2014. szeptember 18., csütörtök

Halálos zuhanás a Vadorzó-hágó alatt

Ma délelőtt halálos baleset történt a Lengyel-Tátrában, a Vadorzó-hágóba (Przełęcz pod Chłopkiem) vezető turistaúton, amely a legmagasabb, jelzett turistaúton elérhető hágó a Lengyel-Tátrában. A turistaút egy nehéz szakaszán, a Vadorzó-kilátó alatt, a fémhágcsóknál egy 36 éves lengyel férfi három női turistának próbált meg segíteni, akik nem tudtak megbirkózni ezzel a valóban nehéz résszel. Segítségnyújtás közben azonban valószínűleg megcsúszott, vagy elvesztette az egyensúlyát, és kb. 150 métert zuhant a sziklás terepen, melynek következtében a helyszínen életét vesztette. A baleset után a helyszínre repült a Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) helikoptere, de már csak az elhunyt elszállításában tudott segíteni. Ugyancsak a helikopter hozta le a hegyről a három nő egyikét, aki a történtek után sokkot kapott, és képtelen volt megmozdulni. A másik két nő saját lábán jött le a hegyről. 
A Tátrában néhány napja szép idő van, így a turistautakon hemzsegnek a turisták. A TOPR azonban figyelmeztet arra, hogy akár 0 °C-ig is süllyedhet, emiatt a turistautak főleg reggel nedvesek és csúszósak, egyes részeken akár jegesek is lehetnek.

Forrás: http://krakow.gazeta.pl; http://24tp.pl; Fotó: www.portaltatrzanski.com

7 megjegyzés:

 1. 2000 méter felett nincs barátság, mindig mondom...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. jo nagy baromsag ilyet allitani

   Törlés
  2. Sajnos a segítséget nyújtó általában nagyobb veszélynek van kitéve,ez a terep nagyon nehéz szakaszokkal bír,valóban meg kell gondolni tudunk-e segíteni,de azt hiszem adott helyzetben bárki megtette volna,rosszul végződött,isten nyugosztalja,a jószándék nem nyerte el jutalmát!

   Törlés
  3. Mert ha azt írtad volna, hogy 7000 méter felett nincs barátság, azt még megérteném.
   https://www.youtube.com/watch?v=9pkLDEEs20U

   Törlés
  4. Azt gondolom, Tibor a nyolcezres csúcsok megmászói között elterjedt mondásra utalt, miszerint 8000 méter felett a mászó senkitől nem várhat segítséget, csak önmaga tud oda felmenni és onnan lejönni is. Sajnos ebben az esetben az önzetlen segítség tragédiához vezetett, és ebben az esetben mindegy, hogy ez 8000, vagy 2300 méteren történt...

   Törlés
 2. Valóban nem arra gondoltam, hogy az elért magassággal fordított arányban fogy a barátságom. Ahogy Árpi is írta a "halálzónára" vonatkozik a megjegyzés eredetije. A túratársaimnak általában akkor mondom, mikor útközben a magunkkal hozott étel, ital vagy a tartalék ruha, felszerelés mennyisége kerül szóba. Közben persze arra utalok, hogy vajon felkészülten érkeztünk-e a hegyre. Cinikusnak és érzéketlennek tűnhet a fenti tragédia alá írni ilyesmit, de úgy vélem, hogy nem szabad a hegyeket, alá, a képességeinket fölé becsülni. Az az igazi "baromság"! Úgy vélem a végzetes esemény vagy az egyik, vagy a másik, esetleg mindkét ok fennállása miatt következett be, de a segítő mindenképp' hibás döntést hozott. Az a bizonyos "baromság" egyébként egy túrám során érlelődött ki ilyen formába bennem. Egy téli kaland volt a Gyömbér-Chopok közti gerincen, ahol történetesen Gyuszi is jelen volt. Aki járt már ott, vagy felkészült e helyből, az tudja, hogy szerencsétlen napokon, mint például 2012. március 3-4-én hárman vesztek oda, tehát nem veszélytelen. Ismertük egymást, úgy gondoltam az induláskor, hogy mindannyian felkészültek vagyunk. A Gyömbér-csúcsra érve derült ki, hogy egyik társunk - aki a Himalájától, az Andokon át, Afrika csúcsáig túrázott már - nem hozott sem vasat, sem csákányt, mert ez "csak" az Alacsony-Tátra. Mivel nem akart visszafordulni, ezért én felajánlottam neki a csákányomat. Ezzel majdnem végzetes döntést hoztam. Egy botlás során kis híján kicsúsztam. A csákány nélkül, a bottal, a kőkemény firnen esélyem sem lett volna megállni. A majdnem kicsúszás helyének magasságára utal az a bizonyos "kétezer méter felett". Ami viszont megnyugtat, hogy akik ismernek és értik azt a bizonyos mondatomat, azok tudják, hogy bízhatnak bennem, mert soha, semmilyen körülmények közt sem hagynám a hegyen a barátaimat.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ezt nem tudtam hogy ilyen történt aznap,Peti barátom tényleg felelőtlen volt,de nem direkt nem hozott vasat hanem otthon felejtette,ezzel viszont mást sodort veszélybe és ez rendkívül felelőtlen dolog,mert azon a lefagyott,kérges-jeges gerincen csak vassal és túracsákánnyal lehetett biztonságosan mozogni! Inkább a szendvicseit hagyta volna otthon,nem értem hol járt az esze amikor a havas Tátrába készülve így pakot össze otthon! Megértem Tibi felháborodását,tanulság akinek hiányos a felszerelése vessen magára a Hegyen és lehetőleg ne más szenvedjen balesetet ő miatta!

   Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...