2014. december 19., péntek

Fotók és videók a Tátrából – 2014. december 1-15.

Közeledik a tél, közeledik a téli turistaszezon. Ez sok minden más mellett abból is látható, hogy december első felében a www.magas-tatra.info oldal Facebook profilján egyre több havas fotó és téli videó került megosztásra. Téli hangulatú fotókat láthattunk többek között a Lomnici-csúcsról, a Batizfalvi-völgyből és az Alacsony-Tátrából, az északi oldalról pedig a Fenyves-tóról, a Ruszin-tisztásról és a Halastóról. Természetesen a Mikulás sem maradhatott ki, ez a gyerekek számára fontos nap két fotó kapcsán is szóba került, és azt hiszem, mindkettő különleges a maga nemében. Az egyiken a közelmúltban felújított legendás tátrai Ganz villamos, a Kométa újabb útjának beharangozója, a másik pedig egy valódi Télapó megjelenése a Halastónál.

Ismét láthattunk siklórepülőből készített gyönyörű fotót a Tátráról (továbbiak december 21-én, vasárnap lesznek láthatóak az oldalon), és egy tátrai napkeltét az Öt-tavi-katlanból. Az időszak talán legnépszerűbb fotója mégis a 22°-os, többszörös halojelenséget megörökítő fotó lett, melyet november 29-én, Białka Tatrzańskia közelében kapott lencsevégre a jó szemű fotós, aki szerint a jelenséget okozó jégkristályok valószínűleg a közelben dolgozó hóágyúk által kibocsátott jégpermetből kerültek a légtérbe. A különleges égi jelenségről különlegesen szép fotót sikerült kattintani, melyet természetesen az alábbi fotók között is meg lehet nézni.
A megosztott és az alábbiakban is megnézhető videók közül mindenképpen kiemelést érdemel a befagyott Nagy-Hincó-tó felületén képződött teljesen átlátszó jégről, valamint az azon sétáló turistákról készített rövid, de igen hatásos videó. A videót, amelyet december 8-án töltöttek fel a megosztóra, egy hét alatt több mint ötmillió látogató nézte meg a világ minden részén. A felvételt látván valószínűleg sokaknak elakadt a lélegzete, úgy tűnhet ugyanis, hogy a videóban szereplő Tomáš és barátja a vízen, vagy éppen lebeg a levegőben sétál, pedig csupán a tükörsimára fagyott Nagy-Hincó-tó jegén állnak, amelyen keresztül minden kis követ és kavicsot látni a tó alján. A felvételt Tomáš Nunuk töltötte fel az internetre, és bár sokan megvádolták, hogy trükkfelvételt készített, Igor Ludma szlovák turisztikai szakértő megvédte a honfitársát. „Ez csak akkor lehetséges, ha a hőmérséklet viszonylag enyhéről nagyon hirtelen csökken nagyon hidegre, és közben fontos részlet, hogy épp nem esett a hó, amitől a jég zavarossá válhatott volna” – mondta. Lássuk hát azokat a fotókat és videókat, melyeket december első két hetében megosztottam, és amelyek megtekintéséhez ezúttal is jó szórakozást kívánok…

Fotók:

2014. december 1.
Tegnapi fotó a Téry-csúcsról (2592 m) az Öt-tavi katlanra, balra hátul a Gerlachfalvi-csúcs.

2014. december 2.
Ilyennek látták a Magas-Tátrát szombaton azok, akik az Alacsony-Tátrában, a Király-hegyen jártak. Ezért szeretjük a Király-hegyet...
Fotó: Tóth Dániel

2014. december 3.
Mikulás alkalmából december 7-én, vasárnap ismét közlekedik a Tátrában a legendás Ganz-villamos. Aki arra jár, ne hagyja ki. 
Fotó: www.tatranskakometa.sk

2014. december 4.
Fekete-fehér csodavilág a Lengyel-Tátrában, a Koscielisko-völgyben. Tél a Fenyves-tónál.
Fotó: Agnieszka Szuwarzyńska

2014. december 5.
A Kis-Békás-csúcs (Malý Žabí štít).
Fotó: Magické tatry

2014. december 6.
Fagyos téli reggel a Tátra alatt...
Fotó: Peter Dobrovsky

2014. december 7.
22°-os, többszörös halojelenség annak minden kellékével november 29-én, Białka Tatrzańskia közelében. A fotós szerint a jelenséget okozó jégkristályok valószínűleg a közelben dolgozó hóágyúk által kibocsátott jégpermetből kerültek a légtérbe.
Fotó: Robert Szcząchor

A Tátrában is járt a Mikulás...
Fotó: Adam Brzoza

2014. december 8.
Szép fotó a télre készülő Baizfalvi-völgyről, a Batizfalvi-tóról és a Gerlachról, a Koncsisztára vezető gerincről.
Fotó: Nataša Viglaská

2014. december 9.
Ilyen télre és ilyen panorámákra várunk, mint ez, amely a Ruszin-tisztásról tárul elénk...
Fotó: Agnieszka Szuwarzyńska

2014. december 10.
A Tátra és a Pieninek a Szandeci-Beszkidekből.
Fotó: Janusz Wańczyk

2014. december 11.
A Batizfalvi-főszakadék, a Gerlach egyik szokásos (lejöveti) útvonala télen.
Fotó: Robert Turjanik

2014. december 13.
Ilyen volt a tegnap reggel, kevéssel napkelte után a Téry-menedékháznál.
Fotó: Nagy Árpád

2014. december 14.
Tegnapi fotó a Tengerszem-csúcsról.
Fotó: Andrzej Mikler

2014. december 15.
A hét végén ismét felszállt a siklórepülő a Lengyel-Tátrában.
Fotó: Jakub Świst

Videók:

2014. december 2.
Gyönyörű felvételek Szlovákia természeti kincseiről!

 
2014. december 5.
Így jött fel a nap az elmúlt hét szombatján, november 29-én a Tátra fölött. A videó a Beszkidekben található Pilsko nevű csúcsról készült.

 
2014. december 7.
Szép október végi túra Csorbatóról a Hunfalvy-hágóba. Kalandos útkereséssel indult, szép havas hágóban végződött, és amint láthatjuk, ha olyanok a körülmények, a csúcs előtt is fel lehet adni

 
2014. december 9.
Kristálytiszta víz, üvegszerűen átlátszó jég a Nagy-Hincó-tó felületén. Ezért (is) szeretjük télen a Magas-Tátrát...

 
2014. december 13.
Nyugati-Tátra, Sebes-pataki-hegy (Bystrá, 2248 m) – 2014. november 30-án a lengyel oldalról.

 
2014. december 14.
Kuźnice - Gasienica-Fekete-tó - Zerge-völgyecske - Kulczyński-szakadék - Gránát-csúcsok - Murowaniec mház - Kuźnice. Bár végig jelzett turistaút, de ahogy látható, télen ehhez hegymászó felszerelés szükséges.

Összeállította: Nagy Árpád; Forrás: http://www.ma.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...