2014. október 23., csütörtök

Havazott a Tátrában, téli körülményekre készüljünk

Fotó: Marcin Kesek
Szlovákiában a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) csütörtökön figyelmeztetést adott ki a frissen lehullott hó miatt. Eszerint 1000 méter tengerszint feletti magasság felett 5-20 centiméter vastagságú, frissen lehullott nedves hó borítja a tájat. A magasabban fekvő területeken az erős szél miatt a vályúkban, árkokban és a terep mélyedéseiben hóátfúvások alakulhatnak ki. Ezeken a helyeken a hótakaró stabilitását csak lokálisan lehet értékelni. A hegyimentők figyelmeztetik a turistákat, hogy túráik tervezése során legyenek figyelemmel a jelenlegi téli időjárási körülményekre, a korai sötétedésre, ne vállalkozzanak erejüket meghaladó túrára, ne becsüljék túl képességeiket, ne kockáztassák egészségüket, testi épségüket.

A Tátra lengyel oldalán az ottani hegyimentők a több centiméteres friss hóréteg miatt 1-es fokozatú lavinaveszélyt jelentettek. A hegyekben 1200 méter felett szerdán folyamatosan havazott, és a havazás csütörtökön is folytatódik. A turistautak nehezen járhatóak, a látótávolság meglehetősen korlátozott. A Gáspár-csúcson a hőmérő -0,6 °C-t mutat. „Lavinák csak nagyobb járulékos terhelés következtében indulhatnak el, elsősorban a nagyon meredek lejtőkön vagy extrém terepen. Egyes helyeken előfordulhatnak azonban spontán kisebb lavinák, hócsúszások” – olvasható a Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) közleményében.
 
 Forrás: http://poprad.korzar.sme.sk; http://24tp.pl

4 megjegyzés:

 1. Október 24-én a Zöld-tónál csak hófoltok voltak, de a Fehér-tavi-csúcsra vezető sárga jelzés nagyrészt hó alatt van. Néhol méteres hófúvásokkal találkoztunk. A hó felszíne jeges, nagy a kicsúszás veszélye. Mi 2050 m-ről visszafordultunk...

  VálaszTörlés
 2. Üdv!
  okt 26 a Tengerszem csúcs téli körülmények között, kellő odafigyeléssel járható! a Béka tótól 1960m-től hóvel fedett a terep. Hávóvas nagy segítség, de minimum túrabot ajánlott!!!

  VálaszTörlés
 3. Október 26.-án voltam a Kapor- csúcson,a Felső-Kapor hágótól 2180m. havas,letaposott,csúszós a terep,hágóvas ajánlott főleg lefele,de sokan használtak valami kisebb magasságú sűrűfogú vasat,ez megfelelőbb volt,mivel a kevés hó alatti sziklák a rendes hágóvas fogait nem kímélik túlságosan,én is csak acétüskés alkalmatosságot tettem fel a bakancsrs és elegendő volt,szóval nagy odafigyeléssel,óvatossággal járható a csúcs,fokozott a kicsúszás veszélye!

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...