2014. október 31., péntek

Téli zárlat és korlátozások a Tátrában

November 1-től a Magas-, a Bélai- és a Liptói-Tátra turistaútjain ismét téli zárlat lép életbe. Ez azt jelenti, hogy november 1. és június 15. között a Tátra szlovák oldalának völgyeiben a turisták csak a menedékházakig közlekedhetnek, a zárlat idején csak a síalpinisták, a természetvédők és a hegymászók mozoghatnak a lezárt területeken, a TANAP látogatási rendjében foglaltak figyelembe vételével. A menedékházak – a Hunfalvy-völgyi menedékház kivételével – természetesen továbbra is várják a turistákat, a magashegyi túrázóknak azonban ajánlott a hágóvas, jégcsákány vagy síbot, és még alacsonyabb magasságokban is megfelelően meleg ruházat használata.

A téli zárlatot – amely összesen mintegy 230 km. jelzett turistautat érint – a TANAP az 1980/1981-es téli szezonban vezette be, elsősorban a zergék és mormoták nyugalmának biztosítása, valamint a tavaszi időszakban a növényzet kímélése érdekében. A turisták nyári rohama után a természetnek is szüksége van a pihenésre, ráadásul ebben az időszakban kezdődik a zergék párzási időszaka, a mormoták pedig az áttelelésre készülnek. Tavasszal kelnek ki a kőszáli sas és a vándorsólyom fiókái, akkor születnek a zergegidák, és ugyancsak tavasszal ássák ki magukat a mormoták. A lezárások másik jelentős szempontja a turisták testi épségének megvédése a téli körülmények között. 
A hegy- és sziklamászók az időszakos lezárás idején is közlekedhetnek a turista- és tanösvényeken, de azokat csak II. fokozatnál magasabb nehézségű hegymászótúra beszállásához hagyhatják el úgy, hogy a választott útvonal természetvédelmi szempontból a lehető legkíméletesebb legyen. Azok, akik figyelmen kívül hagyják a szezonális zárlat alá eső turistautak látogatási tilalmát, nem csak figyelmeztetésre, hanem akár 66 € helyszíni bírságra is számíthatnak. 

A téli zárlat során a Magas-Tátra alábbi turistaútjai nem látogathatók:
o   A Kapor-völgyben (Kôprová dolina) haladó zöld, majd kék jelzésű turistaút a Nefcer-völgy (Nefcerka) torko­latától.
o   A Három-forrástól (Tri studničky, 1140 m) a Krivánra (Kriváň, 2494 m) vezető zöld jelzésű turistaút.
o   A Gödör-tótól (Jamské pleso, 1447 m) a Krivánra (Kriváň, 2494 m) vezető kék jelzésű turistaút.
o   A Furkota-völgybe (Furkotská dolina) a Felső turistaútból elágazó sárga jelzésű turistaút.
o   A Furkota-völgybe (Furkotská dolina) vezető, a Szoliszkó menedékháztól (Chata pod Soliskom, 1840 m) induló kék jelzésű turis­taút.
o   A Malompataki-völgyben (Mlynická dolina) futó sárga jelzésű turistaút a Fátyol-vízeséstől (Skok, 1780 m).
o   A Felső turistaút (Magistrála) a Poprádi-tótól (Popradské pleso, 1494 m) a Felkai-tóig (Velické pleso, 1663 m), ha az utat hó borítja.
o   A Menguszfalvi-völgyben (Mengusovská dolina) futó kék jelzésű turistaút a Menguszfalvi-Békás-tavakhoz (Žabie plesá) vezető el­ágazástól.
o   A Menguszfalvi-völgyben (Mengusovská dolina) futó kék jelzésű turistaútból a Tengerszem-csúcs (Rysy) felé elágazó piros jelzésű tu­ristaút.
o   A Felkai-völgyben (Velická dolina) futó zöld jelzésű turistaút a Felkai-tótól (Velické pleso, 1663 m).
o   A Nagyszalóki-csúcsra (Slavkovský štít, 2452 m) vivő kék jelzésű turistaút a Miksa-magaslattól (Slavkovská vyhliadka, 1550 m), ha az utat hó borítja.
o   A Nagy-Tarpataki-völgyben (Veľká Studená dolina) futó kék, majd az ebből elágazó sárga jelzésű turis­taút a Hosszú-tavi menedékháztól (Zbojnícka chata, 1960 m).
o   A Kis-Tarpataki-völgyben (Malá Studená dolina) futó zöld jelzésű turistaút a Téry-menedékháztól (Téryho chata, 2015 m).
o   A Felső turistaút (Magistrála) a Hunfalvi-kilátótól (Huncovská vyhliadka) a Nagy-Morgás-hágón (Sedlo pod Svišťovkou, 2023 m) át a Késmárki-Zöld-tóig (Zelené pleso, 1545 m).
o   A Késmárki-Zöld-tótól (Zelené pleso, 1545 m) a Fehér-tavi-csúcsig (Jahňací štít, 2229 m) vivő sárga jelzésű turistaút.
o   A Nagy-Fehér-tótól (Veľké Biele pleso, 1612 m) a Kopa-hágóra (Kopské sedlo, 1749 m) vivő kék jelzésű turis­taút.
o   A Jávor-völgyben (Javorová dolina) futó zöld jelzésű turistaút a Murány alatti erdészháztól (Horáreň pod Muráňom, 1120 m).
o   A Poduplaszki-völgyben (Bielovodská dolina) futó kék jelzésű turistaút a Bialka-réttől (Bielovodská poľana).
o   Fentieken kívül január 1. és június 15. között szintén le van zárva a Poprádi-tótól (Popradské pleso) a Szimbolikus temetőhöz (Symbolický cintorín) vezető sárga jelzésű turistaút.

A Bélai-Tátra alábbi turistaútjai nem látogathatók ebben az időszakban:
o   A Monk-völgyben (Monkova dolina) a Széles-mezőre (Široké sedlo, 1830 m) futó zöld jelzésű turistaút.
o   A Hátsó-Rézaknák völgyébe (Zadné Meďodoly) vezető kék jelzésű turistaút a Murány alatti erdész­háztól (Horáreň pod Muráňom, 1120 m).

A Liptó-Tátrában az alábbi utakon nem túrázhatunk június 15-ig:
o   A Nyugati-Tátra főgerince a Köves-nyeregtől (Pyšné sedlo, 1791 m) a Liptóhutai-nyeregig (Hutianské sedlo, 1185 m).
o   A főgerincből észak felé elágazó gerinc a Volovectől (Volovec, 2063 m) a Nagybobróci-hágóig (Bobrovecká sedlo, 1352 m).
o   A Csendes-völgyben (Tichá dolina) futó sárga jelzésű turistaút a szilárd burkolatú út végétől.
o   A Köves-völgyben (Kamenistá dolina) futó kék jelzésű turistaút a völgy alsó részében található pásztor­szállásoktól.
o   A Sebes-völgyben (Bystrá dolina) futó sárga jelzésű turistaút a Katlanos-réttől (Kotlová).
o   A Racskó-völgyben (Račkova dolina) a Racskó-hágóba (Račkovo sedlo) vezető sárga jelzésű turistaút az elágazási ponttól; az ebből elágazó, a Gábor-hágóba (Gáborovo sedlo) vezető zöld jelzésű turistaút, úgyszintén az ebből elágazó, a Sebes-hágóba (Bystré sedlo) vezető kék jelzésű turistaút.
o   A Kusza-gerincen (Otrhance) a Vastag-hegyre (Hrubý vrch) vezető zöld jelzésű turistaút a kiindulási ponttól.
o   A Jamniki-völgyben (Jamnícka dolina) a Jamniki-hágóba (Jamnícke sedlo) vezető kék jelzésű turistaút az elágazási ponttól; az ebből elágazó, a Zsári-nyeregbe (Žiarske sedlo) és a Vastag-hegy (Hrubý vrch) irányába vezető zöld jelzésű turistaút.
o   A Baranyecre (Baranec, 2184 m) vivő zöld jelzésű turistaút az Ékes-magaslattól (Klinovaté).
o   A Zsári-völgyben (Žiarska dolina) a Zsári menedékháztól (Žiarska chata, 1325 m) észak felé vezető turistautak, a külön engedély alapján látogatható útvonalak kivételével.
o   A Jalóci-völgyben (Jalovská dolina) futó sárga, kék és zöld jelzésű turistaút a kék és zöld jelzés együttes elágazásától.
o   A Szomorú-völgyben (Smutná dolina), a Fekete-pocsolyától (Ťatliakovo jazero, 1370 m) fölfelé a kék és zöld jelzésű turistautak minden irányban.
o   A Zsarátnok-vályúban (Spálený žľab) a Szilfásra (Brestová, 1903 m) vivő kék jelzés a sípályáktól.
o   A Zsarátnok-völgyben (Spálená dolina) a Bánya-nyeregre (Baníkovské sedlo, 2040 m) vezető sárga, valamint a Rohácsi-tavakhoz (Roháčske plesá) vezető kék jelzésű turistaút a Rohácsi-vízesés (Roháčsky vodopád) feletti elágazásától.
o   A Foltos-völgyben (Látaná dolina) futó sárga és zöld jelzésű turistaút ezek elágazásától.
o   Az Árvai-Bobróci-völgyben (Bobrovecká dolina) futó kék jelzésű turistaút a piros jelzés elágazásától.
o   A Juráni-völgy (Juráňova dolina) szurdokában vezető piros jelzésű turistaút a sárga jelzés elágazásától.

A Lengyel-Tátrában az alábbi turistautakon nem túrázhatunk december 1. és május 31. között:
o   A Lengyel-Öt-tó völgyéből (Dolina Pięciu Stawów Polskich) a Mormota-halmon át (Świstowa Czuba) a Halastóhoz (Morskie Oko) vezető kék jelzés. 
o   A Gombás-nyeregtől (Przełęcz w Grzybowcu) a Felső-Konrád-nyeregbe (Wyżnia Kondracka Przelęcz) vezető piros jelzés.
o   A Lengyel-Toman-völgyben (Dolina Tomanowa Polska) a Keskeny-csorbába (Chuda Przełączka) vezető zöld jelzés a Felső-Toman-tisztástól (Wyżnia Tomanowa Polana).
o   Fentieken túl a lengyel Tátrai Nemzeti Park (TPN) előírásai szerint november 1. és április 30. között nem látogatható a Fagyos-barlang (Mrożna Jaskinia) a Kościelisko-völgyben (Dolina Kościeliska)

Forrás: 250 tátrai túra; Fotó: lesytanap.sk

2 megjegyzés:

  1. A TANAP angol nyelvű tájékoztatója alapján nekem úgy tűnik, a nov-dec és ápr-jún korlátozások csak a sítúrázókra vonatkoznak, a hegymászókra nem.
    "Climbing activities can be carried out by members of any climbing club. Climbers are permitted to enter the National Park off the tourist and educational tracks and during the period of closures only for the purpose to ascend a peak with the grade II or higher on the scale of difficulty. It is compulsory for all climbers to carry with them their membership card and to provide it if requested by the National Park wardens. During training all trainees have to be accompanied by an experienced climber with a valid climbing certificate. [...] Ski-alpinism activities can be carried out by members of any ski-alpinism club. Ski-alpinists are permitted to enter the National Park off the tourist and educational tracks and during the period of closures only for the purpose of ski-alpinism. Ski-alpinism is permissible to be carried out during 21 December - 15 April, subject to good snow conditions and no avalanche alert. It is compulsory for all ski-alpinist to carry with them their membership card and to provide on the request to the National Park wardens." Forrás: http://www.tatryportal.sk/en/high-tatras-national-park/

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...