatú lavinaveszély idején bekövetkezett súlyos lavinabalesetre. Közülük az egyik legismertebb 2008. február 9-én történt, amikor az ismert lengyel 8000-es hegymászó, Artur Hajzer a Nyugati-Tátra lengyel részén túrázott. A Toman-hágóból a Sötét-hegyre történő felmenet során annak ellenére, hogy fokozott óvatossággal haladt felfelé, lavinába került, és egy pillanattal később hatalmas hótömeg sodorta lefelé. Néhány másodperc múlva Hajzer teljesen el volt temetve, de hatalmas szerencsével volt elegendő levegője, és végig a tudatánál volt, amíg a hegyimentők kiásták a hó alól.
A Tátrai Önkéntes Hegyimentők (TOPR) meghatározása szerint a 2-es fokozatú lavinaveszély „mérsékelt”, a harmadik pedig „jelentős” fokozatot takar. A hóval borított hegyvidéken történő mozgás megköveteli, hogy képesek legyünk felmérni a helyi lavinaveszély mértékét, különösen a meredek és a közepesen lejtőkön, és ennek megfelelően és adott esetben módosítsuk az útvonalunkat. Fontos tudni, hogy a hegyimentők által jelzett lavinaveszély az adott területre érvényes átlagos mértéket jelöl. Ezen belül egyes helyeken a lavinahelyzet akár sokkal veszélyesebb is lehet, mint azt az előrejelzésből várhatjuk.
Ne feledjük: a 2-es lavinaveszélyre történő figyelmeztetés a havas terepen történő bármilyen mozgást lehetővé tevő tartomány 2/3 részét kitöltő veszélyre figyelmeztet!
Forrás és fotó: http://tatromaniak.pl

2 megjegyzés:

 1. A veszélyek lebecsülése nélkül!!!!!!!!!
  Novembertől áprilisig, amikor síelésre alkalmas hó van, akkor állandóan (legalább) 2-es lavinaveszély van érvényben.
  1-est csak akkor látni amikor éppen esett egy kicsi, vagy már szinte minden elolvadt,
  aki túrázott télen a Tátrában, az legalább 2-esben túrázott.
  Hivatalosan a 2 fokozat (részlet): Alapjában ez a hótakaró normális, átlagos állapota, a téli időszak 1/3-ában. Nagyobb spontán lavinára nem kell számítani.
  Ilyenkor még szabad túrázni, egyáltalán nem felelőtlenség.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Teljesen igazad van, 2-es fokozat esetén nem felelőtlenség a túrázás. Úgy gondolom, legalábbis remélem, hogy a közölt cikk sem ezt sugallja. Szerintem a mondanivalója inkább arra irányul, hogy még ha 2-es lavinaveszély is van, ne becsüljük le a veszélyt, folyamatosan figyeljünk a helyi viszonyokra, mert 2-es lavinaveszélynél is lehetnek olyan, a túra vagy sítúra során érintett, keresztezett hegyoldalak, hómezők, ahol nem várt veszélyek leselkedhetnek ránk.

   Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...